Македонска берза

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373
Ти македонската берза ја сметаш за слика на економијата и економските политики ??? не биди смешен.

А тогаш фирмите беа дупло помали, понепрофитни, а дивидендата освен кај телеком беше мизерна, кај ретките што делеа.
Индексот сега е солиден 3500 поени зошто . . .
- Јосифовски го откупува Макпетрол.
- КМБ ја превземаат домашни фраери..
- Некои фирми и банки даваат добри дивиденди.
- Некои бизнисмени се здружија и приватизираат тоа што може да се приватизира.
- Каматите на депозитите се нула.
Е зошто де Бошко ова набројаното не го направија во тоа време, туку се прави сега?

Зошто баш зелениот бран се поклопува со политичката смрт и заминувањето од власт на “најуспешниот премиер“?

Ајде помисли можи и ќе ти текне?? можи и ќе ти текне, но сакаш да гледаш со некои наочари во боја...

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Е зошто де Бошко ова набројаното не го направија во тоа време, туку се прави сега?
Зошто баш зелениот бран се поклопува со политичката смрт и заминувањето од власт на “најуспешниот премиер“?
Ајде помисли можи и ќе ти текне?? можи и ќе ти текне, но сакаш да гледаш со некои наочари во боја...
Затоа што не беа тогаш на власт. Тогаш купуваа тие што беа на власт, а денес купуваат овие што се на власт.
Многу просто. Власта секогаш купува, барем на Балканот.
Тогаш купуваа и хрвати, словенци, босанци, западњаци (ИМБ), а денес во ослободена економија никаде ги нема, само комуњари купуваат.
И на крај зошто не ги споредиш берзите 2018 со 2007, па заклучи кој бил подобар???

Берза не е мерило за економијата...

Добро бе неможеш да наброиш една добра економска реформа на владата, само една???
Можеш да наброеш една странска инвестиција (фабрика) што сами ја донеле, САМО ЕДНА, и тоа во време кога економијата во ЈИЕ цвета !!!
Наброј било што ЕДНО може и булевар, поголем парк, тунел под Кале, Чист Воздух, поврат ДДВ 15%, плата 500 ЕУР . . . . Све стои. Само не ги чепкај ТИРЗоните тие не се нивно дело, а тие ја одржуваат економијата да не е минус.

Пример:
Еве пример за осомничен криминал од 10 милиони (од 2002/03), само Камчев остава кауција 14 милиони евра + другите газди . . .
https://novatv.mk/kamchev-nudi-garantsija-od-14-milioni-evra-za-da-izleze-od-pritvor/
а работниците се 2 месеци без плата . . . абе 4000 крави ќе пцојсаат.
https://sdk.mk/index.php/makedonija/protest-za-plati-vo-bitolska-pelagonija-na-kamchev-direktorite-nedostapni/
И ова ти е логично . . . Што не му земат кауција 20 милиони ЕУР, за криминал кој треба да го докажат од 10 милиони, па нека бега каде сака . . . . туку изгледа некој им го сака бизнисот и тоа за без пари . . .
Камчев го купи Зикот за 70% повеќе од берзанската цена, за 25% отколку што Гагачев сакаше да го приватизира!!!
Тодорич од Агрокор го пуштија со 1 милион ЕУР кауција, а беше избеган...
Ама ти тогаш мал беше не се сеќаваш :) .
Ова ти е слободна економија, со СЈО, ОЈО и Кацарска на врат . . .
Поради ова и неспособноста на мрзливата власт економијата е последна во ЈИ Европа, исто ќе е и догодина . . .
Ама Вие продолжете да ја вртите истата плоча со години СЛОБОДА, ФАМИЛИЈА, ПАТОР, КРИМИНАЛЦИ . . . Ако вас ви се бендисуваат овие економски политики дупло зголемени ДАНОЦИ мене не. . .

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623

Od sto si ponesen na politicki plan nemozes da poglednes sto bilo vcera ? Na primer dali MPT bese na 17.000 denari i nekoj rezim ja li okupator sakase da ja kupi na 26.000 ili ne znam na kolku pa se osvesti Andrej pocna da ja kacuva ?
Dali bese vo toa vreme prezadolzen MPT vo KMB za da slucajno nekoj ne mu ja prevzeme firmata pa makar da plaka i kamata na tie pari ???
Site pogolemi firmi sto se na berza se SDSM bebinja pa ovoj model so kredit go upotrebija samo da si go socuvaat stolceto a fi im bese kako da se od mars padnati !!
Vtoro kamatite pocnaa da pagaat ama ne taka vrtoglavo pa nikoj lud ne sakase da rizikuva sigurna zasteda vo 2008ta bese mislam 15%
Treto i najbitno imase na kogo da prodavas barem imase poveke narod otkolku sega i
Za kraj cetvrto imase biznis pa nikoj ne ni pomisluvase da trosi pari na hazard !!

Berzava ni od daleku ne e po terk na evropa vprocem koga ke ja sppmnes evropa vidi gi bilansite i pogledni ja cenata sto e spremen da ja plati mnozinskiot sopstvenik ? Objasni si popatno zosto fersped e na ova nivo i zosto ne sakas da kupis ? Granit veke da ne zborime pa i sam gledas sekoj si ima milenicinja bauer zikol transmet ....
Na site se ni e jasno samo mene nisto od pricina sto se ova go gledaat eden kup institucii ama nikoj ne se resava da prozbori a i koga se zbori ne se kritikuva za da odime napred tuku se gleda da se prikaze kako zakonski i da se opravdaat 100 evra sto gi zemal posto bil mnogu fin gazdata !!

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Sakal nekoj ili ne MORA da se priznae deka Gruj4o da ne zabegase so Sk2014 kako i kriminalnite semi so Subrata i offshor shemite ... ekonomskata politika za privlekuvanje na investicii mu bese odlicna i realno i den denes dava doprinos ogromen vo MK ekonomijata... mora da se simne kapa kje vladeese uste 20g

Da ne bese toa sega kje bevme suma sumarum 1m ziteli (penzioner). Prilep, Bitola Kavadarci, Kocani, Stip, Ohrid, Veles, Strumica ... zivnaa be lugje od sto nemozat da najdat lugje nosat od drugi gradovi od Skopje ima avtobusi se nosat vo kavadarci lugje... i da ne pocnuvame so mcatorskite muabeti 200e plata zatoa sto toj sto stava kabli vo kartonska kutija za istata pozicija vo VIVA ili MAMAs zima 100e... no obrazovanite kadri inzinjeri imaat 600~2000e plata...

Momentalnava Vlada posle 2g negledam deka taka e posvetena na ekonomijata kako sto go pravi za nadvoresnata politika. SE NADEVAM kje se smeni toa od fevruari natamu slednite 2 godini... zasto ako ne se smeni KJE GI SMENAT...

A inaku posto Bosko barase samo edna eve Vi edna doba prikaska vo poslednive 2g:

https://vlada.mk/node/16036

Inaku od licno iskustvo Sotarovski (mi bese mentor koga diplomirav) e mn obrazuvan i ostroum i , i mn opravdano go ukrale od prethodnata pozicija za da go napravat direktor... nema nikakov somnez deka ova kje bide mn dobra investicija koja kje ovozmozi NE manuelna fizicka rabota... tuku kadarot tamu kje se razviva inzinerski, sto pak kje pridonese da ni se zgolemi IQ-to vo nasata ekonomija od laborers vo Engineers.

Затоа што не беа тогаш на власт. Тогаш купуваа тие што беа на власт, а денес купуваат овие што се на власт.
Многу просто. Власта секогаш купува, барем на Балканот.
Тогаш купуваа и хрвати, словенци, босанци, западњаци (ИМБ), а денес во ослободена економија никаде ги нема, само комуњари купуваат.
И на крај зошто не ги споредиш берзите 2018 со 2007, па заклучи кој бил подобар???

Берза не е мерило за економијата...

Добро бе неможеш да наброиш една добра економска реформа на владата, само една???
Можеш да наброеш една странска инвестиција (фабрика) што сами ја донеле, САМО ЕДНА, и тоа во време кога економијата во ЈИЕ цвета !!!
Наброј било што ЕДНО може и булевар, поголем парк, тунел под Кале, Чист Воздух, поврат ДДВ 15%, плата 500 ЕУР . . . . Све стои. Само не ги чепкај ТИРЗоните тие не се нивно дело, а тие ја одржуваат економијата да не е минус.

Пример:
Еве пример за осомничен криминал од 10 милиони (од 2002/03), само Камчев остава кауција 14 милиони евра + другите газди . . .
https://novatv.mk/kamchev-nudi-garantsija-od-14-milioni-evra-za-da-izleze-od-pritvor/
а работниците се 2 месеци без плата . . . абе 4000 крави ќе пцојсаат.
https://sdk.mk/index.php/makedonija/protest-za-plati-vo-bitolska-pelagonija-na-kamchev-direktorite-nedostapni/
И ова ти е логично . . . Што не му земат кауција 20 милиони ЕУР, за криминал кој треба да го докажат од 10 милиони, па нека бега каде сака . . . . туку изгледа некој им го сака бизнисот и тоа за без пари . . .
Камчев го купи Зикот за 70% повеќе од берзанската цена, за 25% отколку што Гагачев сакаше да го приватизира!!!
Тодорич од Агрокор го пуштија со 1 милион ЕУР кауција, а беше избеган...
Ама ти тогаш мал беше не се сеќаваш :) .
Ова ти е слободна економија, со СЈО, ОЈО и Кацарска на врат . . .
Поради ова и неспособноста на мрзливата власт економијата е последна во ЈИ Европа, исто ќе е и догодина . . .
Ама Вие продолжете да ја вртите истата плоча со години СЛОБОДА, ФАМИЛИЈА, ПАТОР, КРИМИНАЛЦИ . . . Ако вас ви се бендисуваат овие економски политики дупло зголемени ДАНОЦИ мене не. . .

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.310
Поени од реакции
2.373
Мора да се потенцира и признае:

Единствено асално во земјава (економски) се странските инвестиции во слободните зони.

Ако се исклучи нивниот ефект врз извоз/увоз, и врз нивото на сди и вработување, ќе бевме во длабока дупка.

Да не беа ДПМНЕ, ова тутурутките од СДСМ (особено Тевдоски и Бранимир) никогаш немаше ниту да му текне ниту да сака да спроведе ваков концепт.

Тоа е вистината, и тоа мора да се признае. Исто како и џабе фрлените пари за Скопје2014...
Искрено мене и од двата политички блокови ми се гади. И преку к*р од целото внимание што го добиваат како и огромниот процент на БДП кој директно или индиректно зависи од нив

Во политичкава дискусија се вклучив поради тоа што не можам да гледам како некој презентира некоја перспектива на економскиот и политичкиот систем кој ни од далеку не беше така во реалноста.

Напишав и погоре, многу јасно знам што направија ДПМНЕ позитивно во економијата. Уште појасно ги гледам насекаде сите шитарии што ги направија. Не сум фан на дуото во Министерство на Финансии на СДСМ. Не очекувам ништо спектакуларно од нив. Единствено малку економијата да се ослободи од партиите, посебно од фамилијата која сакаше да биди вклучена во секој економски настан пред тоа: Затоа никој не инвестираше пред тоа, ниту размислуваше за некоја поголема економска активност затао што Саше и баграта околу него ќе му се закачеја како паразити и ќе пробаа да исцицаат колку можат повеќе за нивна лична корист и за најбогатата партија во Европа со имот од 60 милиони евра.

Кажи ми бе ти Боле, како се станува најболата партија во Европа? Кој е тој бизнис модел што го користат? Можеби некои ја партиите од Германија, Британија или Холандија ќе сакаат да го ископираат....

Толку од мене во овие политички дискусии. Имам да пишувам уште доста работа, ама доволно е и ова време посветено на нив.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Единствено малку економијата да се ослободи од партиите, посебно од фамилијата која сакаше да биди вклучена во секој економски настан пред тоа:
Немој да мислеш дека е многу различно сега. Прашај како се влегува со бизнис во изградба на патиштата, кои фирми работат во РЕК Битола.... Фирмите на Заевци и нивните соработници вредат многу милиони иако се разделени во повеќе фирми (Еленица, Тргопродукт (Мамас), Тотал Електрик...на соработниците, Сара Јавор, Сара Инженеринг, Јавор Шпед, Бенз Оил...Фирмите за Канабис...
Се сложувам дека минатата власт забега најмногу кога Мијалков насилнички присвои удели и акции во најголемите фирми, трупаше пари од сите во СГС обезбедувањето или ги растури тие што не сакаа да дават (Месна индустрија МЕГА, ДИ-Транс Радовиш..).

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Преку 1,5 милијарда евра(за сега) се бараат со Меѓународна правна помош. Тоа значи дека мораш да имаш квалитетни докази да ти ги прифати Холандскиот, Швајцарскиот .... правен систем да ги стави во процедура,за криминал од времето на Грујо. .

И доаѓа некој ти збори за тоа колку било добро со Грујо... д-р Чепреганов знае да каже болестите и траумит на кои сум јас целиот живот посветен неможе да се скријат, тие се гледаат се читаат, се знае одма кој за каде е дали е за кај нас или слободно да се движи во општеството.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Преку 1,5 милијарда евра(за сега) се бараат со Меѓународна правна помош. Тоа значи дека мораш да имаш квалитетни докази да ти ги прифати Холандскиот, Швајцарскиот .... правен систем да ги стави во процедура,за криминал од времето на Грујо. .

И доаѓа некој ти збори за тоа колку било добро со Грујо... д-р Чепреганов знае да каже болестите и траумит на кои сум јас целиот живот посветен неможе да се скријат, тие се гледаат се читаат, се знае одма кој за каде е дали е за кај нас или слободно да се движи во општеството.
Lobotomija ke treba za nekoi likovi za da progledaat deka sega nisto ne e porazlicno so razlika sto ovie so danocite ke ne potepaat od pricina sto nemozat da najdat soodveten izvor na prihod a sakaat da gi stignat prethodnite so pari na konto !!
Trcase narod da si dokupi imot za edno evro a ovie trcaat po istiot da naplatat danok kako da go zemale po 2000 evra kvadrat !! NIJE SVE JEDNO !!
P.s. koja e cenata na plostad na m2 kaj sto bogdanovic ...sugarevski..silegov tvrdat deka e pazarna cena? :)
Se dodeka se cuvaat eden so drug pred zakonot t.e. si go biraat sudijata namesto swkoj da si odgovara za postapkata tuka nema da ima nitu zivot nitu ekonomija !!

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Lobotomija ke treba za nekoi likovi za da progledaat deka sega nisto ne e porazlicno so razlika sto ovie so danocite ke ne potepaat od pricina sto nemozat da najdat soodveten izvor na prihod a sakaat da gi stignat prethodnite so pari na konto !!
Trcase narod da si dokupi imot za edno evro a ovie trcaat po istiot da naplatat danok kako da go zemale po 2000 evra kvadrat !! NIJE SVE JEDNO !!
P.s. koja e cenata na plostad na m2 kaj sto bogdanovic ...sugarevski..silegov tvrdat deka e pazarna cena? :)
Se dodeka se cuvaat eden so drug pred zakonot t.e. si go biraat sudijata namesto swkoj da si odgovara za postapkata tuka nema da ima nitu zivot nitu ekonomija !!
Danoci se losa rabota, mene ne mi se svigja mnogu i mentalitetot za zalenje i tufkanje. Ubavo i bi bilo da ima poveke promet na mse i pogolem rast iako ovoj e odlicen.
Jas sum sreken imam dovolno pari, ne se zamaram so losa rabota, ne mora da se napregam so minialni domasni raboti, dobro mi e drustvoto, sum so devojki sto gi sakam. Generalno ocenka 7-8 od 10.
Zagaduvanjeto i danocite najveke mi smetaat. Tufkanjeto mi e smesno i vo sebe im se smeam na tie lugje. Iako moze ili bledo da gi gledam ili da kliman so glava ili da potvrduvam t.e. da gi lazam za toa sto mislam.
Ima i drugi stvari sto bi gi smenil ama generalno ne mi smetaat ili dosta retko i ne mnogu znacajno.

Последно уредено:
Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Druze nema covek na koj ne mu smetaat danoci... zatoa i vo svetov postojat danocni raevi kaj sto se krijat milijardite...
No ajde stavete se vo pogled na drzavata, kako kje se finansiraa drzavata ako nema danoci neli, krediti li do bsekonecnost i nazad?? kako ocekuvas razvoen budzet (1, 2, 3 milijardi) da ima za medicina za nauka za zagaduvanje za avtopati za armija ... treba da se soberat tie pari preku danoci!!

Problemot ne se danocite problemot ti se kopitata sto mislat deka tie pari se tamu oni da gi ukradat da stavat 2cm asfalt namesto 10cm, da stavat stiropor namesto cigla, da dobie tender firma/covek osnovana od vcera samo zatoa sto dala najniska ponuda i posle da dava na kooperanti, da vrabotat celi pokolenija na nepostoecki rabotni mesta, da kupat lekovi od kina namesto od francija, da propadnat AD i site pretprijatija da bidat so sediste offshore da ne plakjaat ni oni danok negde na bahamite...

NAJNISKI danoci imame vo cela evropa, i jas sum da se plakjaat... ama sekoja zloupotreba da se nosat u idrizovo site kako Mukovski & Co.... taka kje ima normalna drzava i nema da se zalite na dupkite na ulicite ili pa zdravstvoto ili pa milionskata administracija!

P.S. Toj sto e pameten da napravi pari kje si vleze vo grupata sto go opfakja kje si plati danok i pa kje pravi pari...ako nekoj raboti za plata i toa e okej, kje si bide vo soodvetnata grupa i kje si plakja tolku danok kolku sto mu e propisano...

BTW sekoja godina najgolem investitor vo MK e Bahamite... do sega po eden kamion pesok i voda da prakjaa vardar kje bese pozlaten i morski zlatni ripki kje plivaa...

Danoci se losa rabota, mene ne mi se svigja mnogu i mentalitetot za zalenje i tufkanje. Ubavo i bi bilo da ima poveke promet na mse i pogolem rast iako ovoj e odlicen.
Jas sum sreken imam dovolno pari, ne se zamaram so losa rabota, ne mora da se napregam so minialni domasni raboti, dobro mi e drustvoto, sum so devojki sto gi sakam. Generalno ocenka 7-8 od 10.
Zagaduvanjeto i danocite najveke mi smetaat. Tufkanjeto mi e smesno i vo sebe im se smeam na tie lugje. Iako moze ili bledo da gi gledam ili da kliman so glava ili da potvrduvam t.e. da gi lazam za toa sto mislam.
Ima i drugi stvari sto bi gi smenil ama generalno ne mi smetaat ili dosta retko i ne mnogu znacajno.

Член од
19 ноември 2018
Мислења
4
Поени од реакции
0
Drugari edno prasanje- imam kupeno akcii 9 mesec 2018 od STB sea delat dobivka za prva polovina Avansna, dali dentava e Godisna ili od koga gi imam kupeno akciive se presmetuva? Molam nekoj da mi kaze

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Drugari edno prasanje- imam kupeno akcii 9 mesec 2018 od STB sea delat dobivka za prva polovina Avansna, dali dentava e Godisna ili od koga gi imam kupeno akciive se presmetuva? Molam nekoj da mi kaze
Колега, ај те молам отвори го дивидендниот календар, објавен е на сеинет. Убаво си пишува кој ќе си лапне дендичка.

Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
ti sleduva ako ne gi prodades do 25.12

@bole nemoj da gi spomnuvas vo nieden segment predhodnite osven vo rubrika neviden kriminal

-segasnive........dojdoa na vlast so ogromna zelba na narod za bar minimalni promeni vo vladeenjeto duri togas za niv bea i onie sto se prodavaa za sendvic ......ali posle dve godini i novive idat nakaj epitetot kriminogeni i nerabotnici i pomali populisti t.e nezamenlivi a za mnogu raboti fateni so simnati gaci ......delbata na kapital tenderi i profit razlicen e samo sto taa mala grupa ne e familijarno povrzana (bar zasega) kako predhodnite duri i onie malku lobiranja i zakoncinja sto se pravat se pravat za niv i nivni firmicki....tocno e ekonomija NULA (iako papirnato mozda ke stigneme do 2.8 ) samo razlikata e koi komparativni periodi se zemeni......pravdata e -1 povtorno -1 .opozicija samo glumi a i nema ni 3 cisti coveka......i toa e toa ........mislam deka nema da ne bidne ..........kako drzava ........narod ne zaborava,ama narodov e glup .....fala prijatno :)

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
na seinet.com.mk se objavuvaat informacii za drustvata. Koga objavuvaat za sobranija i za dividendni odluku obicno pisuvaat datumi za presek koga kje gledaat koj ima akcii i na koj mu sleduva.
Vo tvojot slucaj objavata veli posleden den za trguvanje so pravo na dividenda e 24-12-2018 sto znaci do toj datum sto si kupil kje vleze vo predvid za presmetka na dividenda. Se sto kje se kupi od 25-12-2018 nema da vleze vo presmetkata...

https://www.seinet.com.mk/?docID=44570

Sre4no!!

Член од
19 ноември 2018
Мислења
4
Поени од реакции
0
na seinet.com.mk se objavuvaat informacii za drustvata. Koga objavuvaat za sobranija i za dividendni odluku obicno pisuvaat datumi za presek koga kje gledaat koj ima akcii i na koj mu sleduva.
Vo tvojot slucaj objavata veli posleden den za trguvanje so pravo na dividenda e 24-12-2018 sto znaci do toj datum sto si kupil kje vleze vo predvid za presmetka na dividenda. Se sto kje se kupi od 25-12-2018 nema da vleze vo presmetkata...

https://www.seinet.com.mk/?docID=44570

Sre4no!!
[DOUBLEPOST=1544961750][/DOUBLEPOST]Prasanjeto bese, dali toj sto ja ima akcijata ja zema dentata bez razlika koga ja kupil ili se presmetuva od koga ja kupil?. Moze malce glupavo vi zvuci no pocetnik sum zatoa prasuvam. Kako so ve razbrav toj so ja ima bez razlika koga ja kupil nego mu se dava dobivkata taka?

Kajgana Shop

На врв Bottom