Македонска берза

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
И на Кристијанче од АЛФА (бизнис вести) му се плачеше за состојбата на нашата берза! Вели дури и во најголемата светска криза 2008.... бла-бла-бла.... Да Кристијанче, тоа беше светска криза, ама ова изгледа е бродолом!? Тутунска за само еден ден -10.... топлификација да не спомнувам.... телекомот вчера лупна јако....
Го гледав и ја..беше како глумец на кастинг :pos:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Im trebaa za dokapitalizacija za da gi ispolnat obvrskite od Basel 1 ili 2 kriteriumite ovie krediti se ona losoto kaj tnb kje im trebaat uste godini za da se otkacat od niv. Inaku ima razlika od ovie kredite i obicnite ovie se subordinarni i moze da se vmetnuvaat vo tier 1 kapital bese dodeka ordinarinte nemozat ama zatoa imaat povisoka kamata... a ocigledno vo megju vreme i se zgolemila i taa.
--- надополнето: 18 октомври 2013 во 18:56 ---
Inaku Bogov gi tear da gi likvidiraat hipotekite da isplnuva sega i Basel 3 kriterumi a se cudi zosto nesakaat da davaat krediti...apsurdno. Nemoze i edno i drugo...
Го разбирам делот со докапитализацијата, тука нема ништо сомнително, ама зошто се согласиле да плаќаат скоро 50% поскап капитал во период кога каматите низ Европа, па и Мкд се на најниско ниво годиниве.
Лично мене ми личи на испумпување на добивката во поврзани фирми.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Се сеќавам кога пред некоја година мајката НЛБ од Словенија ја натера тутунска банка да си ја купи зградата во која работи и си повлече 20 м евра, ги испумпа во 1 ден без да води сметка дали треба или не капитал за работа па сега ке и продолжува субординирани кредити за опстанок по 5.5%. Своите пари и ги зема што и беше нејзин капитал.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Го разбирам делот со докапитализацијата, тука нема ништо сомнително, ама зошто се согласиле да плаќаат скоро 50% поскап капитал во период кога каматите низ Европа, па и Мкд се на најниско ниво годиниве.
Лично мене ми личи на испумпување на добивката во поврзани фирми.
Subordinarni krediti se zatoa e poskapa kamatata inaku kolku sto znam firmite od koj zema zaem ne se povrzani. Taka da mislam deka gresis nema nikakvo povlekuvanje pari. Duri i toa so kupuvanje na nedviznost ne e povlekuvanje pari kapitalot ostanuva vo nedviznost pak na bilans na TNB. E sega dali e cenata realna mislam deka bese...

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Пак не се разбираме, проблемот е што во време на намалување на каматите овие значително ги зголемија.
Плус институцииве се поврзани со НЛБ
NLB InterFinanz AG is a financial company with tradition, owned by NLB.

Член од
11 април 2013
Мислења
65
Поени од реакции
39
За гувернерот најдобро е во Македонија да има 7-10, а не 16 банки
На македонскиот пазар има премногу банки, а можен е влез на силни меѓународни банкарски брендови заради можна продажба на македонски банкарски подружници, вели гувернерот на НБМ за Американ тајмс.
Димитар Богов
„Во Македонија во моментов има 16 банки, што е премногу. Можни се повеќе спојувања и преземања на некои од македонските банки. Тоа е процес што го поттикнувам во последните две години. Би било идеално да има седум до десет банки. И матичните банки би можеле да одлучат да ги продадат своите македонски подружници, кои се сосема солидни банки, а тоа можеби ќе доведе до влез на некои силни меѓународни имиња на пазарот. Повеќе од 90 отсто од банките во Македонија се странски и сите тие се концентрирани кон решавањето на проблемите во матичните држави“, вели Димитар Богов

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Јас сеуште дивиденда од топлификација немам добиено, незнам како е со другите. Дали немаат пари моментално за исплата или има некој проблем.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Јас сеуште дивиденда од топлификација немам добиено, незнам како е со другите. Дали немаат пари моментално за исплата или има некој проблем.
Јас имам информација дека уште ќе се чека за дивиденда

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Дали има некој информација која градежна фима би била заедно со кинезите подизведувач на автопатите во Македонија. Согласно законотот 50% мора да е македонска фирма. Се работи за сума повеќе од 1 милијарда евра, што е серизона сума. Патни правци Скопје(миладиновци)- Штипч Гостивар- Кичево Кичево -Охрид може заборавив некој.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Дали има некој информација која градежна фима би била заедно со кинезите подизведувач на автопатите во Македонија.
Најверојатно сите по малку, нема шанси само една фирма да апсорбира толкав обем на работа. Од тоа „сите по малку“ Гранит би требало да има најголем удел.

Гостивар- Кичево
Оваа делница изгледа нема да се гради.

----------

Излезе извештајот на Тутунска

Поголема добивка од лани, ама приходите од камати се поприлично намалени, а драстично зголемена (за 62%) исправката на вредноста.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Можно е да не се гради, воглавно како што гледав 1 милиарда евра ке биде подигнат кредит од државната кинеска банка за патишта па сигурно некој друг патен правец ке влезе во игра. Инаку незнам дали бетон скопје има нискоградба за патишта,, пелагонија веќе не постои, за гранит како што спомна не се сомневам пола Украина, Хрватска ја изградија зверови се со опрема и асфалтни бази.

Член од
29 јануари 2010
Мислења
1.619
Поени од реакции
1.551
Едно прашање , до каде се акциите на ОКТА, дали има некој напредок , дали може да се очекува некој напредок во иднина , фала однапред

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Едно прашање , до каде се акциите на ОКТА, дали има некој напредок , дали може да се очекува некој напредок во иднина , фала однапред
Кај Окта проблемот е во цевководот што оди од Солун до Скопје за пренос на нафта. Тој е 20% сопственост на РМ и 80% на Грците кој ја поседуваат ОКТА. Тие си фактурираат за тој пренос на нафта низ цевководот цени кој се поскапи дупло отколку со камион да се донесе нафтата од грција и на тој начин си ги контролираат билансите. Ниеден не се најде јунак да го пресече ова.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Кај Окта проблемот е во цевководот што оди од Солун до Скопје за пренос на нафта. Тој е 20% сопственост на РМ и 80% на Грците кој ја поседуваат ОКТА. Тие си фактурираат за тој пренос на нафта низ цевководот цени кој се поскапи дупло отколку со камион да се донесе нафтата од грција и на тој начин си ги контролираат билансите. Ниеден не се најде јунак да го пресече ова.
За ова првпат слушам...
Ако имаш можност постирај нешто попрецизно

Kajgana Shop

На врв Bottom