Може ли Македонија да ги врати воопшто кредитите што ги зема?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.366
Поени од реакции
84.597
Еве јас да ви ја решам дилемата дали можи или не.
Неможи да ги врати.
И сега шо прајме? Да земиме да се обесиме или што?
Може бре, не заебавај. Со сите овие измислени давачки, казни, задолжителни услуги што никој не ги бара, фантазмагорични издатоци, кои му ги смислија на обичниот човек, 100% можеме да вратиме све и уште ќе ни остане на Хрватска да ѝ позајмиме.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.383
Поени од реакции
24.092
Не бе сериозно, остај мајтапот на страна. Чисто информативно ме интересира дали некоја држава комплетно се има раздолжено, не борџи никаде и постои како држава после тоа во последните ете 50 години? Јас не сум економист, многупати имам нагласено и ете прашувам за да ете во иднина ако паднам на муабет да имам аргумент. Така да се молат докажаните експерти по економија на форумот кои ни ги потекоја мадињата со долгот да споделат таква битна информација. Статистика се подразбира.
Искрено ваш
мкд владе.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Чисто информативно ме интересира дали некоја држава комплетно се има раздолжено, не борџи никаде и постои како држава после тоа во последните ете 50 години? Јас не сум економист, многупати имам нагласено и ете прашувам за да ете во иднина ако паднам на муабет да имам аргумент. Така да се молат докажаните експерти по економија на форумот кои ни ги потекоја мадињата со долгот да споделат таква битна информација. Статистика се подразбира.
Лихтенштајн, Брунеи, Макао немаат јавен долг, не борџат никаде и имаат вискок стандард на живот.
Од друга страна Зимбабве има јавен долг од 282% од БДП и е банкрот земја веќе подолго време.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Лихтенштајн, Брунеи, Макао немаат јавен долг, не борџат никаде и имаат вискок стандард на живот.
Од друга страна Зимбабве има јавен долг од 282% од БДП и е банкрот земја веќе подолго време.
Зошто не ги спомна Британски Девствени Острови и Палау. И тие се со 0. Не си фер.
пардон, тоа бил надворешен долг.
Ај и од мене едно прашање. Кога ги гледам земјиве според задолженост (било јавен долг било надворешен) некако не ми имаат логика податоците. Има еден куп земји задолжени со години, со висок процент од БДП им е долгот и пак граѓаните си живеат супер и обратно има земји што не должат а граѓаните немаат висок стандард на живеење. Економистите да објаснат:)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Има еден куп земји задолжени со години, со висок процент од БДП им е долгот и пак граѓаните си живеат супер
Затоа што се задолжувале за да вложат инфраструктура, здравство, образование... Тие вложувања се исплатуваат повеќекратно со тек на времето, барем по Кејнзијаниските согледувања.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Затоа што се задолжувале за да вложат инфраструктура, здравство, образование... Тие вложувања се исплатуваат повеќекратно со тек на времето, барем по Кејнзијаниските согледувања.
Звучи добро ама....

SF

Член од
4 октомври 2010
Мислења
290
Поени од реакции
142
Зошто не ги спомна Британски Девствени Острови и Палау. И тие се со 0. Не си фер.
пардон, тоа бил надворешен долг.
Ај и од мене едно прашање. Кога ги гледам земјиве според задолженост (било јавен долг било надворешен) некако не ми имаат логика податоците. Има еден куп земји задолжени со години, со висок процент од БДП им е долгот и пак граѓаните си живеат супер и обратно има земји што не должат а граѓаните немаат висок стандард на живеење. Економистите да објаснат:)
Задолженоста нема корелација со животниот стандард. Ама менталитето во Македонија е дефектен дури и да зборуваш за бројот на штркови во Кочанско поле некој веднаш ќе го поврзе со висината на просечната плата.Како и да е досадни се како дијареа...[DOUBLEPOST=1447965674][/DOUBLEPOST]
Ова не е по Кејнз он вика дека се само потребни трошења не е битно во што. Овој став кој го имаат 100 пати кажано на ТВ од милион експери па и сега го трубат во секоја кафана после неколку чаши ракија е повеќе австриска економска школа. Како и да е најверојатно ни едните ни другите не се во право целосно според поновите теории. А и се гледа од стореното нема посериозно зголемување на растот и со дефицитно трошење на споменици ни на инфраструктура.

Последно уредено:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Задолженоста нема корелација со животниот стандард.
Ама има корелација со способноста на една земја да ги врати кредитите што ги зема (таа е темата на муабет).

Како и да е најверојатно ни едните ни другите не се во право целосно според поновите теории.
Со ова се слагам.

А и се гледа од стореното нема посериозно зголемување на растот и со дефицитно трошење на споменици ни на инфраструктура.
Некако е прерано да се каже, инфраструктурните проекти штотуку почнуваат.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.383
Поени од реакции
24.092
Чекај сега дали овие држави во последните 50 години биле задолжени и во потполност го вратиле долгот или никогаш и немале долг кон никого.
Башка освен Лихтејншатјн за кој имам слушнато и има( пази ова е многу битно ) жители колку Ресен, Макао кој до некни беше Протугалска колонија инаку попознат како Азиски Лас Вегас( оттаму ми бил познат) , за Бурнеи сум слушнал онака и сите заедно имаат комплет жители помалце од Македонија ( спрема википедија , сега видов ), дали само овие три држави од сите останати 180 и кусурот ги најде за пример дека немаат долг или дека имале и го вратиле и уште постојат.
Додуша за право си прашав ми кажа. Човек учи дури е жив.
Додека сме на темата исто ме интересира Ватикан бе борџи на некој и на кој? А да и Сан Марино ?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Башка освен Лихтејншатјн за кој имам слушнато и има( пази ова е многу битно ) жители колку Ресен, Макао кој до некни беше Протугалска колонија инаку попознат како Азиски Лас Вегас( оттаму ми бил познат) , за Бурнеи сум слушнал онака и сите заедно имаат комплет жители помалце од Македонија ( спрема википедија , сега видов )
Де бре Владе, оваа била оваква, онаа онаква, тебе никако не ти се угаѓа. Демек ние сме 100 милиона народ, немаме коцкарници и не сме бивша петовековна колонија на Турците. Има таму на листата и држави кои пред 20-30 години имале долгови по 50-60% од БДП па се разборчиле до 15-20% од БДП. Она што кај нас е загрижувачко е што овој долг постојано се зголемува, последниве години и со неодржливо темпо, а ова повлекува должничко вазалство, или како што викаат Америте There are two ways to conquer and enslave a nation. One is by the sword. The other is by debt.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.383
Поени од реакции
24.092
Де бре Владе, оваа била оваква, онаа онаква, тебе никако не ти се угаѓа. Демек ние сме 100 милиона народ, немаме коцкарници и не сме бивша петовековна колонија на Турците. Има таму на листата и држави кои пред 20-30 години имале долгови по 50-60% од БДП па се разборчиле до 15-20% од БДП. Она што кај нас е загрижувачко е што овој долг постојано се зголемува, последниве години и со неодржливо темпо, а ова повлекува должничко вазалство, или како што викаат Америте There are two ways to conquer and enslave a nation. One is by the sword. The other is by debt.
Значи јас убаво си прашав. Кои држави во последните 50 години комплетно се раздолжиле и уште опстојуваат како такви. Не прашав кои го намалиле долгот. Другото беше само онака забелешка и тоа со право дека од 180 и кусур држави ти ги најде овие три. Искрено ме зачуди и Сан Марино , Андора и Ватикан што не се на листата пошто одговараат на описот на првите три. Не се правам дека знам дали има или кои се , ама ете ме интересира дали постои таква. Јас искрено се надевав дека ке споменеш некоја сериозна држава а не некои градчиња-држави.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Значи јас убаво си прашав. Кои држави во последните 50 години комплетно се раздолжиле и уште опстојуваат како такви. Не прашав кои го намалиле долгот. Другото беше само онака забелешка и тоа со право дека од 180 и кусур држави ти ги најде овие три. Искрено ме зачуди и Сан Марино , Андора и Ватикан што не се на листата пошто одговараат на описот на првите три. Не се правам дека знам дали има или кои се , ама ете ме интересира дали постои таква. Јас искрено се надевав дека ке споменеш некоја сериозна држава а не некои градчиња-држави.
This “Will Scare The World To Death”

Remember, there are trillions of dollars of bonds out there. There is something like $225 trillion of total debt in the world (public and private), and $90 trillion of that is traded in one form or another.

They (central banks) are not going to be able to control markets indefinitely if people who are on leverage start to lose confidence in the regime and reduce their positions and liquidate their portfolios. Who is going to buy it? If the central banks go back in in an even greater way with quantitative easing, particularly the Fed, I think it will scare the world to death and it will be totally counterproductive.

So I think they’ve painted themselves into a corner. The printing press can’t run red-hot indefinitely, and if they try it there is ultimately going to be a huge and negative reaction in what’s left of the markets.”

Eric King: “David, we are seeing negative rates in so many countries in Europe. Of course in the U.S. we could ultimately see negative with rates. How long can this charade continue?”

David Stockman: “No one really knows. That’s the problem. We are in such uncharted waters. None of this has ever been tried before. None of this is sustainable. It defies every law of common sense and sound economics and finance. Therefore, you are building up a larger and larger combustible element in the system that sooner or later will blow.

B

Bafra

Гостин
Одлично прашање Владе (y) и тука лежи зајакот. Што во иднина ќе биде битен момент за светската економија.
Единствена држава која има вратено долг, т.е. целосно раздолжена е Романија.
Но како заврши Претседателот мислам дека ти е јасно :popce:

The French have put out a study and are suggesting that this may be the solution. In a 30 page report, they are now saying that 60% of the national debt is illegal. Once you declare it is illegal, then the fools who bought it are at fault.

You can go to EBay and buy countless bonds from all sort of countries that went bust. The real crisis that we face this time, centers around the problem of pensions. The pension fund managers have traditionally held at least 40% of their portfolios in government bonds. This is the massive deflation bomb on the horizon. Just how is this going to be resolved? In the case of Rome, the economy imploded and eventually went into a Dark Age.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Вака и кај нас ќе следи, не сега во иднина...

Порторико не можи да го одплати долгот од главнината плус камати кој што доспева во две рати Декември и Јануари, можни се нереди затоа што нема да можат да исплатат плати на администрацијата:

Puerto Rico Faces "Public Unrest" As Cash Crunch May Leave Government Workers Unpaid

Последно уредено:
B

Bafra

Гостин
Вака и кај нас ќе следи, не сега во иднина...

Порторико не можи да го одплати долгот од главнината плус камати кој што доспева во две рати Декември и Јануари, можни с е нереди затоа што нема да можат да исплатат плати на администрацијата:

Puerto Rico Faces "Public Unrest" As Cash Crunch May Leave Government Workers Unpaid
Рано е тоа за кај нас .
Се додека домаќинот (приватен сектор) има крв за цицање, паразитите (администрација) ќе си бидат на сигурно.
Која влада ќе си ги казни тие што го бирале и преку кои владее и си ги полни вреќите :cautious:
Прво очекувај од приватниот сектор да му извлечат се што можат преку зголемување на даноци, воведување на нови даноци,разни казни и такси. И се тоа во името на "прераспределба на богатството".

Kajgana Shop

На врв Bottom