Македонски специјални единици (полициски и воени)

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Другар лесно е да се каже и да тераш песимизам , но објективно прочитај нешто повеќе за Делта и спореди со волците , ќе се изненадиш колку е слично.
Значи прво ке ти кажам, многу голем патриот сум ама размислувам рационално а не со емоции и патриотски чувства, значи нешто што е добро, добро е, а нешто што не е кажувам.Е сега да се вратиме на споредбите. :)

Дургар му верувај премногу доволно имам прочитено и анализирано специјални единици како Delta Force и сл, и како нашите специјални единици "Волци", "Тигри".И едно ке ти кажам единици како Delta Force, Seal Team 6 (DEVGRU), SAS , SASR, Spetsnaz, JTF- 2, GSG9, GIGN, Alpha Group и сл се недостижни од страна на нашиве единици.Како прво таму се е строго доверливо, имаат неверојата дисциплина, професионалност на највиско ниво, сите се стручно академски (овде спаѓаат Американските,Германските за другите и не верувам баш), со најсовремено оружје и сл.И верувај Волците не се ни малку слични со Delta Force ни како организација ни по селекција ни по тактики, оружје, борбени вештини со еден збор не се ни малку слични.

Едно ке ти кажам за да станеш еден ден припадник на "Волците" ти треба да се пријавиш да го поминеш селективниот тест и да продолжиш со обука.А да ти кажам што ти треба за Delta Force.
Прво да си предходно припадник на некоја специјална единици на Американските Воени Сили како

US Army Special Forces ("Green Berrets")
US Army 75th Ranger Regiment ("Rangers"),
US Navy Seals ("Sea, Air and Land")
US Marine Recon ("Force Recon")

Значи предходно трева да си оперативец на следниве специјални единици, а за да станеш на нив трева да си припадник на единица од регуларната војска на УСА. пр како 82nd Airborne Division, 101st Airborne Division, 1st Cavalry Division, United States Marine Corps и сл.

Значи сумо сомаро ти требаат 3 успешни влезни селекции и дел од единиците со кој само ке те конкурираат во Delta Force а тоа дали ке успееш да станеш припданик на таа единци ти е сосема друга селекција.Така да во Delta Force нема аматери туку само професионалци со големо искуство од војска и војни да не претерам ама едно +10 години во други специјални единици па Delta Force.И затоа припадниците на Delta Force ти се 28+ години.И потоа ако си еден од најдобрите во Delta Force има за тебе покана во CIA SAD (Special Activities Division) како оперативец за ЦИА.

Друже,нашите неколкупати ги ваделе од тешки ситуации американските славни маринци/ренџери или што ти незнам.
На хартија сме многу слаби, но на терен во акции,се имаат докажано како храбри момци,со срце.
И тие маринците,незнам шо толку ги форсираат сите. ги слушнале у холивудските филмови и ајде, а гинат секој ден ко муви без глави во афган/ирак...
Другар ми нашите сили во Ирак и Авганистан служат со единиците од регуларната структура во рамките на УСА, а не специјалните единици.И таа била една поголема акција спроведена од Волците а заедно ја извршиле со војниците од 39. пешадиска бригада и 4-та бригада на првата коњаничка дивизија што значи во оваа операција учествувале единици на УСА од рамките на регуларната структура а не специјални единици и сл.Нашите таму оперциите ги изведуваа заедно со единици на регуларната армија а не специјална и затоа не можеме да се мериме со нивните специјални единици, да беа заедно со нивните специјални единци ке беше друго али тоа е.

Друже,нашите неколкупати ги ваделе од тешки ситуации американските славни маринци/ренџери или што ти незнам.
За маринците може ама за ренџерите не верувам,а и како и да е Американските Маринци не се специјални едници туку обична крајбрезна одбрамбена структура во склоб на Американскте воени сили.Во маринците има специјални единици али не верувам дека и тие ги спасувале бидејки за нивните операции никој и не знае само генерал штабот од кај се испратени и поголеми воени структури а сигурно дека не специјални едници од други држави посебно не членки на НАТО.

Другар ми Arow секоја чест за тебе јас лично го ценам секој припадник на специјална единица.
позз

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Јас сум бил во ЕСН-Волци 12 год :)
Прашај што те интересира!!
Сега моментално во МВР.
сега за одржување одиш во некоја теретана или да не си по кик боксот? и под мвр се пдразбира шеста управа? :D

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
Значи прво ке ти кажам, многу голем патриот сум ама размислувам рационално а не со емоции и патриотски чувства, значи нешто што е добро, добро е, а нешто што не е кажувам.Е сега да се вратиме на споредбите. :)

Дургар му верувај премногу доволно имам прочитено и анализирано специјални единици како Delta Force и сл, и како нашите специјални единици "Волци", "Тигри".И едно ке ти кажам единици како Delta Force, Seal Team 6 (DEVGRU), SAS , SASR, Spetsnaz, JTF- 2, GSG9, GIGN, Alpha Group и сл се недостижни од страна на нашиве единици.Како прво таму се е строго доверливо, имаат неверојата дисциплина, професионалност на највиско ниво, сите се стручно академски (овде спаѓаат Американските,Германските за другите и не верувам баш), со најсовремено оружје и сл.И верувај Волците не се ни малку слични со Delta Force ни како организација ни по селекција ни по тактики, оружје, борбени вештини со еден збор не се ни малку слични.

Едно ке ти кажам за да станеш еден ден припадник на "Волците" ти треба да се пријавиш да го поминеш селективниот тест и да продолжиш со обука.А да ти кажам што ти треба за Delta Force.
Прво да си предходно припадник на некоја специјална единици на Американските Воени Сили како
US Army Special Forces ("Green Berrets")
US Army 75th Ranger Regiment ("Rangers"),
US Navy Seals
US Marine Recon ("Force Recon")

Значи предходно трева да си оперативц на следниве специјални единици, а за да станеш на нив трева да си припадник на единица од регуларната војска на УСА. пр како 82nd Airborne Division, 101st Airborne Division, 1st Cavalry Division, United States Marine Corps и сл.

Значи сумо сомаро ти треваат само 3 успешни влезни селекции и дел од единиците со кој само ке те конкурираат во Delta Force а тоа дали ке успееш да станеш припданик на таа единци ти е сосема друга селекција.Така да во Delta Force нема аматери туку само професионалци со големо искуство од војска и војни да не претерам ама едно +10 години во други специјални единици па Delta Force.И затоа припадниците на Delta Force ти се 28+ години.И потоа ако си еден од најдобрите во Delta Force има за тебе покана во CIA SAD (Special Activities Division) како оперативец за ЦИА.
Убаво шо објасни ова , малце претера со тоа +10 год , а во Делта има и дечки по 24-25 год.
Оружје нормално дека се мн. понапред , дел од обучувањето им е од ЦИА , борбените вештини и селективниот тест (без претходно да си припадник за друга единица) се тука негде - многу слични.

А и не е се така доверливо во ова време , затоа ги менуваат тактиките и тестовите на секои 8 месеци (најверојатно така би требало да биде и со останатите спец.единици).

И јас онака коа знаев рандом факти за нив, си мислев немаме ни малце шанси со нив .За Делта се информирав од книгата Inside Delta Force.
Очекував многу посупериорно да се претстави оваа единица читајќи ги мемоарите на командирот Eric L. Haney,но не бев нешто посебно импресиониран.

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Убаво шо објасни ова , малце претера со тоа +10 год , а во Делта има и дечки по 24-25 год.
Оружје нормално дека се мн. понапред , дел од обучувањето им е од ЦИА , борбените вештини и селективниот тест (без претходно да си припадник за друга единица) се тука негде - многу слични.

А и не е се така доверливо во ова време , затоа ги менуваат тактиките и тестовите на секои 8 месеци (најверојатно така би требало да биде и со останатите спец.единици).

И јас онака коа знаев рандом факти за нив, си мислев немаме ни малце шанси со нив .За Делта се информирав од книгата Inside Delta Force.
Очекував многу посупериорно да се претстави оваа единица читајќи ги мемоарите на командирот Eric L. Haney,но не бев нешто посебно импресиониран.
Не знам како е старосната граница точно, тоа е строго доверливо, но од моите информации, така е селекцијата прво регуларна војска, после специјална единца па Delta Force па испага некаде 8 до 10 години, бидејки за да конкурираш во Green Berrets или Ranger Regiment треба да имаш најмалку 3 тури со регуларна армија па потоа селекција па специјална единица.Значи на на тура можеш да да се пријавиш на секои 6 месеци, значи 3 по 6 месеци 1 ипол година и толку за обука и да имаш право да конкурираш едно 3 години во регуларна армија, потоа 1 и нешто обука во специјална единица па најмалку 3 години во неа искуство за да те конкуриараат во Delta Force сумо сумаро испаѓа тука некаде, најламце 8 години искуство за во Delta Force а тоа што селекцијата е брутална ти е друго.Некаде дечко на 18 години да почне со армија на негови 26 може би бил "гуштер" во Delta Force.

Добра е книгата а добар е и филмот :) али во секој случај не е се прикажено таму, нормално станува збор за една од најелитните специјални единици во светот.Мора да е нешто "забравено" во пишувањето.

Другар ми ние сме многу далеку а и немаме услови за таква единица каква што е Delta Force.

позз

Член од
30 октомври 2010
Мислења
221
Поени од реакции
127
сега за одржување одиш во некоја теретана или да не си по кик боксот? и под мвр се пдразбира шеста управа? :D
Не одам во теретана ,трчам секој втор ден на кеј или на орбитрек, вежбам една програма P90x (ако си слушнал) можеш да ја видиш на youtube.Инаку не сум ви 6-та,во друга управа сум.
Да кажам збор два за странските специјални единици.Јас лично имав обука со луѓе од Зелени беретки ,на обуката бевме на исто рамниште со нив ,али пази тоа е USA они многу вложуваат во нив ,за исти години поминати во служба онии имаа по 100 падобрански скока ние по 10.Се чудеа како за мали пари работевме ,и дека тоа е вистински патриотизам.Со тренинг ,се се постигнува .Армијата кај нас има буџет ,колку USA еден ден можеби.Се е до парите .

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Да кажам збор два за странските специјални единици.Јас лично имав обука со луѓе од Зелени беретки ,на обуката бевме на исто рамниште со нив ,али пази тоа е USA они многу вложуваат во нив ,за исти години поминати во служба онии имаа по 100 падобрански скока ние по 10.Се чудеа како за мали пари работевме ,и дека тоа е вистински патриотизам.Со тренинг ,се се постигнува .Армијата кај нас има буџет ,колку USA еден ден можеби.Се е до парите .
Па другарми и тоа ми е зборот дека парите се главен фактор за се.Луѓето и овде и во америка се исти, али тоа како и на кој начин ке се тренира е проблемот, добар тренинг кошта, оружјето кошта, факитчки се е за пари.Не сакам да сум груб, патриот сум пред се али толку многу ми е глупо кога некој ке каже нашите специјалци 3-ти на свет мислам тоа нема никаква логика.
Нормално е дека на исто раминште ке бидите ама како рамниште на тип на единица инаку мое мислење е дека многу се разликувате.

Би те прашал тебе како некогашен член на таа единици како би ја споредил со некоја елитна специјална единица од поразвиените земји како на пример со Британските SAS сл единици од тој калибар?

Член од
30 октомври 2010
Мислења
221
Поени од реакции
127
Па другарми и тоа ми е зборот дека парите се главен фактор за се.Луѓето и овде и во америка се исти, али тоа како и на кој начин ке се тренира е проблемот, добар тренинг кошта, оружјето кошта, факитчки се е за пари.Не сакам да сум груб, патриот сум пред се али толку многу ми е глупо кога некој ке каже нашите специјалци 3-ти на свет мислам тоа нема никаква логика.
Нормално е дека на исто раминште ке бидите ама како рамниште на тип на единица инаку мое мислење е дека многу се разликувате.

Би те прашал тебе како некогашен член на таа единици како би ја споредил со некоја елитна специјална единица од поразвиените земји како на пример со Британските SAS сл единици од тој калибар?
За SAS единиците намам коментар ,едни од најподготвените ,наобучените и најшколувани.Во обуката имаат и елементарна обука со хеликопетер и авион,што значи колку керозин треба да се потроши да се обучат специјалците ,а кај нас пилотите неможат да кондицираат на хеликоптерите да не заборават да летаат :) .Башка што учат странски јазици ,поготово таму каде што ќе дејствуваат. Затоа не дека не можеме да се рамниме со нив ,туку дека поставеноста на работите е многу друга кај нас одколку кај нив,во системот,односно во државата.
Под специјалец не се подразбира само да прави склекови по 100 комада,да трча по 20 км,туку човек со добра психо-физичка и стручна подготовка,да има еден добар ментален склоп и се разбира би било се така добро си треба и соодветен“алат„ односно оружје,и разни други стимуланси.

С

Спенсер

Гостин
Под специјалец не се подразбира само да прави склекови по 100 комада,да трча по 20 км,туку човек со добра психо-физичка и стручна подготовка,да има еден добар ментален склоп и се разбира би било се така добро си треба и соодветен“алат„ односно оружје,и разни други стимуланси.
Е ова чекав :) Ако не те мрзи, нешто повеќе за психичките текстови... логички задачи? размислување и донесување одлуки под стрес,додека висиш над провалија?

Член од
30 октомври 2010
Мислења
221
Поени од реакции
127
Еднаш годишно имавме специјалистички прегледи во Воена болница , не прегледуваа се од крв ,интернист ,слух ,очи, психо итн.Така да се гледаше кој нешто му фали и каков е.
Но во текот на обуката имавме разни тестови каде се гледаше до кај си ,ама кога почнаа вистинските задачи веќе е нешто друго.Ако ми излезе некој сега ,дали да викам стој (да не си ја откријам положбата) или пак одма да пукам (си размислуваш во заседа кај с.Бањиште-Дебар од 01-05ч чекајќи шверц со оружје ) .Затоа има едно правило што си го применувавме “подобро да те убиат на обука,одколку на терен“

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Е ова чекав :) Ако не те мрзи, нешто повеќе за психичките текстови... логички задачи? размислување и донесување одлуки под стрес,додека висиш над провалија?
ако си го гледал документариниот за волците, додека решваат некој тест во училница, околу нив фрлаат димни, пукааат, им ги трескаат клупите, се дераат , само се надевам дека не решавааат интеграли во таква околина! :D

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Епа тоа другар, во Македонија како прво неможе така добро да се обучи човек мислам и немаме луге кои би се жртвувале за една таква тортура а пред човекот да е интелегентен (најверојатно има ама во мал број, кај нас е тешко да се соберат 400-500 луѓе со такви карактеристики, што во поголемите и посилните држави тоа не е проблем), значи мислам комплет од физички, психички, академски, борбено ... Затоа и баш влечам јас дека не треба да е специјалец човек на кој не му сече многу а има срце.Значи специјалец треба да е човек кој пред се треба да е високо интелегентен се мисли надпросечно со IQ од над 145 затоа и е специјалец бидејки поседува специјални вештини, така знам дека е за во Delta Force и сл единици од таков калибар.

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.268
Поени од реакции
958
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=108055
Македонските снајперисти трети во светот

Око соколово, челични нерви и камено срце. Тоа е снајперист на задача - зашто грешките можат да бидат кобни ако ја промаши метата.

Не верувајте се што А1 ке напише, нормално за една телевизија маркетниг и малку лага.:)

:) океј 3-ти али 2008 година, 2009 други, 2010 други и 2011 други.Другар ми оваа е само натпревар овде не се гледа кој е најдобар, сигурен сум дека британците не го пуштиле најдобриот SAS снајперист.Па нормално тоа е строго доверливо оваа ти е натпревар на снајперисти ништо официјално, може тој ден Тигрите биле 3-ти а другиот дена ако гаѓале би биле 1-ви и се така.Релативно ти е тоа али како и да на тој натпревар не се гледа кој е најдобар, може најдобро гаѓал на натпреварот ама на борбено поле би било сосем спротивно.Оваа бројка никако не треба да се гледа како валидна.

Да така е само што кај нас во Македонија самиот селективен тест не е валиден.Ке ти кажам една теорија што многу држи вода и верувај така е знам од лично искуство.Во Македонија ако има потреба од припадници на специјалци еве да кажеме за Тигри, потребни се 40 кандидати, а се пријавуваат само 20 и каква селекција ке прават на тие 20 кога не го исполнуваат ни критериумот кој е потребен како бројка барана за оперативец.Значи тие во тој случај сите 20 ги зимат и ги носат на 6 месечен семинар е таму ако некој ептен не може го исклучуваат од семинарот и тоа ако ептен неможе.

Тоа може и така е ама во другите држави каде што кога ке има потреба од 40 ке се пријават 400, е таму има место за брутални селекции а во Македонија нема верувај.

А и во глобала да кажеме за Волците кои нели ги сметаме како најелитна единици во Македонија,тие имаат многу слаби тестови и селекции за да се споредуваат со специјалните единици на Америка, Русија, Англија, Германија, Франција и сл.Кажав и повторно ке кажам за да оперираат во Македонија се спремни али надвор далеку се од светскте елитни специјлани единици.
Тоа што го напишав е точно дури сум и информиран за тоа од припадник на воената полиција на АРМ.
--- надополнето: Jun 18, 2011 10:20 PM ---
Пенуш 2001.

Е сеа,на последнава слика. На едни амблемот им е на лева рака,на други на десна. Истото е и со лентите "специјална полиција"

Има ли некој идеа зошто е тоа така? :)
Блаже сликите се стварно куллл,ама ако имаш и некоја друга да ставиш уште подобро ќе биде,а тоа за амблемот јас знам.Го прашав чичко ми од тигрите Ќ.Л. и тој ми кажа дека ти дозволуваат ти да си кажеш на која рака што да ти стои.И таква ти ја даваат униформата.

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Тоа што го напишав е точно дури сум и информиран за тоа од припадник на воената полиција на АРМ.
А што ти кажа дека ЕСЗ "Тигар" како специјална единица се 3-ти во свет по снајперизам?

С

Спенсер

Гостин
Блаже сликите се стварно куллл,ама ако имаш и некоја друга да ставиш уште подобро ќе биде,а тоа за амблемот јас знам.Го прашав чичко ми од тигрите Ќ.Л. и тој ми кажа дека ти дозволуваат ти да си кажеш на која рака што да ти стои.И таква ти ја даваат униформата.
Види,построени се така... еден ред таков,еден од друга страна амблемот :)

Kajgana Shop

На врв Bottom