Македонска берза

Член од
15 февруари 2008
Мислења
50
Поени од реакции
0
Здраво и поздрав,
Се интересирам за инфо от македонската берза. Каде може да се види списак на фирмите со различните коефициенти - P/E, P/S, P/B, free float сметководна и друга слична информациja. Има ли на ВЕБ форум за берзата и дружествата.
Сакам да се извинја, че не пишам на Македонски ама сам странец (Бугар) и не знам добре Македонски. Разбирам ви добре, но ми е трудно да наjдам точните сборови.

N

n/a

Гостин
Здраво и поздрав,
Се интересирам за инфо от македонската берза. Каде може да се види списак на фирмите со различните коефициенти - P/E, P/S, P/B, free float сметководна и друга слична информациja. Има ли на ВЕБ форум за берзата и дружествата.
Сакам да се извинја, че не пишам на Македонски ама сам странец (Бугар) и не знам добре Македонски. Разбирам ви добре, но ми е трудно да наjдам точните сборови.
www.mse.com.mk
oficijalna strana na berzata.

www.mojnovac.com
(napisi Makedonija i ke ti izlezat rezultati za makedonski firmi kotirani na berza).Se raboti za hrvatski forum.

Uspeh.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Колку што видов Македонската берза бележи опаѓање поради актуелните политички случување,што мислите до кога ќе паѓаат акциите?

Член од
30 декември 2007
Мислења
793
Поени од реакции
328
Akciite pagaat delumno poradi politickata sostojab i delumno poradi toa sto stranskite investitorti gi prodavaat svoite akcii sto ne e mnogu dobro. No sepak dobro e so ima nekoj koj gi kupuva tie akcii pa bi trebao da zakrepni berzata.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
ова е добар андерпрајз пред да лупни влезот во нато... сега купиш, влегваш во нато, продаваш! :)

Член од
2 април 2006
Мислења
2.842
Поени од реакции
31
ова е добар андерпрајз пред да лупни влезот во нато... сега купиш, влегваш во нато, продаваш! :)
Ами ако не влеземе во НАТО шо ќе праиме во тој случај? :helou:

Член од
6 февруари 2005
Мислења
1.952
Поени од реакции
14
Ако сме сигурни дека Македонија ќе влезе во НАТО за што шансите сега се 50-50% бидејќи сега имаме апстиненција и повлекување на сите големи инвестициони фондови пред се хрватските и словенечките цените на акциите идат надолу, паѓа берзанскиот индекс МБИ и МБИ10. Ако влеземе во Нато сите инвестициони фондови ќе се вратат во Македонија и цените пак ќе почнат да идат нагоре, според мене треба да се направи добра анализа на тоа дали ќе влеземе или не во НАТО. АКо мислиш дека ќе влеземе сега баш е моментот за купување на акции бидејќи по приемот во нато голем број на инвестициони фондови и компании кои сакаат да инвестираат во Македонија ќе ја дигнат цената на акциите барем двојно од сегашната цена, а со тоа и профитот твој. Сепак тоа е ствар на ризик и добра анализа.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Незнам кој би можел да анализира дали ќе влеземе во НАТО или не во моментов.Секој ден е каша попара треба да си луд за да ги разбереш политичариве.Според сите норми и правила би требало да влеземе,мислам дека е време да се купат акции.А колку би се очекувал пад на акциите од сегашното ниво ако не влеземе?

Член од
6 февруари 2005
Мислења
1.952
Поени од реакции
14
Мислам дека нема да се доживее поголем пад од сегашниов евентуално за некој процент. Сепак мислам дека ако не влеземе во НАТО ќе биде кажано дека тоа е поради спорот со името, а не поради економски или политички причини со цел да се амортизираат негативните економски последици кои би можеле да настанат. Според мене моментално најисплатливо ти е да инвестираш во компаниите од металуршката индустрија како Макстил и целата таа бранша на индустрии бидејќи гледано глобално цените на обоените и тешки метали на светските берзи бележи константен пораст така да ќе немаш некое големо влијание од внатрешно политичката состојба. Другиот интересен сектор за инвестирање се градежните компании бидејќи почнаа да си го враќаат рејтингот што го имале пред 20 години и почнаа многу повеќе да работат надвор отколку внатре во државата значи имаме поголем девизен прилив. Мислам дека Маврово ем ќе ја купи хрватска Интегра ем има договорено изведба на работи од некои си 50 милиони евра во Украина, Хрватска и Албанија плус уште многу други тендери. Исто така сигурно е да се вложува по банкиве (мислам на акции) бидејќи нашите банки се секогаш помеѓу компаниите со најголем профит. Десетте најпрофитабилни компании според УЈП врз основ на платени даноци се:
Окта, Макпетрол,Лукоил, Тутунскиот комбинат- Скопје,Арчелор Митал,,МЕПСО,Т-Мобиле, Пивара- Скопје,Македонскиот Телеком.

Член од
19 март 2008
Мислења
4
Поени од реакции
0
Sakam da prasam dali so vo stranstvo steknata brokerska dozvola moze da se otvori brokerska kuka vo Makedonija:toe:

Член од
19 март 2008
Мислења
4
Поени од реакции
0
Pa ne bas, ako gi znaes ke ti bidam blagodaren da gi spodelis so mene...Pozdrav

Член од
6 февруари 2005
Мислења
1.952
Поени од реакции
14
Побарај информации на www.sec.gov.mk комисија за хартии од вредност и на официјалната страна на македонската берза www.mse.org.mk.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
1.952
Поени од реакции
14
По подолго време конечно македонската берза мрдна од дното. Почна да се случува порастот на акциите. Моментално порастот на берзанскиот индекс е 6%.

Kajgana Shop

На врв Bottom