Металци и стереотипи и предрасуди за металците

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
imam praveno muabet so niv i da zatoa i gi kritikuvam
Епа извини тогаш, не сум знаел дека сме биле од избрано друштво ние.
Ми се "допаѓа" тоа што ги сортираш луѓето.

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Зверка, имам многу другари металци и рокери, па можам со сигурност да потврдам дека 95% од нив гарант се далеку почисти од тебе. Башка, шо ти направиле тие па да ги презираш и мразиш? Што седат во парк? И јас понекогаш седам во парк, па ни пушам ни се дрогирам, а пијам умерено. Ај објасни ми, многу ме интересират како дојде до заклучоците твои.

\m/arko

A place where the beer flows like wine...
Член од
15 јануари 2008
Мислења
6.357
Поени од реакции
790
Зверка, имам многу другари металци и рокери, па можам со сигурност да потврдам дека 95% од нив гарант се далеку почисти од тебе. Башка, шо ти направиле тие па да ги презираш и мразиш? Што седат во парк? И јас понекогаш седам во парк, па ни пушам ни се дрогирам, а пијам умерено. Ај објасни ми, многу ме интересират како дојде до заклучоците твои.
Воопшто нема што да се замараме за вакви мислења, си има свое мислење мисли дека е во право. Нема ништо да се смени со тоа. А исто така си имаат за неа мислење.

ЕДИТ. мислам за мислењето на зверка

joki

Погана Паганка
Член од
1 февруари 2006
Мислења
1.054
Поени од реакции
16
Анхоли,
Срц, се сметаш себе си за тру металец? Нели таквите не сакале да критикуваат? Едно три пати рече: Простата маса :) Критикуваш, етикетираш.Ти.Металецот.
Јас за разлика од тебе ништо не негирам. Ги фативме под нозе стереотипите кои произлегуваат од самите металци, а ти не знам од кои причини посегна по обратните стереотипи. Веројатно зошто тие ти одговараат. Неоспорен е статусот мегу пошироката (пази не велам простата) народна маса на металците како сатанисти, секташи, наркомани и слично. Тоа е поради неинформираност. Впрочем тие стереотипи белким не никнале онака, им текнало па ај ќе ги викаат сите во црна облека сатанисти и наркомани. Свесен си дека рок, метал движењето е родено како нон-конформистичко и анти-релизгиозно движење. Плус,(на пример) најпопуларен е анти-рисјанскиот блек, впрочем и најдостапен за пошироката јавност. Што мислиш, чив спот попрво би стасал до очите на незапознаените, Marduk или Antestor? Нормално дека првите и веднаш ќе летне муабет: Еееее безбожници, секташишта. Поради тоа во некои држави металот е забранет. Поради неинформираност. Има поконкретно една земја наведена во последното бројче на Вампирче, веројатно си прочитал.
Исто, прашај некој постар од семејството, зошто ги нарекуваат наркомани рокерите? Џенис Џоплин, Џими, Битлси, Д Дорс и таквите ко нив биле најпознати. Сите наведени се убивале во LSD, хероини, кокаини...Толку им требало на незаинтересираните за да залепат една огромна налепница на сите рокери: Наркомани. Стереотипите не се измислени, туку се непотребна генерализација...
уствари кој кур, јас сум за лечење...не те бива за дискусија Анхоли. Навредуваш и се поставуваш надмено, ако нешто ти значи тоа ептен е Метал. Честито.

U

UnholY

Гостин
Анхоли,
Срц, се сметаш себе си за тру металец? Нели таквите не сакале да критикуваат? Едно три пати рече: Простата маса :) Критикуваш, етикетираш.Ти.Металецот.
Јас за разлика од тебе ништо не негирам. Ги фативме под нозе стереотипите кои произлегуваат од самите металци, а ти не знам од кои причини посегна по обратните стереотипи. Веројатно зошто тие ти одговараат. Неоспорен е статусот мегу пошироката (пази не велам простата) народна маса на металците како сатанисти, секташи, наркомани и слично. Тоа е поради неинформираност. Впрочем тие стереотипи белким не никнале онака, им текнало па ај ќе ги викаат сите во црна облека сатанисти и наркомани. Свесен си дека рок, метал движењето е родено како нон-конформистичко и анти-релизгиозно движење. Плус, најпопуларен е анти-рисјанскиот блек, впрочем и најдостапен за пошироката јавност. Што мислиш, чив спот попрво би стасал до очите на незапознаените, Marduk или Antestor? Нормално дека првите и веднаш ќе летне муабет: Еееее безбожници, секташишта. Поради тоа во некои држави металот е забранет. Поради неинформираност. Има поконкретно една земја наведена во последното бројче на Вампирче, веројатно си прочитал.
Исто, прашај некој постар од семејството, зошто ги нарекуваат наркомани рокерите? Џенис Џоплин, Џими, Битлси, Д Дорс и таквите ко нив биле најпознати. Сите наведени се убивале во LSD, хероини, кокаини...Толку им требало на незаинтересираните за да залепат една огромна налепница на сите рокери: Наркомани. Стереотипите не се измислени, туку се непотребна генерализација...
уствари кој кур, јас сум за лечење...не те бива за дискусија Анхоли. Навредуваш и се поставуваш надмено, ако нешто ти значи тоа ептен е Метал. Честито.
Девојко, ќе продолжам утре, сега одам да си легнам. Најубаво и ти, пошто гледам дека стварно не ти е добро.

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Тука ќе ви се вмешам во дискусијата .
Анхоли како што кажа претходно дека само кога стереотипни особи зборуваат за Металот во негативна смисла тој нормално да се одбрани , а покрај тоа не е воопшто стереотипен.
Металот воопшто не настанал како нон-конформистичко и анти-религиозно движење, и далеку од тоа дека антирисјанскиот блек е најпопуларен. Металот е создаден од Блек Сабат кој НЕ учествувале во никакво антирисјанско движење . Антирисјанскиот метал е далеку од најдостапен и најпопуларен. Најпопуларен ти е Хеви и Треш металот за нечива информација , тука спаѓа : Metallica , Iron Maiden па дури и Њу Метал групи како : Evanescence , KoRn .... Тука нема ништо Антирисјанско. И БИтлси , Џенис Џоплин , Д Дорс биле Металци ??? А ако има генерализирање на нив „Наркомани“ што треба да има на телевизиите ?? Или да не треба да има телевизија?? Им се прикажуваат на децата : Бритни Спирс, Кејт Мос , Пит Доерти , Линдзи Лохан.... Тоа се се наркомани , па???

joki

Погана Паганка
Член од
1 февруари 2006
Мислења
1.054
Поени од реакции
16
Блајнд,
:)
Кога реков дека анти-рисјанскиот блек е најпопуларен мислев најекспониран од блек металот :) Не општо од металот :) Целосно се сложувам дека хеви/треш нештата се најексплоатирани :)
Те молам не ги извитоперувај моите зборови, никаде не реков дека Џоплин и команија биле металци. Рокерите и Металците ги ставам во исти кош кога станува збор за стереотипи.
А според тебе каква идеологија имаат Блек сабат? Лов, пис анд Крисчианити? Дај не биди смешен. Под анти-религиозно и нон-конформистичко движење не подразбирам буквално организација ебаго. И да, кога сме кај Сабат, имаат спот (не сум сигурна дали е само Ози или баш Сабат е во прашање) во црква и со свињи внатре. Тоа не ти кажува ништо? Плус 99% од """"Сатанистите"""" не се членови на никакви окултни ложи и сатанистички цркви, а демонстрираат омраза спрема водечката религија.
Ова со телевизијава ти е слободна и многу погрешна интерпретација на моето изнесено мислење. Зборот ми беше: Сите музичари чија музика останатите ја слушале, биле поврзани со дрогата. Очигледно не се потрудиле подлабоко да навлезат (ете конкретно во рокот) во суштината и идеологијата и да пронајдат други изведувачи, па да споредат. Тие го искористиле тоа што го имале на дофат и изградиле една генерална слика за рокерите како за Наркомани. Значи не е проблемот во телевизијата, во (по стотти пат) неинформираноста е. Да де, Бритни, Пит, Ејми и Кејт се команчиња, впрочем како и сите џет-сет фацки.

рок-кејт

незгодна ко кратко ќебе!
Член од
22 мај 2007
Мислења
1.024
Поени од реакции
70
значит тотално се сложвам со Јоки и Фантомон ... Толку од мене...

Член од
13 јуни 2008
Мислења
41
Поени од реакции
5
Девојко, ќе продолжам утре, сега одам да си легнам. Најубаво и ти, пошто гледам дека стварно не ти е добро.
пеер шо се замараш бе... пушти и два напред и нека кулира... а ти пукај сеир... безцелно се расправате... ти си имаш свои ставови она свои џабе ви е колку и да се расправате на крај пак ништо нема да направите:vozbud:

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
А бе да стереотипите потекнуваат од металците, но тоа е само отвореност.
На кремците не им е во интерес да кењаат за други луѓе затоа што дел од нивниот имиџ е да бидат демек фини кон сите.
Така да самото такво вештачко однесување е хипокризија само по себе.

Јас се откажав колку толку со замарање за вакви работи.
Слушам што слушам-се облекувам како што сакам, на кој не му се допаѓа тоа е негов проблем.
Во принцип се дружам со луѓе што немаат ментални блокади за никакви работи.
Мене ме интересира дали ќе се насмееме и дали ќе си поминеме убаво-а тоа што си слуша е негова работа.
Ни на металки не се палам више(освен ако не е многу јака :pos:).

Се разбира ако пак оформам група тогаш ќе барам музичари што сакаат горе-долу иста музика како мене, до тогаш...чилин килин.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Еmo aint a way of life. Emo is a state of mind.

браво на авторот за ова!! :pos::pos:

да, готик прија на око, totally loveable and mysterious.
амa немој да кажете дека се палите на вистински брутал-метал цури(ретки, али ај)? ;)
Bef zbesnat i samo mi izleta.Ali si drzam na toa zaso e tocno. Uf a za gothicot da ne praime muabet.Stvaaarno me bendisuva :)

Inace za emo "stilot" rekov deka e izelzen pred 1 godina so tokio hotel.Mislejki izlezen na ovie prostori.I nema nikoj da me ubedi deka e " EMO FKIN KID" poishe od 1 godina [max 2]. Od koa se izbacija tokio hotel stanaa tolkava komercijala sto stignaa do kaj nas i 50% od pickive pocnaa da mixaat na niv.Citnale neso na internet za niv,razbrale emo bile vaka taka.I sea ke mi se pizdat u stilot " Ostaj me emo sum ke secam veni" fkin idiots >.<
So ne se samoubi do sea nekoj ? a? ili neee..nie sme emo seceme veni..ALI PREZUVUVAME! FFS.
Mi se izbacuva drugarka so rani na racete ko da se secela,ko da probala veni da si sece. I? Sea? Jaoo bravo curo! svaka cast! Nikakva pocit kon zivotot! Ako toa e stil a ne e umstvena sostojba togash ja sum lenin so pirs na vega.

Fallen`Angel

Im Gotham's Reckoning
Член од
26 мај 2007
Мислења
5.658
Поени од реакции
75
Така е кољега Burn .. гони ги сите у пичку материну:pos:

А вие другите ако толку ги мрзите металците , онда бидете глупи и слушајте цеца и миле китич \m/ \m/ ... не ми се верува дека после неколку месеци влегувам на кајгана и истата проста маса луге се докажуваат кој е попаметен со истите моронски муабети за тоа кој бил металец, кој бил турбофолкер, кој бил поголем идиот, на кого повеке му смрделе чорапите .. мухахахаха колку сте глупи :pos:

Член од
13 јуни 2008
Мислења
41
Поени од реакции
5
Bef zbesnat i samo mi izleta.Ali si drzam na toa zaso e tocno. Uf a za gothicot da ne praime muabet.Stvaaarno me bendisuva :)

Inace za emo "stilot" rekov deka e izelzen pred 1 godina so tokio hotel.Mislejki izlezen na ovie prostori.I nema nikoj da me ubedi deka e " EMO FKIN KID" poishe od 1 godina [max 2]. Od koa se izbacija tokio hotel stanaa tolkava komercijala sto stignaa do kaj nas i 50% od pickive pocnaa da mixaat na niv.Citnale neso na internet za niv,razbrale emo bile vaka taka.I sea ke mi se pizdat u stilot " Ostaj me emo sum ke secam veni" fkin idiots >.<
So ne se samoubi do sea nekoj ? a? ili neee..nie sme emo seceme veni..ALI PREZUVUVAME! FFS.
Mi se izbacuva drugarka so rani na racete ko da se secela,ko da probala veni da si sece. I? Sea? Jaoo bravo curo! svaka cast! Nikakva pocit kon zivotot! Ako toa e stil a ne e umstvena sostojba togash ja sum lenin so pirs na vega.
Респект за ова!:smir:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Не е информација де, факт е.
Плус себеси се сметаш за шаблон металец кој размислува исто ко другите? Се надевам не. Не можеш да се земаш ко репер на нечии размислувања. Ти мразиш стереотипи, има многу металци кои ги обожаваат истите.
Твојата молба нема да ја почитувам и ќе продолжам да тропам глупости. Не постоеле стереотипи од металците спрема другите? Е ова е чистокрвна глупост. Згазни ја малку металската гордост и само помисли колку пати некои од почитуваните алуминиуми се избацуваат со изјави: Љееј види ги сељаци све по дискава, Како можат да слушаат турбофолк - тоа е само за простаци, креле - облекол розева мајца, сељак - наврел кондури.... Ова е дефиниција за стереотип.
Не се пали толку мајкему. И јас сум фанатик на музиката што ја љубиш. Бев металка два - три месеца, се трескарав во црнотии, само за музика правев муабет, мразев новопечени металци и пуф - ми се скрши филмот кога ја почувствував на своја кожа хипокризијата која владее во "метал светот". Плејлистата не ми е сменета ни малку оттогаш, само трезвеноста и објективноста.
За да не писниш дека тропарам глупости, да ти ја објаснам хипокризијата која ја споменав погоре: Самиот рече дека на концерти нема луѓе. Така? ете ти полномасна хипокризија, сите се фураат: Леелее јес, бендоф, мора да се оди на свирката/Обавезно ќе го купам новиот албум на ______(мак бенд) и на крај...само организаторите, промотерите, членовите на бендовите,нивните испразнети џебови и искршени амбиции знаат.
Уште мислиш дека не сум во право? Твоја работа.
Delumno se slagam so tebe.Stereotipite ne proizleguvaat od metalcite tuku se provocirani od metalcite.Iskreno bi komentiraj uste mnogu za tvoive razmisluvanja.Ali ke prekutam.I vo sletnite postovi ke ti go procitam samo imeto i ti go ripam komentarot.Neam potreba da citam komentar na liscnost koja "BEF METALKA 3 MESECI I SE OBLAKAV U CRNO I MI PUKNA FILMOT w000w! Fascinating!"
Ne mislish deka malce imash izbrzano? Slusam metal od 6 godini i uste ne smetam deka treba da se oblakam "metal style"
Ama ne..ti si slusnala metalika 2 albuma i gotovo se pucna u crnotii.No comment.Postara si od mene. A pravish takvi nezreli stvarni.
Iskreno,ako sakash vrati,ako sakash nemorash,samo da znaesh nema da bide procitano.Se razocarav.

Emma

Supergirl.
Член од
7 јуни 2006
Мислења
3.045
Поени од реакции
157
Дај бе нек` ви скурчи више делењето на металци, панкери, рокери, скејтери, шмизли, емовци, турбофолкери, аман, заман, не знам друго, доста. За секој ден у неделата си имате или шо? Почнавте наместо име "ти шо си" да прашувате. Слушајте си тоа што сакате, терајте си имиџ каков што сакате, ама не се проценувајте според тоа. и не туку се плукајте едни со други. И не бегајте од човек ако носи розово, не значи дека е педер или глуп(а), ниту дека се дрогира ако сака да е во црно од глава до пети. Деца.

Kajgana Shop

На врв Bottom