Македонскиот Феномен

Член од
25 февруари 2006
Мислења
254
Поени од реакции
28

Граѓаните во Македонија секојдневно се соочуваат со овој феномен, но верувам на многуте им годи а останатите кои не го подржуваат не го забележале и не помислиле дека баш претставува еден многу чуден феномен. Имено, од описменувањето на македонецот околу поимот што е Забавна Музика (по периодот на Цветанка Ласкова) Македонија за прв пат се здоби со богата забавна музика која беше наменета за најмладите, оние кои се родија како вистински македонци а ова поле беше празно и претставуваше голема опасност од содржината со кој ќе се пополни.

Иако тогаш тазе и млад, македонецот го направи еден од најважните чекори (за жал овој беше последниот, од тогаш македончето седна скрс нозе и почна да јаде алва) кон суштинското и духовното осамостојување, прифаќање на вредноста на својата забавна музика. Излегоа еден куп групи чии песни станаа хитови, Ристо Бомбата, Студени Нозе, Ена Веко, и еден куп други. Со ова се спречи асимилацијата на гнасните турбо фолкерски шофери кои владееа низ Југословенскиот простор. Но за жал, со принудената актуелност во Србија, од '99 навака со тешко срце морам да кажам дека македонската забавна музика потона во ново формираните турбо фолкерски сељачишта (порано наречени пролетери) кои на тони започнаа да се слушаат најпрвин во оние смрдени бедни биртии каде исклучиво беа посетени од Циганскиот народ, за подоцна неколку сељачиња од Драчево и слични населби да почнат да ги слушаат касетите на цел глас во нивните југа и скапани мерцедеси од 1972.

Седум долги години подоцна, оваа навидум забавна музика е во секоја пора на нашето живеење, младите чочеци секој петок и сабота прават нови години на Синан Шакич, кршат глави од лустери на Драгана Миркович, го носат своето достоинство и вкус на работ од тоталното вредностно осиромашување на песните од Стоја, лудуваат по Београѓаните како биле најпознати на светот заедно со Џогани и ја трошат својата 4 и пол месечна заштеда на концерот на Цеца и дупењето во здравиот разум на музичка основа оди до бескрај и се враќа назад. Еве, откако ви го доловив чувството, еве да ви го кажам вистинскиот феномен околу ова. Она што мене многу ме чуди е следново; како е возможно, народ кој не произведува ниту еден музички тон на турбо фолкерска основа со убиствена тематика, да е толку запален по неговото слушање и покрај тоа што во земјава имаме најразличен вид на квалитетна музика, од домашен и странски карактер?! Ве молам, некој нека ми го објасни, нека се потруди ќе го сватам.

Напишете во коментари, во пораки, гулап пратете ми, било како само сакам да разберам, зошто ова ни се случува? Зошто на Хрватските и Словенските телевизии не можам да видам таква музика, зошто не можам да видам еден српски филм или српска вест на нивните телевизии? А кај нас најгледана е Пинк, БН, ОБН, РТС им е како национална. Нели се стремиме и сакаме да се приклучиме кон Европската Унија, зошто тогаш не гледаме пример по Словенија која веќе е членка на Унијата, зошто не гледаме пример по Хрватска која веќе е на прагот и чекори кон Унијата? Зошто во недостиг на вистински вредности одиме кон прифаќање на оние подолните, а не се стремиме кон повисоките, позаслужните и поблагородните? Секој потекнува од некаде, секој доаѓа од некаде, секој има своја историја.

Мислам дека почнувам да се двоумам што го имам ова потекло, од оваа измислена земја, со невидено благо ретардирани луѓе кои не сваќаат дека со ова само ја покопуваат оваа земја, каква и да била. Зошто, о зошто сакаме пак да бидеме офчари? Зарем не се научивме од нашите дедовци кои шетаа измеќари? Дали сакаме пак?

Блогот на Националист

Член од
25 февруари 2006
Мислења
254
Поени од реакции
28
Fortune, со секоја почит ако мислиш дека текстот треба да стои овде - во ред. Меѓутоа оваа тема е тврдо-политичка па затоа првично ја сместив во политика - каде и е местото. Консултирај се со останатите надлежни и одлучете, бидејќи темата е политика и треба да ја прочитаат луѓето кои се интересираат за неа, а не девојчињата кои слушаат Бритни Спирс.

Зошто ме прашуваш дали сам го пишував? Не чини, не ти се допадна или? Инаку да, сам го напишав.

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Не, не! Не реков дека не ми се допадна. Напротив, убаво е составено, затоа прашав.

А за местото на темава, ако некој од админите смета дека треба да стои во Политика и вести, тогаш нека ја премести, не ми пречи. Можеби јас направив грешка:)

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.194
Поени од реакции
12.092
Добар е текстот, мене ми се бендиса - ама нажалост немам некое решение баш сега од сабајле. :)

Него во ред, ќе ја префрлам во Политика, така сака Националист а и темата тангира доста политички точки, само уште Лазар Колишевски да го измешаше во составов и ќе ме изнасмееше сабајлечки.:kez:

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Прашуваш зошто?
Од истите причини поради кои 90%од работите овде се заглавени во калта. Законите за радиодифузии и за работа во телевизии и радија, определуваат колкав процент на домашна а колкав на странска музика смее да се емитува во денот на програмите. Истото важи и за телевизиите. Едноставно имаат законска обврска тоа да го прават. Имаат обврска да пуштаат 7 македонски и три странски песни(бројкиве се како примиер дадени).
Арно тоа што они имаат обврска ама нема кој да го провери тоа, нема кој да измери, нема кој да ги опомене, нема кој да ги казни ако не се држат до тоа. Уствари има ама не сакаат, зашто така им чини. А им чини зашто се` наоколу е оддадено на ”на ти го дај ми го” системот.
Во било која нормална држава Скај нет тв досега ќе ја затвореа. Седи некој копиљ таму, му праќаат смс од типот ”Пушти ми Џогани, Дара ова она” и после сакаш македонски ноти.
Еднаш да се случи да видам македонско ток шоу во кое нема да има гостин од Белград на Сител мсилам дека ќе ми биде доволно. Еднаш, ама не бе нема шанса.
Мислам дека треба да се стрпиме уште некаде 40тина години ако е вистина онаа Мојсеевата. Ќе ни помине и оваа болест.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Mojseevata mora da bide, site so jeben ropski i podlizurevskiv mentalitet da ispoumrat, ondak.
Mi se sere, na TV ne gledam nisto nase. Uzasno e.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Garfield напиша:
Mojseevata mora da bide, site so jeben ropski i podlizurevskiv mentalitet da ispoumrat, ondak.
Mi se sere, na TV ne gledam nisto nase. Uzasno e.
Абе ако не опали ова со мојсеевата има уште една малку постара ама е посигурна и поефикасна.
Ноевата....

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Jakov, дрмама тука, обезтелевизорен, оти единственото нешто кое ми помага да ми минат деновите е интернетов и ТВ-то, понекогаш, навремето, посакував да пуштам малкуцка МКТВ-САТ, ама човече, тоа е болест невидена, на него има песни и ора од 63, баш пред земјотресот.
А во МК кога сум, жими мајка, вести гледам, другото време гледам ББЦ, Еуроњус, ЦНН, оти нашиве ТВ куќи и нивните програми се навистина ужасни, промовираат сељанчизам и како да имаат агенда за да преку нив, перфидно (а не ги бива ни за перфидност), се уништи и негира македонскиот идентитет, култура, чувство за себеприпадност.
Едноставно, кога сум дома или некаде на гости и кога по грешка ќе с епушти Сител, А1, или друга МК ТВ куќа веднаш добивам желба за екременција, ми се сере, а плус посакувам да купам нов ТВ приемник, оти стариот ми иде да го гаѓам со нешто. Среќа, ми текнува и си приспомнувам дека приемникот не е виновен, ами сељачиштето кое пуштило тоа н аТВ и нашите ТВ уредници на програми со килав и никаков вкус и без чувство за срам.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
А, Ноевата нема да помогне, дефинитвно, ќе се качат по грешка сељачишта на коработ, ќе запее некој: ...сузама сам лепила тапете... кој ќе рипне да се удави, кој ќе се обеси, рестото ќе се исколат меѓусебе.
Веројатноста сељачиштето да преживее е голема. Мисламд ека не смее да се ризикува. Или Мојсеевата или нуклеарка.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Garfield напиша:
А, Ноевата нема да помогне, дефинитвно, ќе се качат по грешка сељачишта на коработ, ќе запее некој: ...сузама сам лепила тапете... кој ќе рипне да се удави, кој ќе се обеси, рестото ќе се исколат меѓусебе.
Веројатноста сељачиштето да преживее е голема. Мисламд ека не смее да се ризикува. Или Мојсеевата или нуклеарка.
Сељачишта или лебарки која е разликата.
Море ко у Бразил, ескадрони и влези им навечер у Ханибал на сред журка,млати, млати до бесвест....и се така додека не престанат.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ханибал не е у Драчево, ама може. У Драчево у 8-мица или Кондор. Ќотек не помага, 9-ка мм, холоу поинт, неколку, у глава.

Подобро лебарки отколку сељачишта.

Член од
4 април 2005
Мислења
123
Поени од реакции
0
тотално доминиране ср'бската култура, на културата на д'ржавата, којато сега е буништето на Европа и нема особени изгледи да стане нормална д'ржава в близко време..това говори само за едно - Вардарска Бановина

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Кракра, сакаш да поразговараме за тебе и сликава ос тебе и сестра ти, како се подготвуваш/те за Европа:

Член од
4 април 2005
Мислења
123
Поени од реакции
0
това за сестрите и за снимките не е по темата :))) иначе има какво да се каже

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Има и бан ако не се скинеш скурца, јасно.

Kajgana Shop

На врв Bottom