Месечари!

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
Ми се случило уште како бебе, сум станувала точно во 3 саат сабајле и ќе седнам на кревет и ќе плачам. Вака 3-4 ноќи по ред и ме однеле кај некоја бајачка или шо ти знам таму и после ми поминало.
А пред 4-5 години ми се случило да станам во 4 саат од мојата соба и влегувам во кујна полнам една чаша вода и ја носам кај моите, сум и кажала на мајка ми: нели вода бараше?
На ова не се сеќавам туку ми кажуваа.
Само овие 2 случки ми се иначе не сум месечар. :)

ПрИтИ_гРл

Unforgivable ♥
Член од
6 јуни 2006
Мислења
2.554
Поени од реакции
22
IMAM mesecareno znam bidejki drugiot den koga se razbudiv ne bev vo svojot krevet.vaka bese: bevme so drugarki na zimovanje vo krusevo i edni drugarki bea vi sobata do mene. jas sabajlete nisto ne se sekavam kako se najdov tamu ama znam dekaspijav na stolica so leksikon vo race. toj den ke go pamtam sekogas bidejki site me zavrkavaa deka sum mesecarela

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Јас имам еднаш месечарено(барем за тој пат се секавам).Се врткав по соба нешто без врска и си легнав пак. Ама тек следниот ден откако се разбудив и се по ред укапирав што ми се деси ноќта. Од тогаш наваму не се секавам на таква случка.

Lord Vader

The dark side
Член од
10 јуни 2006
Мислења
95
Поени од реакции
0
Imam kako mal mesecareno ama za sreka samo niz soba a ne sum ispadnal nadvor ili slicno kako nekoi sto imam cueno.Moze e interesna rabota ama moze da bide i opasna,ne se znae sto moze da napravis vo spienje.

Член од
20 декември 2005
Мислења
179
Поени од реакции
1
mislam deke mesecarenjeto skoro sekoj go ima doziveano i vo najcest slucaj(vo retki slucaevi kade se gubat granicite na normalata toa e veke bolest)ne e nisto opasno samo zborenje stanuvanje za vo wc,placenje i sl.Jas kako pomala cesto sum zboruvala i toa celi prikazni(najcesto se sto ke pravam vo tekot na denot) za sreka sega toa ne mi se slucuva iako mi kazuvaat deka nekogas znam promrmljam nekoj nejasen zbor ili glasno da se nasmejam a ednas mi se ima sluceno da stanam i da legnam na drugata strana od krevetot pa se cudev kako mi se slucilo toa a jas ne se sekavam sreka ne me videla drugarka mi zosto ke me umrea od zaebavanje.

*P|nK_G|rL*

~Pretty in Pink~
Член од
21 мај 2006
Мислења
761
Поени од реакции
5
Jas ne sum mesecar no edna prijatelka na tatko mi e. I eve edna slucka.
Dodeka spiele so mazot i ona stanala otisla u kujnata i se vratila so noz. I mazot i i vika : Irina so prais???
i ona: Da i presecam jabolko na MIlka....(sestra i se vika taka)
I ovoj i rekol ostavaj toa nozot i smesta da si legnala. Ovaa si legnala i drugiot den niso ne se sekavala:):)

Член од
30 декември 2005
Мислења
1.190
Поени од реакции
5
Dječak mjesečario i poginuo

Petnaestogodišnji dječak ustao je oko četiri sata ujutro iz svog kreveta, spustio se do prizemlja i prošao kroz staklena vrata. Ubrzo je podlegao ranama od ubodnih rana razbijenog stakla.

Petnaestogodišnjak je u u nedjelju ujutro poginuo u obiteljskoj kući u Orahovici od ozljeda koje je dobio noćas kad je mjesečareći prošao kroz staklena vrata, dojavila je virovitičko-podravska Policijska uprava.

Tragedija se dogodila oko četiri sata, nakon što je dječak ustao iz postelje i iz svoje sobe na katu u snu se spustio stubama do prizemlja.

Na nesreću, nije se probudio, nego je krenuo dalje i prošao kroz staklena vrata. Od više ubodnih rana od stakla ubrzo je umro. Policija u priopćenju navodi kako maloljetnik od rođenja ima problema sa spavanjem i kako je često noću ustajao te hodao u snu.

Net.hr 01.07.2006.

Член од
2 јуни 2006
Мислења
238
Поени од реакции
6
vodkamixx напиша:
Цел на отварањево на темава ми е дека интересни ми се муабетите околу месечарите (луѓе што шетаат во сон). Инаку јас не сум месечар (појма неам дали сум или не сум т.е. не сум се разбудил на друго место освен во мојот кревет :pos: ), а инаку знам мои другари или познаници кој се месечари.

Еве неколку случки:
:arrow: Имав еден другар кој беше месечар (незнам може уште е, се пресели, не сум го видел одамна), и тој месечареше и еднаш дечково земал станал од кревет си отклучил вратата од станот и излегол во ходник и почнал да се дере, така што сите станари се разбудија и се испаничија што е работата, и излезе мајка му и само му рече „Јован (така се вика) оди легни си в кревет“ и дечково престана да се дере и отиде в кревет.

П.С. Никогаш за некој кога знаете дека е месечар, никогаш не се обидувајте да го разбудите, само речете му „оди легни си в кревет“ и ќе си легне, зашто ако се обидете да го разбудите, тој од паника може да падне во кома (сите мозочни келии да „заспијат“, пошто ние кога спиеме еден дел од мозочните келии не „спијат“). Така барем ми кажале и тоа другари месечари.
:arrow: Исто еден другар беше месечар (но веќе не е, одел на бајачки, тријачки и такви тинтириминтири и се „излечи“ од месечарството, така ми кажуваше)... е тој имаше „навика“ да стане во сон и да скока на кревет и да се дере. А еднаш станал од сон и се облекол најнормално и си врзал патиките и да оди да шета по улици, арно ама во тој момент мајка му станала и му рекла „оди легни си“ и дечково си легна.
:arrow: Ова ми го кажувале. Биле едни двајца браќа (ама бабачко типциве, крупни и набилдани), и биле месечари и што им се случило сонувале како во сонот тепаат луѓе, а всушност тие двајца се испокршиле меѓу себе, а сонуваат и двајцата ист сон како тепаат луѓе им навалуваат и овие ги тепаат. И сабајлето кога станале кога се виделе потечени решиле да не живеат веќе заедно и едниот брат се преселил во стан.
:arrow: Друга случка што ми ја кажувале. Некој тип бил месечар и во сон станал и се облекол како за на свадба во костум итн итн... и отишол кај комшијата и му ѕвонел и комшијава излегол на прозор и овој типов (месечарот) почнал да му збори „ајде бе комшија облакај се побрзо не чекаат на свадба да одиме, ајде побрзо уште ли да те чекам, веќе 9 саат дојде (а тоа 4 сабајле)“ и комшијава го погледнал малце на криво и му рекол „ај оди легни си“ и типов заминал на спиење.

Толку од мене случки, може знам уште некои ама не ми текнуваат во моментов, кога ќе ми текнат ќе пишам...

Ваши случки за другари месечари или познаници или ви кажувале за некои? Или пак месечар сте... :wink:
----------------------------------
Samo ke kazam AJ ODI LEGNI SI :)

se salam... se slucuva eden covek ednaska sakase da se frli pod voz vo son i se kacuvase po zica ... toa e bolest propratena vo mnogu slucai i so epilepsija tolku znam za temava

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Ам глеате шо праи Месечината. Те привлекува у сон и одиш по жици, по стубови, божем одиш на горе кон неа...

RealGirL

My LiFе...My ST0Ry
Член од
13 февруари 2006
Мислења
2.348
Поени од реакции
19
Не сум месечар и не ми се има случено некоја дешавка со месечар али мислам дека е језиво!!

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
јас неам месечарено, ама ко бевме низ Македонија еден другар сабајлето го најдоја во друга соба заспан на земја!

Lucifer

Devil in a females body
Член од
7 мај 2006
Мислења
300
Поени од реакции
1
Abe mene mi se desavase odamna cesto da si setam niz doma,ali samo so se vrativ od prilep bev kaj babami i mislam deka od kukata mi e neso poso doma epten retko,tamu koa ke otidam u serii!!!I sea ,zavcera vecerta nakaj 4:45 se razbudiv na terasa samo buljav u nebo i bev smrznata u picku mater.Dosea iam ideno po terasi ali se neam razbudeno na terasa drugite mi kazuvaa.I da se vratam na temata->se izvadiv od pamet baska prv put da zaspijam tolku rano u 3 ipol-4 i se vrativ u soba a poso majkami lesno se budi me primeti i me prasa kao "kaj otide be ti?" i i rekov do wc.Ali sabajleto koa se razbudiv i teknalo deka koa sum izlegla me prasala kaj i dam ,ja sum i odgovorila:Odam da ja baram izgubenata ovca ili izgubenoto jagne(ne sum sigurna neso od dveve bese)!Ali poso bila u polson duri togas i tekna i i rekov deka se zaebavam.Ali jebes nema veze mene ne mi e strav na moite im e !

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Пред неколку недели спиев со братучет ми во иста соба и он заспа пред мене. Јас не можев никако да заспијам и он по неколку саати одкако заспа, стана и седна на креветот со прекрстени нозе. Го прашав што ти е и ми рече "што ти е гаље". Се зачудив што му е зошто има 10 години и никогаш не ми се обратил така.
Изгледа и ова се смета за месечарење.

Гогото

MYSTIQUE
Член од
14 јуни 2006
Мислења
139
Поени од реакции
2
Многу интересна тема,

Ја што знам за месечарењето е дека некои лица под влијание на месечината се будат ама само психички, и како сетило го користат мозокот, односно се ориентираат по она што го виделе,слушнале....

Месечарите откако ке се "разбудат" или тргаат накај месечината - нагоре, е сеа не е битно дали е тоа по фасада од зграда или слично (морбидно) или повторуваат некој настан,,,
Во секој случај не ми е јасно како тоа, некои случаи буквално оделе по фасади и подоцна се вратиле во кревет а утредента не ги болело ништо (нокти на пример):toe:

Член од
26 јануари 2006
Мислења
19
Поени од реакции
0
jas sum mesecar, i sum pravel se i svasta dodeka sum mesecarel.sekakvi raboti mi se desavale, normalno jas ne se sekavam, no luge koi bile pokraj mene pa me videle kako sum pravel razlicni stvari, kako sum zboruval ..

Kajgana Shop

На врв Bottom