Маринада

Б

Бат Елохим

Гостин
Поинакво маринирање:

(мерките се американски, така е полесно, во капс. Мислам дека една шоља нивна е околу 225 грама наши)

1 шоља мед
1 шоља соја сос
1/4 шоља лук
1/2 шоља ѓумбир, коренот рендан, не во прав

Се заедно се загрева на шпорет додека не се растопи медот, ама да не почне да врие.

Најчесто се маринира пилешко месо, се става во тавата во која ќе се пече, се прелива со сосот, се затвара убаво со фолија и се остава да отстои преку вечер во фрижидер.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.128
Поени од реакции
2.768
Маринирањето го право месото кревко и сочно ама доколку отстои во маринадата 24 часа...

Со тоа се заштедува и време на готвење/печење и струја...

Најдобри состојки за маринирање се: Бело Вино, маслиново масло, пиво, сенф, лимон...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom