Месојади (Carnivore Diet)

Член од
5 април 2010
Мислења
602
Поени од реакции
214
Прегледај го приврзокот 282028
Автоматски споено мислење:

Најголем показател дека нешто ви недостига во исхраната и не е како што треба е тоа што најголемите хејтери и тие што учествуваат во темава се Вегани.
Зошто е потребата толку да се докажувате ако диетата ви ги задоволува потребите. Ова е тема за Карнивори не за Вегани потребата да се докажувате ви е како утеха и рефлекција дека сте на права диета кога длабоко во себе имате сомнежи. Joe Rogan се осеќа посреќно и балансирано на оваа диета кој има право тука да го контрира тоа, никаква наука, хјемија или теорија не знае повеќе од нашето тело и природа за тоа што е најдобро за нас.
Па и ја на 50 години да сум на trt i ghg ќе се осеќам мн подобро него колку што сум се осеќал на 20 години, rogan друже верувај не ти е за добивање на информаци во врска со здравје и вежбање посебно.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.666
Поени од реакции
38.846
Сте му се закачиле на човекот колку сере, а вие веганите од нужник не искачате. Тоа ви докажува колку ненормални и неизбалансирани се и двете диети. И дека човекот треба да јаде све
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.397
Сте му се закачиле на човекот колку сере, а вие веганите од нужник не искачате. Тоа ви докажува колку ненормални и неизбалансирани се и двете диети. И дека човекот треба да јаде све
Многу бргу еволуираше за да јаде месо на скара....си чул ли за
.

Cytidine monophospho-N-acetylneuraminic acid hydroxylase (Cmah) is an enzyme that is encoded by the CMAH gene.[4][5][6] In most mammals, the enzyme hydroxylates N-acetylneuraminic acid (Neu5Ac), producing N-glycolylneuraminic acid (Neu5Gc).[5] Neu5Ac and Neu5Gc are mammalian cell surface proteins that are part of the sialic acid family.[7] The CMAH equivalent in humans is a pseudogene (CMAHP);[8] there is no detectable Neu5Gc in normal human tissue.[5] This deficiency has a number of proposed effects on humans, including increased brain growth and improved self-recognition by the human immune system.[9][10] Incorporation of Neu5Gc from red meat and dairy into human tissues has been linked to chronic disease, including type-2 diabetes and chronic inflammation.[11][12]....
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.274
Поени од реакции
27.725
Сте му се закачиле на човекот колку сере, а вие веганите од нужник не искачате. Тоа ви докажува колку ненормални и неизбалансирани се и двете диети. И дека човекот треба да јаде све
Brao be Ron, se znaes, mnogu te biva.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.397
Скоро правев муабет со еден уметник...ексцентрик тежок, се има бавено и со археологија десетина години. По негово тврдење, гробови стари над 1000 год. што откопувале внатре не наоѓале остатоци од месо, тук храната што ја оставале у гроб "да им се најде" била скоро без исклучок вегетаријанска. Баш ме интересира некој што е експерт од ова подрачје негово мислење.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.274
Поени од реакции
27.725
Скоро правев муабет со еден уметник...ексцентрик тежок, се има бавено и со археологија десетина години. По негово тврдење, гробови стари над 1000 год. што откопувале внатре не наоѓале остатоци од месо, тук храната што ја оставале у гроб "да им се најде" била скоро без исклучок вегетаријанска. Баш ме интересира некој што е експерт од ова подрачје негово мислење.
moze sektashi bile.
 

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.704
Поени од реакции
22.115
Скоро правев муабет со еден уметник...ексцентрик тежок, се има бавено и со археологија десетина години. По негово тврдење, гробови стари над 1000 год. што откопувале внатре не наоѓале остатоци од месо, тук храната што ја оставале у гроб "да им се најде" била скоро без исклучок вегетаријанска. Баш ме интересира некој што е експерт од ова подрачје негово мислење.
Мене уште повеќе ме интересира какви се тие јаболки, зелки или кромиди што биле откопани од гробовите после 1000 години. Дали може да им се екстрахира делот од ДНК-то задолжен за распаѓање, да им се стави прво на глувци а после на луѓе, па на раат да можам да го гледам Светското Фудбал Боливија 2116-та.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.397
Мене уште повеќе ме интересира какви се тие јаболки, зелки или кромиди што биле откопани од гробовите после 1000 години. Дали може да им се екстрахира делот од ДНК-то задолжен за распаѓање, да им се стави прво на глувци а после на луѓе, па на раат да можам да го гледам Светското Фудбал Боливија 2116-та.
Нејасен ти е постов, не сум сигурен дека го разбирам.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.988
Нејасен ти е постов, не сум сигурен дека го разбирам.
Зборува за органските материи кои имаат Х време на распаѓање. После за менување на ДНК кодот (тестирање на глувци) и барањето на "тревката на бесмртноста". Ако добро го разбрав (ироничен е). :)

Инаку теренски се наоѓања храна (/семе) , ама не знам за во гробници искрено.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.397
Многу бргу еволуираше за да јаде месо на скара....си чул ли за
.

Cytidine monophospho-N-acetylneuraminic acid hydroxylase (Cmah) is an enzyme that is encoded by the CMAH gene.[4][5][6] In most mammals, the enzyme hydroxylates N-acetylneuraminic acid (Neu5Ac), producing N-glycolylneuraminic acid (Neu5Gc).[5] Neu5Ac and Neu5Gc are mammalian cell surface proteins that are part of the sialic acid family.[7] The CMAH equivalent in humans is a pseudogene (CMAHP);[8] there is no detectable Neu5Gc in normal human tissue.[5] This deficiency has a number of proposed effects on humans, including increased brain growth and improved self-recognition by the human immune system.[9][10] Incorporation of Neu5Gc from red meat and dairy into human tissues has been linked to chronic disease, including type-2 diabetes and chronic inflammation.[11][12]....
Да се самоцитирам :)
Пошто никој нема да чита сигурно....ама ова со црвено ќе се прочита. А темата е карнивор диета нели :)

Because Neu5Gc differs from Neu5Ac by only one oxygen, it is handled like a native sialic acid by human biochemical pathways.[12] The immune system does not work the same way, however; all humans have varying amounts of a diverse spectrum of anti-Neu5Gc antibodies.[11] If Neu5Gc is constantly being incorporated into tissues due to a diet heavy in red meats and dairy, anti-Neu5Gc antibodies cause chronic inflammation, especially in blood vessels and the linings of hollow organs.[11] These sites are also common places for atherosclerosis and epithelial carcinomas, both of which are associated with red meat and dairy consumption and are aggravated by chronic inflammation.[19] Red meat ingestion and chronic inflammation have also been associated with diseases like type-2 diabetes and age-dependent macular degeneration, so Neu5Gc may be linked to the development of these disorders as well
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
А јас забележав фека Џое Роган јаде со златна виљушка обезбедена од нас хомоеректусите кои му ги кликаме видеата.

:coffee:
 

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.297
Скоро правев муабет со еден уметник...ексцентрик тежок, се има бавено и со археологија десетина години. По негово тврдење, гробови стари над 1000 год. што откопувале внатре не наоѓале остатоци од месо, тук храната што ја оставале у гроб "да им се најде" била скоро без исклучок вегетаријанска. Баш ме интересира некој што е експерт од ова подрачје негово мислење.
Ja како археолог можам да ти кажам дека ова тврдење е грешно. Во гробовите најмногу се ставаат садови наменети за течности (читај алкохол). Конкретно во гробовите незнам за оставање на храна, ама околу гробовите не само што се оставала туку и според традициите кои што се останати до ден денес (дача) таму живите правеле гозби во чест на починатите и претежно имаме животински коски. За храна од растително потекло знам само за анализи на керамички садови од ран среден век каде што е откриено дека претежно во гробовите се ставала керамика што ја користеле за приготвување на каши од житарици.
Мене уште повеќе ме интересира какви се тие јаболки, зелки или кромиди што биле откопани од гробовите после 1000 години. Дали може да им се екстрахира делот од ДНК-то задолжен за распаѓање, да им се стави прво на глувци а после на луѓе, па на раат да можам да го гледам Светското Фудбал Боливија 2116-та.
Храната од растително потекло и воопшто растенијата и те како можат да се задржат. Во земјата или пак по артефактите се задржуваат многу, многу информации. Благодарение на археоботаничките анализи возможно е да се регистрираат овие информации и во зависност од ситуацијата да се реконструира, какви растенија се користеле, дали постоеле некакви понакви видови, целосна реконструкција на вегетацијата. Ако се јагленисани на пример макроостатоците од плодови или растенија- семки тогаш можеме да датираме и да идентификуваме растенија со старост илјадници години. Фитолитите кои што представуваат микроскопски тела од растенијата кои се впиваат преку водата во палеослоевите исто така носат информации за растенијата(структурата на стеблото) и ако најдиш добар конзервиран слој без интрузии тогаш можеш да дознаеш многу работи. Само за пример минатата година имавме ископувања во Охрид каде што правевме геолошки сонди во близина на езерото на еден праисториски локалитет. Во слоевите наидовме на органска материја со дебелина од околу 20 цм а во неа дрво, семки( житни култури но исто така маслинки, грозје).

Што се однесува до животинските остатоци, не само што јаделе храна од животинско потекло, туку и биле гурмани, и знаеле како да ја припремаат храната. Пр. минатата година се правеа анализи на тави од една палафитна населба кај Струга кои во литературата се идентификувани како тави за печена риба. Со анализите што ги правевме се откри дека иако палафитна населба, рибата не претставувала еден од клучните продукти во исхраната туку дека во тие огромни тави се правело говедско и свинско месо. Дополнително се најдени фитолити на треви кои биле користени во припремањето на месото.
 
Последно уредено:

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.397
Ja како археолог можам да ти кажам дека ова тврдење е грешно. Во гробовите најмногу се ставаат садови наменети за течности (читај алкохол). Конкретно во гробовите незнам за оставање на храна, ама околу гробовите не само што се оставала туку и според традициите кои што се останати до ден денес (дача) таму живите правеле гозби во чест на починатите и претежно имаме животински коски. За храна од растително потекло знам само за анализи на керамички садови од ран среден век каде што е откриено дека претежно во гробовите се ставала керамика што ја користеле за приготвување на каши од житарици.

Храната од растително потекло и воопшто растенијата и те како можат да се задржат. Во земјата или пак по артефактите се задржуваат многу, многу информации. Благодарение на археоботаничките анализи возможно е да се регистрираат овие информации и во зависност од ситуацијата да се реконструира, какви растенија се користеле, дали постоеле некакви понакви видови, целосна реконструкција на вегетацијата. Ако се јагленисани на пример макроостатоците од плодови или растенија- семки тогаш можеме да датираме и да идентификуваме растенија со старост илјадници години. Фитолитите кои што представуваат микроскопски тела од растенијата кои се впиваат преку водата во палеослоевите исто така носат информации за растенијата(структурата на стеблото) и ако најдиш добар конзервиран слој без интрузии тогаш можеш да дознаеш многу работи. Само за пример минатата година имавме ископувања во Охрид каде што правевме геолошки сонди во близина на езерото на еден праисториски локалитет. Во слоевите наидовме на органска материја со дебелина од околу 20 цм а во неа дрво, семки( житни култури но исто така маслинки, грозје).

Што се однесува до животинските остатоци, не само што јаделе храна од животинско потекло, туку и биле гурмани, и знаеле како да ја припремаат храната. Пр. минатата година се правеа анализи на тави од една палафитна населба кај Струга кои во литературата се идентификувани како тави за печена риба. Со анализите што ги правевме се откри дека иако палафитна населба, рибата не претставувала еден од клучните продукти во исхраната туку дека во тие огромни тави се правело говедско и свинско месо. Дополнително се најдени фитолити на треви кои биле користени во припремањето на месото.
Претпоставував, факт е дека во неразвиени средини и технолошки заостанати најефикасен начин за прехранување е користење на месо.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom