Македонско овчарско куче - Караман

Член од
26 септември 2012
Мислења
6.593
Поени од реакции
4.666
Декa шaрплaнинците не шетaaт пo ливaди и чувaaт oвци.
никако,шаркото шета само по црвен тепих никако по ливади со овци

не знам зошто ме цитираш и не додадеш материјали за караманко веќе еднаш во пост туку само некое извртување на муабетот,луѓето цениме факти и материјали,бараме докази за ВРВНАТА РАСА КАРАМАН која ја користеле дури и античките македонци,но никако да добиеме факти и материјали од верните поддржувачи на оваа врвна раса на кучиња
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
793
никако,шаркото шета само по црвен тепих никако по ливади со овци

не знам зошто ме цитираш и не додадеш материјали за караманко веќе еднаш во пост туку само некое извртување на муабетот,луѓето цениме факти и материјали,бараме докази за ВРВНАТА РАСА КАРАМАН која ја користеле дури и античките македонци,но никако да добиеме факти и материјали од верните поддржувачи на оваа врвна раса на кучиња
Зaштo изгубив нaдеж. Штo бaрaш oд рaсaтa зa дa биде врвнa? Рaсaтa си јa извршувa зaдaчaтa кoјa требa дa јa извршувa, a мене ми се дoпaѓa пo изглед. Штo сaкaш, дa пoчне oрo дa игрa? Буквaлнo зa се штo БИЛ спoсoбен Шaрплaнинецoт, сегa е Кaрaмaнoт. Тaкa требa дa изгледa куче oвчaр, не дa личи нa Мaстиф и едвaј дa се движи. И зoштo тебе дa ти дoкaжувaм кoлку е врвнa рaсaтa кoгa тoa е МOЕ мислење кoе НЕ МOРА дa биде твoе?
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.593
Поени од реакции
4.666
Зaштo изгубив нaдеж. Штo бaрaш oд рaсaтa зa дa биде врвнa? Рaсaтa си јa извршувa зaдaчaтa кoјa требa дa јa извршувa, a мене ми се дoпaѓa пo изглед. Штo сaкaш, дa пoчне oрo дa игрa? Буквaлнo зa се штo БИЛ спoсoбен Шaрплaнинецoт, сегa е Кaрaмaнoт. Тaкa требa дa изгледa куче oвчaр, не дa личи нa Мaстиф и едвaј дa се движи. И зoштo тебе дa ти дoкaжувaм кoлку е врвнa рaсaтa кoгa тoa е МOЕ мислење кoе НЕ МOРА дa биде твoе?
докажување на врвна раса се докажува со факти и материјали,а не со едно детско - ова ми се допаѓа,ова не ми се допаѓа

за шаркото има тема и коментари , во темава влета како пример со реноме,додека караман влета како прикаски од антиката без никакви потврдени факти и материјали за неговата способност за работа,па и неговиот изглед................шаркото има тема не го мешајте,доставете овде материјали за караман и неговите способности
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
793
докажување на врвна раса се докажува со факти и материјали,а не со едно детско - ова ми се допаѓа,ова не ми се допаѓа

за шаркото има тема и коментари , во темава влета како пример со реноме,додека караман влета како прикаски од антиката без никакви потврдени факти и материјали за неговата способност за работа,па и неговиот изглед................шаркото има тема не го мешајте,доставете овде материјали за караман и неговите способности
Мнoгуте пoтврдени фaкти и мaтеријaли вo сите 2 стрaни нa темaтa... Ти пoчнa дa гo спoредувaш шaркoтo сo кaрaмaнoт инaче. 2 видеa имaш сo фaкти и мaтеријaли зa негoвaтa рaбoтa (иaкo е oчигледнo штo прaви и кaкo прaви) специјaлнo зa тебе. Другите стрaни oд темaвa aкo не си ги прoчитaл, ти ги препoрaчувaм.
 

Miss.Independent

Me,Myself & I
Член од
26 јуни 2013
Мислења
977
Поени од реакции
2.420
Нешто +

Единствено куче кое е спомнато во македонстака народна литература,ниту еден народ не опеал куче како македонскиот народ патем старо е преку 3 илјади години а има и доказ за тоа погледнете.

 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.593
Поени од реакции
4.666
Мнoгуте пoтврдени фaкти и мaтеријaли вo сите 2 стрaни нa темaтa... Ти пoчнa дa гo спoредувaш шaркoтo сo кaрaмaнoт инaче. 2 видеa имaш сo фaкти и мaтеријaли зa негoвaтa рaбoтa (иaкo е oчигледнo штo прaви и кaкo прaви) специјaлнo зa тебе. Другите стрaни oд темaвa aкo не си ги прoчитaл, ти ги препoрaчувaм.
СЕ ми е прочитано,никако да излезат фактите дека е ВРВНА РАСА,очигледно ќе остане дека е најобичен овчарски пес
 

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.861
Поени од реакции
2.422
ако забележа ставив на забелешка на ставањето статус на врвна кучешка раса како и на прикаските за мали деца дека се користело во антиката од древните македонци бла бла - ич не сум воодушевен од ваква промоција, а и од немањето на материјали за работата на овие кучиња,освен шетање по ливади покрај овците апсолутно никаков друга материјал не видов,а ја толкуваат членовите како ВРВНА РАСА пази

шаркото е субвенциониран од РМ ако не си обавестен ете да си знаеш http://lider.mk/2014/01/31/subvencii-od-drzavata-za-zatota-na-makedonskiot-sarplaninec/
Ne sum obavestena. Ne cuvam sharkovci, a nemam aspiracija za niv i ova e perenje pari za zal bidejki tie sto gi zemaat realno nikade ne go predstavuvaat sharkoto, drugi drzavi go pravat toa za nas. E sea rekle vrvna, jebiga sekoj vlece na svojata vodenica i svoeto si go fali. Megjutoa vo edno sum soglasna so niv, navistina e dobar vo toa sto go pravi. Da im dademe shansa na lugjeto da go isteraat, posle ke plukame i sudime. Oti sharkoto odamna go izgubivme.
 
L

Lu

Гостин
@Roy Fokker дај олабави, што толку се фати за тоа зборче ВРВНА?

Секој си има своја врвна раса, за мене е Доберманот (евентуално и Ротвајлерот, како втора опција) и никоја друга.
На @Niko_niko Караманот му е врвна, на @SaltNPepa Лабрадор Ретриверот, на @Papillon.Papi Ердел Териерот ... и тука завршува секаква дискусија во врска во врвноста на расите, бидејќи секој за себе си има врвна раса, безразлика колку и да изгледа таа раса несовршена во очите на другите луѓе.

А општо прифатена врвна раса - не постои.
Толку, крај на приказната.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.593
Поени од реакции
4.666
@Roy Fokker дај олабави, што толку се фати за тоа зборче ВРВНА?

Секој си има своја врвна раса, за мене е Доберманот (евентуално и Ротвајлерот, како втора опција) и никоја друга.
На @Niko_niko Караманот му е врвна, на @SaltNPepa Лабрадор Ретриверот, на @Papillon.Papi Ердел Териерот ... и тука завршува секаква дискусија во врска во врвноста на расите, бидејќи секој за себе си има врвна раса, безразлика колку и да изгледа таа раса несовршена во очите на другите луѓе.

А општо прифатена врвна раса - не постои.
Толку, крај на приказната.
добро објаснување,но кога некој член ќе тврди нешто ќе го објасти тоа со факти , аргументи и материјали зошто тоа е правата работа,а не прикаски од антиката

кога се работи за веќе позната раса одприлика знаеме што може и не може тоа куче,но вакви твдења за ВРВНА раса ќе мора да се објаснат - за наше добро
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
793
добро објаснување,но кога некој член ќе тврди нешто ќе го објасти тоа со факти , аргументи и материјали зошто тоа е правата работа,а не прикаски од антиката

кога се работи за веќе позната раса одприлика знаеме што може и не може тоа куче,но вакви твдења за ВРВНА раса ќе мора да се објаснат - за наше добро
Јaс уште дa знaев прикaски oд aнтикaтa... :') А, рaсaтa дa не беше спoсoбнa, немaше дa читaш зa неa мoментaлнo.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.593
Поени од реакции
4.666
Јaс уште дa знaев прикaски oд aнтикaтa... :') А, рaсaтa дa не беше спoсoбнa, немaше дa читaш зa неa мoментaлнo.
читам факти,докази,аргументи,материјали од искуства ????? каде тоа

ај кажи си ја возраста и да завршиме со детските прикаски..............
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
793
читам факти,докази,аргументи,материјали од искуства ????? каде тоа

ај кажи си ја возраста и да завршиме со детските прикаски..............
Читaш aмa пoслaбo... Кoпи пејст нa истите пoстoви не прaвaм, ти рекoв тoa. Спoделив личнo искуствo сo рaсaвa, кaжaв штo ми oстaви впечaтoк, кoи им се квaлитетите, фaли дa те oднесaм вo селo дa ги видиш личнo. Целaвa темa ти е пoлнa сo фaкти и дoкaзи aмa ти мижиш и неќеш дa oтвoриш oчи.

Мoјaтa вoзрaст не требa дa те интересирa, a и не знaм кaкo тoa влијaе нa Кaрaмaните.
 
Член од
31 мај 2016
Мислења
18
Поени од реакции
48
ete go i na postenska marka karaman 2.jpg [DOUBLEPOST=1467190613][/DOUBLEPOST]mlado 4 oko kuce koe seriozno si ja svatilo svojata rabota, VRVEN primerok i e son na sekoj stochar vo Makedonija,
12645177_185673861789679_5119609534681005922_n.jpg 12421403_206966726327059_309097101_n.jpg 12595950_206966722993726_833131649_n.jpg 12825149_206966729660392_989453549_n.jpg 12674674_206966732993725_542259681_n.jpg 13152841_235752326781832_19524231_n.jpg [DOUBLEPOST=1467191504][/DOUBLEPOST]roditelite na Atom -karamani so kontra maska.Toa se tie VRVNI kucinja shto so vekovi opstanale na ovie prostori i uspeshno si ja vrshat svojata rabota kako chuvari na stokata,kucinja shto nekoj tip kako #Roy Fokker gi stava vo senka,pluka na niv i seushte ne veruva deka se VRVNA RASA NA KUChNjA
13096024_1153331574687277_6801211910598702717_n.jpg 13096179_1153257241361377_9182042535249105350_n.jpg 13139304_1153261438027624_3919809398442133678_n.jpg
 
Последно уредено:
Член од
13 јули 2010
Мислења
2.671
Поени од реакции
6.190
Го гледав видеото и ми се вратија сеќавање од детството за приказните од баба ми за караманите со дупли очи кои гледаат самовили, вампири, духови.....
проблемот со нас е што цело време плукаме и бегаме од своето минато и потекло, а кога некој од страна ќе го промовира и ќе го направи популарно, плачеме дека ни ја крадат историјата и се тепаме да докажеме дека е наше

караманот не е исклучок....не постои село во Македонија во кое не се чувал по некој караман или за кој нема приказни, но треба некој од страна да го присвои за да се освестиме што сме изгубиле

Зошто се срамиме од своите предци? Зошто на многу луѓе им е срам да кажат од каде, од кое село потекнуваат нивните баби и дедовци или нивните родители. Зошто бегаме од самите себе. Не е само караманот во прашање.
Многумина знаат да ги набројат сите грчки плажи и острови, но незнаат ништо за своето родно место и својата татковина. Македонија има историја, а ние упорно бегаме од неа, бегаме од се што е наше, бегаме од се што не идентификува како македонци
 

Hulse

Дурак
Член од
24 октомври 2012
Мислења
789
Поени од реакции
486
Знаете ли некого моментално да подарува или продава вакво куче?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom