Мачки (општи дискусии)

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
За време на вечера мачето рипна на трпезариска маса и почна да ја душка храната иако пред тоа добра ја нахранив.Не би сакал ова да му прерасне во навика,а македонски сигурно не разбира,па не би било многу од помош ако културно го замолам да не се качува на местата на кој што јадам.Help anyone ? :D

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
За време на вечера мачето рипна на трпезариска маса и почна да ја душка храната иако пред тоа добра ја нахранив.Не би сакал ова да му прерасне во навика,а македонски сигурно не разбира,па не би било многу од помош ако културно го замолам да не се качува на местата на кој што јадам.Help anyone ? :D
Ја секад му давам нешто како љута пиперка или буковец да помириса, па коа ќе го намириса љутото бега ко ненормално и не планира да се враќа :D

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Еј брзо ми треба одговор на ова, битно ми е многу. Прошлиот пат негде у зимата мачката ми беше у циклус на парење, па тогаш скокна од тераса и избега и се врати трудна. Од тогаш заглаив со мачињата. Требаше да ја стерилизирам откако ќе ги дадам мачињата пошто до ден-денес малите уште цицаа по некад. Али тоа сеуште не се случи, две од мачињата се уште кај мене. И сега што да видам. Станувам и мачката нигде ми ја нема. Најверојатно избегала пак. Прашањето ми е, дали може да затрудни, иако не е у циклус на парење??

Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
Дали некој има искуство со апчиња за мачка за да не може да има деца на одреден период? Не сакам да ја сечат и слично, а слушнав само дека постојат вакви работи. Ве молам ако има некој искуство да сподели. :)

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Колку убава мачка! :)
Туку дај кажувајте јас што да правам. Мачката ми е попалена и на сите по дома многу ни досадува. :) Не сакам да ја парам, ама периодов многу е жешко за да ја носам на операција за да и ги подврзат јајниците. Кажите некој совет, чаре, ептен многу е досадна. Вие како се справувате во вакви ситуации?

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.676
Поени од реакции
14.559
Туку дај кажувајте јас што да правам. Мачката ми е попалена и на сите по дома многу ни досадува. :) Не сакам да ја парам, ама периодов многу е жешко за да ја носам на операција за да и ги подврзат јајниците. Кажите некој совет, чаре, ептен многу е досадна. Вие како се справувате во вакви ситуации?

Носи ја на ветеринар, имаат едни инјекции, за ден-два престанува да замара, мојата веќе 2 години е така.

За нареден период почнува многу подоцна пак да замара отколку што редовно би требало.
Ветеринарот викаше дека требало да ја носиме за да и ја стават пред да и почне, но од каде да знам кога бидејќи секогаш нагло почнува да се трти

A

AnFem

Гостин
Еве го и мојов, тинејџер, хормоните сто на саат, ме искина од клецање! :pos:

Niggersinparis

добро вече
Член од
28 август 2012
Мислења
2.457
Поени од реакции
1.999
Дали некој има искуство со апчиња за мачка за да не може да има деца на одреден период? Не сакам да ја сечат и слично, а слушнав само дека постојат вакви работи. Ве молам ако има некој искуство да сподели. :)
без разлика дали мачката има однос со човек неможе да има деца научно е докажано и проверено

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Му направив на мачето стуб со постоље за да гребе на него.Некој предлог со кој материјал да го обложам?
Бај д веј имаат навика вашите мачиња да рипаат ко Спајдермен и да праат месен нарезок од вашите нозе иако се наиграни,најадени и што уште не?Баба ми од кога знам за себе чуваше мачиња,од мали до големи,не памтам некое да имаше такви карактеристики.Имам и пријатели што чуваат мали,некои големи мачиња,не се агресивни дури ни спрема гости.Ова моево дое некој гостин,оп на кревет и ќе го угриза,а да не зборам шо ни праи на нас домашните.Бамити среќата моја..:cautious:

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Му направив на мачето стуб со постоље за да гребе на него.Некој предлог со кој материјал да го обложам?
Бај д веј имаат навика вашите мачиња да рипаат ко Спајдермен и да праат месен нарезок од вашите нозе иако се наиграни,најадени и што уште не?Баба ми од кога знам за себе чуваше мачиња,од мали до големи,не памтам некое да имаше такви карактеристики.Имам и пријатели што чуваат мали,некои големи мачиња,не се агресивни дури ни спрема гости.Ова моево дое некој гостин,оп на кревет и ќе го угриза,а да не зборам шо ни праи на нас домашните.Бамити среќата моја..:cautious:
Така си го воспитал од мало и така ќе прави , мојава да знајш колку е мирна само да се гали сака ништо друго .
бтв ми се породи пред 15 дена роди 3 мали и кога ќе одам кај нив не се противи кога ги галам .

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Што сум го воспитал од мало,едвај месец го чувам,кога го земав беше дали 2 месеца старо,што значи сеа нема ни 4 месеца.Такво си е,уште втор ден почна да апе.Тргни го,викни му не,игнорирај го џабе.Другарка зема негово братче ист ден со мене,мачето уста не отворило да ја апе.Ми се погоди такво дивтар изгледа на татко му се метнал.Мајка му беше ангорка,татко му којзнае каков контењерџија бил.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Избегнувајте со таблети и инекции кога им е време за парење, не си играјте со природата, како прво мнооогу се штетни и голема е можноста за заболување на матката. Јас прашав за мојата и ветеринарката ме советува или стерилизација или да ја оставам така без таблети , а и низ нет доста негативно имам читано. Не е многу неколку денови дека ќе се шета со кренато дупе и ке се тркала, се издржува де, а мачорите ги кастрирав дека маркираат а и не сакам мали (сакам ама не сум способна да се одделам од нив).
--- надополнето: 12 август 2013 во 23:54 ---
Што сум го воспитал од мало,едвај месец го чувам,кога го земав беше дали 2 месеца старо,што значи сеа нема ни 4 месеца.Такво си е,уште втор ден почна да апе.Тргни го,викни му не,игнорирај го џабе.Другарка зема негово братче ист ден со мене,мачето уста не отворило да ја апе.Ми се погоди такво дивтар изгледа на татко му се метнал.Мајка му беше ангорка,татко му којзнае каков контењерџија бил.
Имав и јас едно мало абе изгор, не дава рака да си пуштиш одма гриза...а сака да се милува се пика се мази, ама штом виде рака одма полудува и гриза. Може ќе се смири дека е мало уште... Инаку за острење на нокти ако нема по петшоповите специјална ортома за мачки, и обична ќе ти заврши работа.

Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
без разлика дали мачката има однос со човек неможе да има деца научно е докажано и проверено
Може да има деца - мачиња исто како што може мачка да е мајка. Не се тие односи само кај луѓето.

Kajgana Shop

На врв Bottom