Македонска берза

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.339
Поени од реакции
7.708
Прво кажуваш дека тој што продал 1.000 акции, се заебал
E pa pozdravi go RISTO i kazi mu deka tesko se ZAEBAL
После кажуваш дека висока е цената, ќе чекаш да падне:

Sega seriozno.Tri pati do sega imav KMB od 2014 navamu, i tripati prodavav so objasnuvanje deka ne moze da odi ponatamu.Site tri pati imav solidna kap.dobivka plus nekoja dividenda.
Momentalno nemam,planirav da kupam ama nekako skapa mi se cini,pa ke cekam
Зашто тогаш пишуваш дека тој што продал, се зезнал, кога и тој (Р)исто како тебе мисли дека ќе падне цената. :toe:

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Zbogum na forumot.
Jas rascistiv so zena mi sto mi rodila tri deca ta so vas ne sum mozel..Abe ajde....
Автоматски споено мислење:

Si odam kako i bosko 007,mandrac,maksimus,mishevski i red drugi....
Не го глеам Blizzard во составот. Он иако беше само трејдер знаеше да откачи со добри пикови, штета :(.

Во врска со демонстративно напуштање на форумов... Мислам дека скроз ја имате утнато поентата и примената на социален медиум од ваков карактер. Кога веќе продаваш субјективно мислење и став на форум од отворен тип треба да бидеш спремен да прифатиш критика и антитеза. Пошо ти прашуваш вообичаено (со исклучок на последни месец два) затоа и не добиваш некој значителен респонд. Е веќе коа констатираш, тука си подложен на критика.
Јас на форумов никого ниту опцув, ниту навредив за некакви лични мани или недостатоци. Тие шо ми се курчеа у знаење, анализи и антиципации дел се пензионираа, дел завршија да ми пишуваат во инбокс за совети (тука ти си имаш идеален дел) а дел останаа да ме глорифицираат.

Мислам дека не е до лошата мисла и за тебе и за овие погоре шо ги редиш. Такво е времето. Тргувањето пополека станува неатрактивно за авериџ играчи. За жал тоа е инхерентен дел од комплетна капитулација пред да започне нагорен тренд. Такво беше и во 2013,2014 кај шо наместо да купиш КМБ, ТНБ, АЛК и да продадеш денес, депозитите им беа попримамливи од дивидендите и поседување на реална вредност.

Мој совет ти е да не плачеш туку веќе ако те интересира ова да грабнеш и да прочиташ се шо е можно напишано во конкретниов филд. И дои на фајт кога сакаш, тука сум :)

#No Guts No Glory

Последно уредено:

Wau

Член од
5 јули 2021
Мислења
55
Поени од реакции
62
Јас сум неписмена будала со нула познавање од методологии, но друже, дај објасни ми како ако КМБ е столбот на македонската економија која последните 3 месеци ја зафати страшно цунами со најава дека ке држи тоа време-невреме уште неколку квартали, како ке преживее?

Во последните неколку месеци имате зголемен број резервации, кај огромен број физички лица и огромни суми кај правни лица. Дополнително на тоа парите поскапуваат за огромни проценти па не само кај корисниците на овој форум, таканаречените кафекувари во вашиот вокабулар, туку и кај фондовите се вртат понуди за купување обврзници кои можеби се посигурни со некоја нијанса, но даваат и поголем принос за разлика од КМБ. Зошто да холда средства во КМБ а не обврзница?

Ми се врти низ глава, ако некој посериозен акционер реши да скокне од КМБ, дали има ликвидност пазарот да го апсорбира?

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Јас сум неписмена будала со нула познавање од методологии, но друже, дај објасни ми како ако КМБ е столбот на македонската економија која последните 3 месеци ја зафати страшно цунами со најава дека ке држи тоа време-невреме уште неколку квартали, како ке преживее?

Во последните неколку месеци имате зголемен број резервации, кај огромен број физички лица и огромни суми кај правни лица. Дополнително на тоа парите поскапуваат за огромни проценти па не само кај корисниците на овој форум, таканаречените кафекувари во вашиот вокабулар, туку и кај фондовите се вртат понуди за купување обврзници кои можеби се посигурни со некоја нијанса, но даваат и поголем принос за разлика од КМБ. Зошто да холда средства во КМБ а не обврзница?

Ми се врти низ глава, ако некој посериозен акционер реши да скокне од КМБ, дали има ликвидност пазарот да го апсорбира?
Ако мене ме прашуваш, неколку пати пишував за ова. Банкарските акции добро ќе поминат на краток рок односно многу подобро од реалниот сектор, повторно на краток рок. Впрочем не гледам дека нешо им фали (конкретно кмб во 1-9,2022 има 37% зголемена добивка од лани.) Ако дое до пролонгирано цунами како шо велиш тогаш ниту, акциите, пензиите, севкупниот бизнис па и денарот ако сакаш нема да ти значат нишо. Но, пак во тој имагинарен рестарт први ќе се спасуваат банките или таму кај шо почнува бизнисот. Во овој контескт и УСА, ЕУ, Кина и секаде делат ист сентимент.
Вака коа бранам конкретна банка или акција чуствувам како да сум венчан за нејзе и дека бескомпромисно верувам во таа клика шо е у раководство и нема назад. Напротив, имам само интерес и постојат многу ризици како и во се останато но мислам дека овие банкарскиве мобстери се постраши од оние уличните во крајните исходи. Ова со резервациите не ме плаши пошо тлото на банката е изградено во тој фазон иако сеа им е олеснето со 4.75% благајнички со шо имаат комодитет прудентно да селектираат кај да пуштат пари секако заштитени со колатерал до гуша.
Шо се однесува до изнаоѓање на алтернативни за поголеми приноси, па друже цело време има трендови кои шо доаѓаат и поминуваат. Сам знаеш за криптото како ,,потенциален'' субститут на државните валути. Секогаш ќе има компелинг опции за подобра заработка и сето тоа помага валуациите на компаниите и нивните цени на пазарот да си се вратат на натуралниот mean (авериџ). Јас верувам во купување на ассетс а не во ,,акциија'' се со цел краткорочни придобивки. Коа ми е досадно тргувам рекреативно со опции чисто како занимација во тој респект. Обврзницата нема никаква вредност освен терминска исплата на камати од позајмени средства.Тоа и не е некоја инвестиција.
Фајнли, кој и да искочи ама воопшто да не се секираш о освен ако не се работи за првиот, ловецот. Таму е целата тежина. Инаку ако останатите излезат , ќе бидат заменети со уше поголеми интереси. Целата прикаска ќе се заврши кога ќе се продадат шо мислам дека ќе се случи набрзо.

Инаку еве бонус инсајдер за тебе и останатите. Минатата недела е донесена одлука за исплата на годишни Бонуси за раководителите. Секогаш тоа е предзнак за најава на дивиденда за тековната година.
(y)

Последно уредено:

Wau

Член од
5 јули 2021
Мислења
55
Поени од реакции
62
Горе доле се согласувам со твоето мислење. И јас да бев влегол во КМБ под 10 000, би холдал уште некој месец

Член од
15 февруари 2012
Мислења
436
Поени од реакции
537
Зошто бркате поединечни фирми а не индекси? Индексите ги промовираат наоколу како попогодни за авериџ инвестор...
Бидејќи секој “авериџ инвеститор“ мисли дека е “хај левел инвеститор“ и дека може многу подобро од индексот.

Член од
20 декември 2021
Мислења
204
Поени од реакции
232
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Не топ е. Регуларно ги реинвестираат дивидендите и немаат скриени трошоци. Ги студирав проспектите уше тогаш на почетокот. Expense Ratio им е 1.25% гоодишно

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.313
Поени од реакции
2.380
Дај некоја прогноза да ве читнам. Па да се навратиме наредна година да видиме колку сме биле блиску.

На кое ниво сметате дека би биле поликвидните акции на MSE на крајот од 2023 година?

Kajgana Shop

На врв Bottom