Математика + ЛОГИКА

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
ЕЕеееее, а на истово прашање на друг сајт одговорот беше пари....ми дое чудно, само еден ред одговара на пари, ама ај си викам валда си го знае одговорот на сопствената загатка човекот......

L

lubenakov

Гостин
Interesna tema i eve edna zadaca od mene glasi vaka:

Nokno vreme i 4 luge stoja pred eden most. Imat edena svetilka a niz mostot mozat da pominat samo 2ca. (mostot koga go odat mora da bide sekogas osvetlen) Kako za 17 min. ke preminat site na drugata strana od mostot ako: Prviot go pominuva mostot za 1 min. Vtoriot za 2 min. Tretiot za 5 min. i Cetvrtiot za 10 min.

P.S. ne gi razlistiv site strani moze da ja ima nekoj postaveno ovaa zadaca.

С

Спенсер

Гостин

Nokno vreme i 4 luge stoja pred eden most. Imat edena svetilka a niz mostot mozat da pominat samo 2ca. (mostot koga go odat mora da bide sekogas osvetlen) Kako za 17 min. ke preminat site na drugata strana od mostot ako: Prviot go pominuva mostot za 1 min. Vtoriot za 2 min. Tretiot za 5 min. i Cetvrtiot za 10 min.

сигурно ова за 17мин може???

Член од
3 октомври 2008
Мислења
234
Поени од реакции
9

одат 1 мин. и 2 мин. заедно стигат за 2 мин. враќа се 1 мин. тоа е 3 мин. 5 и 10 одат заедно стигат за 10 тоа е 13 мин. дават му ја светилката на 2 мин. со останал на другата страна он се вракја тоа е 15, 1 и 2 пак одат тоа е +2 или се на се 17 мин...

ДАЈТЕ ПОТЕШКИ ПРЕЛЕСНИ СЕ :))

Член од
3 октомври 2008
Мислења
234
Поени од реакции
9
Незнам ова дали го имаше :
На островот има 2 села , едното село е селото на Правдените , тие секогаш кажуваат вистина и се мн. добри.
Другото село е селото на Неправдените , тие секогаш лажат и се човекојадци.

На раскрсницата седи еден човек , вие незнаете од кое племе е .
Имате право да поставите само едно прашање за да го добиете одговорот.
Кое прашање ќе го поставите?
Ќе го прашаш ако прашам некој од спротивното племе кој е патот по кој треба да одам, и да лаже и да кажува вистина ќе ти го покаже лажниот пат и ти ќе тргнеш по другиот..

Ако лаже значи спротивното племе кажува вистина и ќе ти го покажат вистинскиот пат, и тој ќе те излаже за тоа

Ако кажува вистина значи другото племе лаже и оти прашуваш шо ќе ти одговорат другите он ќе ти каже дека лажниот пат ќе ти го кажат..

nozo.mk

Ultras Karpos Boys
Член од
6 септември 2007
Мислења
472
Поени од реакции
18
Ај некој ако знае нека ми даде формула за аргумент на компелксни броеви . Барав на гугл али 1000 параметри ми дае во формулата. Мене ми треба за два комплексни.

Kiro Hametovski

Sniffericious
Член од
11 декември 2005
Мислења
1.685
Поени од реакции
43
Не дечкото одма му донесол чај, арно ама таа пред да забележи дека има мува во чајот турила шекер и тоа многу, бидејќи пиела благ чај...е сеа кога му го донел овај вториот пат таа пробала и видела дека чајот е преблаг...што значи истиот чај и го вратил само без мувата :)
e ima i drugi varijanti...
1.tvojata
2.cajot mnogu brzo i go vratile pa znaela deka e istiot
3.ako ne i go vratile odma bil oladen i znaela deka e toj
4. na kraj krajeva i donele gotov caj, a obicno ti nosat topla voda i kesicka...a???:)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Еве ти образложение Mimi:
Во автобусот има X нозе од малите мачки, Y нозе од големите мачки и Z нозе од момичките.

X = 7*7*7*7*4 = 9604 ----- (7 момички, 7 торби, 7 големи мачки, 7 мали мачки, 4 нозе)
Y = 7*7*7*4 = 1372 ----- (7 момички, 7 торби, 7 големи мачки, 4 нозе)
Z = 7*2 = 14 ----- (7 момички, 2 нозе)

X+Y+Z = 10990

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.273
Поени од реакции
2.278
Пробајте на сликата да ги поврзете сите (9) точки со четири прави линии, при тоа не смеете да ја прекинете. Значи, со еден потег, почнувајќи од една точка, со четири линии да ги поврзете сите линии и да завршите во некоја друга точка (или истата, не знам јас тоа)
Јас мислам дека е јасно. Мала помош ќе дадам понатака ако некој изрази желба. Ако некој ја знае, го молам да не ја издава.

Задачата е решлива. Нема никаква финта, се што треба е да ја решите

Може по пп да добијам одговор на оваа задача?????? Ануоне?????

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Ице, треба со моливот да излезеш надвор од линијата. Не знам како со зборови да ти објасним (=

С

Спенсер

Гостин
еве една математичка, збирот на 3 броја е 54. Првиот број е за 4 поголем од двојната вредност на вториот,а третиот двапати поголем од првиот.Кои се тие броеви???ја ја решив!!:vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom