MacedonianPower01
Стојанче Ангелов-во 2001 заменик командант на „Тигрите“
За наша несреќа, во Арачиново, покрај албанските екстремисти, се наоѓале и 30-ина Американци, најверојатно инструктори од МПРИ.
На 23 јуни 2001 година во борбите во Арачиново бев тешко ранет. Најпрво почувствував силна детонација веднаш до мене. Силината на експлозијата ме занесе, по што паднав. Во истиот момент почувствував како безброј куршуми се забиваат околу мене. Кога се напрегнав да исползам до најблиското засолниште, силен млаз крв ми изби низ устата. Колега од "тигрите" доползи до мене и почна да ме влече. Се обидував да му кажам дека секое нагло мрдање ме турка во несвест, а паѓањето во несвест за мене значеше сигурна смрт со самозадушување...
Како бил ранет ако Тигрите избегале?
Од кај тие дезинформации сега?
Може избегале некои поради неразјаснети причини,ама сите дека избегале....тоа во ниеден случај.
Има случка и кога „Тигрите“ се повлекле од Кумановскиот фронт.
Искрено мислам дека тука има повеќе политика отколку вистина и дека тоа се однапред наместени сценарија колку да има повод за да се формираат „Лавовите“.
Голем дел од истите тие „Тигри“ што избегале од Кумановскиот фронт (?) подоцна се бореле како „Лавови“. Нема логика.
Уште нешто од него:
Како непосреден учесник, убеден сум дека вооружените екстремистички и паравоени групации и покрај нивната бројност, војнички можевме да ги поразиме релативно брзо, без посериозни проблеми и загуби. Особено на почетокот и во првите фази од вооружените дејства. Тоа што нашиот политички врв покажа крајна нерешителност и меѓусебна нетрпеливост е сосема друга работа. Нему му беше поважно да го спроведе тоа што ќе го наложи меѓународниот фактор, отколку да ги заштити интересите на македонскиот народ и држава. Државниот врв дозволи НАТО-структури кои активно го помагаа УЧК на Косово, да ни ја креираат одбраната, да ни забранат да се браниме и да ни кажат колку да се браниме! Кога нам ни се ограничуваше употребата на борбените средства со барањата за пропорционална употреба на сила, повеќе од јасно е дека и се помагаше на другата страна!
За крај еве ти дел од изјавите на,тогашниот генерал на Армијата и прв човек одговорен за акцијата на Арачиново,генерал Панде Петровски:
Арачиново не беше никаков проблем и можевме да го заземеме. Тоа го тврдам како професионалец“.Првиот ден кога почнала операцијата, безбедносните сили навлегле до новата џамија на Арачиново и почнале со дејствата против бунтовниците. Полека се стеснувал кругот, а третиот ден безбедносните сили веќе биле навлезени во две третини во Арачиново,вели Петровски.„Но, на состаноците што ги држевме во самиот почеток беше чудно што претседателот Трајковски неколку пати нагласи дека за Арачиново „ни се дадени само два дена“. Во почетокот не можев да го сфатам тоа, кој тоа ни дал два дена? И затоа реагирав како војник. Реков, јас не брзам во Арачиново, два дена, три, десет, петнаесет дена, не ми е важно, тоа не ми прави проблеми од аспект на некаква стратегија“, му рекол генералот на претседателот Трајковски.Но, Трајковски му одговорил дека таква препорака добил од генералниот секретар на НАТО, Џорџ Робертсон.На 25 јуни околу 12,45 часот му се јавил Трајковски и му рекол: „Генерале, во 13 часот да ја прекинете операцијата“. Петровски одговорил дека не може во 13 часот туку во 13,30, бидејќи единиците се во дејство.Трајковски му рекол на генералот во 14 часот да дојде во хотелот „Белви“.Одејќи кон хотелот „Белви“, на Петровски му се јавил генерал Звонко Стојановски, командантот на военото воздухопловство, и го известил дека неговите пилоти забележале бели чаршафи на куќите во Арачиново и дека на радарите се фатени шест ловци-бомбардери од Италија на курс кон Македонија. Генералот му рекол да се приземјат хеликоптерите.
Наградно прашање за тебе.
Што мајка барале авионите наваму? Летки ќе фрлале за попуст у Армани?
п.с
Јас ти дадов (веродостојни) податоци од 2ца активни учесници во конфликтот 2001 од кои едниот заменик командант на „Тигрите“ а другиот генерал кој директно командувал со целата операција во Арачиново.
Сега,ти размисли дали Америка и Нато најмалку имаат улога во целиот настан и генеерално во целиот конфликт.