Металци и стереотипи и предрасуди за металците

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Имам еден другар порано кога че поминевме покрај Ченто (во Прилеп) викаше дека бомба требало тука да фрли сите да ги истепа. Знам дека беше наменето тоа за мене да го променам стилот на музика, облека, ама јбг си останав ист. Во право сте тоа дека самодокажувањето кој колку е металец е глупа работа, шо ме боли мене дали некој сајт објавил дека тие и тие се најдобри металци, се знае дека секој си има различни вкусови, размислувања. Основно е да се поминат почетоците на рок/метал музиката за да можиш да ДИСКУТИРАШ на таква теема, понатаму гледаш шо ти се допаѓа и на тоа се навлекуваш. Најмногу од се ги мразам сезонците или фејкерите шо че лупнат старки, темна облека за да влезат во било какво друштво или за женска/дечко.
Најважно од се: не им обрнувај внимание на фаците околу тебе шо ти префрлаат или те навредуваат оти носиш црно, старки(по нивно шангајки), оти слушаш попој, ненормални, оти носиш шилци на рацете (кој како милува).
Па вистински металец не ги слуша сииите правци на метал!Си има вкус знае да си оцене што му се допаѓа а шо не, и си го надоградува со време.А фејкер ке слуша што и да му подметнеш...

Г

Господ

Гостин
Абе дај дефинирајте металец па после оценујте шо е а шо не е вистински.

T

TaMчЕ

Гостин
Да бее, а иначе мораш да со облеката да се докажуваш шо слушаш!
Потполно се согласувам со ова....но нашиве во Македонија слабо капираат некои работи :toe:
А иначе како што кажав погоре во мој пост...немам ништо против металците и тие се луѓе како нас ..само што имаат поразлично мислење за нештата...па крај краева нели сите имаме право на свое мислење?
И пак ќе кажам имам запознаено многу металци со различен карактер и различно опкружување..значи во какво друштво растеле или какво друштво упознале понатака..Има една група на металци кои се 24/7 во парк..пијат пушат се дрогираат и не се при себе скоро секоја вечер...доаѓа до пореметување кај нив и стануваат бесчуствителни психопати најискрено...
А другата група се оние металци кои слушаат метал,се облекуваат во црно,пијат пушат виткаат по некој џоинт (повеќето од нив) и сакаат седење со друштвото во парк со гитарчиња и уживање .:toe:
Но тие немаат ништо против нас така? и не викаат дека треба да не запалат...али тоа е !

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Металот за разлика од позерите еден металец знае точно што значи и што тоа со себе води. Вистинскиот металхед има посебен став за животот, размислува слободно и отворено. постојат МНОГУ... потенцирам МНОГУ стеротипи кои постојат за металхедсите скоро ниеден не е точен. Како прво: металците по душа се атеисти. Иако веќе може да се каже дека христијаните веќе не веруваат и не се придржуваат до библијата, по мое мислење, голем број од металците го почитуваат она што се вика вистинска морална вредност можеби и повеќе од "верниците". Метал музиката како основа за оваа култура во себе содржи длабоки филозофски ставови кои воедно се отсликуваат и на оваа култура. Металот најчесто обработува теми за: Војна, општество, морални ставови, односи меѓу луѓето, многу често религиозни содржини со кои се отфрла библијата која ја сметаат за начин на манипулација (блек метал FTW). Вистинските металци го користат металот да се ослободат од стрес и да пребродат голем број на проблеми. Оние кои навистина го ценат металот често имаат надпросечна интелигенција. За вистински металец не може да се смета оној кој само ја следи модата. металот е и начин на живот и гледање на работите од сосема друга перспектива. стереотипите (повторно по мое мислење) се врзани за позерите кои само се "фураат" дека слушаат хардкор музика што воопшто не е поентата. Јас слушам метал веќе неколку години и нит сум пипнал цигара а не дај боже дрога од било каков тип.
Постов е најпаметен у цела тема. :)

Г

Господ

Гостин
Радо би вршел дефекација врз секое движење кое следи одреден жанр притоа посерувајќи го до даска.

--- надополнето ---

Тамче металциве subhumans ги напраи :pos: :pos:

--- надополнето ---

Две групи

• мирни дрогираши
  • немирни дрогираши
:vozbud:

S

stefi

Гостин
А, да и глупо е шо музиката е поврзана со тоа шо носиш, и обратно.

Г

Господ

Гостин
Па мора да ги знаат дека се металци...иначе нема да ги гледаат со стравопочит.

Г

Господ

Гостин
Абе сето тоа проаѓа.И јас на времето кога бев основно цртав костурски глави на тетратките и мајка ми се вознесуваше ама ете се сменив сеа на крај памет не ми паѓа,не е убаво.

--- надополнето ---

Само прашањето е...дали и колку од стереотипите за металците се вистинити :)

Член од
23 август 2008
Мислења
1.755
Поени од реакции
264
Аааамаан бе луѓе! Ааааман! За џабе ли рекламана???

Kajgana Shop

На врв Bottom