Мачки (општи дискусии)

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Луѓе бре,што се замарате што е добро што не е добро..Јас за мачката кај мене конкретно,што јадам јас,тоа и давам и нејзе,не и давам ѓубре..Да земам едно кило стек похован да и испржам ако не?
Јас на моите покрај сува храна, конзерви за мачки им давам секојдневно варено пилешко и риба оти па да не :)

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Мојата пак, обожава варен компир. :icon_lol:

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
Мојата пак, обожава варен компир. :icon_lol:
И мојата јаде..Јајца варени повеќе сака да јаде него кило кременадли..Велигден кога иде,знам сум обезбеден за храна за неа у наредните 10 дена..Секој ден по две јајца и лупам,и нема гајле..

Flikson

Провинцијалец
Член од
27 декември 2012
Мислења
916
Поени од реакции
2.563
Мојата само месо јаде, ништо друго. Понекогаш не ја сака ни храната за мачки!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
koj saka polupersiski macinja use cicaat, ne se beli ama eednoto e nakaj belo inace sivi nelu busavki poso polupersiski neka pise u pp ali samo ako misli stvar no da gi cuva. Neam slika poso neam blutud u komp a neam dzek za u komp.ama ubai sa i temeramentni mislam deka se sangvinici.

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
Мојата само месо јаде, ништо друго. Понекогаш не ја сака ни храната за мачки!
Така си ја научил,и по мене тоа е грешка..Треба да се дава секаква храна,од месо,до чорба,и така натаму..Се што јадеме ние,освен благото треба да се дава на мачки,кучиња и слично..Бар јас така правам..

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
L

Lu

Гостин
Зошто да не јадат паштета, кога се продава храна за мачки од типит на паштета, односно поливната од храната за мачки е паштета.
Затоа што составот на паштетите за мачки и составот на паштетите за луѓе не е ист.
Паштетите за луѓе содржат многу повеќе конзерванси, што при подолгорочно користење би се јавиле штетни последици кај мачката.

Не сум фан ни на конзервите за мачки, бидејќи имаат премногу слаб состав.

Член од
12 август 2014
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво...
Имам мачор 5-6 месеци е стар...
Вчера одеднаш ко да се омалакса. Цело време до сеа спиеше, лежеше, не се помрдна.
Од устата му течат лиги, а поврати и неколку пати. Повратеното беше ко жолто со ко пена од пиво.
Во комшии имам ветринар и го однесовме и рече не е затруено, и му стави вода со шприц за да му се испере желудникот...
Еве го гледам сега мачето устата му е разлигавена ушта и уште лежи...
Не сака ни да јаде ни да пие... Прочистено е од глисти.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Здраво...
Имам мачор 5-6 месеци е стар...
Вчера одеднаш ко да се омалакса. Цело време до сеа спиеше, лежеше, не се помрдна.
Од устата му течат лиги, а поврати и неколку пати. Повратеното беше ко жолто со ко пена од пиво.
Во комшии имам ветринар и го однесовме и рече не е затруено, и му стави вода со шприц за да му се испере желудникот...
Еве го гледам сега мачето устата му е разлигавена ушта и уште лежи...
Не сака ни да јаде ни да пие... Прочистено е од глисти.
Може да има проблем со органите. Сеа не знам што ти кажал ветеринарот, али моето маче кога падна ги имаш баш овие симптоми, па испадна дека некои од органите од падот му се уништиле. Според ова, веројатно е некој проблем со бешиката, не дај боже бубрезите. Види дали оди понужда. Ако нема мочкано или какано ко обично, тогаш 99% тоа ќе е проблемот. Ако е тоа, ќе одиш кај ветеринарна амбуланта во автокоманда, таму прават рентген и ехо снимки. Консултирај се со ветеринарот првин у секој случај. Али ова ако не се среди на време може да се развие у сериозен проблем поради токсични влијанија нели, ко човек ако не може да иде понужда долго време ради таков проблем, па исто со мачето. Обавезно среди го, амбулантата отвара од 8.

П.с: Не сум стручен за ништо од ова, нагаѓам просто од искуство со моето маче.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.559
Дечки, знаете ли каде прават ехо на мачка? Наслушнав нешто во Куманово имало...

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Дечки, знаете ли каде прават ехо на мачка? Наслушнав нешто во Куманово имало...
Секаде каде што има ехо. Во Скопје Диме има ехо, на универзитетска клиника исто. Сите подобри ветеринари би требало да имаат ехо.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.559
Еве бе над тебе тоа објаснував. Ветеринарна амбуланта у Автокоманда.
http://www.veterinarnabolnica.com.mk/

на ова ли мислиш?

Имам проблем со мачката, има исцедок од вагината густо-жолт, но не мириса. До сега не е никогаш парена. Рекоа дека можно е да има гноен абцес на матката или јајниците и дека требало прво ехо да се направи, па евентуално да се стерилизира комплетно (вадење на јајници/матка). Некое инфо за цени ова она?

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
http://www.veterinarnabolnica.com.mk/

на ова ли мислиш?

Имам проблем со мачката, има исцедок од вагината густо-жолт, но не мириса. До сега не е никогаш парена. Рекоа дека можно е да има гноен абцес на матката или јајниците и дека требало прво ехо да се направи, па евентуално да се стерилизира комплетно (вадење на јајници/матка). Некое инфо за цени ова она?
Можно е да е пиометра и тоа отворена. Како е инаку, ти изгледа невесела, фебрилна, слабо јаде? Ако ја стерилизираш ќе го решиш проблемот за век и векови. Цена си зависи од ветеринар до ветеринар. Моја претпоставка околу 1500 мах 2000 ден.

@RickyLFC9 се убаво, ама ако погледнеш сликите од терен, царски рез без ракавици (n) Прва стручна грешка.

Kajgana Shop

На врв Bottom