Ако нејќе да има проблеми со парење нека не зима мачка. Не ги сакатете животните од к*р ќеф...moj sovet, zemi si zensko, poprivrzani se za doma,za razlika od maskite(slicno kako i kaj lugeto neli , ke go steriliziras ako ne sakas da imas problemi so parenje, i ke si uzivate
Ако не се оплоди повеќе години, шансите за тумори на репродуктивните органи се зголемуваат. А кај нерасните миленици, токму од таа причина, се препорачува стерилизација/кастрација. На животното баш ништо понатаму не му фали, само ризикот од тумор се намалува и нема ,,маки,, кога во комшилук има плодна мачкаАко нејќе да има проблеми со парење нека не зима мачка. Не ги сакатете животните од к*р ќеф...
Луѓе зимаат и деца од контењери, ништо страшно.Луѓево стварно зимаат мачки што брцале по контејнери дома ? Мислев дека е заебанција.
Ништо освен способност да раѓа. И туморот е фактор под услов да не се оплоди, така? А единствен начин да не бидат оплодени и доколку човек не дозволи, не?Ако не се оплоди повеќе години, шансите за тумори на репродуктивните органи се зголемуваат. А кај нерасните миленици, токму од таа причина, се препорачува стерилизација/кастрација. На животното баш ништо понатаму не му фали, само ризикот од тумор се намалува и нема ,,маки,, кога во комшилук има плодна мачка
Да, да. Знаеш оние машините кај што ставаш паричка и треба да фаќаш играчка? Епа ова е истото само со контејнер и добиваш гратис маче.Луѓево стварно зимаат мачки што брцале по контејнери дома ? Мислев дека е заебанција.
Па ко така зш не земиш некое дете од етиопија шо просат, нечисто е? Ќе го земеш, ќе го избањаш, ќе го исчистиш од рѓа и готово. Јас не гледам ништо невозможно тука или па единствен начин да се биде хуман према животните е да вдомиш некоа крастава мачка?Зошто? Сигурно нема нечисто да го чува дома. Ќе го земе, ќе го избања, ќе го исчисти од болви и готово. Јас не гледам ништо невозможно тука, неопитроидот е 120 денари од ветеринарна аптека. Едно шишенце да потрошиш ќе го исчистиш од болви.
Затоа што сака мачка а не дете од етиопија?Па ко така зш не земиш некое дете од етиопија шо просат, нечисто е? Ќе го земеш, ќе го избањаш, ќе го исчистиш од рѓа и готово. Јас не гледам ништо невозможно тука или па единствен начин да се биде хуман према животните е да вдомиш некоа крастава мачка?
Tука не станува збор за КУПУВАЊЕ на РАСНО животно, туку вдомување на мелез.Ништо освен способност да раѓа. И туморот е фактор под услов да не се оплоди, така? А единствен начин да не бидат оплодени и доколку човек не дозволи, не?
И пак доаѓаме на моето, доколку нејќат мачките да им се котат, зошто купуваат мачки?
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 15:16 ---
Да, да. Знаеш оние машините кај што ставаш паричка и треба да фаќаш играчка? Епа ова е истото само со контејнер и добиваш гратис маче.
Ќе ве замолам без многу мудрување, темата е кристално јасна.Па ко така зш не земиш некое дете од етиопија шо просат, нечисто е? Ќе го земеш, ќе го избањаш, ќе го исчистиш од рѓа и готово. Јас не гледам ништо невозможно тука или па единствен начин да се биде хуман према животните е да вдомиш некоа крастава мачка?
Да видам дали ми е јасно - Ќе купуваш мачка, само затоа што си изгубил на кладба? Што после со мачката?здраво сакам да купам или сијамско маче или персиско зашто изгубив на кладба или ако има некој да ми даде на поклон или да ме упати каде да барам би му бил мн благодарен.
па изгубив на кладба од сестра ми а мачето ке го чуваме дома и сеа морам да најдам...Да видам дали ми е јасно - Ќе купуваш мачка, само затоа што си изгубил на кладба? Што после со мачката?
Да, ваљда јасно ми е. Работата беше да не земаш маче да чуваш само ради кладба. Знаеш, миленици се чуваат од соема други причини. Нели, љубов и се останато. Just saying' ...па изгубив на кладба од сестра ми а мачето ке го чуваме дома и сеа морам да најдам...
сеа јасно ти е ?
хххх фала богу дека не се зима само ради кладба а и ке го сакам како и да е обожавам животни имам и питче барем да имам и едно мачеДа, ваљда јасно ми е. Работата беше да не земаш маче да чуваш само ради кладба. Знаеш, миленици се чуваат од соема други причини. Нели, љубов и се останато. Just saying' ...
Ти што не земеш дете од Етиопија?Па ко така зш не земиш некое дете од етиопија шо просат, нечисто е? Ќе го земеш, ќе го избањаш, ќе го исчистиш од рѓа и готово. Јас не гледам ништо невозможно тука или па единствен начин да се биде хуман према животните е да вдомиш некоа крастава мачка?