Македонска берза

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333
Моментално цените се отприлика како истите од пред година, ова време. Разликата е што тогаш економијата, каква таква, работеше со некои си 3% раст. Сега не само што нема раст, туку се е во фаза на атрофија, се зголемуваат невработеноста, задолжувањето, веројатно ќе следи инфлација (можеби и стагфлација), па по некоја логика би требало цените да бидат барем 15% пониски од ланските. Сепак, така лесно ако можеше да се предвиди како ќе оди кривата според овие параметри, секој од нас ќе беше милионер.

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333
mala ispravka. indexot vika deka ytd e 9,46 vo plus :)
Така е и тоа ја прави ситуацијата уште попарадоксна. Но, еве гледам крајот на мај негде индексот се движел околу оваа цена.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Што е според тебе објективно вреднување?

И зошто мислиш дека твојата перспектива кон објективноста е поблиска од таа на другите?

Мислиш дека некој би ризикувал неколку трилиони долари во светски размери (милиони во наши), само заради функционирањето на „дијамант системот“?
Мислев на objective и subjective theory of value од економска теорија, не за некој свој систем на вредности.
Да земеме во предвид дека моменталната вредност на берзата никогаш не е нејзината вистинска вредност во моментот, туку моментална проекција каква ќе биде во иднината. Со моменталниов драматичен раст, после експресниот пад, инвеститорите проектираат пократко траење на кризата со помала економска загуба за разлика од однапред планираното.

Мене лично ми е симптоматично што во растот учествуваат и индустрии кои што не само што се утепани во моментов, туку не ми е јасно како би се кренале толку брзо во блиска иднина (пр. авиоиндустрија и туризам).

Поентата на претходниот краток коментар ми беше: Ако стварно се опорави берзата назад тоа значи дека субјективно/објективниот начин на вреднување на нештата ќе биде поместен драматично накај субјективниот (дијамантски) начин на вреднување од рамнотежата на вреднување која постоела претходно. Ги земам дијамантите како пример бидејќи е еден од тие ресурси кои што вреди многу бидејќи луѓето се убедени дека вреди многу и секогаш се спремни да платат за тоа (слично како за нова скапа кола).

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Гранит објавува годишно собрание во април :pos: :pos: ???? Нешто овде смрди ;).
Ова не се случило откако знам за берза. Секогаш Гранит меѓу последните закажувал годишно собрание.
Дивиденда коректна, уште од лани почнаа со коректна дивиденда, а не 15 денари . . .
Како почнаа дивиденди да фрчат, мене ова стварно ми смрди... Како инат на владава некој да и тера...
Тоа фалат милијарди у буџет, отпуштаат работници, карантин, апокалиптични сценарија, а МСЕ пука од оптимизам цела недела.
Ние жими мајка не сме нормални!!!!
Мене во недела на оптимизам, ме тера на корекција . . .
Очекувам корекција после исплата на првите дивиденди. Крај на април до јули...
Да не испадне намерно ширам паника, повторувам дека значително сум во кеш... но доста и изгорев :D:D ...
Најсумлив ми е оној КБ МБИ10 :)...

P.S.
Овој оптимизам може се должи на фактот дека сме прележале корона, а сега сме имуни :)..

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Што е според тебе објективно вреднување?

И зошто мислиш дека твојата перспектива кон објективноста е поблиска од таа на другите?

Мислиш дека некој би ризикувал неколку трилиони долари во светски размери (милиони во наши), само заради функционирањето на „дијамант системот“?
Јас мислам дека "некој" би ризикувал се само за да биде реизбран во Декември, па да дури би потрошил и трилиони за да ја оствари целта.
Автоматски споено мислење:

Ajde zdravje ke vidime posto se eksperti se na ovoj chat strogo na angliski se zboruva a jas sum seljak pojma neam ;)
Kaj nas kurnazlukot ne im dava sega da kupuvaat na povisoko uste cekaat i sanjaat nekoi ceni sto bea pred 10 dena ?
Ај ај ај релавитизирање на коментарот со фрази од типот "вие сте експерти јас сум сељак".
Едноставно беше прашањето дали МСЕ иде надоле од Понеделник или не? Ако снемало ефтини акции и луѓето уплаќаат во фондови како што тврдиш, треба МСЕ да иде нагоре од Понеделник.
Фрази од типот последна недела да купите на ефтино ми делуваат како обид за пумпање на берзата многу слично на обвинувањата тука дека некој пробува да створи паника само ова е паника во обратна насока.
Биди реален фондовите едвај чекаа НАТО и ЕУ за да им ги истурат акциите на берза по повисока цена на "кафекуварките на Blizzard" арно ама универзумот им ги расипа плановите. Сценариото беше добро познато "Buy the rumor sell the news".
Зашто мислиш дека е курназлук ако некој нејќе да купува на повисоки цени зашто смета дека се преценети акциите?
Каде во инвестицискиот свет се смета тоа за курназлук?

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Јас мислам дека "некој" би ризикувал се само за да биде реизбран во Декември, па да дури би потрошил и трилиони за да ја оствари целта.
Со Бајден како против кандидат, „братот“ Трамп ќе победи и без ризикуван еден долар. :)

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Со Бајден како против кандидат, „братот“ Трамп ќе победи и без ризикуван еден долар. :)
Ако е така зашто ризикува братот по 2300 милијарди секоја недела односно 4.6 трилиони за само 15 дена?
Колку време мислиш дека ќе му купат овие 4.6 трилиони, месец дена, два?

Еве ви една страница за манијаците со бројки.
Нешто што веднаш се забележува е лудиот раст на задолжувањето обратно пропорцијален од лудиот пад на GDP.
Прашањето не е дали ќе пукне ова, туку кога?

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Ако е така зашто ризикува братот по 2300 милијарди секоја недела односно 4.6 трилиони за само 15 дена?
Колку време мислиш дека ќе му купат овие 4.6 трилиони, месец дена, два?

Еве ви една страница за манијаците со бројки.
Нешто што веднаш се забележува е лудиот раст на задолжувањето обратно пропорцијален од лудиот пад на GDP.
Прашањето не е дали ќе пукне ова, туку кога?
debt to GDP ratio 127% :shook: :shook: :shook:

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
debt to GDP ratio 127% :shook: :shook: :shook:
Bllizard ili filipidi ako sakas da te vikame samo me interesira edna rabota, a toa e - Zosto ako nemas akcii na MSE tolku si zainteresiran za berzata i tolku covekoljubiv pa im otvaras oci na "kafekuvarkite" ?Mesec dena pisuvas kako da si makedonska varijanta na Dr.Rubini .

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
^Баш затоа што нема акции сака да ни ги отвори очите на нас смртниците.
Иако во некој делови претерува не е далеку од вистината дека берзата ни е тапа и дека ја водат грст луѓе кој како сакаат си играт со цените на акциите.

И да не ги заборавиме инсајдерите кој се поврзани со тој грст на луѓе и редовно прават профити пред секоја одлука која влијае на цената.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
^Баш затоа што нема акции сака да ни ги отвори очите на нас смртниците.
Иако во некој делови претерува не е далеку од вистината дека берзата ни е тапа и дека ја водат грст луѓе кој како сакаат си играт со цените на акциите.

И да не ги заборавиме инсајдерите кој се поврзани со тој грст на луѓе и редовно прават профити пред секоја одлука која влијае на цената.
Dobro,ako e taka neka vi bide.......

Член од
8 октомври 2019
Мислења
17
Поени од реакции
6
Гранит објавува годишно собрание во април :pos: :pos: ???? Нешто овде смрди ;).
Ова не се случило откако знам за берза. Секогаш Гранит меѓу последните закажувал годишно собрание.
Дивиденда коректна, уште од лани почнаа со коректна дивиденда, а не 15 денари . . .

ха, ха навистина си nпациентот
Автоматски споено мислење:

годишен извештај ??

Член од
18 ноември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
65
Споредувате 2008 со 2020, одтогаш до сега од планина се населија 1,5 милијарда и станаа средна класа со потрошувачка и описменети зборам за кина, индија, нигерија, индонезија. Значи не го бркајте пикот(минимален) од 2008, пикот се случи и сега пукаат некој мали паники, уште недела две и и после 30% уп. А Фед и трамп тоа е повисока политика и друга тема. МСЕ сеуште преценета, иако ни ќе ја јадеме инфлацијата. Но нашава берза не зависи од економија толку колку што зависи од други работи, така да за раст како во Уса ќе почекате 2,3 години минимум

П. С
Од понеделник нафтата оди нагоре, па ќе видиме кој бил во право

Kajgana Shop

На врв Bottom