Македонска берза

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Не викам дека не е можно и тоа, само што времињата на социјалистичките директори кои појма немаа од работење па чекаа залихи да продадат или некој да ги купи се минато. Нови дечки има во градот :D
ФЗЦ е потенцијално голем играч, но само потенцијален на сметка на стара историска слава, која е одамна избледена. Дека има нови дечки кои добро знаат што е пластична деформација и континуално заварување и имаат добри врски у браншата не сум баш многу сигурен. Такви кои освен прочитаното во книга виделе-опипале и нешто реално. Но како што често спомнувам искуството ме учи дека и мртов коњ понекогаш може да пувне. Тоа е доволна причина да се држи на око... :) :)

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Се ми се чини дека ништо нема да се случи со преземањето на Макпетрол, а тогаш нека им е со среќа на малите акционери бидејќи вредноста ќе падне за најмалку 30 проценти.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Obicno ne kupuvam na spekulacii na prezemanje. No so fers mi se pogodi i imav zarabotuvacka. Akcijata ja imav zosto mislev deka e dobra firma (sega ne mislam taka). Za mtp os sekogas ne sum ja sakal. Sega malku gi opravija izvestaite. Moze da se zaraboti na mtp ama treba dosta vnimatelno. Inaku 1.4posto skokna mbi likviden i ploden den. Ne se sekjavam koga volku ripnal indeksot posleden pat. No se e poradi mpt 7.5 posto.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Маѓепсан круг е. Извештајот е добар пред се поради тоа што многу се намалени залихите. Значи продаваат без да ги дополнуваат и не прават трошоци. Тоа е со цел да ја кренат акцијата до ниво како сега кога таа е над понудата од мистериозната компанија од Англија.

Тоа пак што постапката се влече со месеци ми отвара сомневање дека овде има матни игри.

Да скратам, да имам акции би ги продавал на оваа цена.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
ФЗЦ е потенцијално голем играч, но само потенцијален на сметка на стара историска слава, која е одамна избледена. Дека има нови дечки кои добро знаат што е пластична деформација и континуално заварување и имаат добри врски у браншата не сум баш многу сигурен. Такви кои освен прочитаното во книга виделе-опипале и нешто реално. Но како што често спомнувам искуството ме учи дека и мртов коњ понекогаш може да пувне. Тоа е доволна причина да се држи на око... :) :)
Убава приказна може да биде, но прво неколку години ќе треба да ја исчистат акумулираната загуба.

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
I OKTA 10-ka[DOUBLEPOST=1479141946][/DOUBLEPOST]
23 mil. nego me cudi kako na tolkavi prometi izmintave denovi i denes tolku mal rast na cenata(n)
За кмб знам веќе 10 години најголем промет има дури е на супер котација а процентуално помалку расте од другите акции. Зошто е така незнам. Сличен е случајот со алк. Може се високи валуации може се лоши изврштаи. Тоа се вика акции со низок бета индекс. Или секогаш имаат помали флуктоации од останатиот пазар тоа е просто кажано.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576
Маѓепсан круг е. Извештајот е добар пред се поради тоа што многу се намалени залихите. Значи продаваат без да ги дополнуваат и не прават трошоци. Тоа е со цел да ја кренат акцијата до ниво како сега кога таа е над понудата од мистериозната компанија од Англија.

Тоа пак што постапката се влече со месеци ми отвара сомневање дека овде има матни игри.

Да скратам, да имам акции би ги продавал на оваа цена.
Ама пак правиш грешки. Со "дополнување" на залихите воопшто не се ствара трошок. А и промената на залихите погрешно си ја разбрал, па баш кога залихите се намалуваат, трошоците се зголемуваат...

Патем да не пишуваш за фактор.мк или ги читаш?

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Ама пак правиш грешки. Со "дополнување" на залихите воопшто не се ствара трошок. А и промената на залихите погрешно си ја разбрал, па баш кога залихите се намалуваат, трошоците се зголемуваат...

Патем да не пишуваш за фактор.мк или ги читаш?
Точно е дека залихите се признаваат како трошоци, но и приходи во периодот кога се продаваат. Факт е дека има многу големо намалување, кое не можеме точно да кажеме колку влијае на резултатите.

Кога веќе го спомна фактор мислам дека имаше некоја ваква сторија малку поодамна.

Се надевам дека сум грешка и дека тие што имаат вложено во Макпетрол нема да загубат многу во следниот период, јас само се сомневам во презентираните податоци.

Еве Орце сега ќе ја презема Здравје Радово преку Бетон Штип.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
СТБ денес одлучува за дивиденда.

EDIT: Сепак следниот месец на 15-ти ќе биде.

EDIT x 2: веќе одлучиле 159 денари бруто :uzi:

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom