Македонска берза

Член од
15 мај 2018
Мислења
29
Поени од реакции
48
Член од
12 јули 2017
Мислења
109
Поени од реакции
100
UNI odlicen rezultat,

Kvaliteten rast kaj kreditiranjeto so zgolemeni neto kamatni prihodi skoro 15% :aplauz:

Nad 10% rast na dobivkata I pokraj zgolemeni rezervacii.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Еј што кажа. А ти за што купуваш акции, сигурно за да изгубиш, така?

Никој никому не подарува ништо. Купуваш кога мислиш дека пазарот ја потценува акцијата и чекаш време на правилна валуација.

За СТБП конкретно играта не е завршена ни оддалеку
Мене всушност ми пречи недостатокот на деловна емоционална интелигенција и потценување на другата страна во зделките. Зошто НБГ би ги конвертирала приоритетните и би подарила десетина милиони евра на нивните сопственици ако законски нема за тоа никаква обврска?? Зошто НБГ би се откажала од еден таков инструмент којшто асиметрично е толку во нејзина полза: практично функционираат како субординиран долг и гарантен капитал, а го плаќаат за едногодишна каматна стапка + 1%?? Потценувачки е да се размислува дека некој е толку глупав да прифати конверзија нанесувајќи си себеси толкава штета.

Член од
2 април 2018
Мислења
94
Поени од реакции
112
Машина за пари.
Согласно најновите стратегиски определби на компанијата и развојот на економско-политичките околности, продажба на СТБ (ЕВЕНТУАЛНО) може да се очекува после 2020 година.
Инаку, во моментов, како и повеќето МБИ 10 компании, СТБ е ценовно преценета, особено од аспект на евентуалната нејзина продажба, но, за очекување е дека дивидендната политика и плиткиот пазар (до крајот на Q1 2019) ќе ја поместат СТБ на позиција од 25€ за акција.

Член од
15 мај 2018
Мислења
29
Поени од реакции
48
vrska okta

https://www.helpe.gr/en/investor-relations/quarterly-results/quarter-results/

vrska OHB, interesni likovi sto se raduvaat na ponudenata cena od erste - bez pritoa da si poglednat vo svojot dvor kako toa kaj niv bi se odrazilo (@maksimmus kolku e stb na 0,6 book?)... na mojnovac uste pred skoro mesec dena se pisuvase prikaznata za ekstra dividenda od 1000 mkd, na kraj taka izgleda i ke ispadne, 6300 + 1000 = 7300, neveruvam deka francuzite so diskont ke davaat (ostavaat vo trezor) pari zatoa i ke ima jaka dividenda (a cirkuzov e nekoja zadkulisna igra, oti duri i vo crna gora im ja dadoa socgen na otp, a samo kaj nas gi shutnaa od cel region? wtf)

moja presmetka e min 590m mkd neto dobivka, od toa i prosli dobivki sto se moze ke izvadat se vo dividenda

Ajde konstruktivno sega, kogo ke kupuva otp (samo kaj nas gi nema a sakaa da gi ima)? Dali erste ke kupuva uste nekoja banka vo mk? (realno trcale po nlb i stb a se citani bilansi i kaj ostanatite pomali banki sbt ttk i uni...)

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Од Шпаркасе рекле дека уделот во Охридска чини 52 милиони евра , се решиле да инвестираат во Македонија по што сме го решиле името и сме постабилна земја .а сметаат дека Западен Балкан е добра опција за профит . ке била 4 банка по големина и така натаму ..

Член од
15 мај 2018
Мислења
29
Поени од реакции
48
Од Шпаркасе рекле дека уделот во Охридска чини 52 милиони евра , се решиле да инвестираат во Македонија по што сме го решиле името и сме постабилна земја .а сметаат дека Западен Балкан е добра опција за профит . ке била 4 банка по големина и така натаму ..
52m eur e za 100% akcii ako uspeat da kupat... da ne sakaat da kazat deka za udelot od socgen (oni imaat 75% od ohb) ke doplakjaat nesto plus na tajna smetka? :D

Btw interesno e da se spomne sto misli i Halk za toa koj ke bide 4to ili mozda i 3to mesto:
https://www.mse.mk/Objavi/Repository/Announcement166/Халк банка АД Скопје - Известување Македонска Берза20190228140909.pdf

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
СТБ од добивката за 2018. лани авансно исплатија 73 денари, такашто доколку нема други ограбичувања, од овие 157 ќе може да исплатат уште максимум 84, т.е. нето 71,2. На цената од 1.250, тоа му доаѓа максимален поврат од околу 5,7%. Мора да признам дека очекував малку повеќе, иако е барем 2,5 пати повеќе него што може да се земе од камата

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Sto e so knigovodstvena vrednost na STB., na sajtot pisuva 5258den. , a book vrednost 0.23 :shok2:

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
плус се осеќаш заглавен во Стопанска Скопје
/QUOTE]
Да знаеш во право си . гледај го извештајот денес на стб и види колку се осекјам заглавен у стб. 44 милиони добивка . Плус ке дознаат неколку ликови колку е боокот на стб. Тресеја зелени пред некој месец.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Cestitki za UNI cestitki i za mene :)
Mi e milo ova sto go gledam i osobeno STB sto znae da ne izraduva po ne znam koj pat !!
Zelena e proletta denes prvo sonce mada od sabajle probaa da ne isplasat no imam oset deka i taa losata ke bide dobra so ogled na ova sto go vidovme vo bankarskiot sektor ne se glupi francuzite !!
Sega go cekame brat MPT da soblece gaki i konecno oficijalno KMB da konfirmira dividenda oficijalno !!
Za TTK denes bese den D volku jak promet mi mirisa na dooobra dividenda a i rekordna godina i mislam deka 1500 e na povidok !!
P.s. da se zablagodarime na TETEks ubava osmomartovska ispadna

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
Book-ot na STB e 813,46 sto znaci p/b od priblizno 1,5. P/e od 7,77.
Jas izlegov celosno od STB na 1250 i mislam deka na ovaa cena e najpreceneta banka na MSE

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Мене всушност ми пречи недостатокот на деловна емоционална интелигенција и потценување на другата страна во зделките. Зошто НБГ би ги конвертирала приоритетните и би подарила десетина милиони евра на нивните сопственици ако законски нема за тоа никаква обврска?? Зошто НБГ би се откажала од еден таков инструмент којшто асиметрично е толку во нејзина полза: практично функционираат како субординиран долг и гарантен капитал, а го плаќаат за едногодишна каматна стапка + 1%?? Потценувачки е да се размислува дека некој е толку глупав да прифати конверзија нанесувајќи си себеси толкава штета.
Што збориш? Деловна емоционална интелигенција сум немал! Бре сите станале аматери психоаналитичари. Обожаватели на Фрч и Ордан брбљало

Ајед бе кажи ондак, деловно емоционално интелигентен еден на мајка:
Зошто банките делат дивиденда кога законски немаат таква обврска?
Зошто плаќаат ануитети на обврзниците кога законски немаат таква обврска?
Зошто комуницираат со инвеститорите кога законски немаат таква обврска?
Зошто плаќаат камати на депозитите кога законски немаат таква обврска (да да)?

Понатаму
Како банката ќе се докапитализира преку издавање нови акции (ОХБ) или обврзници (УНИ) без согласност на сите родови акции?
Зошто сите банки, освен една, извршија конверзија или откуп на приоритетните акции?

Многу си ми Грими со главата во облаци. Де спушти се малку, изгледа ти снемува кислород

Јас до сега ЕДНА акција не сум промашил, ЕДНА. Ко за деловно емоционално неинтелигентен не ми оди така лошо. И све си мислам, ни СТБП нема да биде промашај.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Што збориш? Деловна емоционална интелигенција сум немал! Бре сите станале аматери психоаналитичари. Обожаватели на Фрч и Ордан брбљало

Ајед бе кажи ондак, деловно емоционално интелигентен еден на мајка:
Зошто банките делат дивиденда кога законски немаат таква обврска?
Зошто плаќаат ануитети на обврзниците кога законски немаат таква обврска?
Зошто комуницираат со инвеститорите кога законски немаат таква обврска?
Зошто плаќаат камати на депозитите кога законски немаат таква обврска (да да)?

Понатаму
Како банката ќе се докапитализира преку издавање нови акции (ОХБ) или обврзници (УНИ) без согласност на сите родови акции?
Зошто сите банки, освен една, извршија конверзија или откуп на приоритетните акции?

Многу си ми Грими со главата во облаци. Де спушти се малку, изгледа ти снемува кислород

Јас до сега ЕДНА акција не сум промашил, ЕДНА. Ко за деловно емоционално неинтелигентен не ми оди така лошо. И све си мислам, ни СТБП нема да биде промашај.
Тогаш како ментална вежба стави се на место на НБГ, направи список со добри и лоши страни од одобрувањето на конверзијата на приоритетните акции и кажи каква одлука би донел?

Исто важи и за акционерите на ОХБ, нека се стават на местото на некого што купува од банка што решила да се повлече од регионот. Поради ограничувањата од НБРМ, СЖ може да ја понуди активата само на неколку адреси. Знаеш дека другите нема да се премногу заинтересирани за влез на македонскиот пазар. Дали ќе платиш колку што ти побарале или ќе им спушташ колку што мислиш дека ќе прифатат?

Впрочем, не гледам причина ОХБ да не продолжи да се тргува на повисока цена од 6.300 само затоа што СЖ и Ерсте се испазариле за толку. Па и во 2006. мислам преземањето беше по 8.100, а цената на берза достигна и над 10.000

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom