Interesna tema i eve edna zadaca od mene glasi vaka:
Nokno vreme i 4 luge stoja pred eden most. Imat edena svetilka a niz mostot mozat da pominat samo 2ca. (mostot koga go odat mora da bide sekogas osvetlen) Kako za 17 min. ke preminat site na drugata strana od mostot ako: Prviot go pominuva mostot za 1 min. Vtoriot za 2 min. Tretiot za 5 min. i Cetvrtiot za 10 min.
P.S. ne gi razlistiv site strani moze da ja ima nekoj postaveno ovaa zadaca.
одат 1 мин. и 2 мин. заедно стигат за 2 мин. враќа се 1 мин. тоа е 3 мин. 5 и 10 одат заедно стигат за 10 тоа е 13 мин. дават му ја светилката на 2 мин. со останал на другата страна он се вракја тоа е 15, 1 и 2 пак одат тоа е +2 или се на се 17 мин...Interesna tema i eve edna zadaca od mene glasi vaka:
Nokno vreme i 4 luge stoja pred eden most. Imat edena svetilka a niz mostot mozat da pominat samo 2ca. (mostot koga go odat mora da bide sekogas osvetlen) Kako za 17 min. ke preminat site na drugata strana od mostot ako: Prviot go pominuva mostot za 1 min. Vtoriot za 2 min. Tretiot za 5 min. i Cetvrtiot za 10 min.
P.S. ne gi razlistiv site strani moze da ja ima nekoj postaveno ovaa zadaca.
Ќе го прашаш ако прашам некој од спротивното племе кој е патот по кој треба да одам, и да лаже и да кажува вистина ќе ти го покаже лажниот пат и ти ќе тргнеш по другиот..Незнам ова дали го имаше :
На островот има 2 села , едното село е селото на Правдените , тие секогаш кажуваат вистина и се мн. добри.
Другото село е селото на Неправдените , тие секогаш лажат и се човекојадци.
На раскрсницата седи еден човек , вие незнаете од кое племе е .
Имате право да поставите само едно прашање за да го добиете одговорот.
Кое прашање ќе го поставите?
e ima i drugi varijanti...Не дечкото одма му донесол чај, арно ама таа пред да забележи дека има мува во чајот турила шекер и тоа многу, бидејќи пиела благ чај...е сеа кога му го донел овај вториот пат таа пробала и видела дека чајот е преблаг...што значи истиот чај и го вратил само без мувата![]()
Може по пп да добијам одговор на оваа задача?????? Ануоне?????Пробајте на сликата да ги поврзете сите (9) точки со четири прави линии, при тоа не смеете да ја прекинете. Значи, со еден потег, почнувајќи од една точка, со четири линии да ги поврзете сите линии и да завршите во некоја друга точка (или истата, не знам јас тоа)
Јас мислам дека е јасно. Мала помош ќе дадам понатака ако некој изрази желба. Ако некој ја знае, го молам да не ја издава.
Задачата е решлива. Нема никаква финта, се што треба е да ја решите
![]()