Ne ne vidi vo start si vo greska oti jas za sebe tvrdam deka moeto znaenje e kako sunger koj vpiva se poveke i poveke a koga ke go dopres povtorno ti izgleda suv.Znaci iznesuvam ona sto go imam sretnato pritoa prifakajki sugestii ,dokumenti,fakti za da vpijam uste poveke od vistinskiot izvor-i.Debatite sekogas i sekade gi tretiram samo kako moznost za vpivanje na novi znaenja no pri toa i gi iznesuvam onie informacii koi mozat da se prezentiraat nadvor od lozite se so cel da se rassvetlat nekoi raboti.Apsolutna vistina ne postoi se e relativno (od zemska gledna tocka)duri i za edna rabota eden predmet ako 2ca go gledame nema da go gledame so isti ochi i pod ist agol i dvajcata ke sme vo pravo kako istiot izgleda iznesuvajki pritoa razlicni stavovi i gledista.Bogatstvoto e vo pluralnosta a ne vo totalitarnosta.Site masoni znaat sto znaci masonska debata vnatre vo lozite,kolku mnogu tezi se iznesuvaat individualno i deka ne se zazema na krajot zaklucok sto e i kako e tuku se ostava sekoj samiot da si izvede svoj stav i mislenje.Pa zatoa i sme slobodni zidari zar ne.Nametnuvanjeto na stavovi na drugi spored mene e kontraproduktivno i kontramasonski .I za kraj samo da napomenam deka e fakt deka skoro site masoni koi odat po vertikala gi imaat izodeno paralelno i dvata reda Skotishot i Yorkot(govoram barem za York clenovite koi gi poznavam).Сакам да упатам само една сугестија до мојте драги Браќа Zidarski i Somoteitbe , дека нема ништо полошо од двајца раскарани Масони,кој се борат за престиж да докажат кој е во право,а со тоа се фрла лоша слика за органицјата.
Да биде Светлина.
UBAVINA-eve uste eden od bratstvoto.......samo ako saka da bide malku poaktiven vo debatava vo idnina............podobro e koga ima poveke....:salut:Сакам да упатам само една сугестија до мојте драги Браќа Zidarski i Somoteitbe , дека нема ништо полошо од двајца раскарани Масони,кој се борат за престиж да докажат кој е во право,а со тоа се фрла лоша слика за органицјата.
Да биде Светлина.
Каде виде раскарани?!?!?! Ако нема дебата, нема поттик да се развиваат знаењата. Со муабетот - Somoteitbe ме натера да седнам да проверувам по книги, да барам на нет, да се јавам на луѓе за да проверам - и така научив нешто повеќе. Апсолутно сум сигурен дека и кај него е истата ситуација. Како ќе се гради човек натаму, ако не го подлага своето знаење постојано на тест и не ги преиспитува сите работи што ги има до сега научено?Сакам да упатам само една сугестија до мојте драги Браќа Zidarski i Somoteitbe , дека нема ништо полошо од двајца раскарани Масони,кој се борат за престиж да докажат кој е во право,а со тоа се фрла лоша слика за органицјата.
Да биде Светлина.
Не, нема како да се случи тоа. Буквално - не постои механизам, начин, систем преку кој братството може на било кој да му наметне одредена одлука, затоа што нема начин да се донесе таква одлука...Многу од овие параноиднве конспиративци ги обвинуваат масоните за војни...заговори...
Ме интересира,дали организацијата може да му наметнува односно принудува некој нејзин член да донесе одредена одлука(посебно ако членот е политичар).
Апсолутно се согласувам! 99% од членовите на York, ги имаат поминато и SR степените (пред се во Америка, затоа што SR таму е доста полесно да се помине отколку во Европа, каде секој степен посебно се води). Сепак - причината за некој од нив да влезе во 33-ти, не е неговото членство во York, туку во SR.I za kraj samo da napomenam deka e fakt deka skoro site masoni koi odat po vertikala gi imaat izodeno paralelno i dvata reda Skotishot i Yorkot(govoram barem za York clenovite koi gi poznavam).
Еве едно објаснување:Какво е значењето на двоглавиот орел на мечевите ?
Значи конспиративците и рептилите на дејвид ајк најверојатно поради тајноста на друштвото често шират дезинформации.Не, нема како да се случи тоа. Буквално - не постои механизам, начин, систем преку кој братството може на било кој да му наметне одредена одлука, затоа што нема начин да се донесе таква одлука...
Se javuvam samo za da dadam podrska za pogore iznesenoto od strana na mojot brat i tokmu toa e naseto najgolemo bogatstvo UCENJETO i toa sekojdnevno oti znaenjeto e sila,mok,bogatstvo na patot kon svetlinata.Каде виде раскарани?!?!?! Ако нема дебата, нема поттик да се развиваат знаењата. Со муабетот - Somoteitbe ме натера да седнам да проверувам по книги, да барам на нет, да се јавам на луѓе за да проверам - и така научив нешто повеќе. Апсолутно сум сигурен дека и кај него е истата ситуација. Како ќе се гради човек натаму, ако не го подлага своето знаење постојано на тест и не ги преиспитува сите работи што ги има до сега научено?
Патем - ако си брат - претстави се како што е редот...
Да, таа тајност носи многу митови и легенди. Сепак, ние држиме на одредена дискретност, затоа што братството не е отворено за било кој да влезе - мора да се исполнуваат критериумите (за кои имам многу пишувано тука на форумов). Тоа ја гради довербата која ја имаме едни со други, тоа ја гради вистинската "сила" на масонството.Значи конспиративците и рептилите на дејвид ајк најверојатно поради тајноста на друштвото често шират дезинформации.
Да. Баш така. Многу интересно е што Робинсон објаснува дека мислел дека неговото истражување на темпларите ќе го однесе далеку од масонеријата, ама сватил дека се лажел и дека сепак има поврзаност.Да, Родени во Крв е одлична книга, и многу интересно напишана. Сепак, треба да се има во предвид, дека Џон Робинсон, кога ја пишува книгата сеуште не е масон (станува подоцна).
Во оваа книга се застапува тезата дека современата масонерија настанува од Темпларите.
Sloboden zidar znaci deka si sloboden vo bilo koj pogled spored toa ne gledam pricina zosto ne bi mozelo da se napusti clenuvanjeto.Prasanjeto e ako samiot ne si siguren vo sebe si deka sakas i mozes da se nosis so obvrskite koi bi gi steknal kako mislis da gi ubedis clenovite da te primat za ramnopraven na niv?Можно ли е ако си член на братсвото , после извесен период да се напушти ?