Македонска берза

Член од
20 јануари 2015
Мислења
4
Поени од реакции
1
Претседателот на Управниот одбор на НЛБ Тутунска банка, Ѓорѓи Јанчевски, вели дека долгата економска криза е причината што домашните компании се во тешка финансиска кондиција.


Ѓорѓи Јанчевски
претседател на УО на НЛБ Тутунска банка

Наплатата на кредитите од фирмите се влошува и тоа е очекувано бидејќи нема значително забрзување на економската активност. Порастот на економијата главно се должи на компаниите што работат во технолошко – индустриските зони, и по сектори најдобро се држат градежните компании поради нивниот ангажман во изведувањето на некои јавни инвестиции. Останатите домашни фирми помалку или повеќе се уште се соочуваат со криза. Порастот на лошите кредити засега не е драматичен и нашиот банкарски сектор во овој дел се држи подобро отколку сите други земји во регионот“, објаснува Јанчевски.
Kako perat mozoci vmrovcive deka ekonomijata raste,se e najdobro cvekjina cvetaat...[DOUBLEPOST=1422066412][/DOUBLEPOST]
КоличинаЦена
205.301,00
105.300,00
455.200,00
165.001,00
ЦенаКоличина
5.450,0017
5.450,008
5.474,0030
5.500,0015
5.500,005
5.500,00200
5.700,0039
5.800,0030
5.800,0010
???
 
Член од
9 јуни 2014
Мислења
82
Поени од реакции
21
Znaci bankive odat Kaput ! Taka vikaat direktorite. Interesno e sto samo direktorot na Stopanska banka vika deka ovaa 2015 ke bide uste podobra od rekordnata 2014.
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Znaci bankive odat Kaput ! Taka vikaat direktorite. Interesno e sto samo direktorot na Stopanska banka vika deka ovaa 2015 ke bide uste podobra od rekordnata 2014.
па можеби одат капут, ама директорите на банките, во некој капут на H. BOSS или на Brioni, да си се почастат од наш на нивни грб... бар како тврдат
БАНКИ: Тројно поголема добивка од лани!
октомври 31, 2014 http://faktor.mk/2014/10/31/banki-trojno-pogolema-dobivka-od-lani/ ... до душа ова за првите 6 месеци, ама не гледам дека нешто драматично се случи вторите.. Успеале во држава во која 1 милион граѓани немаат пари за редовен и здрав оброк. http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=101613841135&id=10&setIzdanie=23003#.VL-KUX4B3TE.facebook во држава во која 200К живеат со помалку од 2 Долари дневно и тн и тн.....успеале да остварат тројно поголема добивка споредбено со минатата година, да остварат кредитен раст кон домакинствата, како и да ги зголемат приходите од каматите од домаќинствата!
Ова се броеви, факт статистика, УЈП.... банкарите го велат тоа, не дневната политика! Во држава со руинирана економија и најсиромашен народ (ете не на листата по мизерија сме со пласман топ тен)... во тој сл ова со добивките на банките или е перпетуум мобиле или е тежок криминал!? Сепак она првото не постои!
Чудо од народ сме!
 
Последно уредено:
Член од
16 мај 2014
Мислења
461
Поени од реакции
369
па можеби одат капут, ама директорите на банките, во некој капут на H. BOSS или на Brioni, да си се почастат од наш на нивни грб... бар како тврдат
БАНКИ: Тројно поголема добивка од лани!
октомври 31, 2014 http://faktor.mk/2014/10/31/banki-trojno-pogolema-dobivka-od-lani/ ... до душа ова за првите 6 месеци, ама не гледам дека нешто драматично се случи вторите.. Успеале во држава во која 1 милион граѓани немаат пари за редовен и здрав оброк. http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=101613841135&id=10&setIzdanie=23003#.VL-KUX4B3TE.facebook во држава во која 200К живеат со помалку од 2 Долари дневно и тн и тн.....успеале да остварат тројно поголема добивка споредбено со минатата година, да остварат кредитен раст кон домакинствата, како и да ги зголемат приходите од каматите од домаќинствата!
Ова се броеви, факт статистика, УЈП.... банкарите го велат тоа, не дневната политика! Во држава со руинирана економија и најсиромашен народ (ете не на листата по мизерија сме со пласман топ тен)... во тој сл ова со добивките на банките или е перпетуум мобиле или е тежок криминал!? Сепак она првото не постои!
Чудо од народ сме!
Epa kade ima za 50 denari uplata 50 denari provizija???:masa:
 
Член од
5 мај 2007
Мислења
97
Поени од реакции
48
Aj za prv pat na temava
nekoj nesto so EMO dali znae sto e rabotata
vredi li da se kupuva?
 
Член од
10 април 2013
Мислења
1.109
Поени од реакции
707
Kakov komentar imate na bilansot na KMB? Iznenaduva procentot na nefunkcionalni krediti,dali ke ispadne deka direktorot na TNB. so izjavite za kapital si ja iskase muvata od svojata kapa i znaete li koga se ocekuva bilansot na TNB.?
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.080
Поени од реакции
11.470
Kakov komentar imate na bilansot na KMB?
Очекуван, поприлично исфингиран биланс на успех. Уште лани кажаа дека загубите заради нефункционалните кредити ќе ги поделат во две години, оваа година е втората рата. Сонце би требало да подогрее од следната година со 4-5 милки добивка за 2015.
За ТНБ очекувам сличен биланс како лани +/-10%.
 
Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.293
Поени од реакции
15.509
Очекуван, поприлично исфингиран биланс на успех. Уште лани кажаа дека загубите заради нефункционалните кредити ќе ги поделат во две години, оваа година е втората рата. Сонце би требало да подогрее од следната година со 4-5 милки добивка за 2015.
За ТНБ очекувам сличен биланс како лани +/-10%.
Чекај, од кај тоа смеат да си поделат резервирања за нефункционални кредити во две години, не е тоа веќе регулирано од НБРМ? Сигурен си за ова?
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.080
Поени од реакции
11.470
Чекај, од кај тоа смеат да си поделат резервирања за нефункционални кредити во две години, не е тоа веќе регулирано од НБРМ? Сигурен си за ова?
http://seinet.com.mk/Default.aspx?docID=33668

Загубите поради оштетување на нефинансиските средства на нето основа достигнаа износ од 238,2 милиони денари и во однос на истиот период минатата година бележат повеќекратно зголемување. Поголемиот дел од евидентираното оштетување се однесува на имотот преземен по 01.01.2010 година, кое согласно регулативата од НБРМ Банката е должна да го признае најдоцна до 01.01.2014 година, додека остатокот претставува загуба за оштетување по основ на продажба на преземениот имот и по основ на препроценки. Согласно Заклучок од Одборот за управување со ризици вкупното оштетување на имотот преземен по 01.01.2010 година е евидентирано во два еднакви износи на 31.12.2013 година и на 01.01.2014 година со цел да се намали финансискиот товар на вкупното оштетување кое доспева на 01.01.2014 година. Исправката на вредност на финансиските средства на нето основа на 31.03.2014 година достигна износ од -335,7 милиони денари и во однос на истиот период минатата година бележи намалување од 61,9%.
 
Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.293
Поени од реакции
15.509
http://seinet.com.mk/Default.aspx?docID=33668

Загубите поради оштетување на нефинансиските средства на нето основа достигнаа износ од 238,2 милиони денари и во однос на истиот период минатата година бележат повеќекратно зголемување. Поголемиот дел од евидентираното оштетување се однесува на имотот преземен по 01.01.2010 година, кое согласно регулативата од НБРМ Банката е должна да го признае најдоцна до 01.01.2014 година, додека остатокот претставува загуба за оштетување по основ на продажба на преземениот имот и по основ на препроценки. Согласно Заклучок од Одборот за управување со ризици вкупното оштетување на имотот преземен по 01.01.2010 година е евидентирано во два еднакви износи на 31.12.2013 година и на 01.01.2014 година со цел да се намали финансискиот товар на вкупното оштетување кое доспева на 01.01.2014 година. Исправката на вредност на финансиските средства на нето основа на 31.03.2014 година достигна износ од -335,7 милиони денари и во однос на истиот период минатата година бележи намалување од 61,9%.
Ова е од НБРМ, ми се чини дека беше во 2013та донесено, но не се однесува на нефункционални кредити, туку на недвижнини. Инаку да, од следната година ова резервирање ќе се исчисти.
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.080
Поени од реакции
11.470
Ова е од НБРМ, ми се чини дека беше во 2013та донесено, но не се однесува на нефункционални кредити, туку на недвижнини. Инаку да, од следната година ова резервирање ќе се исчисти.
Запленетите недвижности се резултат на нефунционални кредити. Можеби сметководствено е различно, ама во реалноста се сведува на исто.
Лично не ме интересира како Банка на РМ (по новото) ги категоризира овие штимања на извештаите, повеќе симптоматично ми беше што вредностите за "Исправка на вредноста на финансиските средства, на нето-основа" и "Загуба поради оштетување на нефинансиските средства, на нето-основа" се симптоматично слични со ланските
 
Член од
9 јуни 2014
Мислења
82
Поени од реакции
21
Ова е од НБРМ, ми се чини дека беше во 2013та донесено, но не се однесува на нефункционални кредити, туку на недвижнини. Инаку да, од следната година ова резервирање ќе се исчисти.
Nema da se iscisti slednata godina , mora da se otpisat soglasno predvidenata godisna stapka. A koga ke se prodadat ke dojdat kako vondreden prihod.
 
Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.293
Поени од реакции
15.509
Nema da se iscisti slednata godina , mora da se otpisat soglasno predvidenata godisna stapka. A koga ke se prodadat ke dojdat kako vondreden prihod.
Како што пишува погоре, резервирањето треба да се изврши до 01.01.2014. Сега малце ми е нејасно, ако е 25% годишно, а пишува за имот превземен по 01.01.2010, тогаш е нелогично... Како и да е, и понатаму ќе има 25% исправка годишно, но со тоа што резервирањата ќе се намалат поради тоа што веќе акумулираниот имот ќе биде 'резервиран'.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom