Македонска берза

Член од
2 октомври 2017
Мислења
167
Поени од реакции
209
Мајката банка на нашата ТНБ, словенечката НЛБ, најавува исплата на дивиденда на своите акционери во 2 наврати. Половина во јуни и половина кон крајот на годината. Се надеваме дека истата постапка ќе се преслика и на ќерката..

Член од
20 декември 2021
Мислења
204
Поени од реакции
232
Мајката банка на нашата ТНБ, словенечката НЛБ, најавува исплата на дивиденда на своите акционери во 2 наврати. Половина во јуни и половина кон крајот на годината. Се надеваме дека истата постапка ќе се преслика и на ќерката..

Naredno sobranie na akcioneri se ocekuva i ovde da se donese takva odluka za doisplata na dividenta vo TNB vtora rata ;)

Член од
2 октомври 2017
Мислења
167
Поени од реакции
209
Naredno sobranie na akcioneri se ocekuva i ovde da se donese takva odluka za doisplata na dividenta vo TNB vtora rata ;)
Такво нешто не сум слушнал. Знам само дека за да подели НЛБ пари, треба прво да ги повлече истите од ќерките. Единствен законски начин за тое е преку дивиденда

Член од
20 декември 2021
Мислења
204
Поени од реакции
232
Такво нешто не сум слушнал. Знам само дека за да подели НЛБ пари, треба прво да ги повлече истите од ќерките. Единствен законски начин за тое е преку дивиденда
Ke procitas posle isplata na dividenta ( 13.06.2022) ne e razglaseno za da slusnes.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.885
Ако не влезе у НО на битолската банка, секогаш може со овие квалификации за влезе во НО на ЕЛЕМ, МЕПСО или М-НАВ...

Инаку кучињата што од оваа година си ги зголемиле платите на 18.000 евра, заслужуваат само изгласување недоверба и предлог-одлука за отповикување на акционерското собрание. Пошто не смеат да гласаат едни за други поради судир на интереси, треба претходно да се известат членови на КХВ и медиумите да присуствуваат на собранието и да ги забележат неправилностите.

Член од
9 мај 2022
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво

Никогаш не сум тргувал со акции, но гледајќи како инфлацијата се повеќе ги нагризува заштедите во кеш, на мисла сум да се заштитам така што поголем дел од заштедата ќе ја трансформирам во акции.

Со оглед дека фокусот ми е заштита од инфлација и долгорочно би ги чувал акциите како еден вид животна заштеда, барам пред се стабилна компанија со што помали ризици и чија акција барем би ја пратела инфлацијата. Секако, немам ништо против солидни дивиденди или компании со долгорочен потенцијал за поголем раст на цената на нивните акции, но тоа би било бонус, не е приоритет. Алкалоид ми изгледа како добар пик според моиве критериуми, но како лаик би бил благодарен за совети и сугестии.

Уште поголем прашалник ми е како всушност се тргува со акции. Не се работи за некоја голема сума, за почеток би инвестирал 4-5 илјади евра во една фирма, па ако искуството е добро тогаш би го повторил истото со уште 2-3 фирми. За таков обем на инвестиција, што треба да подготвам, каде да се обратам, на што треба да внимавам (провизии, законски обврски, замки и слично...)?

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Здраво

Никогаш не сум тргувал со акции, но гледајќи како инфлацијата се повеќе ги нагризува заштедите во кеш, на мисла сум да се заштитам така што поголем дел од заштедата ќе ја трансформирам во акции.

Со оглед дека фокусот ми е заштита од инфлација и долгорочно би ги чувал акциите како еден вид животна заштеда, барам пред се стабилна компанија со што помали ризици и чија акција барем би ја пратела инфлацијата. Секако, немам ништо против солидни дивиденди или компании со долгорочен потенцијал за поголем раст на цената на нивните акции, но тоа би било бонус, не е приоритет. Алкалоид ми изгледа како добар пик според моиве критериуми, но како лаик би бил благодарен за совети и сугестии.

Уште поголем прашалник ми е како всушност се тргува со акции. Не се работи за некоја голема сума, за почеток би инвестирал 4-5 илјади евра во една фирма, па ако искуството е добро тогаш би го повторил истото со уште 2-3 фирми. За таков обем на инвестиција, што треба да подготвам, каде да се обратам, на што треба да внимавам (провизии, законски обврски, замки и слично...)?
ti imas domasna rabota, za citanje cela kniga od 1500+ strani na forumov. Otkako ke gi procitas, ke stanes poobrazovan za trguvanje so akcii od prosecna kafekuvarka. Togas ke mozes da davas i soveti za akcii i trguvanje na kafekuvarkite.

Vrati se otkako ke gi procitas, ama pazi, ke te isprasam!(y)

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
МСЕ не се замара со светските пазари на капитал :)

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Добивам енгзаети секогаш коа Бил е во лош муд:popce:

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
МСЕ во моментов е далеку постабилна отколку светските берзи каде 90% од движењето на пазарите е од страна на ботови.
Автоматски споено мислење:

деновиве докупив КМБ

Kajgana Shop

На врв Bottom