Македонска берза

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Јас последниве 20 дена имам купено акции во 14 различни компании во вкупна вредност некаде 10.000 евра.
Сега за сега сум во дебел минус, ама пилињата се бројат на пролет, така и акциите.
Ко ќе земам пари ќе ве известам дотогаш продолжете со ”проценките”.

Офф.
Concrete, Сириус на друга телевизија пее, смени канал.:smir:

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Jakov напиша:
Јас последниве 20 дена имам купено акции во 14 различни компании во вкупна вредност некаде 10.000 евра.
Za do 10k,1-3akcii max.

Член од
9 мај 2007
Мислења
35
Поени од реакции
1
Ne se sekiraj Jakov.
Denes bev kaj brokerot i izgleda malite igraci vidoa niz malata kampanja sto se vodese protiv niv.Primer ke go zemam Makstil. Ponudeni bea nad 60000 akcii za prodavanje od stotina razlicni lugje a pobaruvackata bese mizerna.Vo toj slucaj bi bilo normalno akciite da padnat mnogu,ama gledaj cudo,nikoj od prodavacite ne ja spusti cenata.Obicnite lugje izlegoja popametni od sto se ocekuvase od niv.

totalno razocaran sum od lesnotijata so koja "nekoj" uspea da organizira vakva negativna kampanja kon berzata,firmite i malite investitori i pritoa da gi mobilizira bas site mediumi i kapak na toa premierot.
Jas na primer, otsega, doverbata sto ja imam vo mediumite ke ja svedam na taa sto ja imam vo muabetite sto gi slusam na berber

Член од
28 март 2007
Мислења
207
Поени од реакции
100
На Седницата на Одборот на директори на Македонска берза АД Скопје одржана на 14.05.2007 година, во врска со Одлуката за утврдување на ценовни ограничувања при тргувањето со хартии од вредност на Македонската берза АД Скопје од 28.03.2007 година, согледувајќи ги состојбите на пазарот на хартии од вредност во последната недела и количините на хартии од вредност што дневно се тргувале во изминатиот период, Одборот на директори на Македонска берза АД Скопје одлучи, при пресметката на т.н. базна цена во иднина да се зема предвид просечната дневна количина на истргувани хартии од вредност во период од последните 5 трговски денови, наместо досегашните 20 трговски денови.

Оваа Одлука ќе почне да се применува од утре, 16.05.2007 година.

Воедно, од денес 15.05.2007 година, во сите дневни листи кои се објавуваат на интернет страницата на Македонска берза АД Скопје и во медиумите, ќе биде прикажана и базната цена за хартиите од вредност врз основа на која на следниот трговски ден ќе се пресметуваат дозволените ценовни ограничувања од +/- 10%.

Член од
14 март 2007
Мислења
19
Поени од реакции
0
Веќе берзата се стабилизира. Клучно прашање е каде сега да се инвестира. Макстил ке ја задржи цената или ќе оди нагоре, според мене треба нагоре да оди како што тргнаја и Валавницата и Леарницата. Исто и банките се интересни, во среда на А1 има емисија за СТБ Скопје која би требало да ја раздвиж акцијата. Според мене нагоре битејки добивката на СБТ приближно е иста како и на КМБ. Норамлно секогаш добра е КМБ а дали ТТК ќе натфрли 3600 е прашање но би требало бидејки работи добро па во моментот со цена од 3300 е добра да се купи.

Дајте идеја каде би се инвестирало и чекам некој коментар.

Член од
9 мај 2007
Мислења
35
Поени од реакции
1
bingo напиша:
На Седницата на Одборот на директори на Македонска берза АД Скопје одржана на 14.05.2007 година, во врска со Одлуката за утврдување на ценовни ограничувања при тргувањето со хартии од вредност на Македонската берза АД Скопје од 28.03.2007 година, согледувајќи ги состојбите на пазарот на хартии од вредност во последната недела и количините на хартии од вредност што дневно се тргувале во изминатиот период, Одборот на директори на Македонска берза АД Скопје одлучи, при пресметката на т.н. базна цена во иднина да се зема предвид просечната дневна количина на истргувани хартии од вредност во период од последните 5 трговски денови, наместо досегашните 20 трговски денови.

Оваа Одлука ќе почне да се применува од утре, 16.05.2007 година.

Воедно, од денес 15.05.2007 година, во сите дневни листи кои се објавуваат на интернет страницата на Македонска берза АД Скопје и во медиумите, ќе биде прикажана и базната цена за хартиите од вредност врз основа на која на следниот трговски ден ќе се пресметуваат дозволените ценовни ограничувања од +/- 10%.

Roger

Член од
9 мај 2007
Мислења
35
Поени од реакции
1
Ako se zemi primerot so Ohridska bi trebalo site uspesni banki da se kacat 10-12 pati odnominalnata vrednost.Da bidime konzervativni 7-10 pati.
Po moe gi gledam: Komercijalna nakaj 9-10000,STB 2000,SBT 20tina iljadi.Isto i mislam deka TTK e dobra investicija.

A za makstil mislam deka na dolg plan nad 1500 ke odi i site RZ so nego ke rastat.
Isto mislam deka ovie strancive cekaa dovolno_Od utre pak ke letni ugore berzata

Dajnapisete nesto vie so mislite

Член од
3 април 2006
Мислења
29
Поени од реакции
0
Utre Makpetrol nakaj 130 000 kje bide :salut:

Do kraj na godinata nad 200 000 :helou:

Koj ne veruva, neka poceka nekolku meseci :toe:

Член од
28 март 2007
Мислења
207
Поени од реакции
100
На долгорочен план мислам дека банките се најсигурни за инвестирање како и Алкалоид,Тетекс, Жито Вардар,Фершпед и ЗК Пелагонија. Од банките најбрзо да рипнат очекувам кај Уни Банка и Стоп. Банка Скопје. Од другите многу интересни се Бетон и Гранит кои мислам дека до крај на годинава ке се зголемат и до 100%. Очекувам и сите од РЖ без проблем полека да се качуваат нагоре, а најбрзо ќе оди Уготур , како и Комуна,Скопски пазар и Доматти Св. Николе.

Член од
14 март 2007
Мислења
19
Поени од реакции
0
bingo напиша:
На долгорочен план мислам дека банките се најсигурни за инвестирање како и Алкалоид,Тетекс, Жито Вардар,Фершпед и ЗК Пелагонија. Од банките најбрзо да рипнат очекувам кај Уни Банка и Стоп. Банка Скопје. Од другите многу интересни се Бетон и Гранит кои мислам дека до крај на годинава ке се зголемат и до 100%. Очекувам и сите од РЖ без проблем полека да се качуваат нагоре, а најбрзо ќе оди Уготур , како и Комуна,Скопски пазар и Доматти Св. Николе.
Дефинитивно берзата се стабилизира. Зошто би растело РЖ Уготур, тоа е само ресторан во склоп на РЖ. :toe: Што мислиш за РЖ Услуги тоа е дел кои е тесно поврзан со производството а бидејки производството на метали е во раст сметам дека и тие треба да работат подобро па нормално и нивната акција да оди нагоре.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
malku ja pocnavte ko u kladilnica , ama nema veza...stanuva interesno..narod pocnuva i da misli, a ne samo da ceka da zavrne.
Pak me interesira, info od ova poznavacive....koja NOVA kompanija pocnala da kotira...ima li takov slucaj?????

Kajgana Shop

На врв Bottom