од што да ја одбраниме? од цивили што сакаат само да пројдат и да најдат работа во Европа?Сега на вести кажаа дека толпа од неколку илјади мигранти на сила преминале преку граничната линија и влегле во селото Моин.
Прегледај го приврзокот 141504
Прегледај го приврзокот 141505
Каков е сега планот?
Боце??!
Хорхе??!
Вака ли ќе ја одбраниме Македонија?
од што да ја одбраниме? од цивили што сакаат само да пројдат и да најдат работа во Европа?
ако ја пробиваат нашата граница, ќе ја пробијат и српската, и така натаму. ѕидови, огради, мински полиња и тепање не се решението. решението е делумно интеграција, делумно кампови (за оние што треба да бидат вратени и оние што ќе бидат отворени за враќање). камповите треба да се распоредени низ Европа по принцип на комбинација на економскиот капацитет и бројноста на населението на државите (поради демографскиот момент).
оние што ги исполнуваат критериумите за интеграција (образование, работно искуство, спремност да почитуваат закон, шојазнам, си има тестови за ова во Европа, за Данска на пример знам сигурно) ќе им се помогне да се интегрираат. тие што не ги исполнуваат, во кампови, дур не се вратат. се е предмет на калкулација, работа и волја. поентата ми беше за камповите како треба да бидат организирани за да има рамномерна дистрибуција меѓу државите. тотално идиотска теза е оваа што се форсира "браво Унгарија, се одбрани, сега другите ќе го јадат". ако го јадат другите, ќе го јаде и Унгарија, порано или подоцна, вака или онака. ниедна држава не функционира во изолација во глобализирана ера. ама за тоа треба долгорочна визија и соработка, а не реторика наменета само и исклучиво да те донесе на власт на наредните избори.Good luck with that.
И јас сакам да одам во Џермани. Ем образован, ем во научно подрачје, ем без никакви приходи живеам..од што да ја одбраниме? од цивили што сакаат само да пројдат и да најдат работа во Европа?
ако ја пробиваат нашата граница, ќе ја пробијат и српската, и така натаму. ѕидови, огради, мински полиња и тепање не се решението. решението е делумно интеграција, делумно кампови (за оние што треба да бидат вратени и оние што ќе бидат отворени за враќање). камповите треба да се распоредени низ Европа по принцип на комбинација на економскиот капацитет и бројноста на населението на државите (поради демографскиот момент).
Тоа и го имам во предвид. Се надевам Боцевски ќе успее да одговори вечерва.Добро е да се прашуваат вакви прашања. Добро е да се растресуваат фотељашите во полезна акција.
Единствено не е добро прашањава (и одговорите) да добиваат призвук на партиски препукувања, пошто страњава што се случуваат се големи и над било какви партиски интереси.
Добро е да се прашуваат вакви прашања. Добро е да се растресуваат фотељашите во полезна акција.Јас прашувам друго.
Боцето 3 месеци по телевизии труби дека во Македонија нема да има мигрантски кампови (дека бегалците тука ќе се задржуваат не повеќе од 72 часа) и дека имаме план во случај на кризна состојба на границата.
Каков е планот на Боцето и на Хорхе?
луѓе се, помалку привилегирани од мене и тебе. како сакаш викај ги.Опа! Фројдовска грешка!
Не се веќе Refugees, а?
Сега се економски мигранти?
Сменете си ги пропагандните плакати, од Refugees welcome, во Economic migrants welcome.
браво. паметно, нема што.[DOUBLEPOST=1457975718][/DOUBLEPOST]Решението е кај тебе во кревет да си ги земеш, по можност од оние Паштуните од Авганистан,
рамномерно распределени, еден од горе, друг од доле, еден од страна, знаеш како ќе те интегрираат? Супер ќе ти биде![]()
ако под помош подразбираш да не бидеш затворен во логор и тепан по граници, тогаш дефинитивно се согласувам дека треба да ти се помогне. иако не сум во никакво НВО.И јас сакам да одам во Џермани.
Ќе ми помогнете од вашата НВО?
Dodusa spomna vo edna prilika deka kampovi ne se resenie, pa sega predlozi kampovi.оние што ги исполнуваат критериумите за интеграција (образование, работно искуство, спремност да почитуваат закон, шојазнам, си има тестови за ова во Европа, за Данска на пример знам сигурно) ќе им се помогне да се интегрираат. тие што не ги исполнуваат, во кампови, дур не се вратат. се е предмет на калкулација, работа и волја. поентата ми беше за камповите како треба да бидат организирани за да има рамномерна дистрибуција меѓу државите. тотално идиотска теза е оваа што се форсира "браво Унгарија, се одбрани, сега другите ќе го јадат". ако го јадат другите, ќе го јаде и Унгарија, порано или подоцна, вака или онака. ниедна држава не функционира во изолација во глобализирана ера. ама за тоа треба долгорочна визија и соработка, а не реторика наменета само и исклучиво да те донесе на власт на наредните избори.
браво бе, ме фати сеаDodusa spomna vo edna prilika deka kampovi ne se resenie, pa sega predlozi kampovi.
Бачка, не е дека не се читаме - се започна од твоето душебрижништво за наводоното тепање (со тонфа) на насилник кој мавал со камења по безбеднсните сили.Ти и оној што се конфротира со мене не ми ги читате постовите поназад, какво се мислење имам, и во темата за мултикултуризам и слични. Втора работа, јас никаде не спомнав граничари туку ги спомнав ЕБР, ако за тебе граничари и ЕБР е исто, твоја работа. А решение за чување на границата имам дадено предлог, со формирање на невооружена народна милиција: Eве за да не се мачиш да го бараш еве го мојот предлог што го пишав поназад (страна 345, мојот пост во целост). Еве ти и оној што ми продава приказни Klinton што мислам. Го прекопирам во целост текстот.
"Јас кога гледам од аспект врз база на национална кауза, мило би ми било што Атињаните ќе си имаат големи проблеми и судири со нив, посебно во Атина и во населените делови во Солун каде живеат такви како оној сонародникот на .Realen кој јадеше г***a за Македонија. Би сакал Атина која гори од анархистите да биде во рушевини од мигрантите. Истото им го посакувам, и тоа 100кратно повеќе да им се случи и на сите тие кои тоа и го посакуваат на Македонија.
Но кога гледаме подалеку, и да не бидеме со кратковидност како што кажав во текстот погоре, од национална кауза од база на безбедносен аспект и национален интересен, на нас не ни одговара територијата од Атина до Пелопонез и покраината под контрола на Атина, Македонија со главен град Солун, да стане резерват за мигрантите бидејќи, Грција е во голема финансиска криза и поради тоа ќе неможе вечно да ја контролира миграцијата на нивна територија бидејќи оваа година се најавуваат 3 милиони мигранти за влез во Европа. Сето тоа би се прелело и кон Албанија и кон Бугарија, а првично кон Македонија. Затоа железен ѕид треба да се подигне и на грчко турската граница, и да се засилат контролите на крајбрежната стража со тимови од останатите држави.
Инаку имам неколку интересни предлози кои се жал само илузија, ама би сакал да ги споделам
Прво за да се ослободи дел од товарот на АРМ, да се исплатат и изедначат заостанатите дневници на војниците ангажирани на граница со тие на полицајците. И да им се зголемат платите и подобрат условите како за тие во касарните така и за тие на границите.Буџетот на МО, да се измени така што парите кои непотребно се трошат за непотребни глупости, дел од тие да се префрлат за купување разновидна опрема која им е неопходна за непречена работа таму бидејќи како што знам им е неопходна.
Второ, да се формира единица под команда на АРМ како еден вид на невооружена граѓанска Милиција, опремена со цивилни теренски возила но инсталирани ноќни термални камери и составена од демобилизирани луѓе кои имаат служено воен рок, каде што би биле поделени во чети во кои би имало по четири професионални војници вклучувајќи во тие со чин кои би им пренесувал наредби, додека милицијата која ја водат заедно со нив ќе патролираат долж границата и би служеле како еден вид на испомош и покривање на граничната линија, а војниците кои ги придружуваат обавезно би биле вооружени со формациско оружје. Голем број на луѓе од кои би се формирала оваа граѓанска милиција би била составена од млади кои се без работа, а кои од Агенцијата за Вработување се водат како активни баратели на работа и кои се евидентирани дека служеле воен рок, и се изврши обавезна проверка од МВР и АРМ, за неосудуваност и останати криминални активности, каде од нив би се формирала таа милиција, со што за нив би било обезбедено сместување, храна и договор на дело кој би се потпишувал секој месец од секој од нив ако сака да продолжи со тој ангажман и би се давало на секој од нив од 20 до 25 000 ден. основна плата како што моментално е функционирањето и моделот со волонтерите односно членовите од Црвен Крст ангажирани на Табановце и Гевгелија. Финансиски средства за сево ова треба да се побара од ЕУ. Со ова би се ослободил дел од товарот на капацитетите на АРМ и МВР."
Точно неможам да ги заменам војниците и полицајците бидејќи работам друго на граница. Еве ти како спремен и силен што не идеш, ти да земеш активности во тој поглед, што филозофираш овде на форумов. Да се направи ова што го имам напишано горе на страна 345, ќе ја напуштам моменталната работа, и ќе се приклучам во таа милиција.
Него лесно е да се збори и сили од дома од тастатура како тебе. За глупавоста друга тема, тоа дали сум јас или ТИ СИ ГЛУП, се гледа кога немаш аргументи и почнуваш одма да вреѓаш. А на граница сум јас неколку недели, и ја знам каква е ситуацијата, и затоа не се прави паметен кога не знаеш што се случува. Еве да те прашам, бидејќи викаш јас сум глуп, а ти "МНОГУ ПАМЕТЕН", и ја пратиш ситуацијата (од дома легнат во кревет или седнат на столче) ако си толку упатен, колку мигранти има на Табановце, колку во Гевгелија на наша страна. Еве вие како поинтелегентна личност од мене?[DOUBLEPOST=1457969128][/DOUBLEPOST]
Еве јас имам предлог, ваков.
Ма немој. И јас сум, за тоа да се спречат кога маваат по полицијата, ама да го маваш со тонфа и тоа брутално, без да ти пружа отпор, тоа веќе претеризам.
Сега не ја врти работата.ако под помош подразбираш да не бидеш затворен во логор и тепан по граници, тогаш дефинитивно се согласувам дека треба да ти се помогне. иако не сум во никакво НВО.
оние што ги исполнуваат критериумите за интеграција (образование, работно искуство, спремност да почитуваат закон, шојазнам, си има тестови за ова во Европа, за Данска на пример знам сигурно) ќе им се помогне да се интегрираат. тие што не ги исполнуваат, во кампови, дур не се вратат. се е предмет на калкулација, работа и волја. поентата ми беше за камповите како треба да бидат организирани за да има рамномерна дистрибуција меѓу државите. тотално идиотска теза е оваа што се форсира "браво Унгарија, се одбрани, сега другите ќе го јадат". ако го јадат другите, ќе го јаде и Унгарија, порано или подоцна, вака или онака. ниедна држава не функционира во изолација во глобализирана ера. ама за тоа треба долгорочна визија и соработка, а не реторика наменета само и исклучиво да те донесе на власт на наредните избори.
Инаку зошто аплаудиравме на Унгарија?!од што да ја одбраниме? од цивили што сакаат само да пројдат и да најдат работа во Европа?
викаш по работа се тргнати? грешка си. тргнати се по криминал и живот на трошок на државата. ќе направат гета каде немуслимани нема да може да припарат.од што да ја одбраниме? од цивили што сакаат само да пројдат и да најдат работа во Европа?
Па фала богу дека се помалку привилегирани - странци се.луѓе се, помалку привилегирани од мене и тебе. како сакаш викај ги.
Кажи ми зошто не викавте Refugees Welcome за бегалците од Украина?браво. паметно, нема што.
Подобро да бидам тепан, отколку да земам пасош на странска држава, и да се пишам дека сум нешто што не сум,ако под помош подразбираш да не бидеш затворен во логор и тепан по граници, тогаш дефинитивно се согласувам дека треба да ти се помогне. иако не сум во никакво НВО.