Напредни генерации

Член од
22 септември 2008
Мислења
153
Поени од реакции
13
@Тинуле
Значи според тебе, сите родители се такви, тип на Хитлер, без авторитет? Бидејќи не збориме само за 2-3 деца, збориме за генерации. И сето тоа доаѓа бидејќи родителите незнаат да си ги воспитуваат децата, или поради брзиот развој на општеството?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Леле колку напредни генерации доаѓаат просто да се запрепастиш.

Уствари внука ми ја глеам нешо ми збори англиски, и тоа баш со акцентот го цепа, а малата е 1во одд.
и братучед ми, повтараат од картун нетворк цели фрази

T

theTinule

Гостин
@Тинуле
Значи според тебе, сите родители се такви, тип на Хитлер, без авторитет? Бидејќи не збориме само за 2-3 деца, збориме за генерации. И сето тоа доаѓа бидејќи родителите незнаат да си ги воспитуваат децата, или поради брзиот развој на општеството?
Не се сите!!!
Јас реков дека се сите?? Не! Туку реков дека дел од родителите на „напредите генерации“ се такви. Тоа не значи сите.
Има и такви што се разгалени до бескрај, па прават што сакаат, не ги фермаат нивните дома.
Моите родители не се Хитлер, ниту Сталин. Можеби и јас спаѓам во тие „напредни генерации“ но не се вбројувам меѓу децата кои уште на 12 години излегувале со штикли и мини фустанчиња, се пијанчеле, бркале дечковци и слично...тоа што не се однесувам така е последица на мојата домашна атмосфера и на моето домашно воспитување и правилно поставување на вистинските животни вредности.
И јас да имав родители какви што имаат повеќето мои другарки и другари, сигурна сум дека ќе се однесував исто како нив, т.е. и јас ќе бев „напредна“ :)
И под „брзиот развој на општеството“ мислиш намалувањето на толку нискиот морал во општеството? Да, се должи и на тоа, ама не во толку голема мера, како што се должи на родителите на тие деца.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.863
Поени од реакции
11.532
Ма не бе, ништо не се сменило :icon_lol:...само од помали се дробат, пушат трева и дремат на нет глумејќи глупи и дебели американци (уште KFC им фали).
Штета, идеме накај глупа нација :/

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.136
Поени од реакции
25.671
Одсекогаш омладината во глобално гледано била онаа бунтовната струја што ги правела промените и прогресите во општеството, особено студентите имаат може не огромно ама значително влијание во западните цивилизации, кај нас нормално не. Младите протестираа на Тијанамен 89-та, младите го срушија Берлинскиот ѕид, младите ја почнаа онаа социјална револуција во 60-тите. Мизар како млади му пркосеа на дикатрорскиот титовистички посран систем во СФРЈ преку уметност. Секој општествен систем се раководи по 2 типа на правила на дејствување: пишани т.е закони и не пишани т.е норми. Нормално во овие два типа постојат и непрогресивни точки кои младината дејствувала да се смент. Проблемот настанува кога оние штетни влијанија се веќе исчистени а младите си остануваат Млади бунтовници и таа енергија ја насочуваат кон основните, темелните неопходните односно преостанатите држечки правила и со тоа ги поткопуваат самите општествени принципи. Па секој се ебе кај и со кого ќе стигне, алкохол и дрога на тони, зголемено ниво на цинизам, омаловажувње, пцуење, преварантски однос, алиенација од социјалната средина, сексуални настраности, непослушност и девијантско-деликвентски односи во домовите школите, и улицата. Максимално се губи чистотата на личноста, достоинството, коректноста, домаќинлукот, традицијата, дигнитеот. На тие работи се гледа со презир, алтруистите се глупи, билдерите и транзиционите матни параџии се кул. Стварно нема потреба, знам дека се многу опаметени од Википедија и интернетот, знам дека со мобилниот телефон можат да баратаат и марсовците да ги контактираат, знам дека првиот кажан збор им бил на англиски, знам дека се ченчаат со некои саркастични фрази извадени од хипоталамусот само за да бидат фенси, знам дека ги изгледале сите Саут Парк епизоди и мислат дека се најкул на свет (не дека не се) ама сите ја промашуваат поентата на цртаниот како на времето со Кум кога сите сакаа ванаби мафијаши да бидат. Знам дека се млади и се нешто не им чини ама тоа не е причина да се бунтува против вредностите и да се биде кул преку постанување на морален деликвент. Наместо од западот да се земе квалитетното а другото да се отфрли а не обратно. Наместо цела таа енергија да се насочи кон нови техники и технологии, развој на медицинта, односно еден сеопшт прогрес и континуитет на таму каде што поради животниот век застанале Планк, Асимов, Ајнштајн, Кејнс, Јунг... И секоја генерација е се полоша и полоша, особено кај жените. Не дека машките се нешто поарно и не прераснуваат од телиња во волови (наместо во бикови) ама па ги жалам кога утре треба да бираат девојка/жена, помеѓу машкоданка што пцуе и нема трошка женско во неа, спонзоруша, ороспија, или разгалена принцеза за која што најкомплицирана работа е лакирањето на нокти и дилемата дали да ја купи жолтата или зелената најминисукња од Теранова. Усул да се немало.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Сите се тие идни криминалци - Боб Рок од Алан Форд.

P

PewDiePie

Гостин
уфф какви генерации идат бога ми,со оглед на тоа дека на 2-ро одд деца им делат лап-топ'и :nesum: кај сме заеле ние за компијутер до 4-то одд а не па лап топ :toe:

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.297
За технологија, за мода сме понапредни ... Ама за однесување , и начин на живеење...мислам дека и пештерскиот човек е далеку понапред.
Сега имаме контра еволуција.... back to basic ....being a beast

Имајњето на лаптоп, интернет, секси облека, шминка , и кола уште на 15 години нема да го покрие фактот дека ние младите стануваме неуки пилиштари. Празни кутии со човечки облик.
Јас за среќа имав прилика да го искусам децкиот живот на улицата...Да паднам дури игравме да добијам по некоја модрина, да се скарам со некоја другарка за барбика, да го гледам леталото како се вее високо во небото.
Крадевме сливи од овоштарници ... игравме ластик..мижитатара ....
Бевме здрави деца.. полни со енергија, живост, љубопитност и пред се бевме скромни.

Денес помладите генерации не се здрави....од седење пред компјутер секое второ дете оди на физикална... од шетање со што помалку облека на себе страдаат и внатрешните органи

И живост ја нема. Нема повеќе деца по парковите да играат фудбал.. да се радуваат на снег, да се радуваат на завршувањето на распустот.
За нив нема таква поделба на годината и времето ...за нив има време поминато пред компјутер и време кое го минуваат во "безденичење".
И скромноста е во се помал процент. Порано бевме задоволни со една обична гумена топка сега дете од шест години пека за комјутер, мп3, мобилен а сеуште нема проодено на училиште.... а уствари што тоа знае за музика... компјутери:tapp:

Ја мислам дека за ова што се случува највиновни се родителите....Детето верувам е празна табла на која тие имаат право да пишуваат до седмата година ...ако не и помалку.. ако тие го научат детето на скромност ако му покажат дека на светот постојат многу поинтресни работи од компјутерот, ако не го притискаат премногу и ако го балансираат нивното однесување кон детето ( построги/ полиберални таму каде што треба ) тогаш мислам дека младината нема да биде толку празноглава...
Секако не се само родителите фактор за оваа појава .. Постојат и други на пример медиумите , друштвото на детето... .и тн

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
Не да се напредни, имам приметено кај џивџаниве.:toe:

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
се’ се врти, се’ се менува :toe: не можеме да се однесуваме како да сме во 18/19 век, а околу тебе додека се свртиш можат да те продадат.

Марко!

Алфа
Член од
6 февруари 2010
Мислења
272
Поени од реакции
14
Не е проблемот во напредокот, проблемот е во ароганцијата и егоцентричноста кои се јавуваат кај малишаните што не можат да го „сварат“ тоа што им се сервира.

S

Sookie

Гостин
Новите генерации не се „напредни“, единствено се случи промена на вредностите и нормите во самото општество. Секако, кој е крив? Родителите и самите деца. Медиумите и друштвото се само изговор. Родителите се тие што треба да превземат одговорност за своите деца. На што личи тоа на 12 години девојче да се влече по диско до 5 сабајле ко да е 20 и кусур години?! Моите дома одма ме казнуваа со „Нема излегување во град 3 месеци!!!“ ако каснев само 1 минута од дозволеното време, а немам поима што би се случило ако се прибирав во раните утрински часови на толкава мала возраст!

Однемаа децата разум и совест, изгубија смисла за вистински вредности во животот! Всушност, не е дека однемаа, нема кој да ги научи оти мамичка и татичко се презафатени со други проблеми. На прво и основно место се децата--нивно здравје, среќа и воспитување, а не оговарањето на комшиката и швалерот нејзин.

S

StereoLove

Гостин
Новите генерации за разлика од минатото се дека дека понапредни.Ја имаат таа слобода која ја немале нивните родители баби дедовци...Само гледаат пари пиење и што уште не,дете дете прави...кратки сукни,високи потпетеци а за шминки да не зборувам.Додека во нивноото време да се правило така казна ич како ништо,ми раскажувала мајка ми многу работи.Ама јас како и секоја тинејџерка:Мамо ма што ми е гајле што правеле сега е друго време:pos:

M

marsovka

Гостин
Ќе си се повторам :
Децата го следат првобитниот инстикт, а тоа е оспособување да бидат возразни преку игра. Внесете го тоа во вашите глави. Они потсвесно знаат дека играњето топка и добрата кондиција не е веќе на цена туку познавање на технологија и компјутери . Они се оспособуваат за новиот начин на живеење од мали нозе со тоа што поминуваат значително време со технологијата на овој или оној начин. Технологија која го движи нашето општество. Познавањето на таа технологија ни ги зголемува шансите за успех, затоа и децата не се замараат со топката таа е излишна во ова оптштество.

Децата се најчистиот приказ на тоа што се случува во општеството под завесите и маските негови >.>

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Ќе си се повторам :
Децата го следат првобитниот инстикт, а тоа е оспособување да бидат возразни преку игра. Внесете го тоа во вашите глави. Они потсвесно знаат дека играњето топка и добрата кондиција не е веќе на цена туку познавање на технологија и компјутери . Они се оспособуваат за новиот начин на живеење од мали нозе со тоа што поминуваат значително време со технологијата на овој или оној начин. Технологија која го движи нашето општество. Познавањето на таа технологија ни ги зголемува шансите за успех, затоа и децата не се замараат со топката таа е излишна во ова оптштество.

Децата се најчистиот приказ на тоа што се случува во општеството под завесите и маските негови >.>
Мислам дека ова апсолутно не важи за сите во младите години. Во ред е да се тврди дека модерниот свет и технологијата го сменија светот засекогаш но во општеството играта и дружбата не можат да бидат заменети со компјутерот можеби степенот на социјализацијата преку технологијата е поголем ама и денешните деца се сепак деца и многу од нив не се приврзуваат и така лесно за компјутер (мислам на целото свое време) генерално тука пред се се и потребите кои и тие ги имаат да бидат пред компјутер.
И на крај една добра поговрка која вели,
"We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology".

Kajgana Shop

На врв Bottom