Македонци во грчки документи, енциклопедии, атласи и сл. литература

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Bravo Trn :salut: sekoja cest!

I edna informacija za zasiluvanjeto na grckata prppaganda:



ГРЧКИ КОНТРАУДАР ПО ШЛАКАНИЦАТА СО ИМЕТО ВО ОН
Атина ќе издаде „Бела книга на скопскиот империјализам 1944 - 2006“ Грчките медиуми најавија дека за е подготвена книга во која првпат на едно место ќе бидат собрани „документите што ги користела официјалната скопска држава цели 62 години за да го узурпира името Македонија“. Станува збор за издание на „Институтот за македонски студии“ од Солун под наслов „Македонизам - скопскиот империјализам од 1944 - 2006 година“. Изданието содржи повеќе од 300 официјални документи, меѓу кои карти, мапи, владини одлуки, училишни книги, и соопштенија кои биле издавани во Македонија од формирањето на федеративна Југославија. Како што соопшти „Институтот за македонски студии“, „основата на скопската експанзионистичка политика е државната идеологија на „македонизмот“, со која и тогаш и сега на три генерации на населението и му се забранува какво било поинакво мислење поради „државна безбедност“. Изданието е на англиски и на грчки јазик, а официјалната промоција ќе биде на 10 октомври во салата на Институтот во Солун во рамките на одбележувањето на годишнината на т.н. „Македонска битка“.




Ova e dobra ideja... da go napravime istoto. Treba da sobirame materijali,da stavime ciutati i sliki se na kupce i ako ne kniga eden PDF file da napravime i da pustime vo eterot.. na angliski jazik!
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ke postiram i ovde,za da ne se zaboravi temava i dobro e da se ima poveke raboti na edno mesto dokolku vi treba nesto.

Od knigata:"Speak A Short History of Languages" By Tore Janson, 2002,

page 37





PAGE: 369




PAGE:385





PAGE:386



Pozdrav :salut:
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
Брату, со твоиве постови многу ми помагаш да ги растурам непријателите!
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Grkot e sakal da dokaje deka Kliment e niven, bidejki roden vo Solun ! A ti kakvo si mislish ? :)
Naprotiv, ni napravil golema usluga. :baeh:

Nema grk tuku Makedonec koj zboruval Makedonski jazik !

A toa sto tebe ne ti odgovara sto pisuva, nema da go smeni jasno potenciraniot pogore fakt!

Makedonec-Makedonski jazik !

Sekoj text podvlecen so crveno mnogu kazuva sam po sebe !
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
А бе не сакам да се повторувам, имаат многу вакум во черепот.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Vo vrska so maftanjeto na nekoja navodna karta kade sto kako dokaz Grckiot Solunski Vladika ili sto i da e.. ne narekuva VARDARSKA i gi ubeduva svoite vernici vo taka narecenata grcka "vistina"...
Poshtenska markica od period pemgju 1939 god. do pocetokot na II WW 1941/2 izdadena vo Jugoslavija koja gi sodrzi iminjata na banovinite ,so novata banovina ''hrvatska'' koja datira od 1939.

 
F

FilipMacedon

Гостин
Gluposti, znaci sega na markata pisuva Zetska banovina pa sega Crna Gora treba da se vika Zetska Banovina ?! :tapp:
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Book-Greek revolution by Thomas Gordon



 

M@We4kA

Loading . . .
Член од
26 јуни 2007
Мислења
559
Поени од реакции
5
Во Грција на граница ако те прашаат кај одиш? И вие одговотите : Солун... Мали ви се шансите да помините граница.. хаха.. :) За нив само „Тесалоники“.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879


Грчки дипломатски документ од 2 Март 1988 година каде немале никаков проблем да не наречат (Социјалистичка) Република Македонија


Поздрав!!!
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Brat: izvor za mapite pogore? Razberi, bez naveden izvor (od) KADE SE, ne se zemaat za validni barem vo dijalogot so atinjanite, bez razlika shto gi imash.

Da ne otvaram nova tema, gi stavam tuja slednive pisma na makedonski vojnici vo Avstrija od Prvata svetska vojna. Tie bile adresirani od Avstrija i Avstrija ja obelezhila krajnata destinacijata kako - Makedonija.




СВЕДОШТВА ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ВОЈНИЦИ ОД ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА

И за Австро-Унгарија сме биле Македонија

Елизабета С. Илиевска

„Мили ми родители, пишете ми како да направиме постапка за ослободување, татко, тоа е главно да гледаш да направиш, ако сакате да имате син“, стои во писмото старо повеќе од сто години што заробениот војник од кратовскиот крај Саздо Гичев им го испратил на родителите од австриските логори за време на Првата светка војна.

На оригиналната картичка на Гичев од логорите, тогашната австро-унгарска власт како крајна дестинација за прием на писмото го втиснала името Македонија. Австро-Унгарија, која имала најефикасна бирократија во цела Европа, немала дилеми за тоа дека постои нешто што се нарекува Македонија.

Овој документ и уште 226 писма, 59 картички, 3 документи и 29 банкноти се пронајдени во метална канта за жито што била закопана неколку децении во едно лозје близу градот Ќустендил. Збирката ја спасил И.Б., роден во 1918 година во Штип. Тој раководел со акцијата „прочистување“ на воениот архив во Софија по Втората светска војна. Писмата се претежно од заробени македонски војници од Кратово и кратовскиот крај и од Крива Паланка.

Владимир Милчин, извршниот директор на Фондацијата институт отворено општество, кој ги откупи и денес ќе ги претстави овие историски документи на јавноста, вели дека тие се од непроценливо историско значење. За него е чудно што државата немала интерес за оваа збирка, која уште лани била понудена на продажба.

- Печатот со името Македонија покажува дека Австро-Унгарија, која имала најценета бирократија во тогашна Европа, знаела на кого му ги испраќа писмата од тогашните заробени војници. Затоа на најголем дел од картичките и писмата е втиснато името Македонија како крајна дестинација - објаснува Милчин. Според него, оваа збирка само докажува дека многу работи за историјата и за идентитетот на македонскиот народ во вид на документи се уште се наоѓаат во странство, но и дома.

- Најголемиот дел од луѓето се плашат да пристапат и да ги дадат документите од страв да не бидат етикетирани. Имам неколку случаи на кои моментално работам, кои во иднина исто така ќе донесат вакви резултати како оваа збирка, која ја нарековме „Отпретани сведоштва“ - вели Милчин.

Јасмина Најдовска, магистер по историски науки, која во проектот била вклучена во дешифрирањето на текстовите на војниците, вели дека овој вид извори се нов вид историја, која зборува за поединецот и за семејството.

- Ова е најискрена и неискривена слика за едно тешко минато на македонскиот народ. Историјата може да биде политичка, дипломатска, но може да биде и историја на културата на живеењето, која ја добиваме токму преку овие писма - вели Најдовска. Изложбата што ќе биде отворена денеска во Скопје под името „Отпретаните сведоштва“ и ќе помине во повеќе македонски градови, а ќе заврши во Кратово, каде што ќе биде промовирана монографијата со комплетното истражување.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=1244&ArticleID=79938#
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ke se obidam da najdam tocni izvori es da ponekogas nemozes da dojdes do izvorot.

Vo sklop na tvojot post: Macedonians as fugitives in Austria 1756





The New York Evening Post about IMRO (Internal Macedonian Revolutionary Organization – 1904)

 

Kajgana Shop

На врв Bottom