Македонска берза

LP1519

ЧастиОбраз
Член од
2 февруари 2012
Мислења
405
Поени од реакции
298
Ако не му е проблем на некој од вас или тука или во ПП, да ми напише на кратко како функционира купувањето на акции преку брокер и како брокерските куќи наплаќаат за услугите?

Член од
26 јануари 2008
Мислења
287
Поени од реакции
212
Ако не му е проблем на некој од вас или тука или во ПП, да ми напише на кратко како функционира купувањето на акции преку брокер и како брокерските куќи наплаќаат за услугите?
Javi se u bilo koja brokerska kuka ke ti objasnat mnogu ednostavno e

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
342
Поени од реакции
333
Преку etrader на нет може да следиш цени и да даваш куповни/продажни налози, за почеток планирај си провизија околу 1% за секоја трансакција, после тоа, ако оствариш одреден промет можеш да ја спуштиш и до 0,5%. Ова секако оди преку брокерска куќа или банка, таму се регистрираш, плаќаш и тие ти даваат пристап.

Штом решиш да купиш некоја акција би било убаво прво да читнеш малку за одредената фирма. Еве сега почнаа со полугодишните извештаи, па благодарение на инфлацијата, но и зголемена ефикасност во работењето или извоз во случајот со Алкалоид, банките оствариле многу подобри резултати од лани, па се очекува и да бидат подарежливи со дивиденда, а и вредноста на нивната акција да расте.

Па така, ако купиш да речеме КМБ, планирај си да не продаваш пред да скокне барем 5-6%, зашто 2% ти одат автоматски во провизии, а може и да си ја чуваш на долг рок. Тоа е твоја одлука, направи некои анализи во врска со движењето на цената во последните година дена или повеќе, порастот на добивката, битните промени и реши се што мислиш дека е најдобро да направиш.
Ако навлезеш повеќе, може да почнеш да гледаш и повеќе параметри за одредена акција и подлабоко да ја студираш.

LP1519

ЧастиОбраз
Член од
2 февруари 2012
Мислења
405
Поени од реакции
298
Преку etrader на нет може да следиш цени и да даваш куповни/продажни налози, за почеток планирај си провизија околу 1% за секоја трансакција, после тоа, ако оствариш одреден промет можеш да ја спуштиш и до 0,5%. Ова секако оди преку брокерска куќа или банка, таму се регистрираш, плаќаш и тие ти даваат пристап.

Штом решиш да купиш некоја акција би било убаво прво да читнеш малку за одредената фирма. Еве сега почнаа со полугодишните извештаи, па благодарение на инфлацијата, но и зголемена ефикасност во работењето или извоз во случајот со Алкалоид, банките оствариле многу подобри резултати од лани, па се очекува и да бидат подарежливи со дивиденда, а и вредноста на нивната акција да расте.

Па така, ако купиш да речеме КМБ, планирај си да не продаваш пред да скокне барем 5-6%, зашто 2% ти одат автоматски во провизии, а може и да си ја чуваш на долг рок. Тоа е твоја одлука, направи некои анализи во врска со движењето на цената во последните година дена или повеќе, порастот на добивката, битните промени и реши се што мислиш дека е најдобро да направиш.
Ако навлезеш повеќе, може да почнеш да гледаш и повеќе параметри за одредена акција и подлабоко да ја студираш.
Ти благодарам !!!

Член од
20 септември 2012
Мислења
17
Поени од реакции
12
Здраво на сите,

И јас сум неискусен инвеститор, па имам прашање.

Дали можам во некаква апликација да ги следам внесените куповни и продажни налози кои се во моментот активни?

Доколку е можно (прочитав на форумот етрадер), како се добива пристап до оваа апликација и дали се плаќа за пристап?

Фала ви однапред.

LP1519

ЧастиОбраз
Член од
2 февруари 2012
Мислења
405
Поени од реакции
298
Здраво на сите,

И јас сум неискусен инвеститор, па имам прашање.

Дали можам во некаква апликација да ги следам внесените куповни и продажни налози кои се во моментот активни?

Доколку е можно (прочитав на форумот етрадер), како се добива пристап до оваа апликација и дали се плаќа за пристап?

Фала ви однапред.
Брокерската куќа може да ти овозможи пристап до апликацијата, не се плаќа за истата.

Член од
4 август 2022
Мислења
47
Поени од реакции
57
Брокерската куќа може да ти овозможи пристап до апликацијата, не се плаќа за истата.
Јас колку што знам се плаќа 700 денари месечно. Ако има брокерска куќа што дава безпари кажете која сите да се пријавиме :)

LP1519

ЧастиОбраз
Член од
2 февруари 2012
Мислења
405
Поени од реакции
298
Акционерии што сте толку тихи, има благ пад на акциите на берзата :)
По искусните ако сакаат да споделат кога е најдобро време да се инвестира (квартално),септ-окт?

Член од
26 јануари 2008
Мислења
287
Поени од реакции
212
Акционерии што сте толку тихи, има благ пад на акциите на берзата :)
По искусните ако сакаат да споделат кога е најдобро време да се инвестира (квартално),септ-окт?
Крај на Август

Член од
20 септември 2012
Мислења
17
Поени од реакции
12
@LP1519 и @ZZZZ77 , фала ви многу на насоките. При моето наредно одење во КБ, каде ги давам налозите, планирам да прашам.

Поздрав
Во КБ ме информираа дека за пристап до апликацијата се плаќа околу 600 МКД месечно.
Автоматски споено мислење:

Имам уште едно прашање - пратив мејл до Investor Relations мејлот на Телеком во врска со исплатата на дивидендата (дали по мејл да им пратам лична карта и трансакциска), но немам добиено повратен одговор од нив веќе три дена.

Некој да сподели совет?

Фала ви однапред.

Член од
4 август 2022
Мислења
47
Поени од реакции
57
Во КБ ме информираа дека за пристап до апликацијата се плаќа околу 600 МКД месечно.

Имам уште едно прашање - пратив мејл до Investor Relations мејлот на Телеком во врска со исплатата на дивидендата (дали по мејл да им пратам лична карта и трансакциска), но немам добиено повратен одговор од нив веќе три дена.

Некој да сподели совет?

Фала ви однапред.
Биди упорен и праќај им маилови мора да ти одговорат ако не на телефон, кога ќе ти побараат документи на крај да ти потврдат на маил дека нема други процедури и дека исплатата ќе си оди непречено.

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
342
Поени од реакции
333

Некој да сподели совет?

Фала ви однапред.
Скоро сите прифаќаат лична карта и трансакциска по емаил, но ако не враќаат ѕвони им за да ти потврдат дека примиле. За Etrader се плаќа околу 100 евра годишно, така да ако не тргуваш често и со поголеми суми не вреди да го плаќаш, поарно пиши или ѕвони на брокерот и бесплатно ќе ти каже моментални цени и стави налози. Просечните цени може да ги гледаш и на страната на Македонска Берза, ако утре да речеме во 10 часот биле истргувани 2 акции од КБ во посебни трансакции, едната за 11.000 ден, другата за 12.000, на страната ќе ја покажува моменталната просечна цена 11500.

Член од
6 април 2023
Мислења
33
Поени од реакции
41
Луѓе, незнам зошто пишувате и ги буните луѓето дека се плаќа за eTrader, поприлично сум сигурен дека не се наплаќа кај повеќето брокери (јас користам НЛБ, но скоро сигурен сум дека не се наплаќа и во Шпаркасе - така им пишува и во тарифникот). Може да се гледа најдобра продажна и куповна цена за секоја акција во real-time, и да се даваат налози. Почна да се наплаќа само за mTrader и гледање во длабочина (не само најдобра куповна и продажна цена, туку сите налози), но тоа е опционално и не е пречка за користење на eTrader.

Член од
26 август 2013
Мислења
172
Поени од реакции
178
Луѓе, незнам зошто пишувате и ги буните луѓето дека се плаќа за eTrader, поприлично сум сигурен дека не се наплаќа кај повеќето брокери (јас користам НЛБ, но скоро сигурен сум дека не се наплаќа и во Шпаркасе - така им пишува и во тарифникот). Може да се гледа најдобра продажна и куповна цена за секоја акција во real-time, и да се даваат налози. Почна да се наплаќа само за mTrader и гледање во длабочина (не само најдобра куповна и продажна цена, туку сите налози), но тоа е опционално и не е пречка за користење на eTrader.
+1

Kajgana Shop

На врв Bottom