Македонска берза

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Da be isto, senzorov kineska napravia :icon_lol:

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Ќе се оданочуваат каматите и продажбата на акциите?

Професорот Абдулменаф Беџети вели дека кога ќе стартува прогресивното оданочување не би требало во никој случај да има ослободување од оданочување на каматите, посебно не ослободување од персоналец кај капиталните добивки од продажба на акции.

„Секоја година го продолжувавме ослободвањето за да поттикнеме штедење. Во одреден временски период се постигна ефект. Но, последниве четири-пет години ослободувањето продолжува без да има значителен ефект врз штедењето, кое се движи околу 6 милијарди евра. Тоа би требало во секој случај да се оданочува, без одложување. Особено добивките од продажба на акции. Неколку компании имаат големи добивки, не само од аспект на дивиденди, туку и од аспект на зголемување на вредноста на акциите. Десеттина компании имаат просечен промет на акциите од 20-30 отсто годишно. А, тоа не се зафаќа. Затоа велам прво треба да се направи прогресивно оданочување кај приходите од капитал. Економски нема да ги демотивира тие што инвестираат на пазарот на капитал, затоа што немаат алтернатива, затоа што никаде нема толку големи добивки како таму. Покрај тоа тие компании истовремено имаат и добар поврат на нивните инвестиции“, вели Беџети.

Анита Салтировска
https://nezavisen.mk/mk/vesti/2018/04/40465/

Теоретски ако имаш добивка од капитал над 1.000.000 ден годишно а наскоро може 18% ДДВ и 18% персоналец или 36% данок. Ако се земе и данок на добивка плаќа фирмата 10%...значи од добивката владата може да земе и 50% од акционерот.

Последно уредено:
Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
https://www.euscoop.com/en/2018/3/30/societe-generale-pulls-out

Според мене доколку дојде до продажба на банката цената би била околу 30% пониска од куповната цена што ја плати СоцГен за ОХБ, односно 8.157,00 - 30% = ~5.700,00 МКД.

Инаку, на 04.април се навршуваат 12 години откако Французите влегоа на пазарот и не постигнаа ништо посебно, не пенетрира ниту еден поголем француски бизнис во МКД, ниту имаа некаква забележителна пазарна улога.

Затоа, не би ме изненадило брзо да ја продадат ОХБ па дури и на некој домашен играч (на Халк или Шпаркасе на пример) оти за тоа нема да се мачат со добивање на дозвола од гувернерот, ниту со пазарна концентрација.
Интересна информација.Малку ми е нелогична, бидејќи ако сакаа да продаваат немаше потреба од емисија на нови акции.Можеби некој од фановите на Охридска треба да ја прокоментира.

Последно уредено:
Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Рано е да се извади сега тој податок бидејки моментално треба да се протне прогресивниот... за капиталниот ќе го остават за покасно...

Инаку мислам дека е нонсенс да е кумулативно. Година за година.

Прегледај го приврзокот 188241
Денес плус после 10 дена тргување со пад на МБИ 10. Од потргуваните акции кој највеќе настрада во последните 11 дена тргување.[DOUBLEPOST=1522414723][/DOUBLEPOST]Инаку дали знае некој? Дали ќе има продолжување на ослободувањето до данок на капитална добивка? И ако нема како ќе се пресметува? Само за тековната година 2019та или кумулативно? Старото ослободување истекува на 31.12.2018.[DOUBLEPOST=1522415310][/DOUBLEPOST]Од сајтот на УЈП

Приходи од капитални добивки (продажба на хартии од вредност, учество во капитал и недвижен имот)
Дефиниција

Капитална добивка е приходот што обврзникот го остварува од продажба на хартии од вредност, учество во капиталот и недвижен имот.
Капиталната добивка претставува разлика помеѓу продажната цена на хартиите од вредност, учеството во капиталот и недвижниот имот и куповната (набавната) цена.

Капиталните добивки остварени од продажба на хартии од вредност не се оданочуваат од 1 јануари 2013 година до 31 декември 2018 година.

Даночен обврзник

Физичко лице кое остварува добивка од продажба на хартиите од вредност, учество во капиталот и недвижниот имот.

Даночна основа

Основа за пресметување на персонален данок за приходите од капитални одбивки претставува разликата помеѓу продажната цена на хартии од вредност, учество во капиталот и недвижниот имот и набавната (куповната) цена.
Капитална добивка остварена од продажба на недвижен имот се внесува во даночната основа во висина на целиот износ.
Kапитална добивка остварена од продажба на недвижен имот во кој обврзникот живее најмалку една година пред продажбата, се внесува во даночната основа во висина од 70% од разликата.
При утврдување на основата за пресметување на данокот од капитални добивки од продажба на недвижен имот, покрај добивката се земаат предвид и вредноста на инвестициите и издатоците за инвестиционо одржување.

Kапитална добивка остварена со продажба на хартии од вредност и учество на капиталот, се внесува во даночната основа во висина од 70% од разликата.

Даночна стапка

• од 01.01 2008 година - стапката изнесува 10%

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Za BEG podnesok za stecaj, za TETO zemeno izvrsno denes.
Imaat zaednicki proekt so OKTA, drugite presudi se vo tek ke stignat skoro, za licencite do Maj ke vidime shto koj kako, da zavrsi grejna sezona prvo mesecov.

Kaj im e Ninja minja sega da okupira i pravi incidenti kako na sobranie sto bese pogore spomnato od MSE (drugar ako si prodal na 700 koj ti e kriv :facepalm: opasna propaganda i nasilstvo se vodese i se slagam tesko bese da se izdrzi, mnogu se sakase da se zeme firmata za bez pari) prvite 4-5 strani od akcionerskata kniga samo kupuvaat, a vie prodavajte slobodno edno golemo like od mene.
Другар не ми отворај уста за собранија како било, ако те плаќаат да го браниш лоповот Хаџимишев подобро не го "брани" само полошо правиш. ;)
Срамота и греота е што навлекувате сомови да се залетаат во ебениот ТПЛФ бе :facepalm:
Абе кога дошол некој да плаќа (на било каков начин) потрчковци да му го браните ЛИКОТ И ДЕЛОТО на копукот Хаџимишев по кајгани и мојнов-ци, ЈАДНА и БЕДНА таа фирма :popce:[DOUBLEPOST=1522716193][/DOUBLEPOST]
Нинџа (Ќосето на Грујо) правеше притисоци на собрание на акционери?
Блада нешто момакот не му замерај ;)
Дине (заменик претседател на управен сега) го дигна лаптопот на сред собрание :D коа видоа дека гласањето не им иде по нивно:D
Умрени акционери си ги впишуваат дека на Мишок му дале полномоштво(редовно е така), исто и акционери за кои мислат дека нема да се појават (пример има 1 или 5 акции или па има 20 акции ама е пример од Штип или од Битола)
Е арно ама за нивна несреќа се појави еден таков на кој му кажаа дека веќе дал полномоштво:pos: (а не дал)
Жива комедија.

Последно уредено:
Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Dobro drugar se slagam ova na nisto ne lici rabotava se pretera se sto e postirano e info za onie koi gi interesira, a vie samo sakate da se raspravate hejtate, naprazno, neargumentirano, sosema bezpotrebno i jasno od koja strana ide taa rabota taka sto tie te izmanipulirale da prodades :tapp:, pa ajde uste malku ke zavrsime.
Pravite akcioneri povekjeto nadvoresni i povekje od 70% (na sobranie) si go znaat akcionerskiot interes i nikogas ne rekle deka firmata, dejnosta, sektorot ne cini, ne daj boze strateski i sustinski sektor energetika da sporedat so sapun i detergent :)

Ako ima nesto novo ke bidete informirani vaka ili taka, pa i ne mora izgleda se si znaete posvetete se na pointeresni temi :kafence:

Член од
27 јули 2017
Мислења
54
Поени од реакции
37
Интересна информација.Малку ми е нелогична, бидејќи ако сакаа да продаваат немаше потреба од емисија на нови акции.Можеби некој од фановите на Охридска треба да ја прокоментира.
Убаво кажуваше Бошко007 за ОХБ дека ќе биде добра инвестиција,ама не му верувавме

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Другар... спин спин спин...од твоите 51 мислење, 21 ти се за берзата од кој 17/21 ти се за ТПЛФ... по се изгледа тебе те плаќа некој да мрчиш да труеш и да спроведуваш агенди. Можете тоа на собрание да си ги мериѕе... или Бранчез ќе ве оддели у др тема па пишувај до утре...

Другар не ми отворај уста за собранија како било, ако те плаќаат да го браниш лоповот Хаџимишев подобро не го "брани" само полошо правиш. ;)
Срамота и греота е што навлекувате сомови да се залетаат во ебениот ТПЛФ бе :facepalm:
Абе кога дошол некој да плаќа (на било каков начин) потрчковци да му го браните ЛИКОТ И ДЕЛОТО на копукот Хаџимишев по кајгани и мојнов-ци, ЈАДНА и БЕДНА таа фирма :popce:[DOUBLEPOST=1522716193][/DOUBLEPOST]
Блада нешто момакот не му замерај ;)
Дине (заменик претседател на управен сега) го дигна лаптопот на сред собрание :D коа видоа дека гласањето не им иде по нивно:D
Умрени акционери си ги впишуваат дека на Мишок му дале полномоштво(редовно е така), исто и акционери за кои мислат дека нема да се појават (пример има 1 или 5 акции или па има 20 акции ама е пример од Штип или од Битола)
Е арно ама за нивна несреќа се појави еден таков на кој му кажаа дека веќе дал полномоштво:pos: (а не дал)
Жива комедија.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Рано е да се извади сега тој податок бидејки моментално треба да се протне прогресивниот... за капиталниот ќе го остават за покасно...

Инаку мислам дека е нонсенс да е кумулативно. Година за година.
Капиталниот данок ако не донесат одлука за продолжување на иземање на акции ќе започне да важи од 31.12.2018та...според мене доста е веројатно ова.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
според мене доста е веројатно ова.
Не доста веројатно туку 100% ќе биде, само иницијално е планирано на 10% данок капитална, па отпосле ќе го качат на 18% (и ќе ја закопаат берзата).[DOUBLEPOST=1522742016][/DOUBLEPOST]
или Бранчез ќе ве оддели у др тема па пишувај до утре...
Не би сакал да ограничувам никого да пишува за одредена акција, се додека е он топик и не спамира, затоа да замолам да го задржиме нивото на дискусијата.

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Гранит со 45 ден. добивка по акција односно преполовена добивка од минатата година а третина од добивката во 2015. Сеуште некој ја смета за"Бетон" во портфолио???

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Капиталниот данок ако не донесат одлука за продолжување на иземање на акции ќе започне да важи од 31.12.2018та...според мене доста е веројатно ова.
[DOUBLEPOST=1522744606][/DOUBLEPOST]Se sekjavam deka do 2013 danokot na kapitalna bese 10% ,megjutoa dogjase okolu 7 % nekako se racunase na razlikata i imase moznost da se prebie dokolku imas i zagubi vo izminatite tri godini . Sega sto kje napravat ne znam .ama ne kje e na arno taman malku prkna MSE i kastri.

Член од
7 август 2011
Мислења
4.972
Поени од реакции
15.255
[DOUBLEPOST=1522744606][/DOUBLEPOST]Se sekjavam deka do 2013 danokot na kapitalna bese 10% ,megjutoa dogjase okolu 7 % nekako se racunase na razlikata i imase moznost da se prebie dokolku imas i zagubi vo izminatite tri godini . Sega sto kje napravat ne znam .ama ne kje e na arno taman malku prkna MSE i kastri.
Се пресметува на 70% од добивката, а 30% не влегува во даночната основа поради ризикот кој го презема инвеститорот. Дополнително капиталните загуби можат да се пребијат од даночната основа ама најмногу во рок од три години.
Пример: Во 2016 си имал капитална загуба од 20 000 денари, а во 2017 капитална добивка од 30 000 денари. Тие 20 000 ги одземаш од 30 000 и даночната основа ти е 10 000. После од тие 10 000 одземаш 30% заради ризик и ти остануваат 7000 даночна основа. На овие 7000 плаќаш 10% данок, т.е. 700 денари.

Kajgana Shop

На врв Bottom