Мојот однос со Бог

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Нема смисла да се дискутира.
Последно прашање од мене, на кое очекувам логички и разумен одговор.
Ако постоеше бог и ако го гледавме сите, дали ќе имаше потреба од религии и останати смешни работи?

Зборот религија потекнува од латинскиот збор religare, што значи re = повторно и ligare = вржување.

Многу е важно одпадното човештво да се одврже од индивидуалниот (вертикално) и колективниот (хоризонтално) егоизам, да се разбуди за Единствениот Корен на Животот и да се поврже повторно со Него!

Тоа е Единствениот БОГ (!), тоа е Совршениот Пат (!)
Тој е Отецот и Мајката на Животот, а во Него секој секому е сестра или брат!

.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Понекогаш се молам на Господ бидејќи подобро се осеќам. Но, не се надевам на помош. Се надевам дека постои праведен бог иако најверјатно непостои. А ако постои Христијанскиот како што е опишан во Библијата тогаш сум одлучен да одам во Пеколот бидејќи е тотален кретен и е неправеден не ми се молам на него или неа или што и да е по пол.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Понекогаш се молам на Господ бидејќи подобро се осеќам. Но, не се надевам на помош. Се надевам дека постои праведен бог иако најверјатно непостои. А ако постои Христијанскиот како што е опишан во Библијата тогаш сум одлучен да одам во Пеколот бидејќи е тотален кретен и е неправеден не ми се молам на него или неа или што и да е по пол.

Понекогаш и јас мислам дека Совршениот БОГ би требал да биде поинаков од она што е’ и наместо за сите да ја жртвува својата најсакана Мудрост, едноставно да почне ...! :mad:

Но, тоа е тоа. Неговата Совршена Љубов и Стрпление е поголема од секоја човечка и ангелска мудрост. Што незначи дека нема да има консеквенци за нашите мудрости, кои во споредба со Неговата Мудрост се само обични глупости.

Лека ноќ козичке :sleep:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Понекогаш и јас мислам дека Совршениот БОГ би требал да биде поинаков од она што е’ и наместо за сите да ја жртвува својата најсакана Мудрост, едноставно да почне ...! :mad:

Но, тоа е тоа. Неговата Совршена Љубов и Стрпление е поголема од секоја човечка и ангелска мудрост. Што незначи дека нема да има консеквенци за нашите мудрости, кои во споредба со Неговата Мудрост се само обични глупости.

Лека ноќ козичке :sleep:
Ако бог е совршен тогаш никогаш нема да имаат смисла неговите дела за нас. Таков бог ќе изгледа како случајност. Фрлање паричка да не. Најверојатно и таков е бог неразбирлив и неспознатлив. Исто е како да го нема. Само таков бог е вреден за почит сите други се несовршени. Ама што ако го почитуваш кога нема никава последица од тоа.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Ако бог е совршен тогаш никогаш нема да имаат смисла неговите дела за нас. Таков бог ќе изгледа како случајност. Фрлање паричка да не. Најверојатно и таков е бог неразбирлив и неспознатлив. Исто е како да го нема. Само таков бог е вреден за почит сите други се несовршени. Ама што ако го почитуваш кога нема никава последица од тоа.
Сигурно дека нашата Богопочит има “последица“! Можеби не буквално онаква каква што ние несовршените сакаме и не тогаш кога ние сакаме, но “последица“ (посебно) за оние кои што се докрај верни, засигурно има!

Затоа - за да не’ поучи - Исус молеше во Маслиновата Гора :
„Оче, кога би сакал да ја тргнеш оваа (горка) чаша од Мене! Но нека не биде мојата волја, туку Твојата!”

(Ев.Лука 22:42)

.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
jas samo znam za pandorinata kutija i zenata za bog posle smrta ke mislam.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Член од
27 април 2010
Мислења
14
Поени од реакции
4
Секогаш сум со Него тој ми дава сила,ум и разум треба де се осети тоа,а не може да се опише.

Kajgana Shop

На врв Bottom