Го изгледав излагањето на Фатмир Бесими и имаше поента за неколку промени. Ќе напоменам тука неколку што би биле соодветни.
1. данокот на добивка не се менува и ја ја проширува базата. Малите фирми со обрт до 2 милиони денари беа ослободени, сега влегуваат во бубањ и избор дали да плаќаат 10% на добивка или 1% на обрт (поедноставен систем до 6 милиони обрт). Се укинуваат сите ослободувања на данок на добивка (пензиско, здраствено, заптитни друштва, спорт донации) освен реинвестирана добивка која ќе биде силно контролирана. силен удар за mom&pop's бизнисите кои едвај крпат
2. данкот на личен доход нема да биде прогресивен туку како досега. И тука се проширува базата со укинување на куп ослободувања (приватно пензиско, здратвено, фондови, животни осигурувања). На менаџерите ќе им се пресметува данок на екстра придобивките како службено возило, стипендии и сл. За данок на капитална добивка прочитавте, ќе се пресметува (ваљда 10%) на портфолио под две години на годишно ниво. Имале размислување да воведат данок (некаков капитален) и на фирми што инвестираат во хартии од вредност. (за мене ова е двојно даночење)
3. за фриленсерите, хонорарците (и слободните инвеститори
) можат да си плаќаат самостојно здраствено и социјално на платформа која ќе ја пуштат во 2024
4. Данок на екстра добивка
: доколку фирмата направи добивка која е над 20% од просекот во последните 5 години, дополнително ќе се даночи таа разлика. ова е жива глупост според мене, бидејќи интересот е фирмите да растат повеќе од 7%-8% а државата ги казнува ако расте по толку.
Ништо спектакуларно од политика, генерално без долгорочен позитивен економски ефект. Иако користев определени ослободувања, кај мене лично нема да има преголемо влијание.
Штета што не ги оданочија депозитите.