Може ли Македонија да ги врати воопшто кредитите што ги зема?

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Не бил Маркс син на индустриски магнат, туку Енгелс. :) Маркс бил по потекло од еврејско семејство кое припаѓало на средната класа.
Прочитај подобро.... Точно на Енгелс целам....[DOUBLEPOST=1468574015][/DOUBLEPOST]
Ми личи на фан на миленко-шоу, дрога за македонците од 21 век.
Ма јок, старо магаре е Циментото. Знае што ломоти, само во негов старски стил, го мота со најразлични стилски фигури.... За на крај, кој разбрал, разбрал... Кој не, јебига...

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Ма јок, старо магаре е Циментото. Знае што ломоти, само во негов старски стил, го мота со најразлични стилски фигури.... За на крај, кој разбрал, разбрал... Кој не, јебига...
Ако некој каже дека „македонскиот народ е мудар“ е или политичар во кампања за избори или човек со психолошки проблем (може и комбинирано). Нема тука стилови, старо-младо, разбрано-неразбрано...

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Ако немал никакви квалитети, како опстојал со векови?
Се оддалечуваме од темата.. Ќе не караат шарените административци. :D
Темата е „дали можеме да ги вратиме кредитите“. Не знам какво оддалечување од тема е ако збориш дека народот е глуп и не сфаќа до кое дереџе и пропаст не носи ова идиотско задолжување.

Народот опстојувал со молзење, лажење, крадење и насилство врз него. А „до кога ќе опстојува?“ е веќе оф-топик - ама ќе ти одговорам - нема уште долго.

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Neznam shto ne Vi e jasno, MK prozhivea dobri 20 god.na stara slava, t.e. akumulacija sozdadena vo SFRJ. Se e vekje iscedeno, kako limon, za da se odrzhi kakov takov komoditet, izlezot = krediti, nie ne sozdavame nova vrednost (novi pari). Osven neshto zemjodelie, industrijata se sveduva na dorabotka na polufabrikati, so minorna dodadena vrednost i tolku.
Druga rabota shto nikoj ne saka da ja uvide ili komentira, Makedoncite se premnogu razgaleni, mnogu malku sozdavaat (nekoi nishto), a troshat ili sakaat da troshat premnogu. Naviki ostanati verovatno od socijalizmot.
Shpanija ima drzhaven dolg 1,1 bilion €, sekoj vtor do 30 god. e nevraboten (turistichka destinacija br. 1). Venecuela, najbogatata drzhava (uslovno kazhano), imaat nafta povekje i od Emiratite i Rusija zaedno, a nemaat osnovni prehrambeni produkti, apoteki prazni, restrikcii na struja, inflacija astronomska, siromashtija nevidena. Na siromashtijata ne i se gleda gazerot, stalno mozhe i polosho.
Makazata, bogati-siromashni se povekje se otvara, sredna klasa se gubi, mnogu siromashni i malku ama ekstrmno bogati. Toa e trendot vo cel svet, i kaj najbogatite. Drzhavata e tuka da amortizira preku socijalna politika.

Idat godini (MK) na naplata, cehot mora da se pokrie. Firmite bankrotiraat i se gasat, ama ne i drzhavite, i po bankrotot tie ostanuvaat da postojat i kako takvi da si gi ispolnuvaat prezemenite obvrski. I kazhete im na decata doma deka treba mnogu da rabotat, mnogu da shtedat, i da gi plakjaat smetkite redovno, taka mozhebi nekoi generacii kje dojdat do edno ekonomski poizbalansirano opshtestvo.

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Што знам.
Сѐ додека има приватна иницијатива кај некои луѓе, ќе одат напред. Капиталот и луѓето се флудина и растеглива работа. Додека се работи и создава, ќе има.

Моменталниот пробле е што без работење и создавање во моментот има. Незаслужено. Од друга страна, не е луд тој што ја јаде баницата. Луд е тој што му ја дава. :icon_lol:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Незаслужено. Од друга страна, не е луд тој што ја јаде баницата. Луд е тој што му ја дава. :icon_lol:
Најлесно излегуваат банките на крај со држави-должници. Преку корупција на политичари. Не би сакал ова да го сведам на чат, одбивноста кон Чомски и слични на него ти е неоснована.
Банките секогаш имаат интерес и можност од држава да наплатат. За 7% камата ќе и дадат кредит и на Сомалија (нешто како репер за држава маааалку полоша од БЈРМ по некои параметри).

D

Daedalus

Гостин
Кога на тоа ќе се надодат пензионерите кои на 70+ години решија да се фрлат на живот, и кои си ги бараат пензиите по цена нивните внуци по 50 години да немаат држава, тогаш нас ни е потребна власт која ќе го одбрани народот од неговата глупост.
Можеш да дадеш пример за едно такво уредување во кое власта го брани народот од неговата глупост?

Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
а ова важи и за македонците во дијаспората?
Makedoncite vo dijasporata se sosema druga prikazna, iako sekoj poedinechno e prikazna za sebe, sepak systemot e taka napraven da ne ti go dozvoluva ova gore shto sum go napishal.
I, podobro kje beshe da dadeshe nekoj argument, sho e kako e, ako vekje mislish deka ne sum vo pravo, vaka samo insinuacija.

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.357
Поени од реакции
2.087
Од каде заклучи дека Чомски или оние другите ми се одбивни?

За корумпирањето политичари. Банките не корумпираат никој. Тие инвестираат. Во човечки ресурси, држави, индустрија, итн. Од ништо прават нешто. ;)

S

silmarillion

Гостин
Видете при евентуален банкрот и кратење на плати пензии и бркање од работа на 80% администрација највеќе проблем ќе има Калитеа, Солун и Пефкохори пошто сиротињава шпара кеш цела година за да ги спичка таму за 2 недели. Кај нас бизнисите кубурат на домашен пазар пошто "свежиот кеш" за плати и пензии не се троши во онаква мера каква што фирерот проповеда по разни куртонски медиуми :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Можеш да дадеш пример за едно такво уредување во кое власта го брани народот од неговата глупост?
Не баш. Но имаме спротивни примери, како грчкиот, на кој можеме да учиме, што се случува кога власта го компромитира народот. Во Грција морковот беше малку подолг и повкусен, но се сведе на исто.

D

Daedalus

Гостин
Не баш. Но имаме спротивни примери, како грчкиот, на кој можеме да учиме, што се случува кога власта го компромитира народот. Во Грција морковот беше малку подолг и повкусен, но се сведе на исто.
Тоа е и цел проблем. Ниту една форма на социјален договор што е до сега смислена, од пролетно - есенска Кина и античка Грција до модерната политичка филозофија, не го решава овој проблем.
Некој не може да го критикува сегашниот систем, а да нема теоретски модел земен како стандард со кој го споредува, а со тоа не може да поставува норматива за тоа дека е потребна влада која ќе го заштити народот од неговата глупост бидејќи не можеме да поставиме јасни критериуми на етички план кога еден народ е глупав, а кога не и секогаш ќе имаме конфликт околу распределбата на моќ. Дури и да може да се согласиме на некои критериуми, ќе забегаме накај тиранија со што власта ќе врши опресија врз „глупавиот народ“.

Kajgana Shop

На врв Bottom