Pinkie Pie
and Deedee
- Член од
- 25 ноември 2009
- Мислења
- 2.011
- Поени од реакции
- 3.246
480:X=16-5X ?дали вака можи да се постави ?
Ne480:X=16-5X ?дали вака можи да се постави ?
За 15 дена.Драган, една книга која имала 480 страни ја прочитал за одреден број денови.
Читал многу бавно и мајка му го искарала:
„ Секој ден да читаше по 16 страници повеќе, книгата ќе ја прочиташе за 5 дена порано.
За колку дена Драган ја прочитал книгата?
бе бре, него тоа во средина, ама кога ќе го качиш горе на куб тогаш тоа се виа именител хахахахзнајте дека имам забораено да собирам дропки со различен иментител( именител беше то долу?)
И не читал така споро ... по 32 страници дневно, па ја прочитал за 15 наместо за 10.Драган, една книга која имала 480 страни ја прочитал за одреден број денови.
Читал многу бавно и мајка му го искарала:
„ Секој ден да читаше по 16 страници повеќе, книгата ќе ја прочиташе за 5 дена порано.
За колку дена Драган ја прочитал книгата?
е убо, ама резултатот не испаѓа како што сакам.х - број на страни колку дневно читал
у - број на денови колку долго читал
Јас ја решив со систем од две равенки со две непознати, но може и на повеќе други начини
Системот на две равенки со две непознати гласи
х * у = 480
( х + 16 ) * ( у - 5 ) = 480
Решение е:
х = 32 и у = 15
y1= (5+KOREN 25-4*1*(-150))/2*1Y2-5y-150=0
y1= (-5+KOREN 52-4*1*150)/2*1
y1= (-5+KOREN 25-600)/32 ......... e sega mi e problemot, ona sto e posle KOREN, potocno sto e podkorenova velicina e sekogas negativno. a negativen koren ne e vozmozen.
aj daj vidi kaj se gresi . izvini za latinicava, ama me mrzese celo vreme da si menjam fontovi.
Пред дефектот возел со 50 км/час, по дефектот 60 км/часСо која брзина возел мотоциклистот пред и по дефектот на гумата?