Kako na vremeto sto navlekuvaa da se kupuva Ohis zaradi ne znam sto, samo sto ne se desilo chudo i nekoi takvi slicni...Daj otvorite si posebna tema za toplifikacija, pa tamu tupete po 100 komentari za prezadolzena firma bez dejnost i tamu cekajte ja dividendata.
Интересна информација.Малку ми е нелогична, бидејќи ако сакаа да продаваат немаше потреба од емисија на нови акции.Можеби некој од фановите на Охридска треба да ја прокоментира.https://www.euscoop.com/en/2018/3/30/societe-generale-pulls-out
Според мене доколку дојде до продажба на банката цената би била околу 30% пониска од куповната цена што ја плати СоцГен за ОХБ, односно 8.157,00 - 30% = ~5.700,00 МКД.
Инаку, на 04.април се навршуваат 12 години откако Французите влегоа на пазарот и не постигнаа ништо посебно, не пенетрира ниту еден поголем француски бизнис во МКД, ниту имаа некаква забележителна пазарна улога.
Затоа, не би ме изненадило брзо да ја продадат ОХБ па дури и на некој домашен играч (на Халк или Шпаркасе на пример) оти за тоа нема да се мачат со добивање на дозвола од гувернерот, ниту со пазарна концентрација.
Прегледај го приврзокот 188241
Денес плус после 10 дена тргување со пад на МБИ 10. Од потргуваните акции кој највеќе настрада во последните 11 дена тргување.[DOUBLEPOST=1522414723][/DOUBLEPOST]Инаку дали знае некој? Дали ќе има продолжување на ослободувањето до данок на капитална добивка? И ако нема како ќе се пресметува? Само за тековната година 2019та или кумулативно? Старото ослободување истекува на 31.12.2018.[DOUBLEPOST=1522415310][/DOUBLEPOST]Од сајтот на УЈП
Приходи од капитални добивки (продажба на хартии од вредност, учество во капитал и недвижен имот)
Дефиниција
Капитална добивка е приходот што обврзникот го остварува од продажба на хартии од вредност, учество во капиталот и недвижен имот.
Капиталната добивка претставува разлика помеѓу продажната цена на хартиите од вредност, учеството во капиталот и недвижниот имот и куповната (набавната) цена.
Капиталните добивки остварени од продажба на хартии од вредност не се оданочуваат од 1 јануари 2013 година до 31 декември 2018 година.
Даночен обврзник
Физичко лице кое остварува добивка од продажба на хартиите од вредност, учество во капиталот и недвижниот имот.
Даночна основа
Основа за пресметување на персонален данок за приходите од капитални одбивки претставува разликата помеѓу продажната цена на хартии од вредност, учество во капиталот и недвижниот имот и набавната (куповната) цена.
Капитална добивка остварена од продажба на недвижен имот се внесува во даночната основа во висина на целиот износ.
Kапитална добивка остварена од продажба на недвижен имот во кој обврзникот живее најмалку една година пред продажбата, се внесува во даночната основа во висина од 70% од разликата.
При утврдување на основата за пресметување на данокот од капитални добивки од продажба на недвижен имот, покрај добивката се земаат предвид и вредноста на инвестициите и издатоците за инвестиционо одржување.
Kапитална добивка остварена со продажба на хартии од вредност и учество на капиталот, се внесува во даночната основа во висина од 70% од разликата.
Даночна стапка
- од 01.01 2008 година - стапката изнесува 10%
Другар не ми отворај уста за собранија како било, ако те плаќаат да го браниш лоповот Хаџимишев подобро не го "брани" само полошо правиш.Za BEG podnesok za stecaj, za TETO zemeno izvrsno denes.
Imaat zaednicki proekt so OKTA, drugite presudi se vo tek ke stignat skoro, za licencite do Maj ke vidime shto koj kako, da zavrsi grejna sezona prvo mesecov.
Kaj im e Ninja minja sega da okupira i pravi incidenti kako na sobranie sto bese pogore spomnato od MSE (drugar ako si prodal na 700 koj ti e krivopasna propaganda i nasilstvo se vodese i se slagam tesko bese da se izdrzi, mnogu se sakase da se zeme firmata za bez pari) prvite 4-5 strani od akcionerskata kniga samo kupuvaat, a vie prodavajte slobodno edno golemo like od mene.
Блада нешто момакот не му замерајНинџа (Ќосето на Грујо) правеше притисоци на собрание на акционери?
Убаво кажуваше Бошко007 за ОХБ дека ќе биде добра инвестиција,ама не му верувавмеИнтересна информација.Малку ми е нелогична, бидејќи ако сакаа да продаваат немаше потреба од емисија на нови акции.Можеби некој од фановите на Охридска треба да ја прокоментира.
Другар не ми отворај уста за собранија како било, ако те плаќаат да го браниш лоповот Хаџимишев подобро не го "брани" само полошо правиш.
Срамота и греота е што навлекувате сомови да се залетаат во ебениот ТПЛФ бе
Абе кога дошол некој да плаќа (на било каков начин) потрчковци да му го браните ЛИКОТ И ДЕЛОТО на копукот Хаџимишев по кајгани и мојнов-ци, ЈАДНА и БЕДНА таа фирма[DOUBLEPOST=1522716193][/DOUBLEPOST]
Блада нешто момакот не му замерај
Дине (заменик претседател на управен сега) го дигна лаптопот на сред собраниекоа видоа дека гласањето не им иде по нивно
Умрени акционери си ги впишуваат дека на Мишок му дале полномоштво(редовно е така), исто и акционери за кои мислат дека нема да се појават (пример има 1 или 5 акции или па има 20 акции ама е пример од Штип или од Битола)
Е арно ама за нивна несреќа се појави еден таков на кој му кажаа дека веќе дал полномоштво(а не дал)
Жива комедија.
Капиталниот данок ако не донесат одлука за продолжување на иземање на акции ќе започне да важи од 31.12.2018та...според мене доста е веројатно ова.Рано е да се извади сега тој податок бидејки моментално треба да се протне прогресивниот... за капиталниот ќе го остават за покасно...
Инаку мислам дека е нонсенс да е кумулативно. Година за година.
Не доста веројатно туку 100% ќе биде, само иницијално е планирано на 10% данок капитална, па отпосле ќе го качат на 18% (и ќе ја закопаат берзата).[DOUBLEPOST=1522742016][/DOUBLEPOST]според мене доста е веројатно ова.
Не би сакал да ограничувам никого да пишува за одредена акција, се додека е он топик и не спамира, затоа да замолам да го задржиме нивото на дискусијата.или Бранчез ќе ве оддели у др тема па пишувај до утре...
[DOUBLEPOST=1522744606][/DOUBLEPOST]Se sekjavam deka do 2013 danokot na kapitalna bese 10% ,megjutoa dogjase okolu 7 % nekako se racunase na razlikata i imase moznost da se prebie dokolku imas i zagubi vo izminatite tri godini . Sega sto kje napravat ne znam .ama ne kje e na arno taman malku prkna MSE i kastri.Капиталниот данок ако не донесат одлука за продолжување на иземање на акции ќе започне да важи од 31.12.2018та...според мене доста е веројатно ова.
Се пресметува на 70% од добивката, а 30% не влегува во даночната основа поради ризикот кој го презема инвеститорот. Дополнително капиталните загуби можат да се пребијат од даночната основа ама најмногу во рок од три години.[DOUBLEPOST=1522744606][/DOUBLEPOST]Se sekjavam deka do 2013 danokot na kapitalna bese 10% ,megjutoa dogjase okolu 7 % nekako se racunase na razlikata i imase moznost da se prebie dokolku imas i zagubi vo izminatite tri godini . Sega sto kje napravat ne znam .ama ne kje e na arno taman malku prkna MSE i kastri.