Масакрот кај Смиљковско езеро | Осудените пуштени да се бранат од слобода

Член од
13 март 2009
Мислења
59
Поени од реакции
6
Ова е типично сценарио и се чека на наш потег. Ако ја претераме, им даваме повод да прават што замислиле. Ова некој треба да е слеп за да не го види.

?

..........

Гостин
Со овој злостор што се случи, се закрвивме. Затоа и се плашат. Дека не закрвија.
Кој тоа? знаеш кој се убијците или си тролаш?

Дали со сигурност може да потврдиш дека албанци се убијците?

На народот во државата не му одговара граганска војна, без разлика на етничка или верска припадност, граганска војна посакуваат само затуцаните националисти, кој ке се убиват мегусебно за измислени идеологии, за на крај да им соопштат дека војната е завршена и е потпишан нов мировен договор......

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Не друже баш за темава коментирам, не бегам ич од муабетот

Зошто тогаш АНА (AKSH), напишала (го молат тој што го видел тоа да го копира тука), усмртени се со прецизен истрел во главата или така нешто во тој стил?
Зошто така се изјасниле веднаш по убиството. Цела сумња се префрла на вас Албанците, што не е добро да се етикираат сите Албанци со тоа. Значи некои кругови од кај вас Албанците намерно провоцираат војна? Зошто?
Ова не ми е баш познат факт. Може да кажеш од кај ти е?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
Ти веруеш дека ќе ги фатат убијците?
Сигнификантно би се намалиле шансите за граѓанска војна доколку ги фатат убијците во најраток можен рок.

S

stefi

Гостин
Стефи, вистина ли е дека имало пукотници во Радишани?
Не слушнав никакви пукотници, башка ако биле пукотници само од полицијата може да се затоа што има по петорица на секои 20 метри

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.314
togas se raboti za nesposobna institucija, sto vi se krivi ovde Albancite?
Не тогаш се работи за неспособна институција, а Албанците се предодредени да се криви ако институцијата е неспособна. Не дека е моја желба ли мое мислење, туку така е. Како вас што ви беа криви сите Македонци заради некој шериф у Гостивар.

Член од
23 март 2005
Мислења
284
Поени од реакции
133
:) Сите мои коментари се однесуваат на ПЕТТЕМИНА убиени. Не дебатираме за Национализмот воопшто. Дебатиравме за петтемина убиени, а низ таа дебата се разгоре Македонскиот национализам. Во моментов не основано затоа што се уште ништо не знаеме.
Еве навратете се наназад само неколку страни и прочитајте ги сите постови. Во секој ќе наидете на омраза кон Албанците. А темава не е за тоа или јас грешам?
Извини, омразата која е очигледна, не е поради убиствата читај масакрот над децата и чичкото. Убиствата донесоа сега за сега само мало прекипување и преливање кај „Трпковци“, за тоа што им се има соберено во животот во Македонија. Омразата е од памти века и милион пати се проба таа да се спласне, особено од наша страна!!! и таа спласнуваше и тие што сега мразат, веруваа дека е можно мирен и нормален соживот со Албанците и сеуште го сакаат тоа, БИДИ УВЕРЕНА!, И ЈАС ИСКРЕНО ГО САКАМ ТОА, но проблемот е дека никогаш ама никогаш, не е работено во оваа држава над албанскиот национал шовинизам и омраза кон Македонците, воопшто кон „словенските“ каури. Постојат навистина Албанци, со кои е задоволство да седиш со нив, да правиш муабет, да соработуваш, да работиш, но вистината е дека дури спрема нив постои еден горчив шмек, само поради тоа што мнозинството Албанци имаат силен национал шовинизам во себе и многу од нас биле сведоци на тоа и имале такви случки во својот живот со нив, каде што почуствувале таква омраза, дивљаштво и нецевилизираност од нивна страна.

Можам под колнење во Бога и во децата мои, да ви раскажам десетици непријатни и страшни случки од пред 20-30 години, кои се сепак помалобројни од ова што се случуваше оваа година или 2001.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
А што? Нема да пекам. Да не ги оправдам случајно? :tapp:
Работата е што лично мислам дека така треба да личи дека е. Мислам дека она за што заговараа нашите соседи до '94-'95 година, а што не им се оствари тогаш и од непознати причини беше стопирано, дека почнува повторно да се вари, а тоа е распаѓање на МК на неколку дела. Прво граѓанска војна, па потоа ќе дојдат соседите на помош, па набрзина ќе решат дека најдобро е едното да се припои со Косово, другото со Грцијат, третото со Србија и додека ние се бориме со Албанскиот етникум набрзина ќе се најдеме секој во различна држава. Нема да ни биде прв пат, нели?
Во таков случај јас сум за припој кон Грчка. :)

Колку и да е капут ЕУ си е ЕУ.

Ама шала на страна,сиве овие теории на заговор некако веќе си добиват облик.Се сеќавам кога бев дете една жена правеше муабет со другарка за една книга каде во детали се зборуваше за распадот на СФРЈ,а книгата се појавила можеби 10-15 години пред распадот.

I

Ilindenka

Гостин
Затоа што е типично за нив да прават вакви испади. Процентуално, Македонците се помирни, и меѓу Македонците поретко ќе најдеш крвнички убиства (како ова).
Јас убаво реков - оставам простор за сите можни сценарија.
Но реалноста наша е таа - Македонецот и неговата благосостојба се загрозени од Албанците. Затоа ведаш погледите се свртеа кон нив.

Од неплаќање даноци, до нелегални градби, до неплаќање никакви сметки, до изживување секојдневно врз македонското население... само ескалира во овој момент. Има доволно простор за револт кај Македонецот, а тоа не е национализам :) Тоа е природна реакција кога некој те угнетува, без оглед дали е на религиозна, национална, или било каква основа.
ОК. Можеби си во право. Се уморив... Ајде, дај Боже да се најдат сторителите, да се казнат, нашиот револт да не ескалира во војна, но наскоро да снема причина за негово егзистирање.... и никогаш веќе да не дебатираме на вакви теми.
Бидете поздравени сите.

Сочувство до фамилиите. Не можам ни да замислам каква е таа болка да го изгубам син ми.... Вашата болка е и наша.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
(y)
Баш вчера овој муабет го правев. Светот на нас гледа како на измачувачи на Албанското население овде. Затоа што на еден Албанец нокт да му се скрши, сите заедно излегуваат на протести, додека ние ќутиме и оставаме да не дупчат. Сетете се пак на случајот со Мартин Нешкоски и на тогашните протести, колку малку луѓе имаше.
Дај ми совет како да излеземе победнички.

Член од
12 март 2012
Мислења
21
Поени од реакции
0
Можеме вака ние до утре да се расправаме (вејќе и меѓусебе почна некој).За ова, за она, крвни одмазди (мн турски серии лошо е за здравјето) но едно е сигурно. 5 луѓе се убиени,(монструми за имајне има еве пр брејвик нишш чудно и кај нас да има некој таков) мора да се најдат сторителите и отпосле да шпекулираме. Нема поента овде 320 стр омраза ако се најди дека сторителите се македонци. Почекајте стрпете се, кажувајте теории (нешто паметно) ако омаловаживаш некој нема ич да помогни или пак да се караш.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.012
Поени од реакции
18.830
Мали вооружени групи, кои се останати надвор од политичките текови и бараат „работа“ на Косово ги има илјадници. Не можам ниту јас да ги дефинирам нив како терористи во класична смисла на зборот.

Инаку доколку удреле по официјален орган на државата, делото ќе беше оквалификувано како тероризам и немаше да предизвика толку тензии. Државата ќе ги бараше со истиот интензитет, ама немаше да има незадоволни родители, сожители, сонародници... Револтот ќе беше помал. Затоа удрија по деца, во право беше Мирка пред некој месец, целта се родителите.

Второ, после напад на државен орган треба да се јави некој што ќе ја преземе одговорноста за нападот и ќе ги презентира своите барања. Без тоа нападот е беспредметен. Ќе заврши како полицијата налетала на група на криминалци кои биле фатени вршејќи криминал и застрелале неколку полицајци. Тоа не би не дестабилизирало. А група, доволно храбра да се јави со официјално соопштение после такво напад во моментов не може да се најде.

Трето, напад на официјален државен орган чини многу скапо во количина на пари и потребна логистика од предходно.
Јас останувам на тоа дека е ова одмазда за тоа што се случи во Гостивар, некои усијани фанатици премногу лично си го сфатиле тоа што се случи пред два месеца. Второво и третово не ти држат вода доколку пробуваме да го разглабаме сценариото за дестабилизација/евентуална војна или конфликт во Македонија.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Вака , да дадам свое мислење:
Според мене постојат 2 опции:

1)Профи Мафијаши-Моментално ми иди најлогична.
-Нешто дечкиве знаеле или пак виделе(зделка-дрога,оружје..) па биле фатени истовремено.Тоа што биле користени 3 врсти на оружја ја поткрепнува оваа теорија.Значи биле на погрешно место во погрешно време.
-Според обдукцијата немало знаци на насилство=Значи убиствата се вршени на брзина(што додатно наведува на тоа дека гледале што побргу да побегнат од местото).
-Пукани биле и нозете и рацете(во нозе се пука ако некој бега-што ми дава да помислам дека некој сакал да побегне а во раце веројатно како опомена дека нема шала со нив)
-Толку куршуми на тело(од 3-6) се користи само да се биде сигурен дека никој нема да остане жив(е ова е премногу важно-Оти некој непознат би користел толку куршуми?Што фајде ако го профилира “живата жртва“,и така не го знае неговото лице на пример и има многу мали шанси да се пронајде(доколку е странец) но овие премногу добро се погрижиле да не остане никој жив.Ова ми дава да помислам дека најверојатно во таа здела учествувале познати фаци од блиските места,луѓе што го знаат местото и што знаат дека на ваков празник и во тоа време најмалку се очекува дека ќе има некој надвор да лови риби.
-Оставениот Автомобил го потврдува ова т.е најверојатното бегањето од држава со друг автомобил.

2)Странски служби-Можно но би рекол многу помалку веројатно(иако на прв поглед ми личеше на надворешно говно со јасна цел)

3)Ова со религијава што ја уфрлуваат некои нема никаква врска.Тежок нонсенс-да дојди не еден него повеќе фанатици,со три различни стрелила и да си одбере рандом жртви за да се стрелаат,на рандом местенце и тоа безпричина...
Тежок нонсенс..никаква ама баш никаква смисла нема..Шансите за ова се би рекол премногу мали

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Јас останувам на тоа дека е ова одмазда за тоа што се случи во Гостивар, некои усијани фанатици премногу лично си го сфатиле тоа што се случи пред два месеца. Второво и третово не ти држат вода доколку пробуваме да го разглабаме сценариото за дестабилизација/евентуална војна или конфликт во Македонија.
Се надевам дека си во право. Тоа би било поедноставна варијанта за сите.

S

stefi

Гостин
Дали изјавија дека биле врзани убиените? Затоа што слушнав таква информација од луѓе што биле на погребот, исто и дека биле со скршени прсти

Kajgana Shop

На врв Bottom