Навредливи билборди во Скопје

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Смешно и апсурдно е што се прави скандал од еден обичен безопасен билборд, а вистинскиот проблем, т.е радикалниот ислам се минимизира и се пика под тепих.
Билбордот беше експресно симнат, но кога станува збор за провокации од муслимани, институциите не реагираат со истата експедитивност, или поточно воопшто и не се реагира. Колку што јас знам, никој од оние што урлаа заканувачки пароли на протестите не сносеше никакви правни последици.

Фамозниот билборд можеби беше навредлив за дел од верниците, но едно е сигурно - авторот на тој билборд или било кој атеист нема да претепа или убие никого.
Holy Temple; што правиме и со ова лицемерие? Зошто оние кои наредија да се симне билбордот не се справат со брадестите радикални исламисти и нивните поддржувачи? Зошто секогаш ама секогаш реагираат експресно само за едната страна? Зошто нив како редари на мирот и уставниот поредок не преземат мерки да ги разнесат додека протестираат за ослобоување на убијци и експресно да ги вратат во подрум?

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Ти изгледа не ти работи кликерот, морам уште еднаш да ти објаснам подетално а ма изгледа си имаш проблеми.

Да Христијанин сум, ама не прав верник за да сватиш убаво, прав верник се подразбира посета секоја недела црква, постење на празници, почитување на сите 10 божји заповеди, ако некој те нападне и ти наштети да му простиш итн. Како прво во црква немам влезено веќе година дена, никогаш не сум постел, од сите божји заповеди ни едно не сум го испочитувал, а да ме нападне некој и да ми наштети, нема да мирувам додека не му се осветам и не му вратам. Зар ова ме прави верник, во случајов христијански. Мене матична религија ми е Христијанстовото ама во почитувањето ништо христијанско нема во мене по овие мои особини што ги набројав. Тоа некој друг што се прави верник да му го кажеш да расчисти сам со себе, мене НЕ, така да не ми треба ни најмалце совет од тебе.
Пак морам да објаснувам. ЌЕ страда невин народ (мнозинството христијани) поради вас (атеистите) нехристијаните кои ќе се криете зад него, ако некогаш извадите ваква креатура против Исламот како што се направи со Христијанството со билбордов. Исламот се одмаздува и прво на мета ќе бидат невини христијани кои немаат никаква врска со вашите глупи атеистички испади или да ги наречеме креации. Тоа ќе го прават вехабистите кои атеистите и христијаните ги ставаат во исти кош а монзинството христијани ќе страда поради кривица на вас атеистите кои ви изгледа тоа смешно, и на уметниците слобода на говор. Затоа викам да направите нешто слично против Исламот како сега што направија овие уметнициве со билбордов за Христијаните , да си ги објавите вашите имиња и презимиња и да ви се видат ликовите кога ќе организирате ваква уметност како билбордот наменета за муслиманите и Исламот, би препорачал изложбата да биде во Стара Скопска Чаршија и сите вклучувајќи те и тебе да бидете таму. Исто со име и презиме и со твој лик. Не за друго, не сакам да страдаат невини луѓе кога вехабистите ќе ве тепаат и колат па може и некој невин да настрада додека ве тепаат и колат, и се тоа поради вашата глупост.
Не мешај вехабисти со билбордов, кога не сваќаш не сум ти јас крив.

Хахахахахахах како да не ќе ја објават. Еве бе тој Данецот во 2005 доби невкусна инспирација за Исламот и ја направи таа глупа карикатура за Мухамед која мразам да ја изговорам, па цел свет гореше, а он со таа инспирација заработи закани за смрт и постојана полициска заштита до ден денес. Затоа спомнав погоре нека се направи некоја слична креација како сега што се направи со Христијанстовото, ама сега ако им стиска на нив и на вас атеистите да ги подржите јавно да направите нешто слично со Исламот. Или како глувци и вие атеистите и тие уметниците ќе се скриете позади цел мнозинско христијански народ и ќе го оставите да страда од вехабистичкиот тероро па мора после да ја презема правдата во свои раце да ви го спасува после гзот од вехабистиве.
А што на христијаните им ги даваш имињата на креаторите на билбордот, не ги интересира нив тоа. Кога ќе направат за Исламот нешто слично, навредливо тогаш нека се објават.
--- надополнето: 15 јуни 2012 во 01:28 ---

А да и вие придружете се на ова уметничко дело кога ќе го правите против Исламот, и вас да ве раздрмаат малце овие вехабистиве
Сфатив- христијанин си ради реда, и тоа што ти одговара од религијата си го влечеш и си го користиш, тоа што ти смета во неандерталското размислување (да се потсетиме, про-чукање на луѓе си) го тргаш од своето верување. Освета е баш една од одликите на верник, така ли? Во случајов вистинските христијани би требало да (и претпоставувам се) срамат од тебе. Не те прави христијанин тоа што те крстиле кога си бил бебе, уосталом ти тоа во тој момент не си го одлучил за себе.
Во делот со исламот не планирам да се повторувам, читај наназад. А јас лично сум пишувала и против РАДИКАЛНОСТА на исламот, како што сум против радикалноста на било која религија или идеологија што ја попречува слободата на говор или слободата на демократско живеење. Со слика и име и презиме нема да те удостојам, прочепкај и најди ако си толку заинтересиран. ;)

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Сфатив- христијанин си ради реда, и тоа што ти одговара од религијата си го влечеш и си го користиш, тоа што ти смета во неандерталското размислување (да се потсетиме, про-чукање на луѓе си) го тргаш од своето верување. Освета е баш една од одликите на верник, така ли? Во случајов вистинските христијани би требало да (и претпоставувам се) срамат од тебе. Не те прави христијанин тоа што те крстиле кога си бил бебе, уосталом ти тоа во тој момент не си го одлучил за себе.
Во делот со исламот не планирам да се повторувам, читај наназад. А јас лично сум пишувала и против РАДИКАЛНОСТА на исламот, како што сум против радикалноста на било која религија или идеологија што ја попречува слободата на говор или слободата на демократско живеење. Со слика и име и презиме нема да те удостојам, прочепкај и најди ако си толку заинтересиран. ;)
Дали е тоа мое неандерталско однесување или не не е битно.
Што ќе ми е твоето име и презиме, и слика на мене. Името и презимето и ликот ќе го објавиш кога ќе креирате некое исмејување против Исламот, да видиме тогаш дали ќе се силите и на ваков начин дали со муслиманите ќе зборите и ќе ги исмејувате како сега со христијаните и со нас што дискутирате.
--- надополнето: 15 јуни 2012 во 09:47 ---
Holy Temple; што правиме и со ова лицемерие? Зошто оние кои наредија да се симне билбордот не се справат со брадестите радикални исламисти и нивните поддржувачи? Зошто секогаш ама секогаш реагираат експресно само за едната страна? Зошто нив како редари на мирот и уставниот поредок не преземат мерки да ги разнесат додека протестираат за ослобоување на убијци и експресно да ги вратат во подрум?
Епа двојни стандарди се применуваат само за Македонците, како што кажуваш и знаеш и самата, тоа е целата работа. Брадоњите од една страна ги плеска Америка и ЕУ, секој ден низ Авганистан и Пакистан, а од друга страна кога не е во нивни интерес Западот ги брани ко демократи и "борци за човекови права". Само не сакам сега овде да зборам за нив, направив споредба со стуацијава и што би де десило ако се направи нешто за другата страна.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Епа двојни стандарди се применуваат само за Македонците, како што кажуваш и знаеш и самата, тоа е целата работа. Брадоњите од една страна ги плеска Америка и ЕУ, секој ден низ Авганистан и Пакистан, а од друга страна кога не е во нивни интерес Западот ги брани ко демократи и "борци за човекови права". Само не сакам сега овде да зборам за нив, направив споредба со стуацијава и што би де десило ако се направи нешто за другата страна.
Несакам ни јас да ја растегнувам доволно ја дробевме низ темиве за нив. Само сакам да ти укажам дека не треба да земаш страна во случајов зошто има премногу лицемерие и од страна на уметниците и од страна на државните органи. Кога земаш страна автоматски даваш потврда дека се во право со тргање на билбордот, а знаеш и сам дека им смрди душата.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Абе човеку зошто толку замараш?? Нели сфати досега дека не си во право? Милион пати ти докажаа на овие 35 страници и уште не ти е јасно? Знаеш и самиот ама нејќеш да признаеш, помири се со тоа, изгуби, готово.

Значи немаш ти право да кажуваш кој и каков билборд да става и шо да пишува на него, без разлика против кого и ШТО е. Посебно па ако билбордот е точен, РЕАЛЕН и смешен!
Незнам зошто воопшто се буниш против комедијата, наречена црква. Ај уклучи го малце мозокот, стави прст на глава и запрашај се зошто го тргнаа? Оти е вистинит бе, оти им смета дека ја открива вистината шо и самите ја знаат ама зимаат пари за тоа, а ти шо корист имаш бе? ЗА користење на изразите "дај боже","недај боже" и слични такви? Која е твојата корист? Никаква. Едноставно кажано СЛЕПО ВЕРУВАЊЕ!
Ништо ми немаат докажано кој изгубил и што сум изгубил.

ЗНАЧИ ЈАС ЌЕ КАЖАМ УШТЕ ЕДНАШ; БИЛБОРДОТ Е НАВРЕДА МА КОЛКУ И ДА Е КРЕАТИВЕН, А СЕ СТАВИВ ВО ОДБРАНА НА ХРИСТИЈАНИТЕ ЗАШТО САМО ОНИ ДА СЕ ИСМЕВААТ ЗАШТО "УМЕТНИЦИВЕ" НЕ ГИ ИСМЕАТ МУСЛИМАНИТЕ. АКО СЕ ТОЛКУ КРЕАТИВНИ ЗАШТО НЕ ГИ ИСМЕАТ И НИВ, ИЛИ ЗНААТ ШТО ЌЕ ИМ СЕ СЛУЧИ ПА АЈ ТОЈ ШТО НЕМА БУРНО ДА РЕАГИРА ЌЕ ГО ИСМЕЕМЕ. ТОА МИ ПРЕЧИ, ДВОЛИЧНОСТА. ПО СТО ПАТИ МОРАМ НА СЕКОЈ ДА МУ ОБЈАСНУВАМ. РЕКОВ ДОДЕКА ИСТИТЕ ТИЕ УМЕТНИЦИ И СЛИЧНИ НА НИВ НЕ НАПРАВАТ НЕШТО ЗА ИСЛАМОТ АКО ИМ СТИСКА. АКО НАПРАВАТ ЌЕ ИМ ПРУЖАМ РАКА. ПОД УСЛОВИТЕ ШТО ГИ НАБРОЈАВ ПОГОРЕ:
--- надополнето: 15 јуни 2012 во 10:10 ---
Прво женско сум, а второ, муабетот беше зашто не го исмеваме исламот.
Го исмевам, на фб имам барем 50 муслимани, па сепак имам ставено слика Science flies you to the Moon, religion flies you into buildings (се мисли на кулите близначки... а исламот беше обвинет за уривањето на авионите во нив).
Ич не ми е гајле кој што религија практикува, исто ми е. Само повеќе сум во ситуации да чујам глуп муабет од христијани, а поретко од муслимани. Затоа и повеќе ги исмевам христијаните, поголем дел од моето секојдневие се токму тие присутни. И повеќе нив ги гледам на ТВ, просто и едноставно.
Го исмеваш ама ти како поединка. Имевај го јавно бе да видам со какви реакции ќе се соочиш со вехабистине, дали како нас ("христијанските фундаменталисти":pos:) или на друг сериозен и заканувачки начин од страна на вехабистите. Само не се криј позади цел народ кој е мнозинско христијански, не за друго туку да не страда цел народ заради глупоста што ќе ја направиш. Само ќе ти кажам едно. Сети се на настаните низ цел свет во 2005 година поради глупавата карикатура за Мухмед, која ја нацрта дански новинар, а целта му беше да се пошегува со Исламот. Само што претера со таа шега. Па еве како што реков и не сакам веќе да се повторувам, соберете се сите вие исмевачите на религија и јавно направете нешто слично како тој Данецот или како кај нас сега со билбордот ама за Исламот, да видиме како ќе си поминете.
--- надополнето: 15 јуни 2012 во 10:14 ---
Не избрзувај прочитај
Не избрзувам, туку што он ќе ме казни, со што ќе ме казнува, како, зошто, тоа го прашувам? Бидејќи беше тоа за мене наменето само што и рециплираше на Леандра. Сакам да знам дали ми се заканува нешто, индиректно?
--- надополнето: 15 јуни 2012 во 10:29 ---
Кои сме тоа НИЕ што сме исмевале? Јас никогаш не сум исмевал никого. За карневалот во Вевчани имав став дека не ми се допаѓа и дека и да има пародии со религиски работи треба да се внимава да не се навреди некој. А да потсетиме дека оваа година за првпат се правеа заебанции со оџи за разлика од 50 години порано што имаше заебанции со попови (значи не може да збориме за некаква религиска навреда кон една религија). Така да не знам која ти е поентата? Или можеби зборуваш за карикатурите за Мухамед? Не ги поддржувам но тоа се решава на тој начин што нема да го купиш весникот, а сигурно не да фрлаш бомби и да праќаш убијци да го убијат карикатуристот. Иначе сите тие карикатури се резултат на хистеријата на исламистите, такво нешто од христијанска страна нема ( барем не до сега во иднина се е можно). Споредбат не ти е правилна во секој случај, овие таканаречени либерали удираат таму каде што смеат, врз христијанството пошто знаат дека нема да има жесток одговор ( во смисла насилство) туку само некој изнервиран човек што они потајно го посакуваат. Ај сега од креатива нека направат билборд со срушената џамија во Струга што глупиот оџа ја сруши без дозвола или некоја заебанција со мухамед и камилите ако имаат м*да. Ми се иде у ВЦ од вакви као "храбри уметници" - либерални заебанти. Ете успеаа ме изнервираа.
--- надополнето: 13 јуни 2012 во 17:54 ---

Билбордот се јави во моменти кога Грција најсилно не дискриминираше. А со што МПЦ ги дискриминрала авторите на глупиот билборд за средство за чистење? Како може да ги израмнуваш двете работи?
Јас цело време им го објаснувам тоа ама или не го сваќаат или несакаат ДА ГО СВАТАТ. Нека го направат на Исламот ако се толку силни.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Леее уште дискусии за недоветниот билборд? Па цензура па бла бла...која цензура цела држава го виде. Да стоеше само на билборд помалку луѓе ќе го видеа.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Шо ќе ја прочиташ. На овој Mjolnir и Holy Temple и уште 50 страни да им напишеш пак нема да сфатат :)
Хахах изгледа ние двајца ви ја плескаме во фаца вистината за дволичноста на уметниците кои се силни само за едната страна, а за другата се плашат и името да им го спомнат и се кријат како глувци од нив. Одма се вадите и ти и сите останати на типот ние сме примитивни и заостанати, глупи, будали, психопати, а сите вие сте "напредни", "премногу паметни", "цивилизирани," "толеранти" итн. А сите кои се сметате за такви како овие под наводници што ги набројав сте уствари многу далеку од тоа. Ако бе вие либералите сте многу "напредни", сите останати вклучувајќи ме и мене сме примитивци. Ако бе "примитивци сме". Нека биде по ваше. Бидејќи сме такви и 100 страни да се напишат "нема ние примитвците да сватиме". (y)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе секој го критикува некого под никови или анонимно, бидејќи знае дека нема да си има проблеми, никој да се осмели јавно, не зборам само релгија туку, и за мафијаши, политичари, организации со екстремни погледи. Зборам за сите вклучувајќи ме и мене, можеме да збориме ако сакаме до утре ама свесни сме дека за тие луѓе, поединци и организации кои се моќни може последа ни прават проблеми, а поради моќта можат да ни го уништат цел живот.

Споредбите баш се на место, кој како свати, ти мислиш дека се детски. Во ред.

Па вие од ОРДО ТЕМПЛИ ОРИЕНТИС (Ред на Источните Темплари е македонскиот превод ако не грешам). Набљудував еден форум кој случајно го најдов на гогле, кој е проталибански и муџахедински каде што се величат борбите и успесите на муџахедините и Џихадот, и кажуваа за вашиот ред дека е ПРОМАСОНСКО-САТАНИСТИЧКИ, и со тоа оквалификуван како дувло на Сатаната и според нив најголемите анти муслимани (масоните), само за ваша среќа многу од нив се прашуваа какво е ова двиежење и дали сте темплари кои се борите против Исламот. Ако го најдам форумот ќе ти го пуштам да го видиш
За да искажеш мислење, нема потреба од одкривање на идентитет. Аргументите не се мерат преку способноста да претепаш, нападнеш или убиеш некого. Токму затоа реков дека е детски да се префрла некому дека повеќе критикувал или исмејувал христијани одколку муслимани, затоа што овие вториве биле опасни.:)
Тоа што некого треба да го загрижи според мене е леснотијата со која се осудува можноста за слободно изразување, само затоа што некој се нашол навреден од тоа.

Што се однесува до талибанскиот форум, зошто те чуди што ОТО е претставено на тој начин? Па за нив се што не е ислам е автоматски сатанистичко. И не само за нив, колку е поограничена една религија, толку пофанатички се однесуваат нејзините следбеници.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Промашена поента-миљарда.
Како промашена?

Ми сере сарказам демек што и фали на религијата, му прикажувам саркастично што точно и фали.

Проблемот не е во самата религија, туку луѓето како ја интерпретираат/користат, и за кои цели.

Она погоре е одраз на човековата глупост, на ништо друго (некој кој е христијанин би требало да се согласи, освен ако не го подржува тоа горе).

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.172
Поени од реакции
25.935
Како промашена?

Ми сере сарказам демек што и фали на религијата, му прикажувам саркастично што точно и фали.
Уф, објаснување после епохална утка, ај ипак ќе се обидам. Прво Антоние тука на форумов се има изјаснето како атеист така да ќе си ја земам слободата да претпоставувам дека ги знае постериве (поентата од постерите) и дека се согласува со истите. Второ он се зафркава со тешко дебилни ставови дека со уништувањето на религиите дека во светот ќе биде-Липе цвату, ал није све исто као и лани, него пуно боље, воедно ти реди земји каде што религијата не само што била/е маргинализирана туку дури и забранета, до степен на лежење во затвор и егзекуции. Баш така бе акреп (чкорпија на турски http://tr.wikipedia.org/wiki/Akrep ), видиш чудо и атеистите во атеистички средини знаат да прават тешки ујдурми. Ти од друга страна го цитираш и му навлагаш во религиски тематики и што се кажало таму. Тотален офсајд.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Како промашена?

Проблемот не е во самата религија, туку луѓето како ја интерпретираат/користат, и за кои цели.

Она погоре е одраз на човековата глупост, на ништо друго (некој кој е христијанин би требало да се согласи, освен ако не го подржува тоа горе).
Ова погоре се мемиња кои служат за саркастично препукување. И симпатично е тоа -- многу боље од кршење излози или носои. Инаку, не можеш да им наложуваш на теистите или христијаните да се согласат со твојата интерпретација на религијата. И да искачаш со дедукција дека твојата претстава за мааните на религијата (скоцкана укратко у три сликици) ја инкапсулира целата тема.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Уф, објаснување после епохална утка, ај ипак ќе се обидам. Прво Антоние тука на форумов се има изјаснето како атеист така да ќе си ја земам слободата да претпоставувам дека ги знае постериве (поентата од постерите) и дека се согласува со истите. Второ он се зафркава со тешко дебилни ставови дека со уништувањето на религиите дека во светот ќе биде-Липе цвату, ал није све исто као и лани, него пуно боље, воедно ти реди земји каде што религијата не само што била/е маргинализирана туку дури и забранета, до степен на лежење во затвор и егзекуции. Баш така бе акреп (чкорпија на турски http://tr.wikipedia.org/wiki/Akrep ), видиш чудо и атеистите во атеистички средини знаат да прават тешки ујдурми. Ти од друга страна го цитираш и му навлагаш во религиски тематики и што се кажало таму. Тотален офсајд.
Пак не ме сфати. Ми вика што фајде ако исчезнат религиите, јас подоле му ставам - нема такви глупости да се дешаваат. Со други зборови, одредени морони нема да имаат изговор да ги прават тие глупости, сега разбираш?

Религијата ко религија не ми пречи, и некој што колку толку асално ја следи, како пар души што ги знам од форумов. Но очигледно е дека кај некои буди лудило. Не треба да ти давам примери други сега од тоа лудило.

А дека има дебили атеисти јас никаде не негирав. Впрочем, познавам двајца кои станале и масовни убијци, до толку изопачени да бидат, а сепак атеисти.
--- надополнето: 15 јуни 2012 во 13:00 ---
Ова погоре се мемиња кои служат за саркастично препукување. И симпатично е тоа -- многу боље од кршење излози или носои. Инаку, не можеш да им наложуваш на теистите или христијаните да се согласат со твојата интерпретација на религијата. И да искачаш со дедукција дека твојата претстава за мааните на религијата (скоцкана укратко у три сликици) ја инкапсулира целата тема.
Петар, мислев од сите луѓе дека ти ќе сфатиш на што целев со сликиците. Пример, војните и масовните убиства во име на војните. Тие што ја криват религијата се идиоти. Криви ги луѓето кои интепретирале дека смеат такво нешто да направат и религијата им дозволува. Во тие луѓе, на пример, не спаѓаш ти (и тие како тебе, кои се христијани, ама не ги боли таквото за другите, и дали веруваат и во што веруваат, не па да идат до екстреми како горе спомнатите пример).

Поентата ми беше, она што реков не е во ред со религијата беше начинот н акој се користи. Како изговор за одредени болни умови. Свесен сум дека светот нема одеднаш да стане розов ако ги снема религиите, единствен поентата ми беше, не да имаат изговор одредени изопачени умови да го рават тоа што го прават.

Kajgana Shop

На врв Bottom