Мачки (општи дискусии)

Член од
25 октомври 2008
Мислења
541
Поени од реакции
77
Дечки имам маче од 2 месеци значи многу е мило цело време сака да се гали и кај некој да е наскут што на моменти нервира премногу но што можам да правам. Ама имам проблем со тоа што на момент го фаќа некое лудило и почнува да каса ај некој ако имал такво дивјаче нека кажи што да правам да го одвикнам од тоа.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Дечки имам маче од 2 месеци значи многу е мило цело време сака да се гали и кај некој да е наскут што на моменти нервира премногу но што можам да правам. Ама имам проблем со тоа што на момент го фаќа некое лудило и почнува да каса ај некој ако имал такво дивјаче нека кажи што да правам да го одвикнам од тоа.
Тешко одвикнување, ќе почекаш да порасне и полека-полека ќе се смири. Дали е поврзано со постепено стекнување доверба или пак станување на типично домашно маче не знам, али со тек на време ќе се среди :)

Член од
25 октомври 2008
Мислења
541
Поени од реакции
77
Тешко одвикнување, ќе почекаш да порасне и полека-полека ќе се смири. Дали е поврзано со постепено стекнување доверба или пак станување на типично домашно маче не знам, али со тек на време ќе се среди :)
Ахам ок фала на одговорот. Бтв мачево дојде само кај мене дома од што беше малечко не ни можеше да се движи едноставно губеше рамнотежа и паѓаше, па ми падна жал и почнав да го ранам и сега ништо живо не се трга од мене не ни можам да седнам во двор на раат а да не дојде да мјаука додека не почнам да го галам или да го земам во скут, затоа ми е чудно тоа што каса ај на другите ке речам се плаши ама тоа што ме каса мене не верувам дека е од страв или не доверба.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Ахам ок фала на одговорот. Бтв мачево дојде само кај мене дома од што беше малечко не ни можеше да се движи едноставно губеше рамнотежа и паѓаше, па ми падна жал и почнав да го ранам и сега ништо живо не се трга од мене не ни можам да седнам во двор на раат а да не дојде да мјаука додека не почнам да го галам или да го земам во скут, затоа ми е чудно тоа што каса ај на другите ке речам се плаши ама тоа што ме каса мене не верувам дека е од страв или не доверба.
Епа на мачиња кои се родени надвор од дома им треба повеќе време да стекнат доверба и удобност, у превод да станат домашни мачки. И мојата поранешна мачка исто правеше, само она 2-3 месеци откако била родена живеела у двор, па била научена на надворешен живот. Колку гребаници и крв се деси ради неа...

Член од
29 март 2013
Мислења
148
Поени од реакции
177
Луѓе, мачето што го земав да го чувам додека порасне (затоа што беше оставено како цицалче на улица) прди !!! Ја чувам сијамката 4 години, имавме и малечки, ама ни едно од нив нив не прди..Јас мислам се покакало негде, па смрди, кога тоа нема нигде какушки . И така неколку пати ми текна дека може си пртка. И не знам дали да му менувам храна ли што да му правам. Јаде и зрнеста, а понекогаш му давам варено пилешко. Некое чаре ?

Член од
4 август 2011
Мислења
35
Поени од реакции
14
Mi treba eden brz odgovor :) Dali ako macka koja ziveela skoro edna godina vo stan ,ako ja odnesam na selo dali ke se navikne na novata sredina ili ke izbega?

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Мачката се што ќе улови носи пред врата или сака да го внесе внатре?
и зашто прво си игра со пленот па го јаде.
Што им значи ова на мачките дали се фали со пленот пред стопанот или? ме вади од памет у пм!

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Ручаме со татко ми у куќата у село и доаѓа мачката и удира со главчето у ногата на татко ми.Удира два-три пати,трга и пак застанува пред порта и не гледа.Идеме по неа низ нивата,и на среде гледаме задавена змија.Чучнува мачето на две нозе онака гордо не погледна,мјаукна два три пати,и си ја одвлечка после негде змијата.За глувци муабет не праам,екстерминатор.

ИвањушкА

some-thing
Член од
17 јули 2009
Мислења
342
Поени од реакции
526
Мачката се што ќе улови носи пред врата или сака да го внесе внатре?
и зашто прво си игра со пленот па го јаде.
Што им значи ова на мачките дали се фали со пленот пред стопанот или? ме вади од памет у пм!

:icon_lol:
И мојата исто ми носи пред врата глувци, гуштери, по некое врапче, и еве зошто...

However, many cats don't eat their prey, and sometimes they don't even kill it. (If you've ever had to chase an injured squirrel out of your kitchen, then you've seen this behavior firsthand.) Spayed female cats are the most likely to bring gory gifts to their owners. But they have their reasons.

In the wild, cat mothers teach their young how to eat their food by bringing home dead or injured prey. Domestic cats are no different. But in this modern age of spayed domestic cats, many female felines have no young to whom they need to pass on their hunting wisdom.

By leaving a dead animal on the back porch, your cat is acting out its natural role as mother and teacher. You, her loving owner, represent her surrogate family. And frankly, she knows you would never have been able to catch that delicious mouse on your own.

Член од
30 март 2010
Мислења
88
Поени од реакции
212
Дечки, очиве на мачорот ми се некако чудни.
Секогаш му биле така убаво ококорени, чисти и златни, ама сега ко да му се полузатворени - ама не да му се спуштени капаците, туку нешто од внатрешната страна ко да има.
Ми личи на нешто што ги заштитува очите кога ги затвараат, како обвивка под капаците, само што оваа не е тргната скроз сега, му останува малку.

Член од
18 мај 2008
Мислења
945
Поени од реакции
1.196
Дечки, очиве на мачорот ми се некако чудни.
Секогаш му биле така убаво ококорени, чисти и златни, ама сега ко да му се полузатворени - ама не да му се спуштени капаците, туку нешто од внатрешната страна ко да има.
Ми личи на нешто што ги заштитува очите кога ги затвараат, како обвивка под капаците, само што оваа не е тргната скроз сега, му останува малку.
Исто вака и беа и на една моја мачка пред неколку години. Причината незнам која е но за одреден период и се вратија во нормала. Чинам дека не беше повеќе од месец дена.

Член од
29 март 2013
Мислења
148
Поени од реакции
177
Mi treba eden brz odgovor :) Dali ako macka koja ziveela skoro edna godina vo stan ,ako ja odnesam na selo dali ke se navikne na novata sredina ili ke izbega?

Не е брз одговор, ама ќе пробам да ти одговорам :) Ќе му треба некое време, ќе се плаши од птици, ќе бега од други мачки, нема да биде баш пријателски настроено. Земав маче од улица и го чував во стан 5-6 месеци, а после го дадов на пријатели во Сатјковци. Се плашело од лаење на кучиња, влегло во ходникот во куќата и не излегувало, се плшел од гулаби од силни звуци, трактори... Ако има кој да и дава редовно јадење и да ја чува ќе седи таму кај што и даваат јадење и каде што е сигурна - колку толку, ако не ќе избега да си бара јадење по други куќи - логично. По некое време ќе се навикне. Поздрав

A

AnFem

Гостин
Патувал некој со маче? Се плашам дека слободаров мој ќе полуди затворен во кутија 6-7 часа.

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Патувал некој со маче? Се плашам дека слободаров мој ќе полуди затворен во кутија 6-7 часа.
Зависи со што патуваш,плус ако имаш транспортер не е страшно. Ако мислиш дека мацолот ќе урла консултирај се со ветеринарот за таблетка за смирување.

Kajgana Shop

На врв Bottom