Наводните Турцизми во Македонскиот јазик

• Креатор на темата anaveno
  • Време на започнување
Член од
22 јули 2008
Мислења
15
Поени од реакции
0
е да , немало пред да дојдат турците ќелави луѓе, не се раѓале ќерки, и куќите ги граделе без ќошеви хахахаха
Чекал цел свет та ја напраат Турската нација да знат за ќелав човек збор.... хехехеееее

Него, дали примети колку убаво ме разбираш на Македонски јазик. На Турски на пример јас ништо не би те разбрал (освем ако напишиш баклава, тулумба....) Уште еден знак за древноста и раширеноста на Македонскиот јазик и дека Турскиот јазик е во голем дел составен од Македонски зборови кои новонастанатите турци ги прифатиле како свои.

еве ти уште:
ќерамида, ќелија, ќебапи,
ќерамида - kiremit - tile. roof tile
ќебапи - kebap - kebab. kabob. roasted meat.

Te razbiram bidejki ne si svesen deka 30 % Turski zborovi Upotrebuvas. hahahah

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
The earliest known Turkic inscriptions reside in modern Mongolia. The Bugut inscriptions written in the Sogdian alphabet during the First Göktürk Khanate are dated to the second half of the 6th century.[8][9] The two monumental Orkhon inscriptions, erected in honour of the prince Kul Tigin and his brother Emperor Bilge Khan and dating back to some time between 732 and 735, constitute another important early record

Корените на Турскиот јазик се во Монголија, и тој настанал дури во 8 век од Новата ера. Македонскиот пак јазик датира ИЛЈАДНИЦИ години ПРЕД новата ера, а во време кога немаше абер од турци Македонија имаше свои универзитети, опсерватории, филозофија, држава. Турскиот јазик во себе попримил најголем дел арапско - монголски зборови а пак арапите голем дел превзеле од Македонскиот, пошто Македонскиот широко бил зборуван на просторите на Европа и Блискиот Исток, се до границите на Александровото царство - Индија.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
kiremit - ќерамида - tile. roof tile
kebap kebab. kabob - ќебапи - . roasted meat.

Член од
22 јули 2008
Мислења
15
Поени од реакции
0
The earliest known Turkic inscriptions reside in modern Mongolia. The Bugut inscriptions written in the Sogdian alphabet during the First Göktürk Khanate are dated to the second half of the 6th century.[8][9] The two monumental Orkhon inscriptions, erected in honour of the prince Kul Tigin and his brother Emperor Bilge Khan and dating back to some time between 732 and 735, constitute another important early record

Корените на Турскиот јазик се во Монголија, и тој настанал дури во 8 век од Новата ера. Македонскиот пак јазик датира ИЛЈАДНИЦИ години ПРЕД новата ера, а во време кога немаше абер од турци Македонија имаше свои универзитети, опсерватории, филозофија, држава. Турскиот јазик во себе попримил најголем дел арапско - монголски зборови а пак арапите голем дел превзеле од Македонскиот, пошто Македонскиот широко бил зборуван на просторите на Европа и Блискиот Исток, се до границите на Александровото царство - Индија.
Veruvaj mi jas poveke od tebe bi sakal da e taka. Poveke od tebe bi sakal celiot svet da prifati deka Alexander Makedonski, bil Makedonec a ne GRK. Da bese taka sega ke bevme vo nato i ke go cekavmo samo da dojde denot za da bidema zemja clenka na E.U.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Vo pravo si, osobeno ne sega koga vo Grcija ne se odi na odmor :)
Ok samo ne ve razbiram zosto ne prifakate deka ima nad 3000 Turcizmi vo MAkedonskiot jazik. Eve jas velam Da vo Turskiot 30 Procenti od zborovite poteknuvaat od arpskiot. Megjutoa Tie so iljadnici godini se upotrebuvaat vo Turskiot i veke se Turski zborovi. Istoto go ocekuvam i od vas. Inaku drug Problem nema.
Јас прифаќам дека има Турцизми во Македонскиот јазик, и реално не се срамам. Мојот дијалект (Гевгелиски) има многу, бидејки по одговараат на нашиот говор. Мајка ми верувам дека ги знае сите можни турцизми. ЛоЛ
Но сепак прифаќам и дека зборови како КАРА се постари од Турците на Балканот и нивната ентимологија ја гледам во ПИЕ, исто како и некои Турски зборови што ги гледам во ПИЕ.

Еве што сакам да кажам јас (на кратко во пеинт) а мислам дека истото и анавено го мисли(ама ќе си каже он самиот).
Прегледај го приврзокот 7255

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Него, дали примети колку убаво ме разбираш на Македонски јазик. На Турски на пример јас ништо не би те разбрал (освем ако напишиш баклава, тулумба....) Уште еден знак за древноста и раширеноста на Македонскиот јазик и дека Турскиот јазик е во голем дел составен од Македонски зборови кои новонастанатите турци ги прифатиле како свои.
Zosto lupas gluposti. Normalno deka razbira makedonski koga zivee vo drzava kade sto makedonskiot e nasekade, sto ne e slucaj so turskiot....

еве ти уште:
ќерамида, ќелија, ќебапи,
Pak turcizmi....

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
ќебапи - kebap - kebab. kabob. roasted meat.
Јас како што знам ова е Македонски ќебап(чевап на српско-хрватски оти немаат ќ)...

Додека Турскиот ќебап е ова...

Се разбира кај нас познато како ГРЧКО ГИРО(па нели се е од Грците измислено :tapp:)

Овде инаку зборувам за јадењето... не за суштинското значење на зборот ќебап (според тебе а и најверојатно означува месо).

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Ova e turski DONER. Imaat tie i kebapi, ama drugi se, poveke vida gi ima...:vozbud:

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Ova e turski DONER. Imaat tie i kebapi, ama drugi se, poveke vida gi ima...:vozbud:
Сега поими поими... знам дека е Донер Ќабап, знам дека има и Шиш Ќебап но каде и да се оди во светот (козмополитски градови) кажи Ќебап и сите знаат дека бараш ДОНЕР.

БТВ Треба ДОНЕР да се прави во Македонија а не ГИРО... секако кога ќе му ставиш хомус, табули и ред други работи 100% е подобро од едно гејско (празно) гиро.

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Ми отворивте апетит :vozbud:, не ја читам појке темава, ја излигавив тастатурава...:)

Ојдов јас на:

Било турска, било македонска, супер е...

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Сепак тие Турските нешто попознати од нашите.:pos2:

Член од
22 јули 2008
Мислења
15
Поени од реакции
0
Super si napisal te poddrzuvam.

Ova istoto treba na grcite da im objasnis, i da gi ubedis za da ne prifatat veka ednas so ova nase ubavo ime. Pa i nie da vleze vo EU i NATO
Ok super nas ne ubedi, da sekoja geografska oblast ima ime i toa poteknuva od narodot koj sto zivee tuka( Makedonija - MAkedonci, Pelagonija - PElagonijanci, Polog - Pologjani ).

Da te potsetam samo deka ovie ciganite (Grcite), vo Kipar ne im davaa dovolno prava na turcite. Im go okupiravme ostrovot i seuste sme tamu.
A vas ne sakaat identitetot da vi go priznaat, a sepak site pari sto gi sobirate cela godina, im gi nosite na niv vo halkidiki.

Najiskreno, od ovoj aspekt se sramam sto sum drzavjanin na RM. Covek za gordosta zivee, tie vi davaat metli da cistete pak tamu odite na odmor.
Ispadna malku off topic ama kazano e veke :)

Член од
25 јули 2008
Мислења
21
Поени од реакции
0
zosto togas go vikale European Turkey ovie prostori cudno majkata

Kajgana Shop

На врв Bottom