Пред некое време дадов предлог за ОХБ, само што имаше некои воздржани без да образложат зошто
Банката за 3 квартали има добивка од околу 7 милиони евра, до крај на годината може да стигне 8.5, па и 9 милиони добивка. Тоа ти е скоро 20 евра од акција.
Маана е што имаат голем субординиран долг, а и дивидендата е мала (изразено во проценти од добивка), мада ова може да се смени во следните години, па да дочекаме 50% од добивката за дивиденда. Тоа ти е 500-600 денари од акција!
Веќе ја има и корекцијата од 10%, така да може да се активирам со мал шопинг (50 комада на пример) после избори.
Сега е твој ред да ме разубедиш со факти
Искрено, ја гледав долго време, и решив да инвестирам во неа. Тоа беше кон јуни, на цена од 2250 и p/e околу 2,5. Во тоа време добив информација дека еден од словенечките фондови има намера да продаде над 6000 акции, кои ги имаат подолго време па решиле да се ослободат. Имаше негде 315 акции кои поминаа на 2250, а поради информација за продажба на поголема количина сметав дека цената можеби ќе оди и до 2000. Сепак имав налог за 100 акции на 2200, кој никогаш не помина. Информацијата била точно, но тие акции ги зеле Илирика, и одиграа мајсторски. Во неколку дена со количина од по 10тина акции ја кренаа до 2800, па тука продадоа 2000 акции, и успееја да ја истуркаат до 3100 каде се појави поголем ѕид во тоа време. Се размислив уште еднаш кога беше на 2700, но тешко е да се инвестира кога до пред 2 дена била 40% пониска цената. Ова го пишувам за да се знае дека можеби мојот коментар може да има доза на субјективизам, и доза на голема пропуштена шанса.
Сепак во периодов малку потрезвено размилсував и пробав да ја гледам таа акција од повеќе перспективи: Имаат огромна кредитна експанзија. И нормално на почеток сите кредити се плаќаат и одлични резултати се прикажуваат. Нека помине малку време после експанзијата, па ќе видиме дали сите тие дадени кредити биле добри. Ова е факт, но исто така факт е што од поприлично корпоративна банка, кредитното портфолио пробуваат да го насочат кон население.
Така да јас нема да инвестирам во OHB чисто од мои субјективни причини. Би те предупредил дека цената на акцијата кај оваа акција ќе оди цело време во нагорна линија се до првиот извештај кога ќе се покаже пониски профити од очекуваните, или пак зголемена стапка кај Исправка на вредност...
Во овие услови кога цената на 2 OHB акции = 1 акција од TNB, јас секогаш би ја одбрал акцијата на TNB. Нема субординиран долг, да не речам Blue Chip акција, која на оваа цена ќе подели дивиденда со 10% принос. Имам уште да пишувам, но доста е од мене, нека споделат нешто и другите...
П.С. Кај TNB секогаш и малцинските акционери ги имаат идентичните привилегии како и мнозинскиот, и ги нема тие лоши финти што ги имаше кај OHB со огромна каматна стапка кај долгот, која среќа се намали и огромни бонуси кај менаџерите, ...