Мачки (општи дискусии)

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
е ја имам женско, 4 месечно

Член од
23 декември 2012
Мислења
1
Поени од реакции
0
moj sovet, zemi si zensko, poprivrzani se za doma,za razlika od maskite(slicno kako i kaj lugeto neli :), ke go steriliziras ako ne sakas da imas problemi so parenje, i ke si uzivate

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
moj sovet, zemi si zensko, poprivrzani se za doma,za razlika od maskite(slicno kako i kaj lugeto neli :), ke go steriliziras ako ne sakas da imas problemi so parenje, i ke si uzivate
Ако нејќе да има проблеми со парење нека не зима мачка. Не ги сакатете животните од к*р ќеф...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.784
Ако нејќе да има проблеми со парење нека не зима мачка. Не ги сакатете животните од к*р ќеф...
Ако не се оплоди повеќе години, шансите за тумори на репродуктивните органи се зголемуваат. А кај нерасните миленици, токму од таа причина, се препорачува стерилизација/кастрација. На животното баш ништо понатаму не му фали, само ризикот од тумор се намалува и нема ,,маки,, кога во комшилук има плодна мачка ;)
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 15:11 ---
Луѓево стварно зимаат мачки што брцале по контејнери дома ? Мислев дека е заебанција.
Луѓе зимаат и деца од контењери, ништо страшно.
Битно е да има што помалку бездомници.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Ако не се оплоди повеќе години, шансите за тумори на репродуктивните органи се зголемуваат. А кај нерасните миленици, токму од таа причина, се препорачува стерилизација/кастрација. На животното баш ништо понатаму не му фали, само ризикот од тумор се намалува и нема ,,маки,, кога во комшилук има плодна мачка ;)
Ништо освен способност да раѓа. И туморот е фактор под услов да не се оплоди, така? А единствен начин да не бидат оплодени и доколку човек не дозволи, не?
И пак доаѓаме на моето, доколку нејќат мачките да им се котат, зошто купуваат мачки? :)
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 15:16 ---
Луѓево стварно зимаат мачки што брцале по контејнери дома ? Мислев дека е заебанција.
Да, да. Знаеш оние машините кај што ставаш паричка и треба да фаќаш играчка? Епа ова е истото само со контејнер и добиваш гратис маче.

BloodyJesus

патенирана чепкалка
Член од
15 февруари 2012
Мислења
1.206
Поени од реакции
1.240
Зошто? Сигурно нема нечисто да го чува дома. Ќе го земе, ќе го избања, ќе го исчисти од болви и готово. Јас не гледам ништо невозможно тука, неопитроидот е 120 денари од ветеринарна аптека. Едно шишенце да потрошиш ќе го исчистиш од болви.
Па ко така зш не земиш некое дете од етиопија шо просат, нечисто е? Ќе го земеш, ќе го избањаш, ќе го исчистиш од рѓа и готово. Јас не гледам ништо невозможно тука или па единствен начин да се биде хуман према животните е да вдомиш некоа крастава мачка?

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Па ко така зш не земиш некое дете од етиопија шо просат, нечисто е? Ќе го земеш, ќе го избањаш, ќе го исчистиш од рѓа и готово. Јас не гледам ништо невозможно тука или па единствен начин да се биде хуман према животните е да вдомиш некоа крастава мачка?
Затоа што сака мачка а не дете од етиопија?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.784
Ништо освен способност да раѓа. И туморот е фактор под услов да не се оплоди, така? А единствен начин да не бидат оплодени и доколку човек не дозволи, не?
И пак доаѓаме на моето, доколку нејќат мачките да им се котат, зошто купуваат мачки? :)
--- надополнето: 30 јануари 2013 во 15:16 ---

Да, да. Знаеш оние машините кај што ставаш паричка и треба да фаќаш играчка? Епа ова е истото само со контејнер и добиваш гратис маче.
Tука не станува збор за КУПУВАЊЕ на РАСНО животно, туку вдомување на мелез.
Јас сум за строга контрола на расните животни, токму поради непланско парење на истите, сме во ситуација да има глутници кучиња, мачки........

Да човекот е фактор кој ќе го спречи размножувањето на нерасните животни, исклучиво затоа што новите единки во огромна мера ќе завршат на улица.

Тие животни се на улица ради неконтролираното размножување. Животното нема развиено свест, но човекот има, а секое суштество кое живее во социјална средина, треба и да се навикне на таквиот живот. Од таа причина, жените не раѓаат секогаш кога имаат можност да раѓаат, инаку во просек секоја жена би имала бар 20 деца. Мачката секогаш кога ќе биде во можност ќе раѓа, ама тоа не е добро за општеството во кое таа мачка живее.

L

Lu

Гостин
Ќе ве замолам без многу мудрување, темата е кристално јасна.

Инаку за членот што сака да вдоми маче, нека побара на ФБ на групите за вдомување, Анима мунди, Спас за животните и сл.
Исто така може да се најдат мачиња на подарок на огласите Пазар3 и Реклама5.

BUCH

---
Член од
4 мај 2008
Мислења
616
Поени од реакции
20
здраво сакам да купам или сијамско маче или персиско зашто изгубив на кладба или ако има некој да ми даде на поклон или да ме упати каде да барам би му бил мн благодарен.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
здраво сакам да купам или сијамско маче или персиско зашто изгубив на кладба или ако има некој да ми даде на поклон или да ме упати каде да барам би му бил мн благодарен.
Да видам дали ми е јасно - Ќе купуваш мачка, само затоа што си изгубил на кладба? Што после со мачката?

BUCH

---
Член од
4 мај 2008
Мислења
616
Поени од реакции
20
Да видам дали ми е јасно - Ќе купуваш мачка, само затоа што си изгубил на кладба? Што после со мачката?
па изгубив на кладба од сестра ми а мачето ке го чуваме дома и сеа морам да најдам...
сеа јасно ти е ?

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
па изгубив на кладба од сестра ми а мачето ке го чуваме дома и сеа морам да најдам...
сеа јасно ти е ?
Да, ваљда јасно ми е. Работата беше да не земаш маче да чуваш само ради кладба. Знаеш, миленици се чуваат од соема други причини. Нели, љубов и се останато. Just saying' ...

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu

BUCH

---
Член од
4 мај 2008
Мислења
616
Поени од реакции
20
Да, ваљда јасно ми е. Работата беше да не земаш маче да чуваш само ради кладба. Знаеш, миленици се чуваат од соема други причини. Нели, љубов и се останато. Just saying' ...
хххх фала богу дека не се зима само ради кладба а и ке го сакам како и да е обожавам животни имам и питче барем да имам и едно маче :)

M

Moon Child

Гостин
Ти што не земеш дете од Етиопија? :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom