Македонија пред рецесија

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
мали ајде те молам испадни од филмот на ВМРО и влези во реалноста, никој овде не е во длабока депресија, но испага дека ти самиот си во длабока кома од која не те буди ништо, и остануваш обична мумуија...............:tapp::tapp:

lol

ако ме наречеш мали, мислиш стварно ќе се посчутвувам мал????
не бе „мали“, јас сум за тебе многу горе и не вреди да ме вреѓаш. не ме засега.

иначе - ти си мал. во душата сигурно, затоа што пишуваш „длабока рецесија“. -1% раст или 1% пад како јас што би го нарекол не е длабока рецесија, туку мала рецесија. ви објаснив СЛИКОВИТО што значи тоа, прочитај со бројки.

длабока рецесија не е -1%.

нема врска што е вмро на власт и сдс да беше и ти да беше, ако беше ваква ситуацијата јас пак ќе си пишував вака. да во пад сме, ама не во „длабока рецесија“. не сум јас (како што си ти најверојатно) па да паѓам на реклами и да гласам за вмро и да му направам 63 пратеници. јас не гласав за вмро, ако ништо друг, за да нема над 60 пратеници.... но за жал голем број од луѓето се овци, па трчаат ваму таму, како што ќе ги насочи овчарот, т.е. рекламите...

Наполно нормално и учекувано.Винаги,когато основните ти трговски партнери са во рецесиja,твоja извоз ке намалее,оттамо и твоjaта икономика ке мине во рецесиja.
Нештата ке се оправат,тогава когато основните партнери на РМ се оправат и започнат да одат напред.
за жал на македонците и бугарите (кои до 1990 беа ептен затуцани во комунизмот („вечна дружба с СССР“ и слична пропаганда)) излегоа од комунистичкиот менталитет. само овде во „оазата“ (на неспособните?) се уште има луѓе кои веруваат дека владата треба да им направи нешто за да тие живеат добро...

Моја грешка, владата имале предвидено дури 6.5% раст, а статистика 5 кома нешто.
А БДП не се пресметува баш вака, сувопарно
Не се зема една година како базна, се пресметува врз основа на она-верижни индекси, година за година, колку е направено, влезено, произведено... Инаку сега треба ништо да не работиме, ако гледаме колку сме пораснале од пред 20, 30, 40 години...
Инаку БДП по глава (она пер капита) е официјално мерење на стандардот на населението, а ние со ваков раст (просечен, не за оваа година) од 3 или 4% никогаш нема да стигнеме (според некои професори дури после 20 години) да го подобриме стандардот на нажата држава. За исто толку години (да се удвои БДП по жител) ќе стигнеме негде до 5500 долари. И повторно ќе сме на дното на мерната скала помеѓу државите во ЕУ.
Инаку голем дел од тие проекции се ослонуваа и врз основа (до лани/преклани) на раст на инвестициите и зголемување на личната потрошувачка.

Инаку проекциите за странски директни инвестиции за 2009 беа околу 10% поголеми отколку за 2008, односно околу 500 мил. долари странски инвестиции.

за проекциите да не коментираме,,, сите ги промашија па и нашите „експерти“ - сите завршени на државниот екоеномски универзитет - од премиер, преку заменик министер за економија до бивш министер за финансии.

едно им беа напумпани (за политички цели), друго се ослонуваа на погрешни проекции на други (поголеми) држави со кои ние соработуваме, а кое бугаринот убаво ви го објасни, кој сакаше да свати - свати.

проекциите од денешна гледна точка не се ни толку битни, тоа е само за да си ги мериме кому му биле поточни, т.е. кој има поголем.

туку ме заинтересира дека ми ја оспоруваш (грубата) математика за БДП. да сакаше за ситно да се фатиш, можеше и во децимали да влезеш на ланските растови и годинашниот пад, но поентата сепак не ми ја објасни. сакаш да кажеш дека во (лошата) 2009 имаме помал ГДП во однос на 2006 или во онос на 2005? епа за твоја информација - НЕ имаме поголем БДП и не дека треба да не работиме, тогаш ќе имаме 100% пад.

трета тема е што БДП по глава не е толку битен за стандардот на населението, бидејќи тоа просек, па ако едни јадат месо, други компири, во просек излегува мусака. она по што сме најлоши на балканот е Џини индексот, кој кажува дека односот на тие што јадат месо и тие што јадат компири е најостар во македонија во однос на другите балкански земји. затоа БДП не го гледате сите.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
l

проекциите од денешна гледна точка не се ни толку битни, тоа е само за да си ги мериме кому му биле поточни, т.е. кој има поголем.

туку ме заинтересира дека ми ја оспоруваш (грубата) математика за БДП. да сакаше за ситно да се фатиш, можеше и во децимали да влезеш на ланските растови и годинашниот пад, но поентата сепак не ми ја објасни. сакаш да кажеш дека во (лошата) 2009 имаме помал ГДП во однос на 2006 или во онос на 2005? епа за твоја информација - НЕ имаме поголем БДП и не дека треба да не работиме, тогаш ќе имаме 100% пад.
Извини луртз што ќе ти се вмешам но морам да му заврзам шамар на дечково:
http://www.finance.gov.mk/files/u9/Web_Makroekonomski_indikatori_03_07_2009.pdf

Следен пат збори со аргументи,немој да се бламираш вака.
Патем бидејќи чувствувам дека нема да знаеш да споредиш ќе ти оставам уште два документи:
http://www.finance.gov.mk/files/u9/1_GODISEN_IZVESTAJ_2008_za_web.pdf
http://www.finance.gov.mk/files/u9/KVARTALEN_IZVESTAJ_K-1-2009_0.pdf
Споредувај по раст,по жител,по цени,како што ти душа сака.И тоа со владини податоци,да биде појак филингот.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Ок, ќе се поттргнам малку пошто знаеш добро да замавнеш :)

трета тема е што БДП по глава не е толку битен за стандардот на населението, бидејќи тоа просек, па ако едни јадат месо, други компири
Помеѓу државите се мери на овој начин, реков на мерната скала во еу, Европа. Ако Луксембург има околу 50000 долари, ние 2500, и во најлоша рака во Луксембург, најсиромашните ќе се далеку побогати од нашето просечно семејство.

она по што сме најлоши на балканот
Инаку за жал сме најлоши во цела Европа. без разлика на тие индекси, БДП го дава она што сме го сработиле, создале и како услуга дале, а друго е внатре како е распределено, уште полошо. Значи и со БДП и со тој другиот индекс сме најдоле. За жал пошто јас би сакал да нема место за критика (или мрчење како што го кажувавте претходно), сепак су жител на оваа држава и ги осеќам како подобрувањата, така и влошувањата на ова поле, али ете на моја и на штета на сите граѓани има, од макро до микро.

Во однос на проекции, планови...не сум економист, но и во мојата струка е потребно да се одреди покрај нормалните проекции и проекции на можни ризици, како и worst case scenario. Тоа важи за се, од земање плата и кредит (во семејството, на микроплан), преку разните проекти, до водење на макроекономската политика.
Или, подобро е да е песимист па да земи седмица на лото, отколку да се надева на седмица, а на крај за уплата испаѓа се задужил до гуша, а погодил само 2 комбинации :)

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
lol

ако ме наречеш мали, мислиш стварно ќе се посчутвувам мал????
не бе „мали“, јас сум за тебе многу горе и не вреди да ме вреѓаш. не ме засега.
eпа alek не е работата кој колку е голем, ти може да бидеш голем ко шар планина а сепак да си мал но тоа не толку битно никој не те спореди со никаква големина, а тоа што политичарите велат дека 1% е падот, не лежи на тоа дека е така ти реков симни се во реалноста, ако е така дека падот е 1% тогаш зашто ке го кратат буџетот и порачуваат експертите намалување на пензиите и буџетските плати зарем тоа не ја покажува слабоста на економијата.никој во душата не мал ако укаже на некој неправилности и биде загрозен во своите примања и егзистенција, а... за партиската припадност нека ја мислат тие што очекуваат леб од партиските книшки јас партиски сум не обоен, нека ја мисли тој што фабриката му зависи од нечија партија :helou:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
а бе се утепавте во ситни ситници, кога убаво се гледа дека работата е ТРОПА !!
процент ваму , промил таму...влијае само на струењето во граничниот слој, тоа што скоро цел Македонски народ се препелка во него , ама ич ништо не значи на ГОЛЕМАТА СЛИКА...
...мене само ме интересира дали некој вицепремиер ќе се беси и дали ќе има директен ТВ пренос....што е мноогу извесно, бидејќи по стариот опробан Римски метод , тоа е единственото нешто што ќе му даде на Гwујо уште некој месец ко премиер... :) нормално со некое лепче поделено наоколу....

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
а бе се утепавте во ситни ситници, кога убаво се гледа дека работата е ТРОПА !!
процент ваму , промил таму...влијае само на струењето во граничниот слој, тоа што скоро цел Македонски народ се препелка во него , ама ич ништо не значи на ГОЛЕМАТА СЛИКА...
...мене само ме интересира дали некој вицепремиер ќе се беси и дали ќе има директен ТВ пренос....што е мноогу извесно, бидејќи по стариот опробан Римски метод , тоа е единственото нешто што ќе му даде на Гwујо уште некој месец ко премиер... :) нормално со некое лепче поделено наоколу....
бесење, стрелање, гилотиња, само во кина пријателе, овде кај нас се делат ордење за постигнат неуспех, нормално ако бидеш послушен и умен, ако не попијеш педала.:pishtoldz

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
бесење, стрелање, гилотиња, само во кина пријателе, овде кај нас се делат ордење за постигнат неуспех, нормално ако бидеш послушен и умен, ако не попијеш педала.:pishtoldz
u KINA mainland ili u bioskopi????? :)
neznam sto drugo na Gwujo mu ostanue, osven da pusti malku krvca......za da spasi premiersko mestence.....uste nekoj mesec...

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
u KINA mainland ili u bioskopi????? :)
neznam sto drugo na Gwujo mu ostanue, osven da pusti malku krvca......za da spasi premiersko mestence.....uste nekoj mesec...
conkrete..... Станува збор за Народна Република Кина.... а за гвујо многу му се и 24 часа .............:smir::helou:

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
http://www.finance.gov.mk/files/u9/Web_Makroekonomski_indikatori_03_07_2009.pdf

Следен пат збори со аргументи,немој да се бламираш вака.
Патем бидејќи чувствувам дека нема да знаеш да споредиш ќе ти оставам уште два документи:
http://www.finance.gov.mk/files/u9/1_GODISEN_IZVESTAJ_2008_za_web.pdf
http://www.finance.gov.mk/files/u9/KVARTALEN_IZVESTAJ_K-1-2009_0.pdf
Споредувај по раст,по жител,по цени,како што ти душа сака.И тоа со владини податоци,да биде појак филингот.
lol

освен што сватив дека сакаш насилно комуницирање со шамари и слично (бичеви ?) , ништо друго не сватив... (последните линкови не ги ни разгледав, пошто ми беа големи, а првиот јасно покажува колку ни е зголемен БДП)

еве пошто отиде офтопик на фетишизам (комуникација со референци кон тепање) дате вратам на топикот:
не е страшно тоа што македонија ќе има рецесија од 1% оваа година. ПАК СМЕ ПОДОБРИ ОД 2006 или претходните години. дури и од 2007 најверојатно сме подобри, НО ЗА ТОА ЌЕ ЗНАЕМЕ ДОГОДИНА. Поентата беше - зошто толку време губите на тоа?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
lol

освен што сватив дека сакаш насилно комуницирање со шамари и слично (бичеви ?) , ништо друго не сватив... (последните линкови не ги ни разгледав, пошто ми беа големи, а првиот јасно покажува колку ни е зголемен БДП)

еве пошто отиде офтопик на фетишизам (комуникација со референци кон тепање) дате вратам на топикот:
не е страшно тоа што македонија ќе има рецесија од 1% оваа година. ПАК СМЕ ПОДОБРИ ОД 2006 или претходните години. дури и од 2007 најверојатно сме подобри, НО ЗА ТОА ЌЕ ЗНАЕМЕ ДОГОДИНА. Поентата беше - зошто толку време губите на тоа?

Слободен си дечко иди бркај женски по форумов.

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
Со човек можеш да се разбереш,а со магаре не.

уште една увреда што не докажува дека си во право.
напротив - грешка си.

Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
од кога тоа од која дата?? од 03-08-85 или од 01-01-1990 година ме во рецесија

alek34

Многу искусен форумџија
Член од
23 јуни 2009
Мислења
451
Поени од реакции
25
од кога тоа од која дата?? од 03-08-85 или од 01-01-1990 година ме во рецесија

во рецесија сме 01.01.2009, а ќе бидеме до 31.12.2009

во рецесија бевме и во 2001 година кога имаше војна. -4,5% беше рецесијата, па преживеавме.

во рецесија бевме и од втората половина на 1991 до 1994 година, кога мамата ни се еба и до ден денес со овие смешни растови не можеме да ја повториме 1991 година. е тоа беше длабока рецесија.

не е проблем со оваа рецесија (особено затоа што е увезена). проблемот е со нашиот низок раст во поволните години, кој не пркна над 5%, а со овој развој кој го имаме ни треба раст од 10% неколку години по ред.

Kajgana Shop

На врв Bottom