ова го испуштивме или јас не сум го разлистал добро форумов?
Албанските интелектуалци контра Владата на Груевски
Ваши Екселенции,
Како јавни личности Ве известуваме дека сме многу загрижени со политиката која се води од страна на Владата на Македонија, посебно на нејзиниот премиер Никола Груевски. Таква една политика која се води во годиниве наназад се засновува врз популизам и тоталитаризам, има потрошено големи финансиски средства за свое рекламирање и за манипулирање со чувствата на граѓаните, сервирајќи им лажна историја и лажна среќа. Но, во реалниот живот во последните шест години една таква политика го дуплирала надворешниот долг и повеќекратно го зголемил внатрешниот долг, а при тоа без да изгради ниту еден релевантен проект, освен тнр. импровизацијата ,,Скопје 2014,,. Условите за живеење во државата многу се влошени како резултат на манипулацијата со меѓуетничките односи, безбедносната состојбе е многу заострена. Тоталитарната контрола над медиумите, над судството и јавната администрација сега веќе зазема драматични размери.
Владата своето деловање го засновува врз две национализми – внатрешниот национализам во однос на Албанците и надверешниот национализам во однос на Грците. Ова има за цел замаглување на горката социјална реалност во земјата, бидејќи веќе е познато дека Македонија сега се претвори во најсиромашна држава во Европа и меѓу најсиромашните на светот. Единствен столб која помага да се одржува економијата се финансиските средства пратени од нашите граѓани во привремена работа во странство. Веќе шест години владата ги има блокирано евроатланстките интеграции, со што државата е доведена до работ на една серизна дестабилизација. Албанците со години имаа разбирање за колективните чувстав на нивните сограгани Македонци, кои прашањето на името го сфатеа многу чувствително. Но, таквото разбирање се истроши во тој момент кога веќе беше сосема јасно дека негативното сензибилизирање на името беше само манипулација со граѓаните
Ова ми личи на некаква закана или оправдување за утрешен нов конфликт. Да не речете после не сте знаеле кој што ни мисли.P.S. интелектуалци? r u f kidding me?