- Член од
- 13 март 2009
- Мислења
- 59
- Поени од реакции
- 6
Ова е типично сценарио и се чека на наш потег. Ако ја претераме, им даваме повод да прават што замислиле. Ова некој треба да е слеп за да не го види.
Кој тоа? знаеш кој се убијците или си тролаш?Со овој злостор што се случи, се закрвивме. Затоа и се плашат. Дека не закрвија.
Ова не ми е баш познат факт. Може да кажеш од кај ти е?Не друже баш за темава коментирам, не бегам ич од муабетот
Зошто тогаш АНА (AKSH), напишала (го молат тој што го видел тоа да го копира тука), усмртени се со прецизен истрел во главата или така нешто во тој стил?
Зошто така се изјасниле веднаш по убиството. Цела сумња се префрла на вас Албанците, што не е добро да се етикираат сите Албанци со тоа. Значи некои кругови од кај вас Албанците намерно провоцираат војна? Зошто?
Сигнификантно би се намалиле шансите за граѓанска војна доколку ги фатат убијците во најраток можен рок.Ти веруеш дека ќе ги фатат убијците?
Не слушнав никакви пукотници, башка ако биле пукотници само од полицијата може да се затоа што има по петорица на секои 20 метриСтефи, вистина ли е дека имало пукотници во Радишани?
Не тогаш се работи за неспособна институција, а Албанците се предодредени да се криви ако институцијата е неспособна. Не дека е моја желба ли мое мислење, туку така е. Како вас што ви беа криви сите Македонци заради некој шериф у Гостивар.togas se raboti za nesposobna institucija, sto vi se krivi ovde Albancite?
Извини, омразата која е очигледна, не е поради убиствата читај масакрот над децата и чичкото. Убиствата донесоа сега за сега само мало прекипување и преливање кај „Трпковци“, за тоа што им се има соберено во животот во Македонија. Омразата е од памти века и милион пати се проба таа да се спласне, особено од наша страна!!! и таа спласнуваше и тие што сега мразат, веруваа дека е можно мирен и нормален соживот со Албанците и сеуште го сакаат тоа, БИДИ УВЕРЕНА!, И ЈАС ИСКРЕНО ГО САКАМ ТОА, но проблемот е дека никогаш ама никогаш, не е работено во оваа држава над албанскиот национал шовинизам и омраза кон Македонците, воопшто кон „словенските“ каури. Постојат навистина Албанци, со кои е задоволство да седиш со нив, да правиш муабет, да соработуваш, да работиш, но вистината е дека дури спрема нив постои еден горчив шмек, само поради тоа што мнозинството Албанци имаат силен национал шовинизам во себе и многу од нас биле сведоци на тоа и имале такви случки во својот живот со нив, каде што почуствувале таква омраза, дивљаштво и нецевилизираност од нивна страна.Сите мои коментари се однесуваат на ПЕТТЕМИНА убиени. Не дебатираме за Национализмот воопшто. Дебатиравме за петтемина убиени, а низ таа дебата се разгоре Македонскиот национализам. Во моментов не основано затоа што се уште ништо не знаеме.
Еве навратете се наназад само неколку страни и прочитајте ги сите постови. Во секој ќе наидете на омраза кон Албанците. А темава не е за тоа или јас грешам?
Во таков случај јас сум за припој кон Грчка.А што? Нема да пекам. Да не ги оправдам случајно?
Работата е што лично мислам дека така треба да личи дека е. Мислам дека она за што заговараа нашите соседи до '94-'95 година, а што не им се оствари тогаш и од непознати причини беше стопирано, дека почнува повторно да се вари, а тоа е распаѓање на МК на неколку дела. Прво граѓанска војна, па потоа ќе дојдат соседите на помош, па набрзина ќе решат дека најдобро е едното да се припои со Косово, другото со Грцијат, третото со Србија и додека ние се бориме со Албанскиот етникум набрзина ќе се најдеме секој во различна држава. Нема да ни биде прв пат, нели?
ОК. Можеби си во право. Се уморив... Ајде, дај Боже да се најдат сторителите, да се казнат, нашиот револт да не ескалира во војна, но наскоро да снема причина за негово егзистирање.... и никогаш веќе да не дебатираме на вакви теми.Затоа што е типично за нив да прават вакви испади. Процентуално, Македонците се помирни, и меѓу Македонците поретко ќе најдеш крвнички убиства (како ова).
Јас убаво реков - оставам простор за сите можни сценарија.
Но реалноста наша е таа - Македонецот и неговата благосостојба се загрозени од Албанците. Затоа ведаш погледите се свртеа кон нив.
Од неплаќање даноци, до нелегални градби, до неплаќање никакви сметки, до изживување секојдневно врз македонското население... само ескалира во овој момент. Има доволно простор за револт кај Македонецот, а тоа не е национализам Тоа е природна реакција кога некој те угнетува, без оглед дали е на религиозна, национална, или било каква основа.
Дај ми совет како да излеземе победнички.
Баш вчера овој муабет го правев. Светот на нас гледа како на измачувачи на Албанското население овде. Затоа што на еден Албанец нокт да му се скрши, сите заедно излегуваат на протести, додека ние ќутиме и оставаме да не дупчат. Сетете се пак на случајот со Мартин Нешкоски и на тогашните протести, колку малку луѓе имаше.
Јас останувам на тоа дека е ова одмазда за тоа што се случи во Гостивар, некои усијани фанатици премногу лично си го сфатиле тоа што се случи пред два месеца. Второво и третово не ти држат вода доколку пробуваме да го разглабаме сценариото за дестабилизација/евентуална војна или конфликт во Македонија.Мали вооружени групи, кои се останати надвор од политичките текови и бараат „работа“ на Косово ги има илјадници. Не можам ниту јас да ги дефинирам нив како терористи во класична смисла на зборот.
Инаку доколку удреле по официјален орган на државата, делото ќе беше оквалификувано како тероризам и немаше да предизвика толку тензии. Државата ќе ги бараше со истиот интензитет, ама немаше да има незадоволни родители, сожители, сонародници... Револтот ќе беше помал. Затоа удрија по деца, во право беше Мирка пред некој месец, целта се родителите.
Второ, после напад на државен орган треба да се јави некој што ќе ја преземе одговорноста за нападот и ќе ги презентира своите барања. Без тоа нападот е беспредметен. Ќе заврши како полицијата налетала на група на криминалци кои биле фатени вршејќи криминал и застрелале неколку полицајци. Тоа не би не дестабилизирало. А група, доволно храбра да се јави со официјално соопштение после такво напад во моментов не може да се најде.
Трето, напад на официјален државен орган чини многу скапо во количина на пари и потребна логистика од предходно.
Се надевам дека си во право. Тоа би било поедноставна варијанта за сите.Јас останувам на тоа дека е ова одмазда за тоа што се случи во Гостивар, некои усијани фанатици премногу лично си го сфатиле тоа што се случи пред два месеца. Второво и третово не ти држат вода доколку пробуваме да го разглабаме сценариото за дестабилизација/евентуална војна или конфликт во Македонија.