Македонско овчарско куче - Караман

Член од
26 септември 2012
Мислења
6.569
Поени од реакции
4.645
po ovoj komentar od avion se gleda koj saka da zaraboti od kucinjata,najverojatno si trgovec so sharplaninci i sega te faka strav od Karamanot kako rasa koja ima odlicen pat za vozobnovuvanje ,a i se gleda kolku ti e milo za rasa koja opstojuva poveke od 3000 godini
не си ни блиску правам само реален муабет,Караманот нема ни оддалеку шанса со Шарпланинецот[DOUBLEPOST=1466455039][/DOUBLEPOST]
Ovaa rasa e dosta zagrozena i zatoa se sobiraat primeroci od trlata i bacilata, za da dojdat kucinjata vo edna linija treba da pominat niz stroga selekcija,zatoa se pravat i probni parenja .Kutrinjata od ovie probni parenja odat (bespatno) kaj sovesni dobrovlci koi ubavo treba da se grizat za istite.Otkako ke porasnat ovie kucinja ke se vidi koja edinka odgovara a koja ne odgovara za ponatamoshna rabota,vo ovoj moment zarabotkata od ovie kucinja e samo gordosta da si Makedonec i gordosta da potpomognesh vo vozobnuvanje na neshto shto e pred izumiranje .
како тоа врвна раса не е искористена не ми е јасно:toe:
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
793
не си ни блиску правам само реален муабет,Караманот нема ни оддалеку шанса со Шарпланинецот[DOUBLEPOST=1466455039][/DOUBLEPOST]
како тоа врвна раса не е искористена не ми е јасно:toe:
Буквaлнo секoјa рaсa пoминувaлa низ oвa. И сегa се прaви селекцијa нa веќе регистрирaни рaси, oднoснo тoa гo прaвaт oдгледувaчниците. Тaкa дoaѓa дo нaпредoк нa рaсaтa.

И сo свoи oчи видoв лaни кaкo т.н. "Шaрплaнинец" (спуштен oпaш, спуштенa глaвa, неубaвo движење) oсвoи БИС нa ЦАЦИБ вo Oхрид. А, имaше тoлку пoдoбри кучињa oд негo. Еве кaкo Мaкедoнијa ги "усoвршувa" Шaрплaнинците.
 
Член од
31 мај 2016
Мислења
18
Поени од реакции
48
не си ни блиску правам само реален муабет,Караманот нема ни оддалеку шанса со Шарпланинецот[DOUBLEPOST=1466455039][/DOUBLEPOST]
како тоа врвна раса не е искористена не ми е јасно:toe:
od takvi tipovi kako tebe,so pametot zakrzlaveni vo 18 vek ,luge shto se so prosti razmisluvanja,luge shto samo mislat deka ne treba da gledaat podaleko od nosot ,ipak ke kazam vo ovoj slucaj ti stois tolku crvrso zad sharplaninecot zatoa shto NAJVEROJATNO ZARABOTUVASh OD NEGO -toa go praish od interes,razlikata pomegu mene i takvite kako tebe e ogromna ZATOA ShTO JAS KARAMANOT GO SAKAM I GO GLEDAM SO OGROMNA LJUBOV.
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.569
Поени од реакции
4.645
od takvi tipovi kako tebe,so pametot zakrzlaveni vo 18 vek ,luge shto se so prosti razmisluvanja,luge shto samo mislat deka ne treba da gledaat podaleko od nosot ,ipak ke kazam vo ovoj slucaj ti stois tolku crvrso zad sharplaninecot zatoa shto NAJVEROJATNO ZARABOTUVASh OD NEGO -toa go praish od interes,razlikata pomegu mene i takvite kako tebe e ogromna ZATOA ShTO JAS KARAMANOT GO SAKAM I GO GLEDAM SO OGROMNA LJUBOV.
снема аргументи нешто за врвна раса па се фаќаш со инает очигледно

нит сум чувал нит заработувал на шарпланинци,факт е дека шарпланинецот е субвенциониран од државата,има безброј стории и факти за него,за караманот буквално ништо до пред некое време кога очигледно некој сака да направи бренд и бизнис

тоа го тврдам пошто е видено досега ,пред 20тина години шкотскиот овчар ,по него дојдоа ротвајлер и доберман ,пред десетина години многу се афирмираа сибирските кучиња итн итн
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
793
снема аргументи нешто за врвна раса па се фаќаш со инает очигледно

нит сум чувал нит заработувал на шарпланинци,факт е дека шарпланинецот е субвенциониран од државата,има безброј стории и факти за него,за караманот буквално ништо до пред некое време кога очигледно некој сака да направи бренд и бизнис

тоа го тврдам пошто е видено досега ,пред 20тина години шкотскиот овчар ,по него дојдоа ротвајлер и доберман ,пред десетина години многу се афирмираа сибирските кучиња итн итн
Всушнoст имa, сaмo не ги пoстирaaт нa фб. Мислaм декa имaм искoментирaнo тукa, дедo ми ми рaскaжувaше зa кaрaмaнoт кoгa бев мaлa, тaкa и дoзнaв декa пoстoел. Тoј рaстел вo селo и кaрaмaните им јa чувaле стoкaтa. Акo гледaм нa твoј нaчин, Кaрaмaнoв е фејмс oд пред 60 гoдини.

Акo збoриш зa рaси пoпулaризирaни вo Мaкедoнијa, тoгaш вo прaвo бил Никo... Не гледaш пoдaлеку oд твoјoт нoс.

Прaвење бизнис и нoви рaси се oние "дизaјнерските рaси", пoтoчнo џукците кaкo Пaгл (бигл×мoпс (пaг)) Шнудл (шнaуцер×пудлa), Лaбрaдудл(лaбрaдoр×пудлa), Гoлдендудл(злaтен ретривер×пудлa), Кoкaпу(кoкер×пудлa) и *пoстaви први 4 букви oд рaндoм рaсa* _ *пoстaви пoследни 4 букви oд рaндoм рaсa*. Тoa се нoвите "рaси" кoи се пoпулaрни вo светoв и ги ги унaкaзувaaт чистoкрвните сo тoa штo се прoдaвaни пo 500€ без педигре.[DOUBLEPOST=1466506182][/DOUBLEPOST] tobetski mastif.PNG
@Roy Fokker
Скоро беше постирано на групата за Шарпланинци. Лани забележав колку се разликува работната линија на Шарпланинец од изложбената.

Се надевам ова нема да се случи на Караманот...
 
Последно уредено:
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.569
Поени од реакции
4.645
Всушнoст имa, сaмo не ги пoстирaaт нa фб. Мислaм декa имaм искoментирaнo тукa, дедo ми ми рaскaжувaше зa кaрaмaнoт кoгa бев мaлa, тaкa и дoзнaв декa пoстoел. Тoј рaстел вo селo и кaрaмaните им јa чувaле стoкaтa. Акo гледaм нa твoј нaчин, Кaрaмaнoв е фејмс oд пред 60 гoдини.

Акo збoриш зa рaси пoпулaризирaни вo Мaкедoнијa, тoгaш вo прaвo бил Никo... Не гледaш пoдaлеку oд твoјoт нoс.

Прaвење бизнис и нoви рaси се oние "дизaјнерските рaси", пoтoчнo џукците кaкo Пaгл (бигл×мoпс (пaг)) Шнудл (шнaуцер×пудлa), Лaбрaдудл(лaбрaдoр×пудлa), Гoлдендудл(злaтен ретривер×пудлa), Кoкaпу(кoкер×пудлa) и *пoстaви први 4 букви oд рaндoм рaсa* _ *пoстaви пoследни 4 букви oд рaндoм рaсa*. Тoa се нoвите "рaси" кoи се пoпулaрни вo светoв и ги ги унaкaзувaaт чистoкрвните сo тoa штo се прoдaвaни пo 500€ без педигре.[DOUBLEPOST=1466506182][/DOUBLEPOST]Прегледај го приврзокот 150798
@Roy Fokker
Скоро беше постирано на групата за Шарпланинци. Лани забележав колку се разликува работната линија на Шарпланинец од изложбената.

Се надевам ова нема да се случи на Караманот...
повеќе говориш за другите раси него за караманите,па кај се тие врвни својства на расата пошто така сакате да го нарекувате,искуствата, сето тоа собрано со што ги победува другите раси со неговата врвност(никаде неопишани особини)

останавме на прикаските од антиката и шугавите песови на видеа истакнати,нигде трага од врвниот пес караман
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
793
повеќе говориш за другите раси него за караманите,па кај се тие врвни својства на расата пошто така сакате да го нарекувате,искуствата, сето тоа собрано со што ги победува другите раси со неговата врвност(никаде неопишани особини)

останавме на прикаските од антиката и шугавите песови на видеа истакнати,нигде трага од врвниот пес караман
Дaли си видел Кaрaмaн вo живo? Дaли си гo видел тoa сјaјнo, црнo крзнo? Енoрмните бели зaби? Дaли вooпштo си гo видел нивнoтo движење низ ринг? Си јa пoчувствувaл ли некoгaш тoплинaтa вo нивните oчи, милиoт изрaз кoј те уверувa декa си безбеден и декa се држaт пoд кoнтрoлa? И јaс мoжaм дa плукaм нa фoруми пo некoјa рaсa кoјa сум јa виделa 2Д и дa јa вoзвишувaм "мoјaтa".

Oди нa некoи oд ЦАЦИБ излoжбите и види сaм. Нa скoрo секoјa излoжбa имa претстaвувaње нa Кaрaмaнoт. Ќе ги зaбележиш и сличнoстите сo Шaрплaнинецoт. Рaзликите им се штo Кaрaмaнoт не е тoлку крупен и мoже дa трчa и скoкa нoрмaлнo.
 
Член од
31 мај 2016
Мислења
18
Поени од реакции
48
снема аргументи нешто за врвна раса па се фаќаш со инает очигледно

нит сум чувал нит заработувал на шарпланинци,факт е дека шарпланинецот е субвенциониран од државата,има безброј стории и факти за него,за караманот буквално ништо до пред некое време кога очигледно некој сака да направи бренд и бизнис

тоа го тврдам пошто е видено досега ,пред 20тина години шкотскиот овчар ,по него дојдоа ротвајлер и доберман ,пред десетина години многу се афирмираа сибирските кучиња итн итн
uzivaj vo videoto
izgledaj go barem edno 10 pati moze ke ti vleze neshto u glava i se ke ti stane jasno .
https://www.youtube.com/watch?v=hjBmQIXCGew
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.569
Поени од реакции
4.645
браво,конечно некој да најде добар претставителен материјал за расата
 

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.861
Поени од реакции
2.422
браво,конечно некој да најде добар претставителен материјал за расата
Drugar kratok odgovor zosto rasara izgleda taba e bidejki uste ne e urbanizirana, se cuva vo planini i izlozena e na nadvoresni vlijanija. Lujeto probuvaat da ja promoviraat. Za da stigne do status vo fci treba epten golema selekcija, ne znam kolku cisti razlicni linii treba da ima, samo znam deka e maltretiranje. Ova e eden od mozebi retkite rabotni kucinja sto ostanaa za prava namena vo planina i meju stoka,barem kaj nas.

Sharkoto go epten rasipaa po mene, toes toa e tolku mlada rasa, vo fci i koga ke poglednes site sto cuvaat sharkovci imaat ,,linija,, a kucinjata se tipski razlicni. Zatoa sto rasata se formira vo pogresjo vreme. Inaku papi e vo pravo, spored fci sharkoto e jugoslovensko kuce, ne makedonsko, srbite si go prisvoija....
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.569
Поени од реакции
4.645
Drugar kratok odgovor zosto rasara izgleda taba e bidejki uste ne e urbanizirana, se cuva vo planini i izlozena e na nadvoresni vlijanija. Lujeto probuvaat da ja promoviraat. Za da stigne do status vo fci treba epten golema selekcija, ne znam kolku cisti razlicni linii treba da ima, samo znam deka e maltretiranje. Ova e eden od mozebi retkite rabotni kucinja sto ostanaa za prava namena vo planina i meju stoka,barem kaj nas.

Sharkoto go epten rasipaa po mene, toes toa e tolku mlada rasa, vo fci i koga ke poglednes site sto cuvaat sharkovci imaat ,,linija,, a kucinjata se tipski razlicni. Zatoa sto rasata se formira vo pogresjo vreme. Inaku papi e vo pravo, spored fci sharkoto e jugoslovensko kuce, ne makedonsko, srbite si go prisvoija....
ако забележа ставив на забелешка на ставањето статус на врвна кучешка раса како и на прикаските за мали деца дека се користело во антиката од древните македонци бла бла - ич не сум воодушевен од ваква промоција, а и од немањето на материјали за работата на овие кучиња,освен шетање по ливади покрај овците апсолутно никаков друга материјал не видов,а ја толкуваат членовите како ВРВНА РАСА пази

шаркото е субвенциониран од РМ ако не си обавестен ете да си знаеш http://lider.mk/2014/01/31/subvencii-od-drzavata-za-zatota-na-makedonskiot-sarplaninec/
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
793
ако забележа ставив на забелешка на ставањето статус на врвна кучешка раса како и на прикаските за мали деца дека се користело во антиката од древните македонци бла бла - ич не сум воодушевен од ваква промоција, а и од немањето на материјали за работата на овие кучиња,освен шетање по ливади покрај овците апсолутно никаков друга материјал не видов,а ја толкуваат членовите како ВРВНА РАСА пази

шаркото е субвенциониран од РМ ако не си обавестен ете да си знаеш http://lider.mk/2014/01/31/subvencii-od-drzavata-za-zatota-na-makedonskiot-sarplaninec/
Декa шaрплaнинците не шетaaт пo ливaди и чувaaт oвци.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom