Македонска берза

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Зелено зелено :)
Супер ден на берза , јас продадов денес Макстил и докупив Гранит мислам дека е време таа акција да фати залет , се очекува сега градежна експанзија летово и очекувам да оди над 1,000 за брзо време ..

Во петок веројатно добиваме и конечно членство во ЕУ , гледам Холандија потврдила дека нема да биде против така да останува само Франција сега да попушти :)
ЕУ - Нато доаѓаме берза лета :)

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Зелено зелено :)
Супер ден на берза , јас продадов денес Макстил и докупив Гранит мислам дека е време таа акција да фати залет , се очекува сега градежна експанзија летово и очекувам да оди над 1,000 за брзо време ..

Во петок веројатно добиваме и конечно членство во ЕУ , гледам Холандија потврдила дека нема да биде против така да останува само Франција сега да попушти :)
ЕУ - Нато доаѓаме берза лета :)
Врз база на што очекуваш градежна екпанзија летово, пиши некој проект ако знаеш дека ќе го гради Гранит? (Не прашувам со тенденција да ти негирам, само ме интересира)
Мене ми одговара да расте, но сакам да читам факти не рекла казала...

Компанијата е подценета пазарно тоа е факт има бук велју 1.600 ден а пазарно 850 (денеска) има простор за раст, има опрема има знаење.
Но потрено е работа и тоа голема за поголем профит- поголема дивиденда и поголема вредност на акцијата. Факт друг е огромна ликвидност на акцијата можеш да ја купиш и продадеш буквално кога сакаш, што за наш пазар е одлично.

B

Bafra

Гостин
@Bafra nemozes samo da se pojavis, mora da se prijavis prethodno. inaku na sredina na indistriskata zona - prema stariot pat za kadino od desna strana NEMA utka najgolem objekt e
@TENDO spodeli info ako prisustvuvas...
Ми текна после дека се немам пријавено. Инаку знам каде им е новата локација, мислев да не организираат во некој хотел/сала .
Тотално изумив, а баш сакав да идам на тоа собрание :( .
@TENDO ако идеш сподели што како... да чекаме ли вредност над 30к како што кажуваа Монк и Џамбо или да чистам сега :cautious:

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Ми текна после дека се немам пријавено. Инаку знам каде им е новата локација, мислев да не организираат во некој хотел/сала .
Тотално изумив, а баш сакав да идам на тоа собрание :( .
@TENDO ако идеш сподели што како... да чекаме ли вредност над 30к како што кажуваа Монк и Џамбо или да чистам сега :cautious:
Не можам да одам, затоа и јас чекам информација од некој што ќе оди.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Некако преголема важност му давате на показателот книговодствената вредност на акциите. Еве еден пример како тој податок може да биде многу "лажен". Ова е мислење во ревизорскиот извештај на Сковин

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
PPIV.stoi vo mesto,akcijata nitu pagja, nitu raste nitu pak se trguva...Ima li nekoj logicno objasnuvanje?Mislam koga pocnaa da rastat i se trguva se i sesto malku e cudno edna vakva kvalitetna akcija da ne reagira voopsto.

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
KMB nema lesno da dopusti taka da se izvlece teto i mislam deka do oktomvri kje ima nasoki kako kje ja restruktuiraat.
Kaj TPLF ocekuvam Hari da sprovede cistka (prv da leta Miskoto) i da donese tim so razvoen plan - Imaat 2 toplani koj moze da pravat solidel profit a so gasificiranjeto da ja zgolemat i efektivnosta. Na kraj kraeva i da ja prodadat kako last resort ...
http://toplifikacija.mk/Tekstovi/dopis12.pdf

Ланденс Банка Берлин, сепак има поголема тежина од КМБ, а можат да идат и до Германска Амбасада, ако затреба......;)
Не знам кој им е есапот со Русиве....ама си дигнале "ЗА" и како најголеми доверители, планот за реорганизација на ТЕ-ТО е ПРИФАТЕН.

Паѓа во очи, што не е прифатено барањето на ТПЛФ и на Гама Гуч (Турци, ја монтирале опремата на Те-То кога се градела) за изземање на судијата Сашка Трајковска.
Од ова извлечете заклучок самите.:rolleyes:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
PPIV.stoi vo mesto,akcijata nitu pagja, nitu raste nitu pak se trguva...Ima li nekoj logicno objasnuvanje?Mislam koga pocnaa da rastat i se trguva se i sesto malku e cudno edna vakva kvalitetna akcija da ne reagira voopsto.
Има и по некој шпекулативен раст, но најмногу растеше/расте тоа што е/беше ефтино. И ликвидно, исто така ппив има доста (х5) во изминатиот период од 5 до 7 години што е одлично, сметам дека го има исполнето својот потенцијал и на пазарот на продажба на финалниот продукт (производство) и како цена на акцијата.

Последно уредено:
Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Ppiv stagnira poradi presekot za dividenda,zatoa što lapnavme po 3000 den.Toa što taa ne padna voopsto posle presekot govori deka e dosta podceneta i nikoj ne prodava.Ne gledaj ti dal do sega e x4 ili puta 5,gledaj kolku treba da bide.Realna cena vo momentov za PPIV e 80000 do 120000den.Firma bez dolgovi,dava dividenda od 3180 denari i pavi dobivka po akciaja 5000 denari godisno.Do godina ima uslovi i za povisoka dividenda.I ovde ke trgne vozot kako što mi izgleda,samo ovde koga ke tegne nema kočenje..:LOL:
I MPT e x3 vo momentov,no realnata cena e mnogu povisoka nekade okolu 100000 .Pogledni gi izvestaite i ke vidis deka sekoja godina mpt ima vlozuvanje vo oilko 10 mil evra.Toj profit dodadi go na prikazaniot po 2500 nekade po akcija i ke vidis kolku ke izleze profitot.
1000000/110000akcii=90evra

90evra =5500den+2500=8000 denari po akcija realen profit.
Pa seati pak vlozuvaj vo stil ili vo tplf. :D

Последно уредено:
Член од
17 мај 2018
Мислења
27
Поени од реакции
29
Pocnaa veseli matematiki kako vo 2007 zdravo e da ima mala korekcija kaj nekoi akcii inaku ke ima mnoogu placenje

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Ppiv stagnira poradi presekot za dividenda,zatoa što lapnavme po 3000 den.Toa što taa ne padna voopsto posle presekot govori deka e dosta podceneta i nikoj ne prodava.Ne gledaj ti dal do sega e x4 ili puta 5,gledaj kolku treba da bide.Realna cena vo momentov za PPIV e 80000 do 120000den.Firma bez dolgovi,dava dividenda od 3180 denari i pavi dobivka po akciaja 5000 denari godisno.Do godina ima uslovi i za povisoka dividenda.I ovde ke trgne vozot kako što mi izgleda,samo ovde koga ke tegne nema kočenje..:LOL:
I MPT e x3 vo momentov,no realnata cena e mnogu povisoka nekade okolu 100000 .Pogledni gi izvestaite i ke vidis deka sekoja godina mpt ima vlozuvanje vo oilko 10 mil evra.Toj profit dodadi go na prikazaniot po 2500 nekade po akcija i ke vidis kolku ke izleze profitot.
1000000/110000akcii=90evra

90evra =5500den+2500=8000 denari po akcija realen profit.
Pa seati pak vlozuvaj vo stil ili vo tplf. :D
Ne sum od tie sto vlozuvaat vo STILi TPL. moeto portfolio e cisto bankarsko. Aj sega kazi mi zosto da vlozam voPPIV . na 47000den. iocekuvam dobivka od 5000den .po akcija koga moze da vlozam vo TNB. za 14000. den i pak da dobijam~5000den po akcija na kraj na godina.Jas imam mnogu visoko mislenje za PPIV. no cisto da napravime edna sporedba megju ovie dve akcii.

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Zatoa što tnb dava divdnda 570 den. Cenata momentalna e 14000.
47000/14000=3,3
Toa znaci deka za edna na ppiv mozes da kupis 3 od tnb,a toa se 1800 den dividenda,dodeka kaj PPIV e 3000.Inaku imam i PPIV i TNB.:)

P.s.mislev na Ceasar koga rekov stil i tplf..
Volšebnik,daj da vidime i tvojata matematika mojata e taa.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
47000/14000=3,3
Toa znaci deka za edna na ppiv mozes da kupis 3 od tnb,a toa se 1800 den dividenda,dodeka kaj PPIV e 3000.Inaku imam i PPIV i TNB.:)

PPIV e dobra samo ne e likvidna, znae i 2-3 nedeli da ne se trguva. A ima i fino volatility...

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Eve za MPT vlozuvanje vo Oilko 10mil. evra
IMG_20180622_183829_548.JPG [DOUBLEPOST=1529685932][/DOUBLEPOST]
PPIV e dobra samo ne e likvidna, znae i 2-3 nedeli da ne se trguva. A ima i fino volatility...
Likvidna e i toa kako ako platis ko što treba...
Toa ti e isto ko sega jas da stavam kupoven na KMB na 3000 i da se čudam što nikoj ne prodava..

Последно уредено:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
47000/14000=3,3

За да појаснам за другите кои не се толку активни на форумов, па може не прочитале или не разбрале добро (можете слободно да читате постари постови) да не ги извртувате работите:

1. ТПЛФ е високоризична акција која ја нарекувам коцкарска и ја категоризирам во оние кои можат многу да пораснат во некоја иднина (иако со новостите околу стечајот повеќе не верувам) имам пишувано многу за оваа акција.

2. Стил ја препорачувам да се учат на тргување "новите дечки" со мали краткорочни влезови и излези, дури и напишав мое мислење околу цената за влез и и излез. - во Стил во минатото сум имал нешто ситно некое време повеќе немам... (и немам интерес да ја бранам) ако падне (што не верувам заради еуфоријата општа на МСЕ) ќе купам, но сега-засега не планирам.

3.ППИВ ти посакувам и на тебе и останатите да ви се остварат очекувањата - но еве зошто сметам дека нема да расте, барем не значајно:
-Скапа е, и ако пазарот би ја ценел како што велиш 100к по акција со таа дивиденда што ја дава излегува 3%. Со цела почит ама не е АЛКАЛОИД па и на 3% дивиденден принос да биде пазарно х2 од книговодствената вредност. Банките се само 25% пазарно преценети со сигурни и со повисок % дивиденди (и покрај тоа што ТНБ оваа само година намали)

4. Викаш да не гледаме што колку растело во минатото, него што ќе расте во иднина. Еве и да е така, тогаш би одбрал ПКБ пред ППИВ иако генерално избегнувам неликвидни акции.

5: Кога пишуваш за МПТ тогаш не мислиш на Цезар ? :) Имаш среќа ;) што ме мрзи да барам наназад постови и тоа не така стари и пред некој месец кога беше 27-28к

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom