Министерот Димовски се сретна со тутунарите, остануваат најавите за протести.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Ок е да си бараат повисоки цени тутунариве ама мислам малце дека претеруваат.Сите може да проверите дека во 2003 тутунот се продавал по нецели 80 денари за килограм и 0 субвенции.Денес се продава и по 180 денари + 60 денари субвенции = 240 денари и пак малку им е.Епа у курац и мене ми намалија 20% плата во 2009 и до ден денес ми е намалена ради светскава криза.Платата ми е помала и од 2003 што била во фирмава.На крај краева што кур им дава владата субвенции и јас сакам да ми ги надокнади од буџет тие 20% што ми ги намали фирмава.На крај краева сите го полниме тој буџет не само земјоделците.Дај им цел прст ја сакаат цела рака сега.

Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
море дете барабанџија слушај сега
критериумите за определување на класи се исти само шо лани тутунот беше п р е ц е н е т и ги немаше сите класи.
Оф леле мајко абе ти се читаш шо пишуваш или лани заврши прво одделение па не ти се јасни поимите и зборовите кои ги користиш само ако немај гајле има време ќе научиш имам еден предлог за тебе рече дека си живеел блиску до тутунски ко ќе стасаш за средно запиши се гимназија секако ти е многу блиску во прво тромесечие ќе имаш по математика една важна тема се вика математичка логика па добро посвети се на таа дисциплина за да го разбудиш мозокот оти вака само се глупираш на теми што не ги разбираш а засега овде си имаш цели форуми и подфоруми преинтересни теми за деца забавувај се таму запознавај другарчиња а овде се сериозни работиве значи тоа е моја препорака за тебе па ти како сакаш така прави толку од мене се најдобро и среќна нова година само уште можам да ти посакам . . .

Ок е да си бараат повисоки цени тутунариве ама мислам малце дека претеруваат.Сите може да проверите дека во 2003 тутунот се продавал по нецели 80 денари за килограм и 0 субвенции.Денес се продава и по 180 денари + 60 денари субвенции = 240 денари и пак малку им е.Епа у курац и мене ми намалија 20% плата во 2009 и до ден денес ми е намалена ради светскава криза.Платата ми е помала и од 2003 што била во фирмава.На крај краева што кур им дава владата субвенции и јас сакам да ми ги надокнади од буџет тие 20% што ми ги намали фирмава.На крај краева сите го полниме тој буџет не само земјоделците.Дај им цел прст ја сакаат цела рака сега.
А што ако ти разбереш дека твојот газда ја намалил твојата плата, а неговата фирма со тоа само си зголемила профит, т.е. ако сфатиш дека светската економска криза била само негов изговор а всушност на неговата фирма и оди многу добро? На пример. Дали нема да се побуниш?
Проблемот со тутунарите не е во светската економска криза. Тоа апсолутно никој досега не го рекол, ниеден - ни трговец, ни власт, ни тутунар. Овде не станува збор за плата. Овде станува збор за вредност на стока. Таа вредност лани е ценела на еден начин, годинава на друг начин. Важеле различни критериуми. Тоа ја снижи годинашната цена на тутунот на откупните пунктови за голем процент. А во меѓувреме светската цена на ориенталниот тутун, кој е најскап во светот, е иста со лани, ако не и поголема. За ваквите разлики меѓу ланската и годинашната цена не е виновна никаква светска криза, туку виновна е алчноста на тутунските профитери. Власта е на удар бидејќи не сака да го уреди пазарот како што направи ланската сезона. А зошто не сака е тоа може да се размисли и прочита има повеќе верзии и коментари на темата, читај си слободно ако те интересира.

А тоа дека оваа Влада стори убедливо најмногу за тутунарите од сите претходни во Македонската транзиција тоа е чист и непобитен факт. Но требаше и да обезбеди континуитет на позитивната стратегија во овој сектор. Вака секому му е јасно дека повторно се дозволува потценување на тутунарскиот труд за мафио-профитерски цели.

Член од
25 октомври 2010
Мислења
738
Поени од реакции
705
Оф леле мајко абе ти се читаш шо пишуваш или лани заврши прво одделение па не ти се јасни поимите и зборовите кои ги користиш само ако немај гајле има време ќе научиш имам еден предлог за тебе рече дека си живеел блиску до тутунски ко ќе стасаш за средно запиши се гимназија секако ти е многу блиску во прво тромесечие ќе имаш по математика една важна тема се вика математичка логика па добро посвети се на таа дисциплина за да го разбудиш мозокот оти вака само се глупираш на теми што не ги разбираш а засега овде си имаш цели форуми и подфоруми преинтересни теми за деца забавувај се таму запознавај другарчиња а овде се сериозни работиве значи тоа е моја препорака за тебе па ти како сакаш така прави толку од мене се најдобро и среќна нова година само уште можам да ти посакам . . .

А што ако ти разбереш дека твојот газда ја намалил твојата плата, а неговата фирма со тоа само си зголемила профит, т.е. ако сфатиш дека светската економска криза била само негов изговор а всушност на неговата фирма и оди многу добро? На пример. Дали нема да се побуниш?
Проблемот со тутунарите не е во светската економска криза. Тоа апсолутно никој досега не го рекол, ниеден - ни трговец, ни власт, ни тутунар. Овде не станува збор за плата. Овде станува збор за вредност на стока. Таа вредност лани е ценела на еден начин, годинава на друг начин. Важеле различни критериуми. Тоа ја снижи годинашната цена на тутунот на откупните пунктови за голем процент. А во меѓувреме светската цена на ориенталниот тутун, кој е најскап во светот, е иста со лани, ако не и поголема. За ваквите разлики меѓу ланската и годинашната цена не е виновна никаква светска криза, туку виновна е алчноста на тутунските профитери. Власта е на удар бидејќи не сака да го уреди пазарот како што направи ланската сезона. А зошто не сака е тоа може да се размисли и прочита има повеќе верзии и коментари на темата, читај си слободно ако те интересира.

А тоа дека оваа Влада стори убедливо најмногу за тутунарите од сите претходни во Македонската транзиција тоа е чист и непобитен факт. Но требаше и да обезбеди континуитет на позитивната стратегија во овој сектор. Вака секому му е јасно дека повторно се дозволува потценување на тутунарскиот труд за мафио-профитерски цели.
така е, се согласувам со тебе

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
abe baraban kazi deka si komunjar ebate tebe i glata da te boli tebe vladata ti e kriva ti ne znajs ni t od tutunarstvo a se protivis na sekoj ovde na forumov
cukni ja tro glata od zid i razmisli.Vo vase vreme po 100/kg zemaja a ne sega so se subvencii nad 200den
zacuti ebago

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949

За да ти ја намали некој платата за 20 % треба да земаш најмалце 15.000 месечно.

Незнам што работиш но сигурен сум дека неможе да си ја споредиш својата работа со тутунарската. Пред се таа е до некој степен отровна за човекот.

Ти имаш избор, да излезеш од таму каде што си, и да бараш подбра работа.

Тутунарите тоа го работат со генерации, од тоа преживуваат, колкав процент од тутунот заминува во странство, колку само ќар има државата од продажбата на цигарите, даноците итн...??? Знаеш ли за тоа?

Сигурен сум твојата бедна работа од која земаш 20% помалку пари одколку порано дека не го полни буџетот како од тутунарите.

Кога ќе разберат Високо Интелигентните Личности со Дигнати Носови дека СЕЉАКОТ Е ТОЈ КОЈ ЈА ДРЖИ ДРЖАВАТА?!?!

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
A zosto kurle ti ne se bunese koga borcite za sloboda ubivaa makedonski deca ????
Zosto sega tutunarite da ne se pobunat koga mozat borcite i sedat vo parlamentot mozat i tutunarite

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.470
Поени од реакции
18.486
http://www.alibaba.com/product-free/113304124/Oriental_Leaf_Tobacco_Prilep.html

Oriental Leaf Tobacco Prilep

Other products by Product Type: Cigarettes
FOB Price: EUR 45 - 55 / Kilogram
Get Latest Price Minimum Order Quantity: 500000 Kilogram/Kilograms
Payment Terms: L/C

Многу се 3 евра за прва класа на тутун,што се замислуваат тоа тутунарите, па само 10 пати повисоко ја препродаваат, па НЕМА СМИСЛА стварно, вие мислите на кутрите деца на препродавачите на тутун со само 42 еур минимум заработувачка по кило.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339

Многу се 3 евра за прва класа на тутун,што се замислуваат тоа тутунарите, па само 10 пати повисоко ја препродаваат, па НЕМА СМИСЛА стварно, вие мислите на кутрите деца на препродавачите на тутун со само 42 еур минимум заработувачка по кило.
Тогаш се поставува прашањето зошто не станеме откупници? Прв изговор секогаш е дека немаме пари за да влеземе во толку голем бизнис. Секако за вакви профитни стапки верувам дека ќе се најдат многу луѓе кои би го здружиле капиталот за да остварат толку големи профити.
Значи 150.000 евра се достижни ако инвестиотирте знаат дека 10 пати ќе заработат на парите. Понатаму за вакви цени и профитини стапки и банките би дале кредити...

Но што е проблемот тогаш? Зошто не е цената 20 евра за килограм, односно зошто нема стотици претприемачи кои што откупуваат тутун и ги остваруваат овие заработки, ја креваат цената на домашниот пазар и ја подорбуваат состојбата и на тутунопроизводителите и на тутунооткупувачите?

Секако тука главен елемент е цената на правење бизнис која што е многу висока. Поточно таа е многу повисока од било кој друг бизнис поради еден куп регулации, правила и прописи кои се бариери за влез и овозможуваат екстра монополистички профити на тие што се веќе во пазарот. Па треба дозволи, па треба откупни станции, па казни од 5000 евра ако не си отворел до 15 декември па ова па она, па требало да најавиш 1 година унапред дека ќе купуваш..

Сите овие илјадници бариери за влез во високопрофитниот сектор на откуп на тутун ги оштетуваат тутунопроизводителите. Ако секое правно лице може да купи тутун без никакви дозволи и дополнителни документации, туку да купи тутун како што би ја купило секоја стока, тогаш немаше да се случува ова во откупот на тутун.

Јас лично би вложил голем дел до тоа што го имам во извозно претпријатие за тутун ако можи да се формира за ден-два без дополнителни дозовили и бариери за влез.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Тогаш се поставува прашањето зошто не станеме откупници? Прв изговор секогаш е дека немаме пари за да влеземе во толку голем бизнис. Секако за вакви профитни стапки верувам дека ќе се најдат многу луѓе кои би го здружиле капиталот за да остварат толку големи профити.
Значи 150.000 евра се достижни ако инвестиотирте знаат дека 10 пати ќе заработат на парите. Понатаму за вакви цени и профитини стапки и банките би дале кредити...

.
А лиценца односно дозвола за откуп кој ќе ти даде?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.855
Поени од реакции
12.391
Хехе, министарот. А за проценител кој дава дозвола/серитификат...истиот...зачаран круг :)

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
За да ти ја намали некој платата за 20 % треба да земаш најмалце 15.000 месечно.

Незнам што работиш но сигурен сум дека неможе да си ја споредиш својата работа со тутунарската. Пред се таа е до некој степен отровна за човекот.

Ти имаш избор, да излезеш од таму каде што си, и да бараш подбра работа.

Тутунарите тоа го работат со генерации, од тоа преживуваат, колкав процент од тутунот заминува во странство, колку само ќар има државата од продажбата на цигарите, даноците итн...??? Знаеш ли за тоа?

Сигурен сум твојата бедна работа од која земаш 20% помалку пари одколку порано дека не го полни буџетот како од тутунарите.

Кога ќе разберат Високо Интелигентните Личности со Дигнати Носови дека СЕЉАКОТ Е ТОЈ КОЈ ЈА ДРЖИ ДРЖАВАТА?!?!

Е сигурен сум дека мојот труд го полни буџетот многу повеќе од еден тутунар на кој све му е малце.Кога станува збор на ТВ за економија во позадина е мојата фирма која е најголемиот извезувач од Македонија.И верувам дека мојата работа е многу по отровна и поштетна поради фактот што имам 4 месеци бенифициран стаж годишно.А за избор сите имаат избор ако си од Прилеп не значи дека мора да бидеш тутунар.Имам роднини таму што не знаат еден лист тутун да нанижат.Додека имам други роднини цела фамилија која работат исклучиво со тутун и луѓето се задоволни од откупната цена.И можеби Сељакот е тој што ја држи државата ама не е само нивни буџетот.

--- надополнето ---

[/COLOR]А што ако ти разбереш дека твојот газда ја намалил твојата плата, а неговата фирма со тоа само си зголемила профит, т.е. ако сфатиш дека светската економска криза била само негов изговор а всушност на неговата фирма и оди многу добро? На пример. Дали нема да се побуниш?

И кој ми е крив ако е така - владата?
Треба да затворам гранични премини сега?
Ако се исклучи 2010 тутунарите имаат историски највисока откупна цена.Ама око човечко ненаситно.......

--- надополнето ---

A zosto kurle ti ne se bunese koga borcite za sloboda ubivaa makedonski deca ????
Zosto sega tutunarite da ne se pobunat koga mozat borcite i sedat vo parlamentot mozat i tutunarite
Кој ти рекол дека не се бунев?Ако мислиш на 2001.Иако не знам каква врска има тоа со цената на тутунот.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Абе нека ги запалат ко факели да горат и министри и откупувачи,само така ќе им дојде паметот.
Годинава се очекува пораст на сите цени,ако во 2011 се обиде некој да откупи пченица,пченка,ориз,грозје,млеко,тутун под ниски цени треба да ги запалат.Јас ќе аплаудирам додека гори влада.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
samo kolku za informacija, vo Bosna cenata na tutunot vo otkup e min 15 evra po kg..pa sea mislete.....

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799

Дали е можно за толку пари да го препродаваат, ако е вистина како може за толку ниска цена да го откупуваат и ТКП Прилеп да е во загуба толку многу милиони евра....

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
epa ke bide vo zaguba ako go kupuva po 100 denara a go preprodava po 80 na nekoja nivna firma
i posle drzavata pomaga da ne propadne firmata
toa se vika mackanje na oci na siromaviot svet demek e zaguba
normalno e koj i da e na vlast deka ke krade
istata bese i so brane ama problemot togas bese sto VMRO kako opozicija ne bea jaki da im pravat vakvi raboti protesti protiv vlada protest za se
samo se protestira
ne napravi i gwujo nisto za ovaa drzava
napravi nesto izdvoi pari subvencii ama nikade gi nema
pak jadat mafijata politicka samo pari
se znae koja e najdobrata biznis pateka--------POLITICAR DA BIDES
samo taka se pravat pari

--- надополнето ---

Дали е можно за толку пари да го препродаваат, ако е вистина како може за толку ниска цена да го откупуваат и ТКП Прилеп да е во загуба толку многу милиони евра....
i toa gledas deka makedonec preprodava
Mr. Goce Jovanovski hehee ebati drzavata
bravos ete biznis
a kolku uste se delat parite sami ne se svesni niz kolku race mine da se zaraboti

eve biznis kako se zarabotuva

--- надополнето ---

--- надополнето ---

http://www.alibaba.com/product-tp/105823002/Sell_offer_for_flue_cured_Virginia.html

malku gledav i druga cena najdov
4.5 dolara do 5 dolari
e sega aj neka mi kaze nekoj koja e razlikava

Kajgana Shop

На врв Bottom