Мојот живот се моите навики!

Член од
1 мај 2008
Мислења
64
Поени од реакции
0
sama si donesuvam odluki i bash mi e gajle dali nekoj drug se soglasuva so niv ili ne.

mrazam koga lugje me prashuvaat sho da pravat za sekoja sitnica!neka si mislat so svoja glava.

iis

Mraf4i
Член од
12 септември 2007
Мислења
432
Поени од реакции
16
За тоа шо ке правам во животот и како ке го креирам мојот живот одлучувам јас никој не ми се меша а и нема да дозволам некој да ми се меша, зашо ја си го живеам тој живот а не околината околу мене. И не ми битно шо мислат други за моите одлуки.

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Колку и да изгледа дека делувам самостојно сепак не е така.
Прво тргнувам од фактот дека живеам со моите и тие ме издржуваат. Што се однесува на плаќање сметки, храна, факултет, гардероба...за сето тоа зависам од моите. Ако заработам нешто сама сама и си трошам, притоа сепак си го земам и делот што ми следува од моите. Сепак зависам од некој. :)

Меѓутоа моите секогаш биле толерантни и ме поддржувале во она што сакам да го направам. Никој не се ни обиде да се спротистави на мојата одлука каде да се запишам на факултет или пак во средно.
Не се ни обидуваат да ме спречат во некоја моја намера, без разлика колку таа изгледа нереално. Секогаш ми помагале ако ми потреба помош. Тие се заштитнички поставени но сепак тоа е моја одлука и тие никако не можат да ја спречат.
Сама си ги донесувам одлуките и не дозволувам да ми влијаат врз нив.

Значи размислувам самостојно, можеби одстрана и делувам самостојно, но сепак зависам од моите. Пријателите се тука да им побарам совет и да ми дадат совет што не значи дека ќе го прифатам.

Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Колку и да сме самостојни сепак секогаш ќе ни бидат важни мислењата на блиските.Во моите одлуки доколку се однесуваат лично за мене сум самостојна.Не дозволувам никој да управува.Но најнормално ако ми треба совет го слушам а дали ќе го применам тоа е мое.Ама тој совет доаѓа од домашните.Никогаш не обрнувам внимание на околината затоа што воспитана сум да бидам самостојна и да се трудам да останам таква.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Се трудам да бидам што посамостојна во поглед на донесување на моите одлуки. Прифаќам совети, но ако нешто сум наумила правам како јас што сакам. Советите ми помагаат само за да размислам подобро, не влијаат целосно на моите конечни одлуки најчесто. Додека моите родители секогаш ги прифаќале моите одлуки и никогаш не ми влијаеле. Секогаш ми ја давале целата нивна подршка и имаат во мене доверба. Но и покрај се неможам да речам дека сум целосно самостојна. Пред се ме издржуваат моите и живеам со нив, но сум задоволна што не влијаат на моите одлуки.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.705
Поени од реакции
13.374
Дали вашиот живот си го контролирате сами или околината има влијание врз тоа?
Па го контролирам таму кај што можам. Рецимо сам си го планирам денот како ќе ми тече, но приоритет е да ги завршувам задачите што ми се додадени. Пример - мајка ми ми има дадено задача, ја извршувам попрво таа - освен ако не сум временски ограничен од друга задача која најпрво ја завршувам
Колку им дозволувате на вашите блиски (родители, пријатели, другари...) да донесуваат во контролираат, координараат и управуваат?
Не премногу. Ако еве имам некоја задача со time trial (временски сум ограничен) попрво ја завршувам таа задача - па подоцна нивната. Нормално не се покорувам 100%, ако забележам некој да ја користи мојата добрина, остро реагирам.
Или пак дали сте од оние луѓе на кои родителите им се постојано заштитнички поставени, секогаш како помош за секојдневните проблеми? Колку сте самостојни во тој поглед?
Па нормално е родителот да го штити своето дете. Но не сакам да бидам слепото црево во фамилијата.
Во овој момент колку ви е потребна помош од родителите? А,колку од пријателите, познаниците?
Па ако се фатам у небрано, нормално е да побарам помош. Инаку секогаш ги барам за совет, информација. Не да ми извршуваат мои задачи. Освен родителите. Ако некогаш сум оневозможен да ја завршам работата самостојно. Ама ретко. Многу ретко.
А за одлуките, колку другите и околината може да влијае врз вашите одлуки?
Па.... Родителите ги слушам за крупните одлуки. За другите па.... Се додека не загрозувам некого со мојата одлука, си ја задржувам.
Колку често сте паразит и очекувате другите да мислат и донесуваат одлуки за вас?
Ретко... многу ретко.... Али ако сум у некоја фаа на нерационално размислување (се дешава) оставам некој друг да донесе одлука.
И на крај: работа, школо, факултет, проблеми-како се справувате со овие работи, сами или со помош на мама и тато?
Па ако заглавам нормално е да побарам помош. Помошта се состои само од совет - никакви потегнувања на врски и ургенции.

*LittLe heart*

*најубави очи-ЗЕЛЕНИ*
Член од
14 јануари 2008
Мислења
751
Поени од реакции
289
Мојот живот е само моја работа недозволувам околината да влијае на тоа што јас правам или за што јас одлучувам.

Колку им дозволувате на вашите блиски (родители, пријатели, другари...) да донесуваат во контролираат, координараат и управуваат?
Moите блиски им дозволувам да се мешаат ако се работи за некоја посериозна работа само за помош ако е неопходна или пак некој совет.

Дали дозволувате вашите блиски да се решаваат за вас и да влијаат на вашиот живот?
Недозволувам повеќе, сум дозволила само еднаш во животот и само поради тоа што не сум била доволно возрасна и свесна што им дозволувам.

Или пак дали сте од оние луѓе на кои родителите им се постојано заштитнички поставени, секогаш како помош за секојдневните проблеми? Колку сте самостојни во тој поглед?
Самостојна сум кога се работи за лично мој проблем, но зависам во многу работи од моите што е и мој голем минус.Ама се се тоа материјални работи иако понекогаш се поставуваат заштитнички не им дозволувам да влијаат или одлучуваат наместо мене

Во овој момент колку ви е потребна помош од родителите? А,колку од пријателите, познаниците?

Како што кажав од мите родители најчесто ми требаат финансии, може понекогаш некој совет и тоа.Си имам зацртано дека треба сама да ги решавам своите проблеми и така и го правам тоа се сама.

Одлуките ги донесувате сами или со помош на блиските (најчесто родителите) ?
Секогаш сама само еднаш во животот допуштив тоа да го сторат другите и многу се каам зошто направив така.

И на крај: работа, школо, факултет, проблеми-како се справувате со овие работи, сами или со помош на мама и тато?

Искрено моите поим немаат за мојот факултет.Ако им кажам јас нешто ок ако не, не ни ме прашуваат зошто знаат дека сум одговорна кога се работи за школото и си ги средувам работите на време.

Колку функционирате, делувате и размислувате самостојно?
Функционирам самостојно,сите работи одлуки ги донесувам и извршувам самостојно,недозволувам друг да ги води работите кои се моја обврска едноставно мојот живот си го држам во сопствени раце.

Член од
19 февруари 2008
Мислења
103
Поени од реакции
1
kolku i da se trudam da ne vlijae okolinata-togas taa uste poveke vlijae. mnogu redko mi se slucuva jas sama da se odlucam ama vo posledno vreme gledam da go smenam toa

С

Сатори

Гостин
Без лажна индивидуалност, да, луѓето кои што ги сакам во мојот живот, можат доволно да ми влијаат во животот за да ги сменам и мислењата и ставовите и реакциите.Затоа што пред се јас не живеам сама со себе за да не можам да бидам подложна на тие околу мене.
Секако дека сите си градиме сопствени идеи за тоа како работите функционираат и се држиме до нив, но не секогаш сите сме способни да ги донесеме големите одлуки сосема сами.На крајот повторно решението е наше, но советите барем кај мене се секогаш добредојдени.

Никогаш не сум сакала некој да се обиде да ме контролира, туку напротив да ми даде посочување каде јас сама можам да изберам дали ќе го одберам или не, во принцип, мразам забрани, но почитувам одредена контрола која што ми дозволува да се движам во моите рамки без да правам катастрофални грешки кои што би ми штетеле понатаму во животот.

Функционирам сама, но моите постапки влијаат врз другите исто како што тие влијаат врз мене.
Не живеам за луѓето, но со нив живеам, никој не го обликува своето јас потполно сам.

CuCeNcE

perfectly imperfect
Член од
19 јуни 2006
Мислења
1.878
Поени од реакции
7
Да поентата ми е да видиме колку самостојно си го „управуваме„ својот живот и колку сами донесуваме одлуки.
-Па мојот живот е само мој што значи дека треба сама да донесувам одлуки и да си го конструирам како што јас мислам дека е најдобро

-Секогаш се добредојдени совети од најблиските. Сепак ми сакаат најдобро и да бидам среќна и сакаат да ми помогнат....Секогаш ги ислушувам али никогаш не дозволувам некој да ме контролира и да ме управува. Се работи за мој живот....може само совет и мислење од нивна страна да ми кажат, а дали ќе го прифатам тоа останува на мене...

Дали дозволувате вашите блиски да се решаваат за вас и да влијаат на вашиот живот?

-Родители ми се...ми го сакаат најдоброто нормално е да се постават заштитнички. Ако ми треба некаква помош или подршка за нешто знам дека секогаш се тука за мене. Уште живеам со нив, ме издржуваат и ми даваат се што ми треба...неможам да кажам дека сум баш самостојна...Али кога се работи за некоја моја одлука секогаш ја почитуваат колку тоа да им се свиѓа или не.

-Потребна ми е помош....потребна ми е нивна подршка за тоа што го правам....Сакам кога знам дека можам на некој на се наслонам и да се доверам доколку е потребно тоа

А за одлуките, колку другите и околината може да влијае врз вашите одлуки?
Одлуките ги донесувате сами или со помош на блиските (најчесто родителите)
Дозволувате други да одлучуваат и мислам за вас?

- Неможе да влијае...т.е многу тешко. Во принцип сум многу своеглава и правам така како што јас сметам дека е најдобро....Некогаш грешам што не ги слушам, некогаш не....али таков е животот неможе секогаш да испадне како што ние сакаме

Колку често сте паразит и очекувате другите да мислам и донесуваат одлуки за вас?
-Нејќам кога некој донесува одлучи место мене. За мојот живот се работи, јас сум таа која што си донесува одлуки за себе! Никогаш не очекувам некој друг да донесе одлука место мене.

-Прво гледам сама да се справам...доколку неможам тогаш помош..

Колку функционирате, делувате и размислувате самостојно?
-Па што се однесува за донесување одлуки сум прилично самостојна. Секогаш правам и размислувам онака како што јас сметам дека е најдобро.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Двете теми ми делуваа прилично исто. Мислам дека како една би функционирале многу подобро. Ќе се разработи тематиката од повеќе страни. Продолжете со дискусија:smir:

Член од
23 јули 2009
Мислења
217
Поени од реакции
8
Мој живот мои правила си живеам како што сакам и како што мислам дека е правилно.....е сеа може да ги послушам и од дома ако гледам дека се во право

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Некогаш мислам,уствари не,СИГУРНА СУМ дека имам дури и премногу навики во мојов живот и да за жал се повеќе и повеќе функционирам како робот.
Претпоставувам дека за мене единствениот спас би бил барем една недела да бидам во некоја џунгла изолирана од се и без никакви предмети околу мене,па тогаш можеби ќе почнам да ја ценам различноста и нема секој ден да се водам по некаков план.
Точно тешко е да се откажам од навиките,посебно кога ми одземаат 99,5% од времето :тажно: .

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Човекот не менува навики освен ако мора. Сега дискутирајте си но тоа е факт.

kostovska

Рокенролистика :))))))
Член од
22 јануари 2009
Мислења
368
Поени од реакции
11
Нејќам да живеам по навики секојдневно многу монотоно ми звучи тоа,али нормално е секој ден да се повторуваа одредени исти работи али секако не пола ден да ми е ист секад.....кај води таков живот.....тоа некако не ми е нормален среќен живот него досаден!

Kajgana Shop

На врв Bottom