A porazlichno e ko ke kazesh deka masters degree ti e od Makedonija?!da_be_man напиша:
jas ne bi studiral nikogas vo Bugarija pred se poradi nivoto ili podobro recheno reputacijata na nivnite univerziteti. Koga nekoj vamu kje prasha ”your masters degree…you did it where..?” Odgovor: „Bulgaria..”zvuchi isto kako Albania ili Kazakstan…Drugo e koga bi rekol England ili Germany..
devojko nema veze ti ne si bila dovolno informirana za obrazovnite institucii vo makedonija. Imas EURO College - Kumanovo na primer, ti nudi stranski diplomi ili potocno od Aondon City college i American University. A za parite isto ke plakas kako da si u BG a ke imas stranska potocno britanska diploma...taka da vidi ti sea !!!NIKA напиша:Jas studiram vo bugarija ne oti sakam tamu da studiram no oti smetam deka ovde francuski podobro se znae.Ne otidov podaleku zo6to...nozete si gi pu6tam do kade 6to mi e 4ergata....a ako vo makedonija se pokazat podobri uslovi odma se vrakjam...no kako 6to gledam nas samo politika ne interesira pu6ti tv politika pu6ti radio politka...
Alek_rjk напиша:devojko nema veze ti ne si bila dovolno informirana za obrazovnite institucii vo makedonija. Imas EURO College - Kumanovo na primer, ti nudi stranski diplomi ili potocno od Aondon City college i American University. A za parite isto ke plakas kako da si u BG a ke imas stranska potocno britanska diploma...taka da vidi ti sea !!!
Lazes devojko....mnogu lazes....jas sum vo Sofija i nikoj ne me prinudil da izvadam bugarski pasos za da mi ja namali taksata. Vlegov vo drzavna kvota bez bugarsko drzavjanstvo.NIKA напиша:Jas studiram vo bugarija ne oti sakam tamu da studiram no oti smetam deka ovde francuski podobro se znae.Ne otidov podaleku zo6to...nozete si gi pu6tam do kade 6to mi e 4ergata....a ako vo makedonija se pokazat podobri uslovi odma se vrakjam...no kako 6to gledam nas samo politika ne interesira pu6ti tv politika pu6ti radio politka...izlezi nadvor site za izbori i politika pak zborat.Preku glava mi e od toa...a da poglednat malku na idninata....zarem nie sakame da u4ime vo zemja koja ne smeta za nivna pokraina...ludi lugje....sakam da si u4am na makedonski no ....uslovite brakja...za nikade se....a za rabota...ne se sekirajte...ako pak nema uslaovi letnav nekade na drugo mesto....jas da ne u4am za gjabe za nekoj tatin sin koj platil za diplomata da zivee a jas vo komunalno(ako imam srekja)....begaj be...drzavata ni e skapana...ne oti bugarija e ne6to po zakrpena...ooo kakvi li ne nepravdini ima...a znaete kako ne teraat da izvadime bg paso6i...ke ti kazat deka ako saka6 da ti se namali taksata treba da si "B'lgarski grazdanin" poto4no na prosto kazano iskari si bugarski paso6 za da plakja6 po polovina...e drugo e da plakjas 1000evra a drugo e 500(primer davam)....e mama i tato da ne se magarinja pa da rabotat denje i noke za moite studii...i 6to kje praj6 koa ke te naterat da si izvadi6.Jas nemam bg paso6 no ako vaka prodolzat rabotite .... ke bidam prinudena....a za 1 godina(izgleda vo 2008 ke gi primaat bugarive vo eu) toa tie evropski paso6..no problemot e vo toa 6to treba da pi6am deka baba ili prapraprapradedo bile bugari....a NE SE!Baram vrski da si izvadam dvojno gragjanstvo..taka barem em nema da lazam i da si ja prodavam du6ata, em ke plakjam napolovina...i taka ne ne tfrlajte i vie..za6to nie sme si makedonci...ne ne diskriminirajte...tuku pomognete ni...dajte ovi politi4arive da gi ......pretepame 6to tie drzavata ni ja prodavaat...na sosedite......i po6iroko...
Секоја година се зголемува бројот на студентите во Бугарија. Еве пример 2014, кога јас се запишав бевме < 100 а оваа година има преку 150. Тоа е во државни квоти со запишување преку амбасада а колку има македонци со бугарски што си студираат не знам точни бројки. Најголем дел се студентите се источна Македонија (Делчево, Каменица, Берово, Кочани, Штип) малку помалце битолчани и прилепчани и помалце кумановци.Актуелно е уште да се студира во Бугарија? Одамна не сум слушнал некој таму да студира? Најверојатно затоа што на Источна Македонија им отворија факултет во Штип, па трошоците им се минимизирани? Ама на пример на Делчевчани Благоевград им е пола пат одколку Штип, дали има промени од како се отвори Гоце Делчев?
Друже би бил благодарен ако можеш да ми кажеш кои услови треба да ги усполнуваш ако сакаш да се запишеш на медицина? Ако имаш нешто од прва рака вака да ми кажеш. Фала тиСекоја година се зголемува бројот на студентите во Бугарија. Еве пример 2014, кога јас се запишав бевме < 100 а оваа година има преку 150. Тоа е во државни квоти со запишување преку амбасада а колку има македонци со бугарски што си студираат не знам точни бројки. Најголем дел се студентите се источна Македонија (Делчево, Каменица, Берово, Кочани, Штип) малку помалце битолчани и прилепчани и помалце кумановци.
Извини што ти враќам после месец дена, утре ќе ти пишам по ПП што знам за студиите по медицинаДруже би бил благодарен ако можеш да ми кажеш кои услови треба да ги усполнуваш ако сакаш да се запишеш на медицина? Ако имаш нешто од прва рака вака да ми кажеш. Фала ти