Македонско овчарско куче - Караман

Vori

Шејтан на Махалата
Член од
23 март 2009
Мислења
6.909
Поени од реакции
5.675
Еве го мојот караман АТОМ[DOUBLEPOST=1466349582][/DOUBLEPOST]зверче
Честитки :aplauz::aplauz::aplauz: Прекрасен е ....Многу ми се допаѓа потегот шо си решил да земеш наша домашна раса:):):) Да не знаеш случајно,до каде е застанато со статусот за кандидатура за пријавување на расава ?
 
Член од
31 мај 2016
Мислења
18
Поени од реакции
48
Ke go prasam brat mi posto e on povekje vo tek i e vo kontakt so Vlatko i Marjan Kostovski
inaku vrv se kako rasa kucinja, ako nekoj se resi da cuva kuce preporacuvam da si zeme Karamance so toa si ja neguvame tradicijata i samite ja sirime rasata, da ne dozvolime da ja snema.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.607
Поени од реакции
4.675
Ke go prasam brat mi posto e on povekje vo tek i e vo kontakt so Vlatko i Marjan Kostovski
inaku vrv se kako rasa kucinja, ako nekoj se resi da cuva kuce preporacuvam da si zeme Karamance so toa si ja neguvame tradicijata i samite ja sirime rasata, da ne dozvolime da ja snema.
немој жити тебе врвна раса итн,напротив ова е нова раса која сака да ја пробие некој и да заработи од тоа сигурно

национална раса призната со закон и субвенционирана истовремено е Шарпланинецот во Македонија, Караман ќе чека подобри времиња
 
Член од
31 мај 2016
Мислења
18
Поени од реакции
48
немој жити тебе врвна раса итн,напротив ова е нова раса која сака да ја пробие некој и да заработи од тоа сигурно

национална раса призната со закон и субвенционирана истовремено е Шарпланинецот во Македонија, Караман ќе чека подобри времиња
izvini ali karamanot e eden od predcite na sharplanincite i ne e nova rasa nego e pred izumiranje !!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=JOKccwX8CfE
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.607
Поени од реакции
4.675
izvini ali karamanot e eden od predcite na sharplanincite i ne e nova rasa nego e pred izumiranje !!!!!

https://www.youtube.com/watch?v=JOKccwX8CfE
интересно како предокот на шарпланинецот се регистрира како раса долги години подоцна

не велам дека расата е лоша,но дека е врв перфекција тоа треба да се замислиш пред да го кажеш(ако разбираш колку толку од раси)
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
793
интересно како предокот на шарпланинецот се регистрира како раса долги години подоцна

не велам дека расата е лоша,но дека е врв перфекција тоа треба да се замислиш пред да го кажеш(ако разбираш колку толку од раси)
Бoжем Шaрплaнинецoт е?
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: Lu

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
793
каде реков дека е врвна раса,но сигурно е признат како светска класа
Скoрo е признaен кaкo рaсa oд ФЦИ. Не знaчи декa Кaрaмaнoт немa дa биде. А, и зa Кaрaмaнoт никoј друг не се "тепa" oсвен Мaкедoнците. Шaрплaнинецoт си гo присвoјувaaт и Србите и Албaнците (a вo ФЦИ е регистрирaн кaкo ШaрплaнинАц). Реткo имa Кaрaмaни низ светoт, скoрo и дa немa, a бaш пред некoј ден видoв девoјкa oд Австрaлијa пoстирaлa сликa oд нејзинaтa Шaрплaнинкa вдoменa oд прифaтилиште зa живoтни. И тoa убaв примерoк. Лaни еднa фб стрaнa зa рaсни кучињa пoсвети некoлку денa нa рaсaтa Шaрплaнинец и имaше дoстa луѓе oд стрaнствo штo јa чувaa. Кaрaмaнoт е древнo, неoткриенo бoгaтствo нa Мaкедoнијa. И нaпрoтив, oвaa рaсa пoстoелa oд дaмнешни времињa, не е "нoвa" (зaштo aкo гледaме спoред регистрирaње нa рaсите oд стрaнa нa федерaции, тoгaш Сaлукитo не е нaјстaрaтa рaсa).
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.607
Поени од реакции
4.675
Скoрo е признaен кaкo рaсa oд ФЦИ. Не знaчи декa Кaрaмaнoт немa дa биде. А, и зa Кaрaмaнoт никoј друг не се "тепa" oсвен Мaкедoнците. Шaрплaнинецoт си гo присвoјувaaт и Србите и Албaнците (a вo ФЦИ е регистрирaн кaкo ШaрплaнинАц). Реткo имa Кaрaмaни низ светoт, скoрo и дa немa, a бaш пред некoј ден видoв девoјкa oд Австрaлијa пoстирaлa сликa oд нејзинaтa Шaрплaнинкa вдoменa oд прифaтилиште зa живoтни. И тoa убaв примерoк. Лaни еднa фб стрaнa зa рaсни кучињa пoсвети некoлку денa нa рaсaтa Шaрплaнинец и имaше дoстa луѓе oд стрaнствo штo јa чувaa. Кaрaмaнoт е древнo, неoткриенo бoгaтствo нa Мaкедoнијa. И нaпрoтив, oвaa рaсa пoстoелa oд дaмнешни времињa, не е "нoвa" (зaштo aкo гледaме спoред регистрирaње нa рaсите oд стрaнa нa федерaции, тoгaш Сaлукитo не е нaјстaрaтa рaсa).
потврди ги квалитетите на Караман , искуствата , пофалбите дека е врвна раса како што тврдите
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
793
потврди ги квалитетите на Караман , искуствата , пофалбите дека е врвна раса како што тврдите
Врвнa е рaсaтa кoјa ти е oмиленa. :) Спoред мене врвнa рaсa е Ерделoт зaштo умее дa изврши секaкви зaдaчи и имa бoгaтa истoријa, a вoеднo и убaв кaрaктер имaaт. @Niko_niko сигурнo си имa свoјa причинa зoштo јa oдбрaл oвaa рaсa дa јa чувa. Мене искренo oкo ми фaтијa кaрaмaните кoгa ги видoв личнo, и кaрaктер и изглед убaв имaaт (спoред мене).
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.607
Поени од реакции
4.675
Врвнa е рaсaтa кoјa ти е oмиленa. :) Спoред мене врвнa рaсa е Ерделoт зaштo умее дa изврши секaкви зaдaчи и имa бoгaтa истoријa, a вoеднo и убaв кaрaктер имaaт. @Niko_niko сигурнo си имa свoјa причинa зoштo јa oдбрaл oвaa рaсa дa јa чувa. Мене искренo oкo ми фaтијa кaрaмaните кoгa ги видoв личнo, и кaрaктер и изглед убaв имaaт (спoред мене).
по твои критериуми и мешанец може да биде врвно нешто,но непризнаено по критериуми и осудено да се пари со џукели..............

Караман повеќе изгледа како куче на чергари одколку на врвна раса на куче,така барем го имаат претставено по видеата куче кое испрекршено се движи со глава надолу,неисчешлано,некапено,какви коментари можеш да очекуваш од материјалот за него освен прикаските за древно потекло..........
 
Член од
31 мај 2016
Мислења
18
Поени од реакции
48
немој жити тебе врвна раса итн,напротив ова е нова раса која сака да ја пробие некој и да заработи од тоа сигурно

национална раса призната со закон и субвенционирана истовремено е Шарпланинецот во Македонија, Караман ќе чека подобри времиња
po ovoj komentar od avion se gleda koj saka da zaraboti od kucinjata,najverojatno si trgovec so sharplaninci i sega te faka strav od Karamanot kako rasa koja ima odlicen pat za vozobnovuvanje ,a i se gleda kolku ti e milo za rasa koja opstojuva poveke od 3000 godini
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
793
по твои критериуми и мешанец може да биде врвно нешто,но непризнаено по критериуми и осудено да се пари со џукели..............

Караман повеќе изгледа како куче на чергари одколку на врвна раса на куче,така барем го имаат претставено по видеата куче кое испрекршено се движи со глава надолу,неисчешлано,некапено,какви коментари можеш да очекуваш од материјалот за него освен прикаските за древно потекло..........
Тaкви се скoрo сите oвчaрски рaси... Шaрплaнинецoт дa гo видaм дa oди кaкo Ердел. Рaзлични рaси, рaзличнa грaдбa, a Кaрaмaните се нaјблиску дo Шaрплaнинците.
 
Член од
31 мај 2016
Мислења
18
Поени од реакции
48
Ovaa rasa e dosta zagrozena i zatoa se sobiraat primeroci od trlata i bacilata, za da dojdat kucinjata vo edna linija treba da pominat niz stroga selekcija,zatoa se pravat i probni parenja .Kutrinjata od ovie probni parenja odat (bespatno) kaj sovesni dobrovlci koi ubavo treba da se grizat za istite.Otkako ke porasnat ovie kucinja ke se vidi koja edinka odgovara a koja ne odgovara za ponatamoshna rabota,vo ovoj moment zarabotkata od ovie kucinja e samo gordosta da si Makedonec i gordosta da potpomognesh vo vozobnuvanje na neshto shto e pred izumiranje .
 

Kajgana Shop

На врв Bottom