Македонија ќе добие нов државен грб

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
неможат да бидат ограничени од нас кога ние сме ограничени од нив

на темата : без разлика на античките и древните грбови на македонија Лав според мене не смее да е грб на на државата од политички причини, ова е показател за пување од владата и тотална неспособност на опозицијата и народот за да спречи било што зготвено од власта.
пробувам некако да најдам логика во твојава реченица ама нема. НЕ СМЕЕ да биде од политички причини? Какви се тие причини? ПУВАЊЕ е да донесеш лав за грб? А врвот е неспособноста на народот да се спротиставел. На што? На сопствениот грб? нешто си измешал тука..[DOUBLEPOST=1417952208][/DOUBLEPOST]
Нормално, од кога немаме опозиција овој чин е покажување на сила.
Дај боже вака стално да се силат. Единствено ме интересира што ќе сменеше присуството на опозицијата конкретно за грбов? Ќе ја негираа историјата како и секогаш?

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Пување во смисла дека денеска грбот утре химната (иако нема никој спомнато од комунистите и сите се револуционери) то е тоа пување дека кур ми е двор ми е шо сакам тоа ќе правам.
тргни ги луѓето шо разбираат малку историја и да препознаат древен грб.
грбот за обичните смртници вришти ВМРОООО.
тотално се користи секоја можна прилика за да си форсираат свои симболи во било кој аспект во државата.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.082
Поени од реакции
30.130
пробувам некако да најдам логика во твојава реченица ама нема. НЕ СМЕЕ да биде од политички причини? Какви се тие причини? ПУВАЊЕ е да донесеш лав за грб? А врвот е неспособноста на народот да се спротиставел. На што? На сопствениот грб? нешто си измешал тука..[DOUBLEPOST=1417952208][/DOUBLEPOST]
Дај боже вака стално да се силат. Единствено ме интересира што ќе сменеше присуството на опозицијата конкретно за грбов? Ќе ја негираа историјата како и секогаш?
Ау жими силењево. Ако се силеа ќе го ставеа оригиналниот лав со оригиналните бои.

Член од
16 септември 2013
Мислења
702
Поени од реакции
691
Јас сум за лавот да биде државен грб, немам некои емотивни конекции со социјалистичкиот амблем но сепак го почитувам како таков. Во детството го цртавме по ликовно и ми има останато во сеќавање.
Како и да е, можеби на краток рок менувањето на грбот не е приоритет и навистина можеби е начин да ни се одврати вниманието од останатите поважни проблеми но на долг рок е потребно, лавчето ми е помило :)

Би сакал и ДПМНЕ да се откаже од правото да го користи лавот како симбол и името „ВМРО“ (додуша и ДПМНЕ не ја отсликува нивната природа, ниту се Демократски ориентирани а ниту Национално Обединуваат).

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Пување во смисла дека денеска грбот утре химната (иако нема никој спомнато од комунистите и сите се револуционери) то е тоа пување дека кур ми е двор ми е шо сакам тоа ќе правам.
тргни ги луѓето шо разбираат малку историја и да препознаат древен грб.
грбот за обичните смртници значи ВМРОООО.
тотално се користи секоја можна прилика за да си форсираат свои симболи во било кој аспект во државата.
Ти најди еден историчар саглам што ќе каже дека лавот не е грб на Македонија.[DOUBLEPOST=1417952553][/DOUBLEPOST]
Ау жими силењево. Ако се силеа ќе го ставеа оригиналниот лав со оригиналните бои.
Прочитај ја малце темава а исто и темата на братот. Не постои никаков оригинален лав. Лав, со жолта и црвена боја се појавува низ историјата на Македонија на многу места (знамиња, грбови).

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Ти најди еден историчар саглам што ќе каже дека лавот не е грб на Македонија.
абе не е проблемот историчар, ти пишав погоре секој шо подразбира историја има некаква престава за лавот, проблемот е останатите обични смртници кога ќе го видат. ова е обично искористување на прилика да се наметни грб на владеачка партија за грб на држава.
то е се

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Јас сум за лавот да биде државен грб, немам некои емотивни конекции со социјалистичкиот амблем но сепак го почитувам како таков. Во детството го цртавме по ликовно и ми има останато во сеќавање.
Како и да е, можеби на краток рок менувањето на грбот не е приоритет и навистина можеби е начин да ни се одврати вниманието од останатите поважни проблеми но на долг рок е потребно, лавчето ми е помило :)

Би сакал и ДПМНЕ да се откаже од правото да го користи лавот како симбол и името „ВМРО“ (додуша и ДПМНЕ не ја отсликува нивната природа, ниту се Демократски ориентирани а ниту Национално Обединуваат).
овој предлог не е ист како лавот на знамето на ВМРО. Секоја партија организација и што и да е може да користи модофикувана верзија од знамето и грбот мислам дека тоа е логично нели?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.082
Поени од реакции
30.130
Ти најди еден историчар саглам што ќе каже дека лавот не е грб на Македонија.[DOUBLEPOST=1417952553][/DOUBLEPOST]
Прочитај ја малце темава а исто и темата на братот. Не постои никаков оригинален лав. Лав, со жолта и црвена боја се појавува низ историјата на Македонија на многу места (знамиња, грбови).
Македонскиот лав од памтивек златен е со 2 опашки и круна. Овој што сега ни го лепат е копија на шкотскиот.
Ако толку им беше за народот и идентитетот ќе се откажеа од сегашниот емблем на вмро.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
абе не е проблемот историчар, ти пишав погоре секој шо подразбира историја има некаква престава за лавот, проблемот е останатите обични смртници кога ќе го видат. ова е обично искористување на прилика да се наметни грб на владеачка партија за грб на држава.
то е се
Па проблемот е во тие поединци. Не се фокусирај на поединците погледни ја поголемата слика.[DOUBLEPOST=1417952872][/DOUBLEPOST]
Македонскиот лав од памтивек златен е со 2 опашки и круна. Овој што сега ни го лепат е копија на шкотскиот.
Ако толку им беше за народот и идентитетот ќе се откажеа од сегашниот емблем на вмро.
За првпат како симбол нацртан од некого се јавува во 11 или 12 век. Така барем го разбрав г-дин Јоновски. На повеќе од 5 места низ историјата се јавува во комбинација црвен лав со жолта основа. P.S. доколук беше другата комбинација којзнае колку ќе се жалеше дека ете истиот од нивното знаме го ставиле. За жал за некои работи има простор за дискусија ама за некои...јас не се правам дека сум голем познавач ама сепак имам нешто прочитано за да можам да изградам став. Сепак ти ми личиш дека твоите мислења се базираат на некои дневнополитички "факти".

König

Гостин
Член од
29 октомври 2014
Мислења
215
Поени од реакции
575
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Масони кои имаат задача да шират хералдика по масонски терк.
Уз пат да праат пари од тоа.
Само социјалистите успеаа да им застанат на патот со афионот ама џабе масоните и илуминатите се појаки.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Па проблемот е во тие поединци. Не се фокусирај на поединците погледни ја поголемата слика.[DOUBLEPOST=1417952872][/DOUBLEPOST]
За првпат како симбол нацртан од некого се јавува во 11 или 12 век. Така барем го разбрав г-дин Јоновски. На повеќе од 5 места низ историјата се јавува во комбинација црвен лав со жолта основа. P.S. доколук беше другата комбинација којзнае колку ќе се жалеше дека ете истиот од нивното знаме го ставиле. За жал за некои работи има простор за дискусија ама за некои...јас не се правам дека сум голем познавач ама сепак имам нешто прочитано за да можам да изградам став. Сепак ти ми личиш дека твоите мислења се базираат на некои дневнополитички "факти".
абе поголемата слика е ВМРО брат, поедници се тие историчарите и хералдичарите, 70 % од народот(без врска бројка ама сигурно е повеќе од половина население) не се замара со историја и ова е преставување на вмровскиот грб, ќе си добие ефект на "воин на коњ" и некој задоволни некој не.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Па штом се избрани, значи им даваме доверба да прават што сакаат во име на народот.
Ако за секоја нивна одлука се прашува народот, тогаш зошто постојат избори и зошто се бира власт?
Меѓу „да ги избереш да раководат со државата“ и „да прават што сакаат“ има огромна разлика.
Ако ја веќе сум им го дал правото да раководат со државата, тогаш они мене (како гласач, а не лично мене) треба да ми бидат слуги и да ми удоволуваат, а не пример Скопје да изгледа ко пијани да си играле Сим Сити...

Член од
16 септември 2013
Мислења
702
Поени од реакции
691
овој предлог не е ист како лавот на знамето на ВМРО. Секоја партија организација и што и да е може да користи модофикувана верзија од знамето и грбот мислам дека тоа е логично нели?
Тоа што тебе ти е логично мене не ми е. Кажав што мислам за симболите и името користени од ДПМНЕ.
21 век сме, се знаеме веќе кои сме и што сме и редно е партииве да се тргнат од „историското“ и да си ја отсликаат реалната природа.
Пример во САД: сини vs. црвени

Kajgana Shop

На врв Bottom