Македонска берза

Член од
31 август 2017
Мислења
265
Поени од реакции
189
Poleka smireno bez panika
Depozitite vo bankite se plafon ima pari za vrakanje krediti
Berzive denes se smirija i brzo ke se vratatat
Samo panicarite ke izgubat
Ocekuvam samo eden udar na nasava berza i koj ima kes neka se spremi za dokup
Автоматски споено мислење:

Poleka smireno bez panika
Depozitite vo bankite se plafon ima pari za vrakanje krediti
Berzive denes se smirija i brzo ke se vratatat
Samo panicarite ke izgubat
Ocekuvam samo eden udar na nasava berza i koj ima kes neka se spremi za dokup
I usa stock e da se smenat garnituri....soros/gejts out....musk &company IN.....za mesec dva pak ke e up

Член од
22 февруари 2024
Мислења
457
Поени од реакции
767
Seuste e rano za kupuvanje,ovaa ke odi uste nadole.Zamisli samo kolku lugje sto rabotat vo fabriki za avtomobilsi delovi vo Bunardzik za Audi,Bmw,Mercedes ke ostanat bez rabota ?
Kolku krediti ke ne mozat da se isplakjaat,a seto toa ke se odrazi na bilansite i rezervaciite na bankite.
Ovaa ke pogodi mnogu obicni lugje,a ne samo imatelite na akcii kako sto mislat nekoi.
Razmisli....

Nisto nema dobro vo ovaa, i tebe koga rabotata ke tie neizvesna,sigurno nema da kupuvas akcii ili nedviznosti.
Епа баш ради вакви цепидлачи што прават analysis paralysis и предвидуваат Армагедон паѓаат акциите.
Не ми збори за ЗАМИСЛИ колку, ја не замислувам туку ги пратам бројките какви што се не какви што ги замислуваш. ГОЛЕМА РАЗЛИКА.

Ковид имаше далеку далеку пострашен импакт на економијата а и луѓето. Ова нема никаква споредба со тоа време ниту пак со 2008ма кога цел свет беше заебан со кредитите од Америка.

Такада гледај ти да читаш малку повеќе книги за да видиш и сватиш како маркетот функционира, искористи секоја можност што можеш во твоја полза. Ако не чекај све да се оправи, акциите да рипнат до плафон. Купи скапо продај ефтино и пак кукај.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.133
Поени од реакции
721
Ej,ej mali smiri se malku.
Malku poodamna od tebe pratam berza.
Prvo si nekulturen i bezobrazen, a vtoro naiven.
Treto ,ama voopsto ne mi gajle koga i na sto ke gi trosis tvoite pari.

Ne e ni cudo sto 3x si baniran,covek i na forumi treba da vnimava so kogo razgovara,sto se odnesuva do mene -IGNOR.

Sto se odnesuva do tvojata posledna recenica vo t.n post verojatno mislis na razgovorot na mene i eden istaknat clen na forumot za TNB?
Samo da ti kazam deka nie kupuvavme TNB pred 12 godini.

Последно уредено:
Член од
22 февруари 2024
Мислења
457
Поени од реакции
767
Ej,ej mali smiri se malku.
Malku poodamna od tebe pratam berza.
Prvo si nekulturen i bezobrazen, a vtoro naiven.
Treto ,ama voopsto ne mi gajle koga i na sto ke gi trosis tvoite pari.

Ne e ni cudo sto 3x si baniran,covek i na forumi treba da vnimava so kogo razgovara,sto se odnesuva do mene -IGNOR.

Sto se odnesuva do tvojata posledna recenica vo t.n post verojatno mislis na razgovorot na mene i eden istaknat clen na forumot za TNB?
Samo da ti kazam deka nie kupuvavme TNB pred 12 godini.
Мали на погрешна адреса најде да солиш памет, ако си навнесен во светот на инвестирање очигледно не си стекнал знаење доволно па затоа лупаш глупости.

Земи прочитај барем 20 книги во оваа област па за да знаеш основни работи. Купување акции со големо незнаење ти е само коцка сакаш прави го и уште 30 години. Не се џапај многу лингур еден разбра?

Еве си како овие мушмуливе што секоја година претскажуваат теории на заговор и мрачни сценарија.

абе очекувале 140,000 работни места економијата на Сад да испорача пошто нели се разбираат како тебе со анализите и пророштвата ама реалноста е 228,000 се креирани. Пази приватен сектор не државен. За инвестирање тато само можеш да ме викаш.

Последно уредено:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.096
Поени од реакции
11.504
Ве молам без лични навреди.
Знам дека е многу турбулентен период и доста пари се губат за краток период (и јас изгубив над 10% за една недела), ама да не дозволиме да не фаќа нервоза или паника. Инвестирање на берза е маратон не спринт на 100 метра, секогаш треба да се гледа големата слика.

Се извинувам на задоцнетиот одговор @lycku

Член од
30 март 2018
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.897
Најстабилни инвестиции испаднаа биткоин и македонскиот станкоин. Поради корупцијата и немањето претприемачки дух сиот слободен македонски кеш се учукува во бетон. Во државичево никогаш помалку луѓе и никогаш повеќе стамбени единици, ама цената на квадратот расте ли расте

Член од
10 април 2013
Мислења
1.133
Поени од реакции
721
Најстабилни инвестиции испаднаа биткоин и македонскиот станкоин. Поради корупцијата и немањето претприемачки дух сиот слободен македонски кеш се учукува во бетон. Во државичево никогаш помалку луѓе и никогаш повеќе стамбени единици, ама цената на квадратот расте ли расте
Sociologijata ke go izucuva ovoa kako MAKEDONSKI PARADOKS.

Член од
26 јануари 2008
Мислења
292
Поени од реакции
213
Sociologijata ke go izucuva ovoa kako MAKEDONSKI PARADOKS.
Koga ke lupne nadole kvadratot
Strasno nesto e da platis kvadrat nad 2000 evra vo grad i zemja koja nema nikakva perspektiva vo bliska idnuna
Karsstrofa od politicari i narod kij edni isti non stop gi gasa nesvakajki deka tone vo gubre i korupcija koja sama ke gi unisti
Ovde vredi samo vo Banka da investiras

Член од
1 февруари 2016
Мислења
332
Поени од реакции
313
Пад на фјучерсите за утрешното отворање на берзите за цирка 5%. Значи ова ќе потрае, и има уште слободен пад, ќе видиме како од рано утро ќе се одрази на мсе.

Член од
5 октомври 2013
Мислења
31
Поени од реакции
85
Пад на фјучерсите за утрешното отворање на берзите за цирка 5%. Значи ова ќе потрае, и има уште слободен пад, ќе видиме како од рано утро ќе се одрази на мсе.
Како и што напиша порано , МСЕ малку подоцна реагира на светските трендови , друго пишувавме пред 2 -3 недели во чекори што ќе се случува , сега е чекор т.н. халфовање на се и сешто . Тука да истакнам мои искуства. Прво НАЈЛОШ ЧЕКОР е паника , разочарување , импулсивност и продажба на НИСКИ ЦЕНИ ! Значи СТРПЛИВОСТ , СМИРЕНИЕ , шетање во природа , болење к...ц за све , посветување на хоби и ѕиркање ( да не го заборавиме слово ѕ ) на ИНДЕКСИ барем 2 пати на ден , на отворање и на затворање на берзи. Следен чекор е АНАЛИЗИ , читање на ФИНАНСИСКИ ИЗВЕШТАИ , кој кога дава дивиденди , во светот квартално се дава дивиденди во повеќето . Втор НАЈЛОШ чекор е после некој НЕУСПЕХ да се ОТКАЖЕТЕ од инвестирање. ОТКАЖУВАЊЕ и РАЗОЧАРУВАЊЕ никако. Никој од прва НЕ положил за возило , ретко која жена се погаѓа од прва , така и тука. Увек има СЛЕДЕЌА ( се мисли на акција де ) !;) Значи наше занимање е приватен инвеститор , а сите сме си се надевам финансиски независни !

Тема која сакам да ја покренам некое време е КОЕ Е ДНОТО кое би го достигнале акциите кои котираат на МСЕ ? ако е почната РЕЦЕСИЈА и ако кризата потрае некое време. Оваа КРИЗА според мене НЕ МОЖЕ да се спореди со други КРИЗИ , зошто времето во кое живееме е некој ФАЛШ КАПИТАЛИЗАМ каде успешноста на поединец или фирма зависи од ПОЛИТИЧКИТЕ ВРСКИ КОИ ГИ ПОСЕДУВА. За КОРУПЦИЈА НЕ САКАМ ДА ПИШУВАМ зошто по природа секогаш сум ПОЗИТИВЕН и ОПТИМИСТ , ама разочаран сум од популацијата на нашата планета. Насекаде преваранти , лигуши , измамници , шљам , камењари , копуци , многу неписмени , наивни ,( не се учи ОД КНИГИ туку од јутуб ) , ова све важи и за функционерите кои се многу АЛЧНИ и од кои на прсти на една рака дали има ЧЕСНИ да ги наброиш !
Сакам уште малку значај да дадам на КРИЗАТА. Многу е СЕРИОЗНО и наликува на доцните 30ти и пред почетокот на Втората Светска Војна! Светот стана мултиполарен , а Светските Сили ја преструктуираат ЕКОНОМИЈАТА и се повеќе се насочуваат во развивање на ВОЕНАТА и ТЕШКАТА ИНДУСТРИЈА , секако и ЕНЕРГЕТИКАТА. НИЕ за СРЕЌА не сме и НЕ МОЖЕМЕ да сме засегнати , поминала МАКЕДОНИЈА све и некако наместени се работите КРИЗАТА барем овој пат да не заобиколи или да биде КОНТРОЛИРАНА. Скрај подалеку пу пу пу. Нека му мислат , Канада , Панама , Украина , Појас Газа , Иран , Сирија , Тајван , Јужна Кореа , Гренланд ќе го заборавев и други. Нашите акции НЕ МОЖЕ НИШТО да ги засегне па ни тарифите од Трамп зошто Алкалоид има регистрирано фирми по сите држави , па од каде е најисплатливо од таму ќе праќа чаеви за САД. Значи само опуштено , многу АНАЛИЗИ , споделувајте ИСКУСТВА , а никако ШПЕКУЛАЦИИ, бидете на сигурно и само храбро ич да не ви чуе. Секој НЕМА ПРИВИЛЕГИЈА да ИНВЕСТИРА . Дали можат луѓето од први до први да поминат , затоа НИЕ приватните инвеститори сме ПОСЕБНИ !

p.s. TNB ќе објави материјали за Собрание после 21ви април , KMB ќе дели дивиденда после 7ми мај , ALK по 14ти мај итн , итн. Овој месец треба да сумираат и за прв квартал податоци компаниите ...

Последно уредено:
Член од
1 февруари 2016
Мислења
332
Поени од реакции
313
Пази пад на азиски берзи најголем во последниве 16 години? Тоа значи дека ова го пробива и ковид дното, што мислевме дека е невозможно. Најстрашно од се е што бегството е апатично, луѓето само продаваат и не купуваат речиси ништо, што го засилува гласот на оние што предупредуваа на глобална криза. Во вакви кризи златото беше бекап, видете го денес и тоа тоне. Паниката е да се намали процентот на загуба, бидејќи луѓето се склони кон вонредни напори да се сочуваат од болка, многу поголеми од напорите потребни за да дојдат до задоволство (добивка). Да, некогаш и ова ќе мора да заврши, но што ако ЕУ следната недела контрира со најсилните контрамерки кон Уса? Тогаш дефинитивно оди се дебел минус во кој не важи и не е битен ниту еден параметар. Падот кај нас денес пак е до некаде амортизиран со нашата изолираност, но веќе од утре ако нема никакви промени, и кај нас гледам падови од -10. Вакви вонредни ситуации ќе можат да издржат само оние кои се во дебела сенка, односно инвеститори кои на мсе влегле на цени некаде 2011, 2012 година и се во толкава нереализирана добивка што пад и од 50% од сегашниве цени не ги тангира, другите се под голем притисок и ако ова потрае ќе има голем истовар, а цените ќе паднат на ниво од пред и околу ковид.

Член од
12 март 2009
Мислења
21.285
Поени од реакции
17.473
ај разбирам овој ПАД да значи купување ГОЛД или купување резерви за ВВ3 во ЕУ, каде Хитлерката им го препорача тоа... ама што е кај нас не ми е јасно...НИТУ сме имале богзнај каков ИЗВОЗ во УСА, ниту со царините ќе се намали значително... АКО навистина е страв од ВВ3, треба да има навалица на конзерви Сардини, лекови и слично....
ДА не испадне ова како КОВИД ФУЦК ИН Браин ДРУГИ ПУТ ???
А не разбирам ни ИНВЕСТ во Бетон а ваму ИЗНАЈМУВА ДУЌАН во ГТЦ БЕЗ Ќирија ???
1744031209874.png

Член од
30 март 2018
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.897
Барем ќе се вози со евтино гориво.

Ќе видиме на колку ќе се реевалуираат залихите на МПТ и ОКТА и колкав ќе биде зијанот ако вака остане

Kajgana Shop

На врв Bottom